.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 12:06

Nürburgring – Ορίστηκε ελάχιστο όριο ταχύτητας στην ιστορική πίστα

Από τον Απρίλιο 2023 η είσοδος σε οχήματα στον περίφημο Βόρειο Γύρο (Nordschleife) επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουν τελική ταχύτητα άνω των 130 km/h.

Ο διαβόητος Βόρειος Γύρος, Nordschleife, του Nürburgring, γνωστός και ως “Πράσινη Κόλαση”, έθεσε νέους κανόνες ασφαλείας για τους επισκέπτες που επιθυμούν να οδηγήσουν έστω για μια φορά στη θρυλική διαδρομή των 20.8 χιλιομέτρων.

Η αλλαγή αφορά στη θέσπιση ενός νέου ορίου, καθώς πλέον από τον περασμένο μήνα, Απρίλιο 2023, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οχήματα με τελική ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 130 km/h.

nordschleife 3

Ο όρος αυτός απλώς αντανακλά δύο στοιχεία. Πρώτον, τη μεγάλη δημοφιλία του παλιού Nürburgring, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που απλώς θέλουν να κάνουν μια γύρα πέριξ του χωριού Nürburg και του μεσαιωνικού κάστρου που δεσπόζει στη μέση του λόφου γύρω από τη διαδρομή του Nordschleife και, δεύτερον, την επικινδυνότητα του να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στην πίστα υπερακονισμένες superbikes και μικρά σκούτερ.

Το Nürburgring πρωτοάνοιξε το 1927 και για δεκαετίες φιλοξένησε αγώνες παγκοσμίων πρωταθλημάτων, πριν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων οδηγήσουν σταδιακά στην απομάκρυνση των κορυφαίων αγώνων από την παλιά πίστα του Nürburgring, μεταφέροντας πια τη δράση στην παρακείμενη Grand Prix Circuit που εκσυγχρονίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με στόχο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των αγώνων ταχύτητας.

nordschleife 1

Το ατύχημα του Νίκι Λάουντα στο F1 Grand Prix του 1976 που υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν η Ferrari του βγήκε εκτός πίστας, συγκρούστηκε με δέντρα και πήρε φωτιά, αποδείχθηκε καταλυτικό ώστε εκείνη να είναι η τελευταία χρονιά της Formula 1 στο παλιό Nürburgring.

Με μήκος 20.8 χιλιόμετρα, 73 στροφές και μέγιστη υψομετρική διαφορά 300 μέτρα, η Πράσινη Κόλαση τιμά το όνομά της με κάθε δυνατό τρόπο: μόλις μια χούφτα στροφές έχουν επαρκείς εξόδους ασφαλείας, ενώ όλες οι υπόλοιπες φέρνουν τους αναβάτες και οδηγούς να τρέχουν δίπλα σε μπαριέρες που τους χωρίζουν από το δάσος κωνοφόρων του Εθνικού Δρυμού Eiffel, μέσα στον οποίο είναι χτισμένη η πίστα.

nordschleife 4

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Nürburgring, συμβαίνει ένα ατύχημα ανά 809 γύρους στην πίστα και οι ιθύνοντες θέλουν να το αλλάξουν προς το καλύτερο αποκλείοντας οχήματα που κινούνται τόσο αργά ώστε να αναγκάζουν όλους τους υπόλοιπους σε προσπέραση, δημιουργώντας μια συνθήκη εν δυνάμει επικίνδυνη.

Αυτό φυσικά δε λύνει όλα τα προβλήματα, καθώς σε ένα Tourist Drive στο Nürburgring θα βρεις μέσα στον Βόρειο Γύρο ο,τιδήποτε, από station wagοn με όλη την οικογένεια και μικρές μοτοσυκλέτες που βολτάρουν σε ρυθμό παραλιακής το Σαββατόβραδο ως τούμπανα superbikes και υπεραυτοκίνητα με επίδοξους πρωταθλητές στο τιμόνι.

nordschleife 2

Γι’ αυτόν τον λόγο και έχει ήδη τεθεί ένα πρώτο μέτρο εδώ και χρόνια, περιορίζοντας τον μέγιστο αριθμό οχημάτων που μπορούν να βρεθούν ταυτόχρονα μέσα στην πίστα σε 250, η μεγάλη ευθεία εκκίνησης-τερματισμού είναι κλειστή στη μέση υποχρεώνοντας σε διέλευση από τα πιτς για να κάνεις τον επόμενο γύρο και να μη μπορεί να γίνει μη εγκεκριμένος χρονομετρημένος γύρος, ενώ τώρα βγαίνουν από την εξίσωση τα πολύ αργά οχήματα.

Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για να σας επιτραπεί η είσοδος και να απολαύσετε μια ημέρα Tourist Drive στην περίφημη Πράσινη Κόλαση του Nürburgring: https://nuerburgring.de/driving/touristdrives.

Αν δε γνωρίζετε τι εστί Nürburgring, δείτε παρακάτω το βίντεο από τον απόλυτα ταχύτερο γύρο που έχει γραφτεί ποτέ στο Nordschleife, με χρόνο 7 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα από τον Άγγλο Andy Carlile με Yamaha R1 και το οποίο παραμένει ακατάρριπτο από το 2012.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon