.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 10:27

Τροποποίηση Κ.Ο.Κ. - Έως ισόβια η παράβαση ορίων ταχύτητας και ΛΕΑ

Δημοσιεύτηκε μια αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αυστηροποιεί την ποινή για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και παράτυπη κίνηση στη ΛΕΑ.

Ο νόμος 5039/2023 τιτλοφορείται “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις” και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 3 Απριλίου (ΦΕΚ Τεύχος Α 83/03.04.3034).

Μεταξύ των διαφόρων “επειγουσών διατάξεων” βρίσκεται μια τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του άρθρου 290 περί “Επικίνδυνης Οδήγησης”, στις περιπτώσεις της οποίας προστέθηκαν πλέον η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η αδικαιολόγητη κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Με την ένταξη αυτών των παραβάσεων στην κατηγορία των κατά τον νόμο Επικίνδυνων, οι ποινές που επισύρουν είναι από βαριές ως εξοντωτικές.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής ποινές:

  • Φυλάκιση έως τρία χρόνια αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
  • Φυλάκιση έως δέκα χρόνια αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
  • Φυλάκιση τουλάχιστον δέκα χρόνων αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
  • Ισόβια κάθειρξη στην ακραία περίπτωση που η πράξη έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Η αυστηροποίηση των ποινών με την ένταξη των δύο αυτών παραβάσεων – υπερβολική ταχύτητα και κίνηση στη ΛΕΑ – στις Επικίνδυνες δε συνιστά την περιθρύλητη αναθεώρηση του ΚΟΚ που συζητιέται και η οποία κατά πληροφορίες του Τύπου αναμένεται να συμπεριλάβει ζητήματα όπως η διήθηση των δικύκλων στην κυκλοφορία.

Πλέον η Επικίνδυνη Οδήγηση ως περιγράφεται στο ανανεωμένο Άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα αναφέρεται σε όποιον:

  • Οδηγεί όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης,
  • Οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες,
  • Οδηγεί όχημα i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον εξήντα (60) χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον τριάντα (30) χλμ. ανά ώρα, ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον σαράντα (40) χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον είκοσι (20) χλμ. ανά ώρα,
  • Οδηγεί όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της.

Μπορείτε να διαβάστε όλον τον νέο Νόμο 5039/2023 εδώ: Οδηγός του Πολίτη

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 10:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon