.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 10:56

Honda PCX 150 2014

Ανανεωμένο παντού

 


Η έκδοση μεγαλύτερου κυβισμού του αγαπημένου σκούτερ των Ευρωπαίων ανανεώνεται σημαντικά για το 2014: ανανεωμένος εξωτερικός σχεδιασμός, βελτιωμένη άνεση για αναβάτη και συνεπιβάτη, φώτα LED, παροχή 12V. Χάρη στην αύξηση του ρεζερβουάρ κατά 2,1lt. επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη αυτονομία, η οποία ξεπερνά τα 350 χλμ.

Best Seller έκδοση

Ως η best-seller έκδοση μεγαλύτερου κυβισμού στην Ευρώπη στην κατηγορία των δίκυκλων, το PCX150 έχει σημειώσει υψηλές πωλήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η επιτυχία του οφείλεται σε μία συγκεκριμένη φόρμουλα: την πολυετή εμπειρία της Honda στη δημιουργία τέλειων προϊόντων. Η μοντέρνα γραμμή του προσδίδει κύρος και άποψη στο lifestyle του σύγχρονου αναβάτη πόλης, ενώ χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις ελίσσεται με ευκολία στους πολυσύχναστους δρόμους των σημερινών μεγαλουπόλεων. Και ενδεχομένως το σημαντικότερο: το PCX150 αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή, από απόψεως τιμής αγοράς αλλά και λειτουργικού κόστους, αφενός χάρη στην ανταγωνιστική τιμή του, αφετέρου λόγω των επιδόσεων του αλλά και της απόδοσης του κινητήρα του.

Πριν από δύο χρόνια, το PCX150 εφοδιάστηκε με τον χαμηλών τριβών κινητήρα με κωδικό eSP: “enhancedSmartPower”. Για το 2014 – έχοντας ήδη μία επιτυχημένη φόρμουλα – οι μηχανικοί της Honda, με επικεφαλής τον LargeProjectLeader (LPL) Yamaguchi-san δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους. Έτσι δημιούργησαν το νέο PCX150 που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2014, με πιο έντονο στυλ, βελτιωμένη κατανάλωση και αναβαθμισμένο σε κάποια σημεία προκειμένου να κάνουν ευκολότερη τη ζωή του αναβάτη στην πόλη.

Η φινετσάτη, σπορτίφ εμφάνιση σε συνδυασμό με τη βελτίωση της άνεσης πάνω στις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις ήταν τα βασικά κριτήρια στη σχεδίαση του νέου PCX150. Η ομάδα εξέλιξης θέλησε παράλληλα να προσθέσει αξία και πρακτικότητα, ενώ πολλές βελτιώσεις στις λεπτομέρειες προέκυψαν από σχόλια των πελατών. Όλες οι λειτουργίες φωτισμού εκτελούνται πλέον από λυχνίες LED για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ προστέθηκε λειτουργία αλάρμ, ρολόι στο ταμπλό και μια παροχή 12V.

Ίσως το σημαντικότερο είναι η οικονομία καυσίμου του PCX150. Για το 2014, γίνεται ακόμα πιο αποδοτικό χάρη στην προσθήκη ελαστικών με χαμηλή αντίσταση κύλισης και στην περαιτέρω μείωση των τριβών μέσα στον κινητήρα. Ένα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ 8 L (το προηγούμενο 5,9 L) δίνει τη δυνατότητα για αυτονομία 350 χλμ. (χωρίς idlingstop) με ένα μόνο γέμισμα.

Όμως το αναβαθμισμένο PCX150 διαθέτει και άλλα πλεονεκτήματα πέραν του χαμηλού λειτουργικού κόστους: η τιμή αγοράς του παραμένει ανταγωνιστική ενώ διατηρεί τη διάσημη ποιότητα κατασκευής, αξιοπιστία και αντοχή των σκούτερ της Honda.

Yamaguchi-san, Large Project Leader PCX150:

«Έχω δουλέψει πάνω σε πολλές μοτοσυκλέτες – όπως οι Transalp, Varadero και το FMX – αλλά αυτό ήταν το πρώτο μου project με σκούτερ και το ευχαριστήθηκα. Ασφαλώς και ανησυχούσα! Επειδή το PCX ήταν τόσο δημοφιλές μοντέλο, το να βελτιωθεί χωρίς να χάσει την αρχική του ταυτότητα ήταν μεγάλη πρόκληση. Εργαστήκαμε σκληρά και είμαι περήφανος για το νέο μας PCX150. Προσθέσαμε αισθητές αναβαθμίσεις και για μια φορά ακόμα βελτιώσαμε την απόδοση καυσίμου διασφαλίζοντας μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων χρηστών.»

PCX: PersonalComfort ‘X’ level

 Στυλ & Εξοπλισμός

Η δυναμική εμφάνιση του 2014 PCX150 αντανακλά τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του και περιλαμβάνει πολλές αλλαγές στις λεπτομέρειες οι οποίες προάγουν τα επίπεδα πρακτικότητας και άνεσης. Ωστόσο, παραμένει συμπαγές και επομένως ευέλικτο σε συνθήκες κυκλοφορίας πόλης. Η θέση οδήγησης αγκαλιάζει με ασφάλεια τον αναβάτη, ενώ η πλάτη της σέλας του οδηγού έχει αφαιρεθεί, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Συμπαγείς, διπλοί προβολείς LED προσδίδουν μία σπορ νότα και διατηρούν τη διάχυση της δέσμης του φωτός με τη διάταξη των σκαλών χαμηλή/υψηλή/χαμηλή. Τα φλας, το πίσω φως και το φως πινακίδας κυκλοφορίας χρησιμοποιούν ομοίως φώτα LED, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, έχει προστεθεί μία λειτουργία αλάρμ.

Η θήκη του φέρινγκ στην αριστερή πλευρά είναι μεγαλύτερων διαστάσεων και χωράει άνετα ένα μικρό μπουκάλι νερό ή κουτάκι αναψυκτικού. Επίσης περιλαμβάνει την παροχή 12V για τη φόρτιση ενός τηλεφώνου –χρήσιμο, πρόσθετο χαρακτηριστικό. Κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για ένα κράνος full-face ενώ η σέλα δύο επιπέδων φέρει μεντεσέ με ελατήριο, για να παραμένει στην ανοιχτή θέση

Το χαμηλό ύψος σέλας στα 760mm προσφέρει άνετο έλεγχο, με το ύψος «σκαλοπατιού» να φτάνει μόλις τα 540mm. Τόσο η σέλα όσο και το κάλυμμα του ρεζερβουάρ ανοίγουν με διακόπτες one-touch και ο κεντρικός διακόπτης φέρει κλείστρο.

Η κεντρική κονσόλα προσφέρει στον αναβάτη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες μέσα από την ευανάγνωστη και πλήρη σχεδιαστική φιλοσοφία της. Η ταχύτητα απεικονίζεται μέσω μιας φωτιζόμενης βελόνας που κινείται γύρω από ένα LCDpanel, που περιλαμβάνει μερικό και ολικό χιλιομετρητή, δείκτη καυσίμου καθώς και μετρητή απόδοσης/κατανάλωσης καυσίμου και ρολόι.

 Κινητήρας

Ο ελαφρύς και συμπαγής υγρόψυκτος 2-βάλβιδος κινητήρας SOHC eSP με κυβισμό 149cc που κινεί το PCX150 προσφέρει αντοχή και άριστες επιδόσεις – επιτάχυνση 0-50m σε 4,9s – σε συνδυασμό με αθόρυβη, ομαλή λειτουργία και μειωμένες εκπομπές CO2. Η μέγιστη ισχύς είναι 10,0 KW(στις 8,500 στροφές) ενώ η μέγιστη ροπή είναι 14,0Nm στις 5,000 στροφές.

Εντυπωσιακά χαμηλή είναι η κατανάλωση καυσίμου στην οποία συμβάλλουν οι μειωμένες εσωτερικές τριβές του κινητήρα, η ενσωματωμένη αντλία καυσίμου και τα ελαστικά με χαμηλότερη αντίσταση κύλισης. Το PCX150 πετυχαίνει κατανάλωση 44,0 km/lt. (χωρίς IdlingStop) με τη μέτρηση WMTC. Αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης μπορεί να καλύψει διαδρομή που ξεπερνά τα 350 χλμ, χάρη στην αύξηση της χωρητικότητας του ρεζερβουάρ κατά 2,1lt., που φτάνει τα 8,0lt.

Ο σχεδιασμός του κινητήρα βασίζεται στη συνεργασία μιας σειράς τεχνολογιών χαμηλών τριβών. Ένας έκκεντρα τοποθετημένος κύλινδρος μειώνει την τριβή που προκαλείται από την επαφή μεταξύ εμβόλου και χιτωνίου, μεταφέροντας αποτελεσματικά την ενέργεια της καύσης στο στρόφαλο. Ο συμπαγής θάλαμος καύσης και ο ψεκασμός PGM-FI βελτιστοποιεί την απόδοση καύσης αλλά και ψύξης, προσαρμόζοντας τα χαρακτηριστικά ροπής στις συνήθεις στροφές που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες πόλης.

Ο βελτιστοποιημένος χρονισμός της ανάφλεξης συνδυάζεται με την αποδοτική ψύξη του θαλάμου καύσης αποτρέποντας την εμφάνιση αυτανάφλεξης (πειράκια). Καταλύτης με 300 κυψέλες βρίσκεται στην εξαγωγή. Ένα χιτώνιο από χυτοσίδηρο με μικροσκοπικές προεκτάσεις ελαχιστοποιεί κάθε πιθανή παραμόρφωση στο εσωτερικό του κυλίνδρου. Αυτή η σχεδίαση χαμηλώνει την ασκούμενη τάση στα ελατήρια του εμβόλου μειώνοντας την τριβή. Ένα βελονοειδές ρουλεμάν κλειστού τύπου χρησιμοποιείται στον άξονα με το κοκοράκι των βαλβίδων, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται μικροί και ελαφριοί περιστρεφόμενοι ολισθητήρες, για άριστη «συνεργασία» με τον εκκεντροφόρο και το φορτίο των ελατηρίων των βαλβίδων.

Το συμπαγές και υψηλής απόδοσης ψυγείο – ενσωματωμένο στο εξωτερικό του στροφαλοθαλάμου στη δεξιά πλευρά – χρησιμοποιεί έναν μικρό, ελαφρύ ανεμιστήρα, που μειώνει τις απώλειες τριβών και περιορίζει την αντίσταση. Η αντίσταση μετάδοσης στη μονάδα του κιβωτίου μειώνεται με τα τρία κύρια ρουλεμάν χαμηλών τριβών: όλα είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τα εξατομικευμένα φορτία τους.

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη γεννήτρια - εκκινητήςACG χωρίς τριβές τοποθετείται απευθείας στο άκρο του στροφάλου και λειτουργεί σαν μίζα και εναλλάκτης (γεννήτρια). Περιστρέφει απευθείας τον κινητήρα, εξαλείφοντας κάθε θόρυβο από την εμπλοκή των γραναζιών.

Η κατ’ επιλογήν λειτουργία IdlingStop σταματά αυτόματα τον κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί ενώ η επανεκκίνηση γίνεται άμεσα, μόλις ο αναβάτης περιστρέψει το γκάζι. Την ομαλή λειτουργία εξασφαλίζει το ACG, το σύστημα που επιστρέφει το στρόφαλο στη θέση ακριβώς πριν την εισαγωγή αέρα, και ένας αποσυμπιεστής που μειώνει την αντίσταση κατά την εκκίνηση μειώνοντας τη συμπίεση.

Αναβαθμισμένο για το 2014, το IdlingStop μπορεί τώρα να αναγνωρίζει τη φόρτιση της μπαταρίας και να απενεργοποιείται για να μην καταναλώνει ενέργεια. Η μπαταρία επίσης αναβαθμίστηκε από YTZ7S σε YTZ8V για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Το κιβώτιο V-Matic με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση και ευρεία κλιμάκωση χρησιμοποιεί έναν αθόρυβο και ανθεκτικό ιμάντα, που κατασκευάζεται από υψηλής ελαστικότητας υλικό για αποδοτική μετάδοση της ισχύος στον πίσω τροχό.


 Πλαίσιο

Το PCX150 πρέπει να είναι αφενός ευέλικτο για να ανταπεξέρχεται στις ενίοτε ασφυκτικές συνθήκες κυκλοφορίας των πόλεων, αφετέρου σταθερό και άνετο για κάθε περίσταση. Το ανθεκτικό, σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο, το κοντό μεταξόνιο 1.315mm και η γεωμετρία του – κάστερ 27° με ίχνος 86mm – παραμένουν ίδια και συνδυάζονται για την επίτευξη της απαιτούμενης ευελιξίας. Το βάρος - πλήρως υγρών - ανέρχεται στα 130kg.

Ο κύκλος στροφής είναι μικρός – μόλις 2m, επιτρέποντας τους εύκολους ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους, ενώ οι τροχοί 14 ιντσών από χυτό αλουμίνιο με 5 ακτίνες προσδίδουν ευστάθεια και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του αναβάτη. Ειδικά ελαστικά Dunlop με γόμα που μειώνει την αντίσταση κύλισης και διαστάσεις 90/90-14 εμπρός και 100/90-14 πίσω, σε συνδυασμό με χαμηλής κατανάλωσης φώτα LED συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης καυσίμου.

Με διάμετρο 31mm και διαδρομή 100mm, το τηλεσκοπικό πιρούνι αποσβένει τους κραδασμούς από τις ανώμαλες επιφάνειες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση του χρήστη. Διπλά πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 75mm εδράζονται στο αλουμινένιο ψαλίδι. Το σύστημα CombinedBrakeSystem (CBS) της Honda ελέγχει τον εμπρός δίσκο 220mm με δαγκάνα τριών εμβόλων και το πίσω ταμπούρο 130mm, μεταφέροντας την ισχύ πέδησης και μπροστά όταν ο αναβάτης πατά το πίσω φρένο επιτυγχάνοντας ένα ομαλό, προοδευτικό φρενάρισμα.

 Αξεσουάρ

Θα διατίθεται μία γκάμα αξεσουάρ που θα περιλαμβάνει κιτ αντικλεπτικού συναγερμού Honda, πίσω σχάρα, μπαγκαζιέρα 26L, σχάρα (μπαγκαζιέρας), κουκούλα, διακοσμητικό εξάτμισης και αυτοκόλλητα τροχών.

Οι χρωματικές επιλογές είναι οι εξής:
Pearl Cool White
Pearl Nightstar Black
Moondust Silver Metallic
Pearl Siena Red
Matt Carbonium Grey Metallic
Pearl Havana Brown

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 11:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CRF 450R – 40th Anniversary Honda MSX 125 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon