.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 12:41

Anne Sacoolas – Καταδίκη στην Αγγλία για τον θάνατο του Harry Dunn

Η Αμερικανίδα σύζυγος στελέχους της CIA είχε χτυπήσει τον 19χρονο Άγγλο μοτοσυκλετιστή με το αυτοκίνητό της και μετά διέφυγε στης ΗΠΑ υπό διπλωματική ασυλία, προκαλώντας μια πολύκροτη υπόθεση με έντονες διπλωματικές προεκτάσεις.

Στις 27 Αυγούστου 2019 η Anne Sacoolas, πρώην πράκτορας και σύζυγος εν ενεργεία στελέχους της CIA, έβγαινε από τη στρατιωτική βάση RAF Croughton στο Northamptonshire - όπου εργαζόταν ο σύζυγός της Jonathan - και, συνηθισμένη να οδηγεί στη δεξιά πλευρά του δρόμου, βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα όπου και χτύπησε με το αυτοκίνητό της τον 19χρονο Harry Dunn που κινείτο κανονικά με τη μοτοσυκλέτα του.

Ο άτυχος νέος υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του, ενώ η Αμερικανίδα κατέφυγε στην προστασία της διπλωματικής της ασυλίας και μερικές μέρες αργότερα επέστρεψε στις ΗΠΑ για να ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος που παραλίγο να δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν έγινε γνωστό πως το ζεύγος των Αμερικανών δεν είναι επίσημα διπλωμάτες, με τον αγγλικό Τύπο να τους περιγράφει ως "κατασκόπους", ενώ υπάχθηκαν σε ασυλία μόνο όταν η αγγλική αστυνομία αναζήτησε τη σύζυγο στο σπίτι της στην Αγγλία, για να βρεθεί αντιμέτωπη με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας που στο μεταξύ είχαν αναλάβει τη διευθέτηση του ζητήματος.

Η οικογένεια του Dunn αρνιόταν να δεχτεί άλλη λύση από τη δίκη της Sacoolas, η οποία στην πορεία παραδέχτηκε το σφάλμα και την ευθύνη της, και δεν έκανε πίσω ούτε όταν ο πρόεδρος Biden τους κάλεσε στον Λευκό Οίκο αναζητώντας μια ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Μάλιστα, αν και δεν το γνώριζαν οι Dunn, η Sacoolas βρισκόταν ήδη σε διπλανό χώρο του Λευκού Οίκου κατά την επίσκεψη, μα όταν το έμαθαν αρνήθηκαν να τη δουν.

Τελικώς η λύση δόθηκε μέσω της αγγλικής Δικαιοσύνης, καθώς η Sacoolas υποχρεώθηκε να περάσει από δίκη στο Λονδίνο, στην οποία ωστόσο δεν παρέστη η ίδια (καθ’ υπόδειξη της αμερικανικής κυβέρνησης) παρά μόνο μέσω βιντεο-κλήσης, για να ακούσει τη δικαστή να την καταδικάζει σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολή ενός έτους, καθώς και απαγόρευση οδήγησης αυτοκινήτου για έναν χρόνο.

Η κατηγορούμενη είχε δηλώσει ένοχη για απρόσεκτη οδήγηση, μα όχι για επικίνδυνη οδήγηση ως ζητούσε η οικογένεια του θύματος.

Στο τέλος η δικαστική απόφαση αφήνει την οικογένεια Dunn ικανοποιημένη, καθώς δήλωσαν μετά: “Harry τα καταφέραμε, η Anne Sacoolas θα έχει πλέον το έγκλημα καταγεγραμμένο στο ποινικό της μητρώο για το υπόλοιπο της ζωής της.”

Δοθέντος πως όλα έδειχναν πως μέσω διπλωματικής προστασίας η Αμερικανίδα θα τη γλίτωνε τελείως, η επίσημη καταδίκη αποτελεί μια ελάχιστη έστω δικαίωση, ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε ενδεχόμενο άλλο εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon