.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 13:30

Test - BMW F 900 GS 2024 - Αποστολή στην Ισπανία

Από βαρετό σπουργίτι σε παιχνιδιάρικο πουλί

Του Gijs Gilis

Ο ανταγωνισμός στη μεσαία τάξη είναι αυτή τη στιγμή σκληρός. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις naked και σπορ μοτοσυκλέτες, αλλά και για τα μοντέλα περιπέτειας. Η υποκατηγορία αυξάνεται σε δημοτικότητα, επομένως ο ανταγωνισμός γίνεται μεγαλύτερος και καλύτερος. Η BMW είχε έναν εξαιρετικό κινητήρα στη γκάμα με το F 850 GS, αλλά αυτό ήταν όλο. Δεν διέπρεψε σε τίποτα, δεν ήταν ιδιαίτερα σέξι και του έλειπε ο χαρακτήρας. Το νέο F 900 GS πρέπει να αναπληρώσει πολλά…

14 κιλά ελαφρύτερο, 10 ίππους πιο δυνατό

Σου τραβάει αμέσως το μάτι, ένα F 900 GS σε Sao Paulo Yellow ή Passion yellow. Πιο σφιχτό, πιο τονισμένο, πιο αδύνατο, πιο αθλητικό. Η διαφορά με τον προκάτοχό του είναι αρκετά μεγάλη. Η σχεδίαση είναι πλέον πιο εστιασμένη, πιο εκτός δρόμου, πιο ελαφριά. Κατά τη γνώμη μας, πολύ πιο επιτυχημένη. Στο πίσω μέρος βλέπετε τη μεγαλύτερη αλλαγή σε σύγκριση με το F 850 GS. Το 900 έχει γίνει πολύ πιο στενό εκεί. Όπως σε πολλές BMW, λείπει το παραδοσιακό πίσω φωτιστικό σώμα, αλλά οι πολυλειτουργικές ενδείξεις αναλαμβάνουν αυτό το έργο. Η σέλα έχει τρεις κόκκινες οριζόντιες ρίγες για αυτή την επιπλέον πινελιά. Ή τι θα λέγατε για το κόκκινο πλαίσιο στην κίτρινη μοτοσυκλέτα, το λευκό στο GS Trophy και το μαύρο στο μαύρο σχέδιο βαφής;

Και εκείνη η όμορφη εξάτμιση Akrapovic; Τοποθετείται στάνταρ. Δεν είναι ωραίο; Το αποτέλεσμα της αδυνατισμένης σιλουέτας, της ελαφριάς εξάτμισης, της νέας δεξαμενής καυσίμου και της ελαφρύτερης μπαταρίας, μεταξύ άλλων, είναι εξοικονόμηση βάρους τουλάχιστον 14 κιλών. Αυτό είναι πολύ. Προσθέστε σε αυτό το ισχυρότερο κατά 10 ίππους δικύλινδρο μοτέρ, το οποίο δανείζεται από την F 900 R/XR, και φτάνει στους 105 ίππους, τα 93 Nm και τα 219 κιλά έτοιμοι για οδήγηση. Αξιόλογα νούμερα, ειδικά για την μεσαία κατηγορία.

Σαν επίσκεψη στο λούνα πάρκ

Η ημέρα των δοκιμών μας χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρωί οδηγούμε στο δρόμο (με ελαστικά δρόμου), και το απόγευμα οδηγούμε εκτός δρόμου (με ελαστικά εκτός δρόμου). Ο ρυθμός είναι αμέσως καλός όταν βρισκόμαστε σε ορεινό πέρασμα μετά από μόλις 5 λεπτά. Δεν υπάρχει χρόνος για ζέσταμα ή για να περάσετε από όλα τα μενού ήσυχα, γιατί απαιτείται όλη η συγκέντρωση για να αποφύγετε να πέσετε σε μια χαράδρα. Εκεί που προηγουμένως το 850 έδινε την αίσθηση ότι μπαίνεις σε μια γωνία, το νέο είναι πολύ πιο ουδέτερο και προβλέψιμο. Στρίβει καλύτερα, βγαίνει πιο σταθερά από μια στροφή και διορθώνεται ευκολότερα σε γωνίες κλίσης. Όλα αυτά με έναν μπροστινό τροχό 21 ιντσών. Ο χαρακτήρας του τιμονιού του δίνει αυτοπεποίθηση, πολύ γρήγορα, και μπορεί να χαρακτηριστεί παιχνιδιάρικο, κάτι που οφείλεται και στο φαρδύ τιμόνι και στην απαλή ρύθμιση της ανάρτησης. Βουτάει μέσα και αναπηδά σαν να ήταν παιχνίδι σε λούνα πάρκ, χωρίς όμως να γίνεται επικίνδυνο ή ακόμη και να αισθάνεται αφύσικο. Αντιθέτως, έχει φανταστική αίσθηση! Ανοίξτε επιθετικά το γκάζι στην τρίτη ταχύτητα και θα κάνετε ένα power wheelie χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό χάρη στο πίσω γρανάζι που έχει γίνει μεγαλύτερο, ώστε η ισχύς να μεταδίδεται πιο επιθετικά. Ο νέος κινητήρας είναι σαφώς πιο δυνατός στις χαμηλές στροφές. Υπάρχει περισσότερο μπρίο, πιο έντονη «γροθιά» ισχύος. Το F 900 GS γίνεται ένα ζωηρό μηχάνημα, σε αντίθεση με την πολύ πιο ήρεμη παροχή ισχύος του προκατόχου του.

Τα καλά και τα κακά της πρώτης επαφής

Πλησιάζουμε στη στάση του γεύματος, άρα και στο τέλος του οδικού ταξιδιού με το F 900 GS. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που παρατηρήσαμε, θετικά και αρνητικά. Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο. Η σέλα μπορεί να φαίνεται ωραία, αλλά είναι αρκετά σκληρή και στενή. Μετά από ένα πρωινό με στροφές - και επομένως όχι συνεχόμενη οδήγηση σε ευθεία χωρίς αλλαγή ταχύτητας - το νιώθαμε ακόμα στους γλουτούς μας. Όχι δραματικά κακή άνεση καθισμάτων, αλλά σπορ και δύσκολη για «περιπέτεια». Θετικά - για BMW - είναι τα φρένα. Δαγκώνουν δυνατά, με ακρίβεια και παρέχουν μια μεγάλη αίσθηση ενεργητικής ασφάλειας. Το προαιρετικό quickshifter λειτουργεί επίσης αρκετά καλά για συνεργασία με δικύλινδρο κινητήρα, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες. Απόλυτη προστιθέμενη αξία. Όπως επίσης γνωρίζουμε από τη BMW, ξέρετε τι να περιμένετε από τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης. Χρησιμοποιείτε το Rain σε – δεν θα το μαντέψετε ποτέ – βροχή, το Road είναι ο καλύτερος συμβιβασμός και Dynamic για όταν θέλετε να είναι λίγο πιο σπορ. Σε πολλές περιπτώσεις, η λειτουργία σπορ είναι πολύ επιθετική στο γκάζι, προκαλώντας ανισορροπία, αλλά σε αυτήν την περίπτωση το Dynamic παρέχει κάποια επιπλέον απόκριση χωρίς να σου «ρημάζει» τον καρπό.

Πακέτο Enduro Pro

Ώρα εκτός δρόμου οδήγησης! Τελικά, γι' αυτό κατασκευάστηκε το GS. Δεν οδηγούμε πλέον την κίτρινη έκδοση, αλλά μεταβαίνουμε στο GS Trophy. Δεν λαμβάνει μόνο το γνωστό συνδυασμό χρωμάτων BMW λευκού/κόκκινου/μπλε, αλλά και επιπλέον προστασία κινητήρα, φιμέ ζελατίνα και κάγκελα προστασίας. Ελπίζουμε να διατηρήσουμε τα τελευταία σε... κατάσταση καινούργιου σήμερα, γιατί μας περιμένει μια δύσκολη πορεία. Τυχαίνει ότι η μοτοσυκλέτα δοκιμής είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα πακέτο Enduro Pro που περιλαμβάνει μπροστινή ανάρτηση Showa και πίσω ανάρτηση ZF Sachs, ειδικά ρυθμισμένες για χρήση εκτός δρόμου. Τα ελαστικά Metzeler Karoo 4 με τακούνια, συμπληρώνουν την εικόνα.

Ακούραστα, μόνο με μία... κράμπα

Σε αντίθεση με το πρωί, ξεκινάμε σιγά-σιγά σε μερικούς φαρδιούς χωματόδρομους για να έχουμε καλή αίσθηση με το F 900 GS. Ο κινητήρας δεν είναι διαφορετικός, αλλά τα διαφορετικά ελαστικά και οι αναρτήσεις κάνουν μεγάλη διαφορά. Αυτό που με ικανοποιεί αμέσως, δεδομένου του ύψους μου 1,90 μ., είναι η όρθια θέση. Τρία πράγματα βοηθούν: το γεγονός ότι είναι ευρωπαϊκή μοτοσυκλέτα, γιατί συνήθως ταιριάζουν καλύτερα στο ύψος των Ευρωπαίων, το φαρδύ τιμόνι και τα μαρσπιέ που είναι τοποθετημένα πιο πίσω και κάτω σε σύγκριση με το F 850 GS. Με άλλα λόγια, νιώθω υπέροχα για αυτό.

Το έδαφος γίνεται πιο δύσκολο μετά από μερικά χιλιόμετρα, με στενότερα και ιδιαίτερα απότομα μονοπάτια, προσεκτικά άλματα και πιο χοντρές πέτρες. Ωστόσο, το GS είναι αδιατάρακτο. Τραβάει αβίαστα παντού, παραμένει εξαιρετικά σταθερό και πάνω από όλα δίνει καλή ανατροφοδότηση για το πόσο σκληρά δουλεύει. Ούτε εγώ έχω νιώσει κούραση προς το παρόν, αλλά μετά από μισή ώρα οδήγησης με έπιασε κράμπα στο δεξί μου χέρι. Το συναίσθημα έχει φύγει τελείως και σταματάμε την ώρα που πρέπει να το αφήσουμε. Ξέρω αμέσως ποια είναι η αιτία. Πιάνω πολύ σφιχτά το τιμόνι. Και σαφώς δεν είμαι ο μόνος, γιατί το ίδιο κάνουν και άλλοι δημοσιογράφοι της ομάδας μας. Το μήνυμα λοιπόν είναι να οδηγείτε πιο χαλαρά.

Γλιτώσαμε το κεφάλι μας

Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, γιατί το έδαφος δεν γίνεται πιο εύκολο. Απότομες αναβάσεις, βαθιά άμμος και στενά περάσματα σε ύψος και πλάτος. Για παράδειγμα, έπρεπε να προσέχουμε να μην χάσουμε τα κεφάλια μας για ένα κλαδί που κρέμονταν χαμηλά και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα έπρεπε να κατευθυνθούμε στο πλησιέστερο εκατοστό μέσα από μια βαθιά, στενή ρεματιά. Προκλητική δουλειά, αυτό είναι σίγουρο, είτε είστε ειδικός εκτός δρόμου είτε αρχάριος. Και η BMW; Γελάει με αυτό. Χωρίς να χτυπάει το βλέφαρο και χωρίς δισταγμό, τραβάει παντού και σε κάνει να νιώθεις καλύτερος αναβάτης από ό,τι μπορεί να είσαι. Το F 900 GS είναι εύκολο στους ελιγμούς, με ακρίβεια στη θέση του και αντιδρά υπέροχα στο γκάζι. Τρεις ιδιότητες που οδηγούν στην επιτυχία εκτός δρόμου. Τολμάς να κάνεις περισσότερα από όσα νομίζεις ότι αντέχεις. Σου δίνει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Στο τέλος της ημέρας δεν χρειάστηκε καν να αφήσω τα χέρια μου, γιατί το αίσθημα κράμπας είχε εξαφανιστεί τελείως.

Συμπέρασμα

Εκεί που το F 850 GS ήταν προηγουμένως ένα βαρετό σπουργίτι, το νέο F 900 GS έχει γίνει ένα πραγματικό αρπακτικό πτηνό. Η θεραπεία αδυνατίσματος (-14 κιλά) και η μυϊκή του ανάπτυξη (+10 ίπποι) αποδίδουν ξεκάθαρα. Όχι μόνο φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό και σπορ, αλλά οδηγείται και σαν ένα. Παρά τους περιορισμούς του στο δρόμο – μπροστινός τροχός 21 ιντσών, ψηλή κατασκευή, μαλακή ανάρτηση, σκληρή σέλα – νιώθει σαν στο σπίτι του εκεί. Το F 900 GS οδηγείται ομαλά και με ακρίβεια, χωρίς να χάνει από τα μάτια του την οδηγική απόλαυση. Αν αφήσετε τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, θα σας βοηθήσει με όλα τα δύσκολα εμπόδια που θα συναντήσετε στο δρόμο. Σε ανεβάζει από το ένα βουνό στο άλλο, σαν να λέγαμε, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι και εμπνέοντας αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν όμως δύο εμπόδια με τα οποία το F 900 GS θα έχει περισσότερο πρόβλημα. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία adventure της μεσαίας κατηγορίας είναι σκληρός, με φανταστικές μοτοσυκλέτες όπως οι KTM Adventure, η Yamaha Ténéré, η Honda Africa Twin, η Suzuki V-Strom,... Και αν αυτό δεν είναι αρκετά δύσκολο, κάποιος κοιτάζει την νέα μοτοσυκλέτα αφ’ υψηλού: Ο μεγάλος αδερφός R 1300 GS. Δεν μπορείς απλά να τον πετάξεις από τον θρόνο του.

Θετικά: Σχεδίαση και επιλογές χρωμάτων, διασκεδαστικός χαρακτήρας, άνεση εκτός δρόμου

Αρνητικά: Σκληρή σέλα, θα ήθελες τα εξτρά του εξοπλισμού, όλοι επιλέγουν το 1300GS.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: υγρόψυκτος δικύλινδρος σε σειρά

Χωρητικότητα κινητήρα: 895cc

Διάμετρος x διαδρομή: 86 x 77 mm

Αναλογία συμπίεσης: 13,1:1

Συμπλέκτης: υγρός πολύδισκος συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης

Μετάδοση: έξι σχέσεων

Τελική μετάδοση: αλυσίδα

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Μέγιστη ισχύς: 105 ίπποι @ 8.500 σ.α.λ

Μέγιστη ροπή: 93 Nm @ 6.750 σ.α.λ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Κινητήρας: χαρτογραφήσεις οδήγησης, cruise control

Τμήμα περιφερειακών: ABS Pro, traction control

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Πλαίσιο: χαλύβδινο πλαίσιο γέφυρας

Μπροστινή ανάρτηση: 43mm UPSD

Επιλογές ρύθμισης: πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω ανάρτηση: Monoshock

Επιλογές ρύθμισης: προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς

Διαδρομή ανάρτησης Ε/Π: 230/215 mm

Μπροστινό φρένο: Δύο δίσκοοι 305mm με δαγκάνες δύο εμβόλων

Πίσω φρένο: Μονός δίσκος 265 mm με δαγκάνα μονού εμβόλου

Ελαστικά από/προς: 90/90-R21, 150/70-R17

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Απόβαρο: 219 κιλά

Χωρητικότητα δεξαμενής: 14,5 l

Μεταξόνιο: 1.590 χλστ

Ύψος σέλας: 870 mm

Γωνία κάστερ: 28°

Ίχνος: 119,8 χλστ

ΤΙΜΗ

Στην Ελλάδα: Από 14.500 ευρώ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 13:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - BMW R 1300 GS Trophy
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon