.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 12:21

Test – KTM 1190 Adventure - Αποστολή στην Τενερίφη


Επαναστατική συνέχεια!

 


Του Thierry Sarasyn

Με το νέο Adventure 1190, η KTM αλλάζει ελαφρώς προσανατολισμό και στοχεύει να χτυπήσει στα ίσα το νέο BMW R 1200 GS. Ταξιδέψαμε στην Τενερίφη για να δούμε κατά πόσο οι Αυστριακοί έχουν αυτή την δυνατότητα να πετύχουν στο νέο τους εγχείρημα.

Εντυπωσιακές γραμμές


Η νέα μοτοσυκλέτα είναι πολύ εντυπωσιακή, με νέες γραμμές, διαφορετική από την προηγούμενη 990. Φαίνεται ξεκάθαρα η νέα γραμμή πλεύσης της εταιρίας που επέλεξε να παρουσιάσει όχι μία, αλλά δύο Adventure 1190 κυβικά, με διαφορές που καθιστούν την R, πιο χωμάτινη. Οι δύο μοτοσυκλέτες διαφέρουν μεταξύ τους στους διαφορετικής διαμέτρους τροχούς, 21 και 18 ιντσών, αντί για 19 και 17 της απλής, στο φαρδύτερο τιμόνι της πρώτης και στις ψηλότερες κατά δύο εκατοστά αναρτήσεις. Επίσης, η έκδοση R, διαθέτει προστατευτικά κάγκελα και πλαίσιο βαμμένο πορτοκαλί, ενώ δεν διαθέτει την ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση της απλής 1190, ούτε την διπλή σέλα – στην R είναι ενιαία και για τους δύο επιβαίνοντες. Μικρότερη είναι και η ζελατίνα του φέρινγκ στην έκδοση R.

Οπτικά είναι μικρές οι διαφορές και φυσικά η R είναι πιο εντυπωσιακή και λόγω ύψους, ενώ σίγουρα, κάποιοι φανατικοί της μάρκας θα στεναχωρηθούν σε σχέση με την παλιά 990, αφού η νέα 1190, όσο και αν προσπαθεί να δείχνει άγρια, είναι πολύ είναι πιο εκλεπτυσμένη. Όμως, βλέπεις ότι στον πόλεμο εναντίον του νέου BMW R 1200 GS η KTM εφοδίασε την δική της μοτοσυκλέτα με ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Με συνδυασμένο σύστημα φρένων που λειτουργεί μονόδρομα, πατώντας μόνο το μπροστινό φρένο, και ABS που ρυθμίζει ανάλογα με την χρήση για off road, on road αλλά και απενεργοποιείται.

Ηλεκτρονική ασφάλεια


Υπάρχουν όμως και ρυθμιζόμενες ηλεκτρονικά αναρτήσεις με σύστημα EDS και αυτό είναι κάτι που απολαύσαμε από τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής. Η νέα 1190 φροντίζει ώστε να απορροφά ομαλά τις ανωμαλίες δίχως να ασχολείσαι μαζί της αφού οι αναρτήσεις λειτουργούν άνετα και ξεκούραστα. Ρυθμίζουν εύκολα στο σημείο που θέλεις ανάλογα την οδήγηση αλλά αυτό που εκπλήσσει είναι η συμπεριφορά της νέας 1190 και η αίσθηση που σου δίνει. Τα 230 κιλά που ζυγίζει με γεμάτο το ρεζερβουάρ την κάνουν να αλλάζει κατεύθυνση με ελάχιστη δύναμη. Την νιώθεις ελαφρύτερη και ο κυβισμός δεν φαίνεται – αν και περιμέναμε με διακόσια κυβικά παραπάνω, να έχει αντίστοιχα βαρύτερη αίσθηση. Όμως, η 1190 κινείται σαν να είναι 900 κυβικά, πιο ελαφριά και με περισσότερη αμεσότητα στους χειρισμούς. Η έκδοση με τους τροχούς 19 και 17 ιντσών που οδηγήσαμε έχει ασφάλτινο χαρακτήρα και την αισθάνεσαι πιο καλά βιδωμένη στο έδαφος σε σχέση με την προηγούμενη. Μπορείς να την πλαγιάσεις πολύ άφοβα και να την αισθανθείς σαν μία supersport μοτοσυκλέτα. Ο συνδυασμός των μικρότερων τροχών με το στιβαρό πλαίσιο και την σωστή κατανομή βάρους, την κάνουν απόλυτα ελεγχόμενη και ασφαλή. Αλλάζει κατεύθυνση με άνεση, στις ανηφορικές συνεχόμενες στροφές της Τενερίφης μπορούσα να πλαγιάζω εύκολα και να βρίσκω τα όρια μου, ενώ πολύ θα ήθελα να την οδηγήσω σε μία πίστα με μεγάλες ταχύτητες αλλά και πολλές εναλλαγές στροφών. Τα φρένα της αρκούν για κάθε επίπεδο αναβάτη και είναι δυνατά σταματώντας την μοτοσυκλέτα με άνεση όταν χρειαστεί.

Ασφάλτινος προορισμός

Ο χαρακτήρας Adventure της νέας 1190 εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι στην άνετη σέλα. Η προστασία από τον αέρα είναι καλή, ο αναβάτης έχει εύκολη πρόσβαση στα άνετα τοποθετημένα χειριστήρια και τα γόνατα έχουν σωστές γωνίες για να μην κουράζουν. Η αίσθηση όμως είναι περισσότερο ασφάλτινη από την προηγούμενη 990 και αυτό, θα ανοίξει στην KTM την πόρτα σε ένα ευρύτερο κοινό. Αν κάποιους δυσαρεστήσει, θα βρουν την λύση στην έκδοση R.

Αυτό που εκπλήσσει εκτός από την αμεσότητα στην αλλαγή κλίσης και την ευκολία στην οδήγηση είναι η απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα. Ο νέος LC8 έρχεται απευθείας από το RC8, την μοτοσυκλέτα superbike της KTM και αποδίδει το εκπληκτικό νούμερο των 150 ίππων. Και το νούμερο από μόνο του δεν είναι τόσο εκπληκτικό – αν και θα έπρεπε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει είναι που κάνει την μοτοσυκλέτα ταυτόχρονα δυνατή αλλά και πλήρως ελεγχόμενη. Η απόδοση έρχεται ομαλά χάρη στα νέα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορείς να ανοίξεις το γκάζι άνετα χωρίς να φοβάσαι την απόδοση των 150 ίππων και να επιταχύνεις όσο γρήγορα θες. Είναι μία Adventure με καρδιά superbike και δεν κρύβεται, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να οδηγηθεί άνετα και ξεκούραστα σε μία ορεινή διαδρομή ή στο ταξίδι στην εθνική οδό. Μας άφησαν να οδηγήσουμε γρήγορα στους στριφτερούς δρόμους της Τενερίφης και προτίμησα την επιλογή Sport στην ρύθμιση της απόδοσης. Το γκάζι άνοιγε ομαλά με το ηλεκτρονικό σύστημα Ride by Wire, ο τροχός λόγω και του συστήματος  traction control διατηρούσε την πρόσφυση με την άσφαλτο και τα χιλιόμετρα ανέβαιναν με καταιγιστικό ρυθμό. Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις έφερναν την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μου εύκολα και ο συνδυασμός άνεσης και στιβαρότητας στις περιοχές όπου υπήρχαν λακκούβες ή σαμάρια στην άσφαλτο, λειτουργούσε ιδανικά.

Οι λεπτομέρειες της διαφοράς


Είναι όμως και κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως η κορυφαία αίσθηση του συμπλέκτη, που είναι τόσο ελαφρύς στο χέρι που νομίζεις ότι έχει χαλάσει, αλλά φροντίζει για την προοδευτική αποσύμπλεξη. Είναι και η αίσθηση του ηλεκτρονικού γκαζιού Ride by Wire και το Traction Control που επεμβαίνει στον ψεκασμό μειώνοντας την απόδοση και επεμβαίνει ομαλά.
Η δύναμη αποδίδεται τόσο ομαλά που ακόμη και στην επιλογή Sport που επέλεξα για τους καλούς δρόμους της Τενερίφης, βολεύτηκα αμέσως χωρίς να σκέφτομαι πόσο θα ανοίξω το γκάζι. Η μοτοσυκλέτα δουλεύει πολύ ομαλά σαν ένα ενιαίο σύνολο, οι αναρτήσεις είναι προοδευτικές, το πλαίσιο στιβαρό, τα ηλεκτρονικά συστήματα προσφέρουν εμπιστοσύνη ενώ και το συνδυασμένο σύστημα φρένων με το ABS σε αφήνει να πατάς μόνο την μανέτα του μπροστινού φρένου. Το πιο θετικό είναι ότι μπορείς ανάλογα με τις απαιτήσεις σου να ρυθμίζεις την μοτοσυκλέτα εύκολα στα γούστα σου πατώντας απλά τα κουμπιά που βρίσκονται στα χέρια σου. Έχεις κάθε στιγμή άνεση και ασφάλεια σε κάθε τερέν και δύναμη να κινηθείς σβέλτα όποτε το θελήσεις. Ο συνδυασμός αυτών σου δίνει την δυνατότητα να οδηγείς μία μοτοσυκλέτα με δύναμη 150 ίππων με χαρακτηριστική άνεση, με ελαφριά αίσθηση και ασφάλεια που γίνεται αισθητή από την πρώτη στιγμή που ανέβεις στην σέλα της.

Έτοιμη για συναγωνισμό


Η KTM έφτιαξε μία Adventure στα 1190 κυβικά που φαίνεται περισσότερο έτοιμη από ποτέ να συναγωνιστεί την νέα BMW R1200 GS ή άλλη μοτοσυκλέτα σε αυτή την κατηγορία. Είναι πολύ άνετη για ταξίδι αλλά έχει σαφώς ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν θελήσεις να οδηγήσεις sport με αυτήν.  Η KTM δεν προσφέρει μόνο υποσχέσεις με αυτή την μοτοσυκλέτα αφού η νέα Adventure – κι ας έχει διαφοροποιημένο χαρακτήρα από την προηγούμενη 990, είναι Adventure, πιο δυνατή και εύχρηστη. Άλλωστε, για όλους όσοι θέλουν μία ακόμη πιο Adventure μοτοσυκλέτα από αυτήν, υπάρχει και η R με διαφορές που σε κάποιους αναβάτες θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΚΤΜ 1190 Adventure / R
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή (euro) 15.990
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος, V 75°, 8βάλβιδος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός(κ.εκ.) 1195
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία ψεκασμός με σύστημα Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1
Λίπανση αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος με σύστημα anti hopping (PASC)
Κιβώτιο 6 σχέσεις
Πρωτεύουσα σχέση
1.9 (76/40)
Τελική μετάδοση 2.470 (42/17)
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο τύπου χωροδυκτίωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.560
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 860 / 875
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg) 212
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 23
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα της WP, διάμετρος 43mm, διαδρομή 190mm R: 210, απόσβεση επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της WP, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, διαδρομή 190mm R: 210 ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη - EDS
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων, συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα 2 εμβόλων , συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος και ABS
Τροχοί
Μπροστά 120/70/19
Πίσω 170/60/17
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 148/-
Ροπή στον τροχό (kg/rpm) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 09:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – KTM 1190 Adventure 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon