.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 13:39

Test - Moto Guzzi V85 TT Travel 2020

Κείμενο/Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Σπύρος Τσαντήλας

Και Classic, και Travel!

Σαν το παλιό καλό κρασί. Το V85 TT της Moto Guzzi, δείχνει πιο ώριμο από ποτέ, γεμάτο εμπειρίες, έτοιμο να σε ταξιδέψει στα πιο απόμακρα σου όνειρα, με την έκδοση Travel να ικανοποιεί κάθε σου ανάγκη.

Όμορφη, ποιοτική, ταξιδιάρικη!

Πόσα θέλεις για να νιώσεις ''γεμάτος'', να απολαύσεις την βόλτα σου και να περάσεις καλά; Απλά, λιτά και ωραία. Κάπως έτσι σκέφτονται και στο Mandello del Lario όπου η ρετρό σχεδίαση ήρθε και πήρε σάρκα και οστά σε ένα εργοστάσιο με ιστορία και ενσαρκώθηκε σε μία μοτοσυκλέτα που συνδυάζει εποχές.

IMG 0017 web

Και στην σύγχρονη εποχή η V85 TT έρχεται να προσφέρει μία μοναδικότητα και να χωθεί σφήνα στις μοτοσυκλέτες adventure, δημιουργώντας μία δική της κατηγορία.

Κάτι που είχαμε δει άλλωστε από την παρουσίαση στη Σαρδηνία ενάμιση χρόνο πριν, όταν και οδηγήσαμε την πρώτη έκδοση σε αυτό το λευκό χρωματισμό με κόκκινο πλαίσιο και κίτρινα γραφικά.

Τώρα έρχεται η έκδοση Travel να βάλει το κερασάκι στην τούρτα, αυξάνοντας τις τουριστικές βλέψεις ενός αναβάτη, προσφέροντας από το εργοστάσιο τον ταξιδιωτικό εξοπλισμό που απαιτεί μία τέτοια χρήση.

Νέα ζελατίνα προστασίας από τον αέρα, Touring, με 60% αυξημένη επιφάνεια, νέος χρωματισμός που συναντάται μόνο εδώ, Sabbia Namib - γκρι πλαίσιο με ματ μπεζ της άμμου με νέα γραφικά - πλαστικές βαλίτσες που τοποθετούνται σε υπάρχουσες βάσεις στο πλαίσιο (37+27.5 λίτρα), προβολείς ομίχλης LED, αλλά και θερμαινόμενα γκριπ, σε πολύ χρηστικό σημείο - στο αριστερό γκριπ.

Η Moto Guzzi τονίζει τον classic τουριστικό χαρακτήρα ενισχύοντας τις ταξιδιωτικές βλέψεις, τοποθετώντας ένα πακέτο αξεσουάρ, ντύνοντας σε ένα νέο χρωματισμό την V 85 TT Travel, ολοκληρώνοντας την με ένα νέο πακέτο πολυμέσων, το Moto Guzzi MIA, που επιτρέπει την σύνδεση με smartphone επεκτείνοντας τις λειτουργίες της οθόνης TFT.

IMG 0034 web

Βόλτα στην Σαρδηνία

Η παρουσίαση της πρώτης V85 TT έγινε στην Σαρδηνία το 2019, όπου και βρεθήκαμε να οδηγήσουμε το πρώτο μοντέλο της Moto Guzzi που ουσιαστικά σηματοδοτούσε και μία νέα εποχή.

Νέο στυλ, νέος κινητήρας συμπαγής με κυβισμό 853 cc και δυνατότητα να ανεβάζει 8.000 σ.α.λ., αλλά σταθερός στις αξίες της Moto Guzzi: Εγκάρσιας τοποθέτησης, δικύλινδρος 90 μοιρών, με απόδοση 80 ίππων και 8 χιλιόγραμμων ροπής σχεδόν, στις 5,000 σ.α.λ. με το 90% να είναι διαθέσιμο στις 3,750 στροφές. Και για πρώτη φορά στην κατηγορία των μεσαίων adventure, άξονας μετάδοσης, κάτι που καθιστά τη συντήρηση σε σχέση με αλυσίδα μηδενική, εκτός του ότι η λειτουργία του είναι πιο απαλή, αλλά και πιο καθαρή.

Η V85 TT χτίστηκε σε ένα νέο σωληνωτό πλαίσιο, με το σκεπτικό να είναι εύκολη σε κάθε επίπεδο αναβάτη, κάτι που μαρτυρά και η χαμηλή σέλα αναβάτη στα 830 χιλιοστά!

Μία τεχνική βάση που φάνηκε ότι με τις σωστές αναρτήσεις αποτελούμενες από ρυθμιζόμενο τηλεσκοπικό ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα και αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό και με άνετη θέση οδήγησης, ήταν θέμα χρόνου να αποτελέσει μία νέα σταθερή για την κατηγορία.

Εμείς το διαπιστώσαμε από την πρώτη επαφή και ήμασταν σίγουροι πως το κοινό που αναζητά τις απαλές γραμμές, την ροπάτη λειτουργία, την ευχρηστία σε καθημερινή βάση, το κορυφαίο στρίψιμο και στιβαρότητα, αλλά και τις εκτός δρόμου διαδρομές χάριν στους τροχούς 19/17 ιντσών και τα εξαιρετική Michelin Anakee Adventure, θα την εκτιμούσε χωρίς δεύτερη σκέψη. Όπως κάναμε κι εμείς, αφήνοντας μέρος των μαρσπιέ στην φιδίσια άσφαλτο της Σαρδηνίας, σπινάροντας στους χωματόδρομους, χαλαρώνοντας κρουζάροντας με το cruise control με φόντο την Μεσόγειο.

IMG 9983 web

Ιδανικό μέγεθος

Η επόμενη επαφή, έπειτα από την πρώτη έκδοση, θα γινόταν στην Ελλάδα, στον νέο χρωματισμό της "Travel", μία μοτοσυκλέτα που αν μη τι άλλο, ξέρει να μαγνητίζει τα βλέμματα. Όμορφη, ποιοτική, με εξαιρετική βαφή και συναρμογή πλαστικών περιφερειακών - δεν έχει και πολλά είναι η αλήθεια, πέραν του μπροστινού φτερού και των πλαϊνών κάτω από τη σέλα.

Ο σκελετός σε πλήρη θέα, το 23λιτρο ρεζερβουάρ που χρησιμοποιούν όλες οι εκδόσεις στενό στα πόδια για να μην ενοχλεί, με αυτονομία που θα ξεπεράσει τα 350 χιλιόμετρα αναλόγως διάθεσης. Οι μαύρες χούφτες standard στον βασικό εξοπλισμό, όπως και η σχάρα με τις χειρολαβές, έτοιμη να δεχθεί βαλίτσα ή να δεθεί επάνω της κάποιος σάκος. Τα διπλά φανάρια φέρνουν στο μυαλό άλλες εποχές και ενισχύουν την classic αίσθηση, όπως και το led DLR σχήμα του αετού, που τα διατρέχει.

Άμεση προσαρμογή στη χαμηλή θέση οδήγησης, πάτημα στο έδαφος ''για πλάκα'' ακόμη και για τους μέτριου ύψους αναβάτες, ένα φαρδύ τιμόνι μεταβλητής διατομής χωρίς μπάρα, που έρχεται εύκολα στα χέρια χωρίς σκύψιμο. Η θέση οδήγησης είναι ιδανική για τουρισμό, η σέλα δεν θα κουράσει μιας και είναι άριστα σχεδιασμένη, με τη μικρή ενσωματωμένη πλάτη να αγκαλιάζει την μέση. Και ο χώρος για τον συνεπιβάτη, εξαιρετικός, μιας και δύο μεγαλόσωμοι έχουν τα μερίδια τους χωρίς να χρειαστούν στενές επαφές. Μία μοτοσυκλέτα άρτια για το μέγεθος της, που προσφέρει όσα θα χρειαστεί ο αναβάτης για να κινηθεί απολαυστικά μαζί της, δίχως να κάνει την παραμικρή αλλαγή.

IMG 9951 web

Travel everywhere

Ο εγκάρσιας τοποθέτησης κινητήρας έρχεται εύκολα στην ζωή και το αρχικό άνοιγμα του γκαζιού σε προδιαθέτει για μία ήρεμη βόλτα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι από τα πιο θετικά που υπάρχουν, με τις σωστά κλιμακωμένες σχέσεις να αλλάζουν γλυκά, χωρίς μηχανικούς θορύβους, λες και τα γρανάζια τα περιβάλλει βούτυρο. Κραδασμοί, ελάχιστοι έως καθόλου, κάπου στο βάθος να θυμίζουν μία άλλη εποχή. Τίποτα ενοχλητικό πάντως, ούτε στις χαμηλές στροφές, ούτε σε ρυθμό ταξιδίου. Μόνο στις πολύ ψηλές νιώθεις ότι είναι αερόψυκτος με καταβολές από το παρελθόν. Άλλωστε, μην φανταστείς ότι στις ψηλές στροφές θα ξεσαλώσει, αφού τα 80 άλογα που αποδίδει δεν είναι και τα πιο ζωντανά του στάβλου - ήρεμα, ομαλότατα, γραμμικότατα σε απόδοση. Σε ρυθμό βόλτας, θα το απολαύσεις, έχοντας μόνο ένα ερωτηματικό για το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού, όπου νιώθεις τον κινητήρα να κομπιάζει. Αμέσως μετά, λειτουργεί ομαλότατα και σε μεταφέρει όπου θες με την σιγουριά και ηρεμία που ξεχωρίζει ένα Moto Guzzi από κάθε άλλο δικύλινδρο της κατηγορίας.

Παίρνεις φόρα, στρίβεις με ακρίβεια και εμπιστοσύνη, ξεπερνάς γρήγορα αυτή την ελαφριά αίσθηση που προσφέρει το μαλακό ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα, προσπερνάς από "εξωτερική" όλους σου τους φίλους, με απίστευτη σταθερότητα. Και στην έξοδο της στροφής, πάντα θα σου λείπει αυτό το κάτι παραπάνω για να επιταχύνεις δυνατά, μιας και η δύναμη του δεν επαρκεί. Θα λέγαμε ότι ο κινητήρας δεν είναι φτιαγμένος για τέτοια χρήση, άλλο αν το πλαίσιο, οι αναρτήσεις, οι τροχοί, το στήσιμο, συνηγορούν.

Ο χαρακτηρισμός Travel σε ρυθμούς βόλτας, είναι αυτός που αντιπροσωπεύει την ύπαρξη του Moto Guzzi V85 TT, ειδικά στη συγκεκριμένη έκδοση που τιμά και το όνομα.

IMG 0001 web

Έχει το όνομα, έχει και τη χάρη

Η αυξημένη προστασία από τον αέρα, οι βαλίτσες, το cruise control , τα προβολάκια, συνηγορούν στο ταξίδι σε εθνική οδό και επαρχιακούς, μέρα και νύχτα. Άριστα τα φώτα, εξαιρετικοί οι χώροι αποθήκευσης, αλλά σαν την άνεση που προσφέρει το cruise control που διαθέτει και η απλή έκδοση, δεν υπάρχει.

Επιλέγεις το Riding mode που θέλεις από το κουμπί της μίζας (όταν η μοτοσυκλέτα λειτουργεί, η μίζα παίζει το ρόλο αλλαγής mode), ανάμεσα σε Road, Rain και Off Road, και απολαμβάνεις τη βόλτα με διαφορετικές χαρτογραφήσεις ανά περίπτωση - στην off road αφαιρείται και το ABS και το Traction Control στον πίσω τροχό. Το απαλό ηλεκτρονικό γκάζι riding-by-wire διαφοροποιείται αναφορικά με την απόκριση, σε κάθε mode, ενώ σε κανένα δεν θα σε φοβίσει. Η δύναμη έρχεται ομαλά, η μοτοσυκλέτα κινείται απολαυστικά, όλα συμβαίνουν με έναν μοναδικό ρυθμό classic σε σύγχρονες διαδρομές, προσφέροντας μία αίσθηση ταξιδιού χαλαρή και γεμάτη.

Ένα είναι σίγουρο: Πάνω στην Travel έκδοση της Moto Guzzi V 85TT, χρειάζεσαι χρόνο για να γεμίσεις με εικόνες τις ημέρες σου. Γιατί στα €13,150 που κοστίζει, με όλο τον εξοπλισμό που θα ήθελε κάποιος για να βολτάρει συνεχώς, με 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και άλλα τόσα οδική βοήθεια, σίγουρα δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο.

IMG 0024 web

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Moto Guzzi
Μοντέλο V85 TT Travel 2020
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 13,150
Εγγύηση 4 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, V2 90 μοιρών, Α/Ψ, SOHC, 2 B/Κ
Κυβισμός (cc) 853
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 84 x 77
Συμπίεση (:1)  10.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, σώματα 52 mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός μονόδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°)  28
Ίχνος (mm) 128
Μεταξόνιο (mm) 1.530
Ύψος σέλας (mm) 830
Μήκος (mm) 2.240
Πλάτος (mm) 980
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   241 (πλήρες, συμπεριλαμβάνει και τις βαλίτσες)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  23 / 5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούν 41 mm, διαδομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 170 mm, προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19 Michelin Anakee Adventure (tubeless)
Πίσω  150/70-17 Michelin Anakee Adventure (tubeless)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακή οθόνη LCD, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, σχέσης κιβωτίου, ενδείξεις για, χαρτογράφηση, TCS και ABS, cruise control, σχάρα, ψηλή ζελατίνα Touring, θερμαινόμενα γκριπ, LED προβολείς, πλαϊνές βαλίτσες
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  80 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 8.2 / 5,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Moto Guzzi V85 TT 2019 Video Test Ride - Moto Guzzi V85 TT Travel 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon