.
Κατηγορία Skyteam
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 11:27

Test - Skyteam V-Raptor 250

Τίμιο γενόσημο

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Οι μοτοσυκλέτες – γενόσημα αρχίζουν και πληθαίνουν πλέον στην παγκόσμια παραγωγή. Η κινεζική μοτοβιομηχανία, ελεύθερη σχεδόν από περιορισμούς στην αντιγραφή παλαιότερων μοτοσυκλετών, άρχισε να εμφανίζει στην Ευρωπαϊκή αγορά αντίγραφα μοντέλων που ήδη γνωρίσαμε από Ευρωπαίους ή Ιάπωνες κατασκευαστές, με σαφώς χαμηλότερη τιμή. Το V-Raptor 250 της Skyteam, είναι ένα τίμιο και προσιτό μοτοσυκλετάκι πόλης, που προσφέρει ότι ακριβώς θέλει ένας απλός καθημερινός αναβάτης.

 Ισάξιο με τα γνήσια


Αξίζει τον κόπο να αγοραστεί το φτηνότερο αντίγραφο; Η ερώτηση αυτή έχει διαφορετική απάντηση για κάθε μοντέλο που βλέπει το φως της ημέρας.
Οι συλλήβδην αφορισμοί του τύπου “τα Κινέζικα χαλάνε”, πλέον έχουν σταματήσει να ισχύουν, κάτω και από το βάρος της παγκοσμιοποιημένης παραγωγής.
Οπότε, εδώ στο Bikeit, έχοντας θέσει ως αποστολή μας την αναζήτηση της αλήθειας, έπρεπε να δοκιμάσουμε σκληρά το V-Raptor 250 της Skyteam για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην αδυσώπητη ερώτηση: Θα με κάνει καλά το συγκεκριμένο γενόσημο;
Για να απαντήσουμε για το γενόσημο, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε το γνήσιο.
Η καταγωγή της σχεδίασης του V-Raptor προέρχεται από τα γνωστά RV 125 που ξεκίνησαν να παράγονται το 1972 και μετεξελίχθηκαν σε Van Van το 2003, τοποθετώντας το ρεζερβουάρ εμπρός από τη σέλα και διατηρώντας τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά με τα χοντρά λάστιχα τύπου γουρούνας που μεταφέρουν το δίκυκλο οπουδήποτε, από άσφαλτο μέχρι βαθιά άμμο. Τα λάστιχα μαζί με τη χαμηλή σέλα και έναν κινητήρα εντελώς basic, καθόρισαν την προσωπικότητα του Van Van ως μεταφορικού μέσου για κάθε έδαφος.
Οι δίκυκλες αυτές "γουρούνες", από το 2007 απέκτησαν και ψεκασμό και κάπως έτσι συνεχίζει η παραγωγή τους μέχρι τις μέρες μας.

Πάμε τώρα στο αντικείμενο της δοκιμής μας. Το εργοστάσιο της Skyteam είναι από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, που έφερε στην Ευρώπη αντίγραφα Ιαπωνικών μοτοσυκλετών, με πρώτα - πρώτα τα αντίγραφα Z και Dax της Honda που πλημμύρισαν τη χώρα μας σε διάφορα σχέδια και μετατροπές, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

 Αξιοπιστία Honda


Το φινίρισμα και η κατασκευή του εργοστασίου γίνονται όλο και καλύτερα και τα νέα προϊόντα μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις, με αιχμή του δόρατος το Ace 125 (μίνι cafe-racer) που θα μπορούσε να είναι μια custom ιταλική κατασκευή, χωρίς υπερβολές.
Το δεύτερο σημείο που αξίζει την προσοχή, είναι ότι οι κινητήρες της Skyteam δεν είναι κλώνοι κινέζικων κινητήρων, αλλά αντίγραφα παλαιότερων ιαπωνικών που πλέον δεν καλύπτονται από τους νόμους περί ευρεσιτεχνίας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κινητήρας του V-Raptor είναι 250 κυβικών και προέρχεται από το flat track FTR της Honda, ξεφεύγοντας από τα 125 κυβικά του Van Van (το V-Raptor παράγεται επίσης σε 125 κυβικά εκατοστά).
To V-Raptor έρχεται λοιπόν από καλή οικογένεια, με περγαμηνές και εφοδιασμένο με μπόλικα κυβικά.
Η οπτική εντύπωση επίσης, δεν απογοητεύει. Από μακριά, είναι ολόιδιο με το πρωτότυπο και όσο πλησιάζει κάποιος, οι διαφορές είναι μικρές, προς το καλύτερο.
Το φρένο πίσω είναι δισκόφρενο με δαγκάνα δύο εμβόλων και όχι ταμπούρο όπως το πρωτότυπο. Βέβαια, το V-Raptor διαθέτει καρμπυρατέρ και όχι ψεκασμό.
Η σχάρα, η σέλα, η εξάτμιση, τα φωτιστικά σώματα, είναι λίγο διαφορετικά. Όχι πολύ.
Εμφανέστερη διαφορά η μανιβέλα που διαθέτει το V-Raptor, εκτός της μίζας.
Με το που κάθεται κάποιος στη σέλα, δύο πράγματα χτυπούν την προσοχή του:
Η τεράστια σέλα που χωράει… τρία άτομα, είναι εξαιρετικά κοντά στο έδαφος, στα 78 εκατοστά. Ακόμα και άτομα με ύψος 1,60, σίγουρα δεν θα δυσκολευτούν από το ύψος του V-Raptor. Το μήκος της, επιπλέον, μαζί με τα σωστά τοποθετημένα μαρσπιέ, εξασφαλίζει ότι και ψηλότερα αναστήματα θα βολευτούν εύκολα, ακόμα και με συνεπιβάτη.
Πίσω από τη σέλα, μια στιβαρή σχάρα θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα το φόρτωμα χωρίς παράπονο.

 Πασάς στα Γιάννενα


Το τιμόνι είναι φαρδύ, εξασφαλίζοντας ότι δε θα χρειαστείτε επιπλέον δύναμη από το κανονικό για να στρίψετε το θηριώδες 130ρι μπροστινό λάστιχο.
Το V-Raptor δεν είναι αρκετά ψηλό ώστε να βολεύει όταν σηκωθείτε στα μαρσπιέ, αλλά σε καθιστή θέση, δίνει την αίσθηση “πασάς στα Γιάννενα”.
Ουδέν καλόν αμιγές κακού βέβαια και θα πρέπει να προσέχετε σε συνθήκες κίνησης το αυξημένο πλάτος του. Στα άκρα του πάντως, τα χρωμιομένα αντίβαρα εξασφαλίζουν ότι μάλλον θα πονέσει περισσότερο ο “άλλος” σε περίπτωση επαφής. Οι εντυπώσεις από όργανα και διακόπτες είναι ανάμικτες. Τα όργανα είναι τόσο λιτά, που ακόμα και οι Σπαρτιάτες του Λεωνίδα θα ένοιωθαν ανικανοποίητοι: Υπάρχει το κλασικό αναλογικό ταχύμετρο, μόνο ο ολικός χιλιομετρητής, το λαμπάκι για τα φλας, λαμπάκι νεκράς, λαμπάκι μεγάλης σκάλας και… τέλος. Όπως… παλιά.
Θα θέλαμε ένα μερικό χιλιομετρητή και ίσως καλύτερη ποιότητα στο πάνελ των λυχνιών.
Από την άλλη μεριά, οι διακόπτες εκτός από κουμπί της μίζας δεξιά, διαθέτουν και διακόπτη που κλείνει τα φώτα τελείως και έχει και μικρή σκάλα, αλλά και διακόπτη run-off. Εκτός από μεσαία-μεγάλη σκάλα και κόρνα αριστερά, έχουν και σινιάλο.
Και τέλος ο διακόπτης των φλας, διαθέτει ακύρωση με το πάτημα προς τα μέσα.
Και είναι και όμορφοι διακόπτες, όχι τίποτα δευτεράντζες. Αν είχαν και το τσοκ του αέρα (choke) στο τιμόνι, θα μιλούσαμε για πληρότητα. Το τσοκ θα το βρείτε στα αριστερά του καρμπιρατέρ. Αριστερά επίσης, κάτω από το ρεζερβουάρ θα βρείτε τον χρησιμότατο διακόπτη βενζίνης με λειτουργίες on, off και ρεζέρβα.
Για να πατήσετε τη μίζα, βεβαιωθείτε ότι έκλεισε το σταντ. Αν δεν κλείσει το σταντ, η μίζα θα περιστραφεί μεν, αλλά ο κινητήρας δε θα πάρει εμπρός, είτε με ταχύτητα είτε με νεκρά.
Αν το κάνετε σωστά, στα αυτιά σας θα φτάσει ένας χαμηλής έντασης ήχος που μοιάζει εξαιρετικά με ήχο γουρούνας.

 Δίτροχη γουρούνα


Με αυτόν της γουρούνας μοιάζει επίσης και ο τρόπος απόδοσης της ισχύος. Ο κινητήρας αποδίδει τη δύναμή του εξαιρετικά γλυκά από το ρελαντί μέχρι τις 7.500 στροφές. Οι αυξημένοι κραδασμοί όμως μετά τις 5 περίπου χιλιάδες, πείθουν να εκμεταλλευτείτε τη ροπή του στις χαμηλότερες στροφές, όπου λειτουργεί θαυμάσια, με τη βοήθεια και του σωστά ρυθμισμένου καρμπυρατέρ των 30 χιλιοστών. Αν νιώσετε αρρυθμία στον κινητήρα, μην αναρωτηθείτε για ζιγκλέρ και τροφοδοσίες. Απλά, μάλλον είναι ώρα να γυρίσετε το διακόπτη της βενζίνης στη ρεζέρβα. Κάτι που δε θα συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά, μια και η κατανάλωση είναι θαυμάσια: Στα χέρια μας έκαψε 2,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, περιλαμβάνοντας και κίνηση στην πόλη και κίνηση τέρμα γκάζι στην Εθνική οδό αλλά και φωτογράφιση “εκτός δρόμου”. Τα 10 λίτρα του ρεζερβουάρ επομένως επαρκούν για πάνω από 300 χιλιόμετρα. Μια χαρά για καθημερινό μεταφορικό μέσο.
Στην καθημερινή χρήση όπως είπαμε, απολαύσαμε την εξαιρετική ελαστικότητα του κινητήρα, αλλά θα θέλαμε λίγο πιο γλυκιά λειτουργία στο κιβώτιο ταχυτήτων, που ήταν θετικότατο μεν, αλλά δεν κατέβαζε μαζικά πολλές ταχύτητες εύκολα, αν δεν είχαμε προβλέψει πριν τη στάση.
Η τελική ταχύτητα έφτασε τα 115 χιλιόμετρα την ώρα και η συμπεριφορά του V-Raptor σε ευθεία κίνηση σε αυτές τις ταχύτητες ήταν ασφαλέστατη χωρίς περίεργες συμπεριφορές. Περίεργη ήταν βέβαια η συμπεριφορά των χοντρών λάστιχων στο στρίψιμο στην άσφαλτο, όπου αν πιεστούν σε ρυθμούς υψηλότερους από περίπατο, δίνουν μια μόνιμη αίσθηση ολίσθησης προς τα “έξω” που ποτέ δεν τρομάζει, απλά σημειώνεται. Λογική συμπεριφορά για το συνδυασμό 130/80-18 εμπρός και 180/80-14 (!!) πίσω.
Αποζημιώνουν όμως σε λακκούβες και στο χώμα, όπου ο συνδυασμός χαμηλής σέλας, χαμηλών πιέσεων στα λάστιχα και μεγάλης επιφάνειας επαφής, προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση από όση προσφέρουν οι αναρτήσεις, μειώνουν στο ελάχιστο τα γλιστρήματα και προσθέτουν αυτοπεποίθηση στον αναβάτη. Τα λάστιχα μάλιστα, έχουν επιλεγεί ειδικά από την ελληνική αντιπροσωπεία ώστε να είναι ποιοτικά.

 Επιπλέον ασφάλεια


Επιπλέον ασφάλεια εμπνέουν τα ισχυρά φρένα, ιδιαίτερα το εμπρός, που σε συνεργασία με το χοντρό λάστιχο προσφέρει εντυπωσιακές αποστάσεις φρεναρίσματος.
Το πίσω είναι μάλλον υπέρ του δέοντος δυνατό και μπλοκάρει με ευκολία ακόμα και το 180ρι λάστιχο. Όσο για τις αναρτήσεις, το μπροστινό σύστημα είναι λεπτό και στρεβλώνεται εύκολα αν πιεστεί, αλλά το μονό αμορτισέρ κάνει τη δουλειά του αξιοπρεπέστατα σε όλα τα τερέν. Στον τομέα των περιφερειακών, υπάρχει αρκετό έδαφος για βελτίωση. Τα φλας είναι ασθενικά και ξεκινούν τη λειτουργία τους 1-2 δευτερόλεπτα μετά την εντολή από τον αναβάτη. Η κόρνα έχει λίγο παιδική χροιά αλλά καλή ένταση και τα φώτα είναι επαρκέστατα για τις ταχύτητες που κινείται. Οι καθρέπτες δεν αντέχουν σε κραδασμούς και σύντομα θα αρχίσουν να κατεβαίνουν και να αλλάζουν θέση. Πετάξτε τους και πάρτε ποιοτικότερους. Μικρές λεπτομέρειες που βελτιώνονται εύκολα και φτηνά, όσο κοστίζει ένα ρελέ φλας και δύο καθρέπτες.
Και δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η κατασκευή είναι αξιόπιστη, λειτουργική και στιβαρή.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι στα 2.270 ευρώ, το V-Raptor είναι εξαιρετικά φθηνή και τίμια επιλογή, που προσφέρει 250 κυβικά και απευθύνεται σε ανθρώπους που ζητούν λύσεις για το πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης, με μια πινελιά στυλ και αέρα off road βεβαίως. Και αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να το προσεγγίσετε.

Παντός εδάφους


To V-Raptor είναι ένα μεταφορικό μέσο παντός εδάφους που δε θα γκρινιάξει αν το φορτώσετε ή αν το κινήσετε σε χώμα, άμμο, σκόνη ή άσφαλτο, αλλά φυσικά δε θα κινηθεί σε κανένα τερέν με αγωνιστικούς ή σπορ ρυθμούς.
Στην πόλη θα προσφέρει την εξαιρετική ευκολία ενός χαμηλού δίκυκλου με τεράστια σέλα και ανθεκτικού στη φόρτωση, που ανεβαίνει και στα πιο ψηλά πεζοδρόμια.
Στο εξοχικό ή την επαρχία, θα είναι πάντα διαθέσιμο για να σας μεταφέρει είτε μέσα από το διπλανό χωράφι, είτε προς το κοντινότερο σούπερ μάρκετ, μεταφέροντας τα πάντα. Διαθέτει και μανιβέλα, που επιτρέπει να το βάλετε εμπρός, ακόμα και αν πέσει η μπαταρία από την ακινησία μηνών.
Στην άμμο, τέλος, κάνει πανηγύρι, κινούμενο με άνεση που κανένα άλλο δίκυκλο δεν έχει, και μάλιστα χωρίς τον όγκο μιας γουρούνας, κάνοντας έτσι δυνατή τη μεταφορά του με ένα αυτοκινούμενο, ώστε να γίνει το μεταφορικό μέσο στον τόπο διακοπών.
Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα V-Raptor θα πουληθούν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες και όχι από κεραυνοβόλο έρωτα. Όπως επίσης είναι σίγουρο ότι δε θα απογοητεύσουν στο ρόλο τους, ειδικά αν σκεφτούμε ότι στην κλίμακα των 2.000 έως 2.300euro, το 250 προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ότι ένα μικρό και συγκεκριμένης χρήσης scooter. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι ως γενόσημο πέτυχε απόλυτα το στόχο του!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Skyteam Ltd
Μοντέλο V-Raptor 250
Αντιπρόσωπος ΕΛΛΗΝΜΟΤΟ A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 2.270euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, μονοκύλινδρος, 2 βαλβίδες / κύλινδρο, αερόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 223
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 65.5x66.2
Συμπίεση (:1)  9.0
Τροφοδοσία  Καρμπυρατέρ DENI PZ30
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα και μανιβέλα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος
Κιβώτιο 5 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος   Διπλό, ατσάλινο με τον κινητήρα ως φέρον τμήμα
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.374
Ύψος (mm) 1.105
Ύψος σέλας (mm) 780
Μήκος (mm) 2.092
Πλάτος (mm) 870
Βάρος (kg)   123
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  10
Αναρτήσεις
Μπροστά  Τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 100mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ / Ρύθμιση προφόρτισης και διαδρομή 130mm
Ελαστικά 
Μπροστά 130/80-18
Πίσω  180/80-14
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με  δαγκάνα 2 εμβόλων 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Εξοπλισμός
Ταχύμετρο  με δείκτες, ολικός χιλιομετρητής,, ενδείξεις φλας, νεκράς και μεγάλης σκάλας προβολέα
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  14,5/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  16,5/5.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 11:40

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon