.
Κατηγορία Συγκριτικά
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 18:26

Συγκριτικό test – Honda CB500X 2020 vs Voge 500DS 2020

Βασιλική μονομαχία

Κείμενο: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Στέλιος Τσιμπίδης

Η Honda απολαμβάνει μια βασιλική θέση στην ελληνική αγορά με το CB500X, όμως η Voge αντιπαραθέτει έναν νέο και δυνατό αντίπαλο, το 500DS. Δοκιμάζουμε, συγκρίνουμε και κρίνουμε.

Οι μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης, on-off, δεν είναι τυχαία δημοφιλείς στην Ελλάδα. Πολύ πριν οι πάσης φύσεως, όγκου και τιμής Adventure καταστούν το μοδάτο ανάλογο των αυτοκινήτων SUV στον δίτροχο κόσμο, τα “εντουράκια” και η σχολή Transalp βασίλευαν στην αγορά μας προτάσσοντας χάρες που άλλες κατηγορίες δεν έβλεπαν ούτε με το κυάλι.

Η βασικότερη όλων δεν ήταν άλλη από την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε κάθε έδαφος, προσφέροντας μαλακές αναρτήσεις με λίγο ψηλότερες διαδρομές και στενότερα on-off λάστιχα που συγχωρούν περισσότερο στα απρόβλεπτα της οδήγησης (λακούβες, σαμαράκια, διαρκώς μεταβαλλόμενη πρόσφυση κ.ο.κ.).

honda cb 500x test 2019 41

Στην ελληνική αγορά του 2020 περήφανο μέλος της βασιλικής οικογένειας της κατηγορίας είναι το διαχρονικό Honda CB500X, μια μοτοσυκλέτα που κρατά ζωντανό τον μύθο του Transalp σε ένα πακέτο αποδεδειγμένης ικανότητας και αξίας.

Ώσπου άρχισαν να καταφτάνουν οι νέοι δελφίνοι, οι επίδοξοι πρίγκηπες που ξέρουν καλά να παίζουν το παιχνίδι της οικονομίας και της πρακτικότητας. Τις περισσότερες από αυτές τις επιλογές τις γνωρίσαμε πριν το καλοκαίρι, όταν συγκρίναμε μια σειρά μοντέλων που θεωρητικά στοχεύουν στο ίδιο αγοραστικό κοινό, αν και ενίοτε με πολύ διαφορετικά όπλα και λογική.

IMG 4033 web

Αυτό που έλειπε από εκείνη τη συγκριτική δοκιμή ήταν το Voge 500DS, εκπροσωπώντας μια φρέσκια άφιξη από την Κίνα στην ελληνική αγορά.

Το βάζουμε σε μια σύγκριση όχι με τον νικητή εκείνου του συγκριτικού – KTM 390 Adventure – μα με το Honda CB500X, γιατί αυτή είναι η μοτοσυκλέτα που του ταιριάζει ιδανικά ως σχεδιαστική φιλοσοφία και αυτό είναι και το προφανές σημείο αναφοράς των Κινέζων.

IMG 4226 web

Νέος και παλιός

Μόλις πριν μερικές μέρες δημοσιεύσαμε την πρώτη μας δοκιμή του Voge 500DS, μιας μοτοσυκλέτας που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να χτυπήσει τις δυτικές αγορές, εκπροσωπώντας μια νέα σχετικά εταιρεία (Voge) που λειτουργεί ως η πολυτελής πτέρυγα της γιγάντιας κινεζικής βιομηχανίας που ακούει στο όνομα Loncin.

Το 500DS ξεχωρίζει από δύο βασικά στοιχεία: πρώτον, τα επώνυμα περιφερειακά του που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και, δεύτερον, την εξόφθαλμη ομοιότητα με το CB500X. Και φυσικά αυτή δεν μπορεί να είναι τυχαία…

Είναι μάλλον προφανές το γιατί η Voge επέλεξε να μιμηθεί σε μεγάλο βαθμό τις γραμμές του Honda. Αυτός είναι ο βασιλιάς των πωλήσεων, αυτόν βάζουμε στο στόχαστρο αναζητώντας το μονοπάτι στην επιτυχία.

Και οι ομοιότητες δεν περιορίζονται στην εμφάνιση, καθώς μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα ο κινητήρας της οποίας μετρά ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις κυλίνδρων (67 x 66.8 mm) και μοιραία τον ακριβώς ίδιο κυβισμό, 471 cc.

Πολύ κοντά είναι οι δύο μοτοσυκλέτες και σε διαστάσεις, καθώς όλες οι σχετικές μετρήσεις αποκαλύπτουν πως δεν μοιάζουν μόνο στο μάτι, αλλά και από τη στιγμή που θα τις καβαλήσεις.

IMG 4244 web

Στίβος μάχης

Μετά από μια πρώτη βόλτα με τις δύο μοτοσυκλέτες ο αναβάτης έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα. Το Honda είναι πιο απαλό και ήσυχο, ενώ το Voge χαρακτηρίζεται από πιο τραχιά λειτουργία του κινητήρα, με υψίσυχνους κραδασμούς που γίνονται πιο εμφανείς στις ψηλές στροφές λειτουργίας.

Το 500DS δείχνει να είναι και πιο δυνατό από το Honda στις ταχύτητες πόλης, κάτι που δεν υποστηρίζεται από τα ονομαστικά νούμερα απόδοσης, αλλά αποτυπώνεται στην καμπύλη του δυναμομέτρου.

Ο δικύλινδρος κινητήρας του Voge παράγει πάνω-κάτω την ίδια δύναμη με αυτόν του Honda, ωστόσο την αποδίδει λίγο νωρίτερα. Η διαφορά αυτή δεν είναι πολύ μεγάλη, γίνεται ωστόσο σαφώς αντιληπτή στον δρόμο.

Στον αντίποδα αυτού, η ίδια ακριβώς διαφορά δίνει στο CB500X το κάτι παραπάνω στον ανοικτό δρόμο, καθώς στις ψηλές στροφές δείχνει να δουλεύει πιο ελεύθερα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Αναμενόμενα ο κινητήρας της Honda δεν παράγει αξιοσημείωτους κραδασμούς και παραμένει απαλός στη λειτουργία του σε υψηλές ταχύτητες.

Ειδικά στον αυτοκινητόδρομο το CB500X μπορεί εμφανώς πιο άνετα να ταξιδεύει με υψηλές μέσες ωριαίες τιμές ταχύτητας, καθώς στο 500DS μετά τα 120 km/h (περίπου) το μοτέρ βγάζει ένα διαρκές γαργάλημα, έναν υψίσυχνο κραδασμό.

Αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργίας κάνει το Voge να μοιάζει πιο κοντά γραναζωμένο από το Honda και έχει ένα απτό αποτέλεσμα: το ταξίδι με το κοντέρ να σημαδεύει γύρω στα 140 km/h μοιάζει βούτυρο στο ψωμί του CB500X, κάτι που δεν ισχύει στο 500DS καθώς αισθάνεσαι πως ο κινητήρας πλησιάζει στα όριά του και υποσυνείδητα μαζεύεσαι λίγο.

Από πλευράς κατανάλωσης οι δύο μοτοσυκλέτες ζουν στον ίδιο κόσμο οικονομίας, καθώς επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη τους με μια μέση τιμή που δύσκολα θα ξεπεράσει τα 4.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Voge500DS HondaCB500X dyno
Με μπλε χρώμα η καμπύλη του Voge 500DS, με κόκκινο αυτή του Honda CB500X

Αθλοπαιδιές

Πάμε στο ζουμί των δύο μονομάχων μας, το στρίψιμο. Η Honda επέλεξε ένα σετ αναρτήσεων με αρκετά μαλακές αποσβέσεις οι οποίες ταιριάζουν μια χαρά στον διπλής χρήσης χαρακτήρα του, καθώς δουλεύουν όμορφα στο χώμα για να γεννήσουν μια προβλέψιμη και φιλική αίσθηση στον αναβάτη. Η λογική λέει πως αυτό αυτομάτως μειώνει την ασφάλτινη ικανότητα, καθώς οι μαλακές ρυθμίσεις μεταφράζονται σε περισσότερη “πλεύση” των αναρτήσεων αν προσπαθήσεις να οδηγήσεις πιο απαιτητικά σε ένα ασφάλτινο στροφιλίκι.

Το Voge 500DS από την άλλη μας έρχεται με αναρτήσεις που μοιάζουν να έχουν στηθεί με αποκλειστικό γνώμονα την άσφαλτο, αρκετά πιο σφικτές από αυτές του CB500X.

Στην πράξη ωστόσο η εικόνα δεν είναι απολύτως ανάλογη, καθώς σε μια φιδίσια διαδρομή ουδεμία εκ των δύο μοτοσυκλετών μπορεί να ξεχωρίσει ιδιαίτερα από την άλλη σε βαθμό που να την αφήσει στη σκόνη της.

Δοκιμάζοντας το Voge 500DS σημειώναμε μια μικρή τάση υποστροφής η οποία εκδηλώνεται ως μια ελαφρά αντίσταση στην είσοδο της στροφής. Αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με τις αναρτήσεις, μα μάλλον αφορά στο ζύγισμα του πλαισίου και εδώ είναι που το Honda CB500X ισορροπεί τη ζυγαριά.

Αποτελεί ένα ευχάριστο, όσο και δυσεπίλυτο μυστήριο στους δημοσιογραφικούς κύκλους εδώ και δεκαετίες, αυτή η φαινομενικά μαγική ικανότητα της Honda να παίρνει μια συλλογή εξαρτημάτων που το καθένα θα χαρακτηριζόταν ως “μέτριο” και να φτιάχνει ένα σύνολο που μόλις κάτσεις πάνω του μοιάζει με τη μοτοσυκλέτα που καβαλούσες μια ζωή, έτοιμη να σου ικανοποιήσει κάθε χάρη.

Αυτή η αίσθηση διαποτίζει και το CB κάνοντάς το αρκούντως αποδοτικό στην πιπεράτη οδήγηση καθώς το υπέροχα ουδέτερο ζύγισμά του επιτρέπει να παίζεις στο στροφιλίκι. Ναι, το πιρούνι του δεν αρέσκεται σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, ούτε θα δε με καλό μάτι αργοπορημένα φρένα και σφαλιάρα για να μπει στη στροφή. Ακόμη κι αν το κάνεις όμως, ανακαλύπτεις πως παρά τα κουνήματα από τις χλιαρές αποσβέσεις, το CB ακολουθεί πειθήνια τις εντολές και σε βγάζει ασπροπρόσωπο.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε και τον μονόδρομο συμπλέκτη του CB500X, ένα στοιχείο που δεν διαθέτει ο αντίπαλός του. Δεν είναι και το πιο απαραίτητο εξάρτημα για τέτοιες μοτοσυκλέτες, αλλά υπάρχει και οφείλουμε να το αναφέρουμε.

Το Voge, από την άλλη, έχει τις αναρτήσεις που δεν θα γκρινιάξουν στην κακομεταχείριση της σπορτίβικης οδήγησης, όμως δεν μεταδίδει την ίδια αίσθηση εμπιστοσύνης με το Honda. Στο μυαλό μου η βασικότερη (αν όχι η μόνη) αιτία γι’ αυτό αφορά στο συνολικό ζύγισμα του πλαισίου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν στρίβει, αλλά πως το κάνει φτάνοντας ως μια γκρίζα ζώνη που δύσκολα θα εισέλθει ο αναβάτης. Η μικρή ασάφεια όταν προσπαθείς να το πιέσεις πολύ κάνει τα όρια δυσδιάκριτα, ενώ στην περίπτωση του CB το εύρος ικανοτήτων σε μια παιχνιδιάρικη διαδρομή είναι εξαρχής ξεκάθαρο και ξέρεις πότε πλησιάζεις στα όριά του.

honda cb 500x test 2019 43

Περιπέτειες

Βγαίνοντας εκτός δρόμου όλα είναι πιο καθαρά. Εδώ το πλεονέκτημα του CB500X είναι οφθαλμοφανές, καταρχήν χάρη στον μπροστινό τροχό των 19 ιντσών – κάτι που αντικατοπτρίζεται ευκρινέστατα και στην επιλογή ελαστικών. Η Honda προτιμά την επιλογή των Metzeler Tourance, εισάγοντας την on-off παράμετρο στο σύστημα, ενώ η Voge κάνει μια καθαρά ασφάλτινη επιλογή που φωτογραφίζει και στον στόχο της.

Από πλευράς βάρους η εικόνες των δύο μοτοσυκλετών είναι παραπλήσιες, ομοίως και από θέση οδήγησης, αφήνοντας τις μαλακότερες αναρτήσεις του CB να βγάλουν τον αναβάτη τους ασπροπρόσωπο στο χώμα, την ώρα που ο φίλος του με το Voge θα καβαλά πολύ πιο προσεκτικά, καθώς σε κάθε αναπήδηση οι τροχοί του θα βρίσκονται στον αέρα με τις αρκετά πιο σφικτές αναρτήσεις.

IMG 4166 web

Δύσκολη επιλογή

Προσπαθώντας να καταλήξουμε σε ένα οριστικό συμπέρασμα, η επιλογή αποδεικνύεται πως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Η Voge έχει φτιάξει μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα, πολύ κοντά σε πραγματική αξία με το ορόσημο που σήμερα έχει απέναντί της. Το 500DS είναι αποδοτικότατο σε κάθε πεδίο χρήσης, ιδιαίτερα σε αυτά που πατούν σε στρωμένη άσφαλτο.

Αν κρίνουμε αγνοώντας κάθε τιμολογιακή συνιστώσα, το Honda CB500X κερδίζει τη σύγκριση με διαφορά εμπειρίας. Πρόκειται για μια πιο ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα, η οποία έχει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που έχουν φέρει τη Honda σε περίοπτη θέση στις συνειδήσεις των μοτοσυκλετιστών του κόσμου.

Εξαιρετικό ζύγισμα, ένας κινητήρας-λουλούδι που λειτουργεί βελούδινα σε όλο τα φάσμα στροφών, οικονομικό και αποδεδειγμένα πλέον άσπαστο. Το σύνολό του είναι φιλόξενο και άνετο, δουλεύει τόσο αρμονικά που εύκολα ή δύσκολα του συγχωρείς τις μετρίων αποσβέσεων αναρτήσεις ή το μονό δισκόφρενο μπροστά. Τι πειράζει αν όλα αυτά δουλεύουν σωστά και με ασφάλεια;

Απέναντί του το 500DS έχει φροντίσει να πάρει μερικούς παραπάνω πόντους στα σημεία, με ανεστραμμένο πιρούνι και σαφώς πιο σφικτή λειτουργία σε αμφότερες τις αναρτήσεις, αλλά δίδυμα δισκόφρενα μπροστά με περισσότερη δύναμη από το Honda. Στα υπόλοιπα χαρακτηρίζεται από εξίσου άνετη θέση οδήγησης και παρόμοια αεροδυναμική προστασία.

Είναι μια πρώτη προσπάθεια από τη Voge που στέφεται με επιτυχία καθώς η μοτοσυκλέτα της δεν υστερεί πολύ πουθενά και συνιστά μια άρτια, ολοκληρωμένη αγορά.

Αν στη σύγκριση βάλουμε και τον χρηματικό παράγοντα, το Voge 500DS κερδίζει μερικούς ακόμη πόντους, καθώς κοστίζει €1,405 λιγότερα και αυτό δεν είναι το μόνο: ο εξοπλισμός του έχει στάνταρ κάποια κομμάτια που στο Honda CB500X θα πρέπει να τα πληρώσεις έξτρα, όπως τα κάγκελα και την προστατευτική ποδιά κινητήρα.

Η Honda ωστόσο εδώ παραβάλει ως αντεπιχείρημα την εγγυημένα καλή μεταπώληση της μοτοσυκλέτας, ως ένα διαχρονικό best seller της αγοράς. Δεν είναι και λίγο αυτό.

IMG 4185 web

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Honda CB500X (2020)

Voge 500DS (2020)

Εισαγωγέας

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Mototrend

Τιμή (€)

7,400

5,995

Εγγύηση

2 χρόνια

2 χρόνια

 

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

   

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

471

471

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

67 x 66.8

67 x 66.8

Σχέση συμπίεσης

10.7:1

10.6:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός PGM-FI

Ψεκασμός Bosch

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος

Υγρός, πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

47 / 8,600

46 / 8,500

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

4.4 / 6,500

4.3 / 7,000

 

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

   

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,155 x 825 x 1,410

2,115 x 850 x 1,390

Μεταξόνιο (mm)

1,445

1,460

Γωνία κάστερ (ο)

27.5

27.5

Ίχνος (mm)

108

108

Ύψος σέλας (mm)

830

820

Απόσταση από έδαφος (mm)

180

185

Ρεζερβουάρ (l)

17.7

17

Βάρος (kg)

197 (πλήρες)

205 (πλήρες)

 

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

   

Εμπρός

Συμβατικό πιρούνι 41 mm, διαδρομή 150 mm

Ανεστραμμένο πιρούνι KYB 41 mm, διαδρομή 156 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 150 mm

Ένα αμορτισέρ KYB, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 177 mm

 

   

ΦΡΕΝΑ

   

Εμπρός

Δίσκος 310 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Δύο δίσκοι 298 mm, δαγκάνες 2 εμβόλων, Bosch ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch ABS

     

ΤΡΟΧΟΙ

Metzeler Tourance Next

Pirelli Angel ST

Εμπρός

110/80-19

120/70-17

Πίσω

160/60-17

160/60-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 18:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon