.
Κατηγορία Suzuki
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 15:08

Αποστολή Κροατία – Suzuki DL 650 VStrom 2012

 


Κι όμως, πραγματικά νέο!

 

 


Του Φραγκίσκου Ξέστερνου

Την εβδομάδα που πέρασε, έγινε η παγκόσμια παρουσίαση του νέου Suzuki DL 650 VStrom για το 2012.
Το event έγινε στην Κροατία και ειδικότερα στο Split και ήταν ίσως η πρώτη φορά παγκοσμίως που είχε αυτή τη μορφή και αυτή την έκταση.
Ο Πρόεδρος του VStrom Hellas Club, Φραγκίσκος Ξέστερνος, ταξίδεψε στην Κροατία καλεσμένος της Suzuki Europe, και μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την νέα μοτοσυκλέτα. Το γεγονός ότι είναι ο ίδιος κάτοχος VStrom και έχει γράψει άπειρα χιλιόμετρα στη σέλα του, είναι καθοριστικό για την γνώμη που αποκόμισε από το νέο VStrom και κατά πόσο αυτό είναι διαφορετικό από το παλιό.

Προσκληση στο Vstrom Hellas Club

Από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου πέρασαν από το Split δημοσιογράφοι και ίσως για πρώτη φορά και απλοί αναβάτες που είχαν όμως άμεση σχέση με λέσχες ή forum από όλο τον κόσμο. Όλοι αυτοί είχαν τη δυνατότητα (μαζί και εγώ) να οδηγήσουμε το νέο VStrom και να ανταλλάξουμε απόψεις και σχόλια.
Κάπως έτσι λοιπόν, μέσα από το site της λέσχης www.vstrom.gr έφτασε η πρόσκληση στη λέσχη από τον Paul M. Rowney, Γενικό Διευθυντή της Suzuki International Europe.
Είχα λοιπόν την τιμή να εκπροσωπήσω τη λέσχη και τους φίλους του VStrom στην Ελλάδα σε ένα χορταστικό τριήμερο στο Split. Η άφιξη έγινε το Σάββατο 2 Ιουλίου το μεσημέρι στο ξενοδοχείο όπου μας καλοσόρισε στην είσοδο ένα ολοκαίνουργιο, γυμνό όμως, VStrom. Το ίδιο απόγευμα έγινε η επίσημη παρουσίαση και στο ισόγειο του ξενοδοχείου μας περίμενε ένα πορτοκαλί (fox orange το ονομάζουν) full εξοπλισμένο VStrom. Και φυσικά δεν μπορούσε να χαθεί η ευκαιρία για την πρώτη επαφή με τη σέλλα της νέας αυτής μοτοσυκλέτας. Μετά την σύντομη παρουσίαση του, έκλεισε η ημέρα του Σαββάτου, όσο αφορά την μοτοσυκλέτα. Επόμενο ραντεβού με το νέο VStrom ήταν το πρωί της Κυριακής, στις 08:30, στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο. Εκεί μας περίμεναν οι μοτοσυκλέτες κυρίες που θα μας συνόδευαν στο υπόλοιπο της ημέρας. Αρχικά μία V Strom full εξοπλισμένη με περίμενε αλλά τελικά επέλεξα μία με όλα τα αξεσουάρ, αλλά χωρίς τις βαλίτσες. Η διαδρομή που είχε προκαθοριστεί να ακολουθήσουμε αφορούσε 350 χιλιόμετρα επαρχιακού δικτύου, κάτι που αποτελεί την χαρά του VStrom.

Η διαδρομή περιελάμβανε στάσεις για φωτογράφιση και φαγητό στο εθνικό πάρκο, στo λιμάνι του Split για να χαζέψει και ο κόσμος λίγο πριν τελειώσει η ημέρα.
Δεν μπορώ να κρύψω ότι φεύγοντας για να πάω στην παρουσίαση η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν θα πήγαινα να δω και να οδηγήσω ένα καλό facelift της μοτοσυκλέτας που οδηγώ τόσα χρόνια.
Μετά όμως από 350 έντονα χιλιόμετρα στη σέλα του νέου VStrom και σε επαρχιακό δίκτυο αντίστοιχο με το δικό μας εδώ στην Ελλάδα ένα έχω να πω. Είναι ένα νέο VStrom, όπως άλλωστε τόνισε και ο Paul Rowney στην παρουσίαση που μας έκανε το Σάββατο το απόγευμα.
Βασικός τους σκοπός ήταν να φτιάξουν ένα νέο VStrom με έμφαση στην άνεση, την οικονομία, την οικολογία και την ευελιξία. Σε ερώτηση γιατί δεν πήγαν σε κινητήρα 800 cc η απάντηση ήταν ότι το feedback που είχαν ήταν ότι δεν χρειαζόταν μια τέτοια αναβάθμιση. Αν το έκαναν θα δημιουργούσαν μια μοτοσυκλέτα που θα κατανάλωνε περισσότερο καύσιμο και θα ήταν και αρκετά πιο ακριβή πράγμα που δεν ήθελαν.
Το νέο VStrom είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και σχεδιασμού τεσσάρων χρόνων.

Η πρώτη επαφή


Η μηχανή είναι πολύ πιο όμορφη απ’ ότι δείχνει στις φωτογραφίες. Ακόμη και το πορτοκαλί που μου φαινόταν κάπως από τις φωτογραφίες από κοντά είναι ωραίο και διαφορετικό. Αν και στα νούμερα δεν έχει αλλάξει σε όγκο δείχνει και τη νιώθεις πολύ πιο μαζεμένη και συμπαγής. Η ποιότητα του χρώματος φαίνεται πολύ καλύτερη από αυτή που έχουμε συνηθίσει. Τα άβαφα κομμάτια των πλαστικών έχουν πολύ καλή αίσθηση και είναι κάπως ανάγλυφα. Φαίνονται αρκετά ποιοτικά. Για την αντοχή στο χρόνο θα το δούμε.
Η σέλα είναι εντελώς νέα με νέο αφρώδες υλικό και αντιολισθητικό ύφασμα με πάρα πολύ ωραία αίσθηση, χωρίς να ιδρώνεις μετά από κάμποση ώρα οδήγησης. Η δική μου αίσθηση είναι πως είναι πολύ πιο άνετη από την υπάρχουσα σέλα. Ειδικά το μπροστά μέρος της που είναι αρκετά πιο στενό από αυτό που έχουμε συνηθίσει δίνει τη δυνατότητα να πατάς καλύτερα κάτω, αντισταθμίζοντας το 1.5 εκατοστό που έχει ψηλώσει η μοτοσυκλέτα από το έδαφος. Υπάρχει και επιλογή για 2 ακόμη σέλλες. Η μία είναι 2 εκατοστά χαμηλότερη και η άλλη 2 εκατοστά ψηλότερη.
Η μικρή αλλαγή στο πλαίσιο μαζί με το νέο τιμόνι έχουν σαν αποτέλεσμα μια λίγο πιο όρθια και πιο άνετη θέση οδήγησης.

Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα να οδηγήσω μηχανή με την εργοστασιακή ζελατίνα μιας και η δική μου είχε την aftermarket με το φρυδάκι. Οι εντυπώσεις όσων είχαν τη εργοστασιακή ζελατίνα και ήταν και πιο ψηλοί από εμένα ήταν θετικές, όσο αφορά την προστασία από τον αέρα. Αυτό που με ανησυχούσε ήταν η κατά πόσο θα προστάτευε από τον αέρα στα πόδια μιας και έχουν εξαφανιστεί τα πλαστικά που είχαμε στα πλάγια και έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ήταν ευχάριστη έκπληξη λοιπόν όταν διαπίστωσα ότι τα “βράγχια” που έχουν πάρει τη θέση τους στα πλάγια του fering κάνουν αντίστοιχα καλή δουλειά.
Ο νέος πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος κάτω από όλες τις συνθήκες και δένει όμορφα με το σύνολο. Οι ενδείξεις είναι πλήρεις πια με την ενσωμάτωση της ένδειξης ταχύτητας στο κιβώτιο, την ένδειξη της εξωτερικής θερμοκρασίας και τον μετρητή κατανάλωσης. Μία μικρή επιφύλαξη υπάρχει για τον μετρητή κατανάλωσης γιατί δεν υπήρξε η εντύπωση ότι δείχνει μόνο μέση κατανάλωση και όχι τρέχουσα.

Αλλαγές ουσίας


Αν και η πρώτη εντύπωση βλέποντας τα χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορές, στην πράξη υπάρχουν και είναι και σημαντικές.
Η μπροστινή ανάρτηση είναι αρκετά πιο συμπαγής και διαβάζει αρκετά καλύτερα το δρόμο από την εργοστασιακή που έχουμε συνηθίσει. Σημειωτέον ότι δεν άκουσα ούτε ένα χτύπημα από το μπροστινό σύστημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος λειτουργεί και η πίσω ανάρτηση έχοντας μια πιο σφιχτή αίσθηση.
Σε γενικές γραμμές το σύνολο των αναρτήσεων συμπεριφέρθηκε πολύ καλά σε όλες τις συνθήκες χωρίς να δημιουργήσει σε οποιαδήποτε στιγμή ανασφάλεια, κούνημα, ψάρεμα ή ασάφεια.
Και πιστέψτε με ότι με τους ρυθμούς που πηγαίναμε στη βόλτα συνδυάζοντας τους και με την ποιότητα του οδοστρώματος σε αρκετά σημεία, αν είχε κάτι άσχημο να δείξει η ανάρτηση θα το είχε δείξει. Εκτός από 2-3 σημεία που το παράκανα και εγώ, μπορώ να πω ότι έχουν κάνει καλή δουλειά. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τις αναρτήσεις σε χώμα μιας και η χωμάτινη διαδρομή που κάναμε δεν ήταν πάνω από 200 μέτρα.

Τα ελαστικά που φορούσαν οι μοτοσυκλέτες ήταν της Bridgestone Trail wing 101 μπροστά και Trail wing 152 πίσω. Δεν έχω άσχημες εντυπώσεις από τα λάστιχα αυτά αν και συνεχίζουν να έχουν πιο αργή κορώνα από τα Metzeler Tourance EXP ή τα Dunlop TR91. Εκτός από κάποια σημεία που το οδόστρωμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό και υπήρξαν μερικά γλιστρήματα (ελεγχόμενα όμως) του πίσω τροχού στο άνοιγμα του γκαζιού δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα αλλά ούτε και μου έδωσαν την αίσθηση ασφάλειας ότι θα μπορούσα να τα πιέσω περισσότερο. (Άλλο πέλμα να πατήσω πάντως δεν είχα !)

Η νέα μονάδα ABS μαζί με τα σωληνάκια υψηλής που είναι στον στάνταρ εξοπλισμό κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά. Έχουν πολύ καλή αίσθηση και υπάρχει ένα αρχικό μάγκωμα την στιγμή που πας να σφίξεις τη μανέτα, το οποίο σου δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας ότι θα φρενάρει εκεί που θες. Αν και η εμπειρία μου από το ABS δεν είναι από VStrom αλλά από GSR 600 η λειτουργία της νέας μονάδας είναι πολύ ομαλή.
Το “κλότσημα” που μεταφέρεται στη μανέτα ή το ποδόφρενο είναι τόσο ομαλό που χρειάστηκε να πατήσω αρκετές φορές δυνατά τα φρένα ώστε να βεβαιωθώ για τη λειτουργία του ABS. Την ίδια αίσθηση είχαν και όσοι ήταν στην παρέα και είχαν περισσότερη εμπειρία από VStrom με ABS.
Ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες το ABS ενεργοποιείται εκεί που χρειάζεται χωρίς να σε τρομάζει ή να αυξάνει την απόσταση φρεναρίσματος.

Βελούδινη λειτουργία


Δεν ξέρω πόσοι έχει τύχει να οδηγήσουν το Tiger 800 αλλά όσοι το έχουν κάνει θα μπορέσουν να καταλάβουν την απαλή αίσθηση λειτουργίας του κινητήρα.
Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτόν του VStrom, στις κεφαλές, τις βαλβίδες, τον ψεκασμό και τον εγκέφαλο, δίνουν μια διαφορετική αίσθηση από τη στιγμή ακόμη που θα πατήσεις το κουμπί της μίζας. Νιώθεις την γλυκιά και απαλή λειτουργία του κινητήρα η οποία σε συνδυασμό με τη νέα εξάτμιση και τον ήχο που βγάζει, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν εντελώς νέο κινητήρα, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι.
Στο δρόμο, το νέο Vstrom έχει μια σταθερή, ομαλή και γραμμική λειτουργία χωρίς να σε τρομάζει στο άνοιγμα του γκαζιού. Χωρίς να υπάρχει στην πράξη σοβαρή διαφορά σε ιπποδύναμη ή ροπή από το προηγούμενο μοντέλο δίνει μια διαφορετική αίσθηση σε όλο το φάσμα των στροφών. Ακόμη και όταν ανοίξεις το γκάζι και οι στροφές περάσουν τις 7.000 συνεχίζει να επιταχύνει ομαλά χωρίς να σου δίνει την αίσθηση ότι ζορίζεται ή κρεμάει. Έχουν μειωθεί και οι όποιοι κραδασμοί υπήρχαν ειδικά στις υψηλές στροφές, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση όταν κινείσαι με ταχύτητες πάνω από 150 χ.α.ω.

Βελτίωση στο κιβώτιο


Επιτέλους η Suzuki κατασκεύασε ένα αξιόλογο κιβώτιο. Δεν ακούστηκε ούτε ένα χτύπημα ή ένας άσχημος μεταλλικός θόρυβος όσες φορές κι αν άλλαξα ταχύτητα και ειδικά όταν κούμπωνα την 1η σχέση. Το νέο κιβώτιο είναι ακριβές, σαφές και πολύ πιο αθόρυβο από του παλιού VStrom.
Η κλιμάκωση των σχέσεων δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με την 6η σχέση απλά να έχει γίνει πιο overdrive αλλά δεν μπόρεσα να την χρησιμοποιήσω αρκετά.
Αν και στη διαδρομή δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τελική ταχύτητα μερικές πρώτες ενδείξεις είναι:
3η: 140 χλμ. 4η 170 χλμ. 5η 190 χλμ αλλά είχε δυνατότητες και για περισσότερα χιλιόμετρα. Το ταχύμετρο βέβαια συνεχίζει να κλέβει όπως έκλεβε, κάτι το οποίο επιβεβαίωσα με την χρήση GPS.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν για την κατανάλωση, εκτός από την ένδειξη του μετρητή που υπάρχει στον πίνακα οργάνων. Αν υποθέσουμε ότι είναι ακριβής η ένδειξή του τότε έχω να σημειώσω τα εξής: Στην αρχή της ημέρας που οι ρυθμοί ήταν πιο χαλαροί η ένδειξη της κατανάλωσης ήταν 22 χλμ ανά λίτρο βενζίνης. Μετά τα πρώτα 50 χιλιόμετρα και μέχρι τα 280 που σταματήσαμε για ανεφοδιασμό είχε πέσει στα 19.1 χλμ./λίτρο αλλά να σημειώσω ότι στο ενδιάμεσο του “πίναμε” πραγματικά το “αίμα”. Επίσης όταν σταματήσαμε για βενζίνη είχε ακόμη 2 παύλες στο δείκτη καυσίμου ενώ δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ακριβή ποσότητα που είχε απομείνει στο ρεζερβουάρ. Δεν μπόρεσα να μετρήσω και πόσο έβαλα γιατί από τη μία ήταν στο πλαινό σταντ και από την άλλη βάλαμε όλοι μαζί χωρίς να μηδενίζει η αντλία.
Η πρώτη αίσθηση πάντως είναι ότι η κατανάλωση είναι αισθητά πιο χαμηλή οπότε τα 2 λίτρα λιγότερο καύσιμο στο ρεζερβουάρ δεν θα παίξουν και μεγάλο ρόλο στην αυτονομία.

Συνοψίζοντας


Πιστεύω ότι το νέο VStrom θα έχει μια αντίστοιχη πορεία με το υπάρχον και θα συνεχίσει να είναι best seller. Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει έχουν κάνει τη μοτοσυκλέτα πιο σύγχρονη και πιο φιλική.
Ίσως τελικά η απόφαση των Ιαπώνων να μην προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές σε κινητήρα ή αναρτήσεις να είναι σωστή μιας και σκοπεύουν σε μια μοτοσυκλέτα οικονομική τόσο σε κατανάλωση όσο και σε κόστος κτήσης και ταυτόχρονα φιλική στον πολύ κόσμο.
Επίσημα η τιμή του νέου VStrom δεν έχει οριστεί, ανεπίσημα όμως θα είναι πιθανότατα 500euro ακριβότερη από το υπάρχον μοντέλο, όχι βάση της τιμής προσφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή (γύρω στις 9.000euro). Για μεγαλύτερο κυβισμό ή έκδοση στα 1000cc δεν προβλέπεται κάτι, τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες. Οπότε η επιλογή του VStrom 650 2012 θα είναι για μία ακόμη φορά μονόδρομος.

Φωτογραφίες


Video test


Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Vstrom Hellas Club, Φραγκίσκο Ξέστερνο για την αποστολή και τις πληροφορίες του άρθρου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki DL 650 V-Strom 650 2012 Πρώτη επαφή – Suzuki V-Strom 1000- 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon