.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 11:10

Test - Honda Africa Twin Adventure Sports DCT 2021

ΜΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕΡΑ

Όταν μια μέρα περιλαμβάνει 500 χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο, επαρχιακούς και χωματόδρομους τότε η Honda CRF 1100 L Africa είναι η μοτοσυκλέτα που χρειάζεσαι.

Κείμενο-φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος
Συνεργάστηκε ο Τάκης Μανιάτης

Το ραντεβού είχε κλειστεί μια βδομάδα πιο πριν. Για τις ανάγκες μιας φωτογράφησης ενός supercar της AMG έπρεπε να βρίσκομαι στον Μπράλο στις 8 το πρωί. Έτσι ένα Σάββατο το ξυπνητήρι χτύπησε στις 5 το πρωί και εγώ μετά από λίγο βρέθηκα να οδηγώ την νέα Africa Adventure Sports με κατεύθυνση βόρεια. Ο ήλιος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει την καθημερινή του κλασική πορεία και ελάχιστα οχήματα βρίσκονται στο δρόμο. Επιλέγω να μην ακολουθήσω τον αυτοκινητόδρομο αφού ο χρόνος δεν με πιέζει και επιλέγω τον παράδρομο της εθνικής μέχρι τη Θήβα.

Παρατήρηση πρώτη, η θερμοκρασία φλερτάρει με το νούμερο των 10 βαθμών αλλά όπως πάντα δεν θέλω να ντύνομαι βαριά για το κρύο οπότε επαφίεμαι στην καλή προστασία της Africa. Με ύψος 187 εκατοστά απλά ρυθμίζω τη θέση της ζελατίνας στηn ψηλή θέση και ο αέρας περνά πάνω από το κράνος ενώ τα θερμαινόμενα γκριπ φροντίζουν να κρατούν τα δάχτυλα ζεστά (το χειμώνα θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο εάν οι χούφτες παρείχαν μεγαλύτερη προστασία από τον αέρα).

Παρατήρηση δεύτερη, η κίνηση των φορτηγών στον παράδρομο -εκεί κοντά στην βιομηχανική περιοχή των Οινόφυτων- έχει δημιουργήσει πολλά σαμαράκια κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μοτοσυκλέτα on-off. Και μπορεί οι μηχανικοί της Honda να μην είχαν κάποια τέτοια περίπτωση υπόψη τους, το γεγονός είναι ότι η Africa έκανε το δρόμο να μοιάζει με μαγικό χαλί, αφήνοντας -παρέα με το DCT- τον αγουροξυπνημένο αναβάτη στη νιρβάνα του.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00007

Δεν έχει τον σπορ χαρακτήρα των ανταγωνιστών της, και παρ' ότι το αναφέρει στην ονομασία της, η μεγάλη Africa είναι εστιασμένη περισσότερο στην άνεση του αναβάτη της. Έτσι οι χαλαροί ρυθμοί είναι εκείνοι που της ταιριάζουν γάντι -όπως και σε όλα τα μεγάλα on-off της Honda, Transalp, Africa, Varadero.

Στις μεγάλες ευθείες μετά τη Θήβα, σαν περιστασιακός αναβάτης έχω την άνεση να παίξω με τις παραμετροποιήσεις που προσφέρουν οι διακόπτες με τα καμιά εικοσαριά μπουτόν τους. Για ένα χαλαρό cruising τελικά επιλέγω την αυτόματη λειτουργία του κιβωτίου, την επιλογή "tour" όσο αφορά τη χαρτογράφηση του κινητήρα και θέτω τα 90 χιλιόμετρα στο εύχρηστο cruise control.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00001

Στο σταθερό γκάζι με 80 χλμ/ώρα ακόμα υπάρχουν οι ενοχλητικοί κραδασμοί -παρά τις νέες ρυθμίσεις των αντικραδασμικών αξόνων- που σιγά-σιγά από το τιμόνι μεταφέρονται στα μαρσπιέ, για να χαθούν μετά τα 100. Ένα από τα δυο ψεγάδια στην λειτουργία της αυτόματης Άφρικα. Το άλλο δεν είναι παρά η λειτουργία του DCT κιβωτίου στις χαμηλές ταχύτητες κάτι που ανακάλυψα τις προηγούμενες μέρες μέσα στην κίνηση της πόλης, όπου η μοτοσυκλέτα μπερδεύεται και αλλάζει σχέση σε άκυρη στιγμή. Φυσικά υπάρχουν αρκετές παραμετροποιήσεις για να φέρει κανείς τη λειτουργία του αυτόματου κιβώτιου στα μέτρα του αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι τόσο ακριβές και άμεσο όπως ένα χειροκίνητο. Σίγουρα το DCT ταιριάζει απόλυτα στον ροπάτο κινητήρα της σειράς NC αλλά από την άλλη στην αυτόματη Africa τα αριστερά μέλη του αναβάτη δεν θα κουραστούν ποτέ μέσα στην πόλη ή σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Η χαμηλή ταχύτητα ταξιδιού μέχρι τον Μπράλο φανερώνει και την πολύ καλή δουλειά των Ιαπώνων μηχανικών όσο αφορά τον ψεκασμό καθώς η κατανάλωση θα φτάσει σχεδόν τα 4 λίτρα/100χλμ. Μια ένδειξη που φυσικά θα αλλάξει άρδην κατά την επιστροφή καθώς η μεγάλη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο της μοτοσυκλέτας επιβαρύνουν την κατανάλωση.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00043

Μοτοσυκλέτα και αυτοκίνητο -από διαφορετικούς δρόμους- φτάσαμε στο ραντεβού μας στην ώρα μας και παρέα αρχίσαμε να σκαρφαλώνουμε μαζί προς την Παύλιανη, μέσω Οινοχωριού. Όχι ότι είχα τύχη απέναντι στο τετρακίνητο γερμανικό αυτοκίνητο με τους 400 και κάτι ίππους αλλά πάντα στις κλειστές στροφές η ψαλίδα δεν είναι τόσο μεγάλη. Toys for boys.

Φυσικά επιλέγω τη χειροκίνητη λειτουργία του κιβωτίου και αρχίζουμε -ας πούμε- το κυνηγητό. Οι αλλαγές στο κιβώτιο γίνονται μέσω των δύο μπουτόν στον αριστερό διακόπτη, αλλά επειδή γίνονται πολύ… εύκολα πολλές φορές μπορείς να μπερδευτείς και να νομίζεις ότι δεν έγινε αλλαγή. Πιστεύω ότι εάν τα μπουτόν διέθεταν και ένα κλικ στην λειτουργία τους θα βοηθούσε σε ένα πιο εύκολο χειρισμό.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00002

Παρά τα 100 άλογα το Africa δεν είναι αργό καθώς με τη χρήση του Ride by Wire γκαζιού έχει μια αρκετά γεμάτη καμπύλη έτσι μπορεί να επιταχύνει αρκετά γρήγορα από στροφή σε στροφή. Φυσικά δεν είναι μια απόλυτα σπορ μοτοσυκλέτα για να βάζει φωτιά στην άσφαλτο.

Βάρος, ύψος αλλά και λάστιχα βάζουν τα όρια τους. Εάν το Africa φορούσε τα Pirelli Scorpion το παιγνίδι θα ήταν καλύτερο και πιο ασφαλές, καθώς τα ημί-χωμάτινα Karoo της Metzeler δεν είναι τα απόλυτα λάστιχα για άσφαλτο. Έχουν αρκετά καλό κράτημα και προειδοποιούν για τα όρια τους αλλά δεν έχουν τη γρήγορη κορώνα των Pirelli.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00012

Κατά το μεσημέρι η φωτογράφηση του αυτοκινήτου τελειώνει και εγώ πλέον είμαι ελεύθερος να γευτώ την οδήγηση στους γύρω χωματόδρομους, με θέα τις χιονισμένες βουνοκορφές. Η Honda σου δίνει επιλογή για οδήγηση εκτός δρόμου, αλλά εγώ δεν θέλω να χάσω χρόνο θέτοντας τις σωστές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις. Έτσι και αλλιώς γρήγορη οδήγηση στο χώμα με το Adventure sport; Χμ. Ναι εάν είσαι ο Μανιάτης ή ο Toni Bou.

Η μοτοσυκλέτα έχει δυνατότητες αλλά το ψηλό κέντρο βάρους δεν συγχωρεί το παραμικρό. Και εάν ξαπλώσει η μοτοσυκλέτα - πέρα από τυχόν ζημιές- φροντίστε να υπάρχει κάποιος δίπλα σας αλλιώς το Africa θα κείτεται ξαπλωμένο μέχρι να έρθει βοήθεια. Η ελαφριά αίσθηση που έχει μπορεί να ξεγελάσει εύκολα κάποιον και να βρεθεί σε μπελάδες. Από την άλλη όσο η μοτοσυκλέτα κινείται -βοηθούμενη και από τα Karoo- μπορεί να περάσει από πραγματικά δύσκολους χωματόδρομους. Εκεί το αυτόματο κιβώτιο θα αποδειχτεί σωτήριο για τον άπειρου αναβάτη καθώς μαζί με το traction control θα τον βγάλει "αλώβητο" από μια δύσκολη στιγμή.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00047

Γκολ από τα αποδυτήρια πετυχαίνει η Honda όσο αφορά την εμφάνιση. Ότι και ψεγάδι και να της βρεις στην απόδοση ή στην λειτουργία του DCT κιβωτίου σίγουρα θα εντυπωσιαστείς από την εικόνα της Adventure Sport στηριγμένη στο κεντρικό σταντ. Ειδικά εάν βρίσκεσαι σε κάποιο βουνό και πίσω από τη μεγάλη on-off κρύβονται οι χιονισμένες κορφές. Μεγάλη, εντυπωσιακή τόσο στην εμφάνιση αλλά και στην λεπτομέρεια. Εξαιρετικό φινίρισμα αλλά και συνολική λειτουργία που σου δίνουν την αίσθηση ότι θα έχει την ίδια απόδοση και εικόνα, ακόμα και μετά από τριάντα χρόνια. Όπως και τα πολλά Africa 750 που κυκλοφορούν σήμερα.

honda africatwin advsports dct 2021 test bikeitgr 00032

Θέλοντας να απολαύσω και το τελευταίο φως στα πανέμορφα βουνά της Φωκίδας η επιστροφή στην πρωτεύουσα θα γίνει νύχτα και μέσω αυτοκινητόδρομου. Κάτι που η Africa 1100 μπορεί να κάνει εύκολα και απλά, με έναν αναβάτη ή με συνεπιβάτη και πλήθος αποσκευών. Η διαδικασία της λειτουργίας του cruise control γνωστή ευτυχώς καθώς εάν θελήσεις να βγάλεις άκρη με τα μπουτόν στους διακόπτες μέσα στο σκοτάδι δίχως να γνωρίζεις τη λειτουργία τους, δεν θα τα καταφέρεις εύκολα.

Γιατί ναι μεν η Honda CRF 1100 L Africa Adventure Sport είναι μια εύκολη μοτοσυκλέτα για να πάρεις όμως το 100% των δυνατοτήτων της θα πρέπει να μην είσαι ευκαιριακός αναβάτης. Να συνηθίσεις το DCT και να ανακαλύψεις όλες τις παραμέτρους του, και γιατί όχι, να φτιάξεις και το δικό σου προφίλ όσον αφορά την ηλεκτρονική διαχείριση απόδοσης του κινητήρα. Μέχρι τότε θα έχεις μάθει να παίζεις στα δάκτυλα τα μπουτόν στους διακόπτες. Ακόμα και στο σκοτάδι.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CRF1100L Africa Twin Adventure Sports DCT
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 18.390 (18.690 Sp. Colour, 18.690 ηλ. αναρτήσεις, κ.α.)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 1EEK, β/Κ, Uni-cam
Κυβισμός (cc) 1,084
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 92 x 81.5
Σχέση συμπίεσης 10.1:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός, PGM-FI
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, assist & slipper (προαιρετικά DCT)
Μετάδοση Κιβώτιο έξι σχέσεων (DCT έξι σχέσεων), αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό διπλό
Κάστερ (°)  27.5
Ίχνος (mm) 113
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 850/870 (χαμηλή σέλα 825, ψηλά σέλα 895 ) (προαιρετικά)
Μήκος (mm) 2,33
Πλάτος (mm) 960
Ύψος (mm) 1,560 (1,620 με ζελατίνα στην ψηλότερη θέση)
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 250
Βάρος (kg)   238 / 240 (με EERA) / 248 (με DCT) / 250 (DCT & EERA) - Σε όλες τις περιπτώσεις με όλα τα υγρά
Ρεζερβουάρ (lt) 24.8
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 45 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 230 mm (προαιρετικά Showa EERA)
Πίσω  Ένα αμορτισέρ Showa, Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς, διαδρομή 220 mm (προαιρετικά Showa EERA)
Ελαστικά  
Μπροστά 90/90-21M/C tubeless type, Metzeler KAROO STREET
Πίσω  150/70-R18M/C tubeless type, Metzeler KAROO STREET
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 310 mm, ακτινικές δαγκάνες Nissin 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 256 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Εξοπλισμός DRL, LED φως μπροστά και πίσω, αυτόματη ακύρωση φλας, immobiliser, θύρα φόρτισης USB, cruise control, Honda Selectable Torque Control, wheelie control, ABS, cornering φώτα, οθόνη αφής TFT 6.5" με συνδεσιμότητα Bluetooth audio και Apple CarPlay 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  102 / 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  10.7 / 6,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 10:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Honda CB 500X 2021 Test - Honda NC750X DCT 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon