.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 19:45

Test - Yamaha MT-03 - 2022

Hypernaked καθημερινής χρήσης

Το motto της Yamaha ''Dark Side of Japan'' βρήκε μία πολύ καλή υλοποίηση στο MT-03 που γνωρίσαμε στην παρούσα μορφή το 2020. Το τελευταίο MT-03 ακολουθεί τις προσταγές όλης της σειράς MT, από τα 125 έως τα 1000 κυβικά εκατοστά και είναι το μοντέλο που απευθύνεται ουσιαστικά στους αναβάτες κατόχους άδειας οδήγησης κατηγορίας Α2 - έως 500cc / 47hp.

Του Τάκη Μανιάτη, Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

DSC_0132-web.jpgΦιλοσοφία MT

Ουσιαστικά, το MT-03 είναι αυτό που θα δώσει τις ''συμβουλές'' του στον αναβάτη της κατηγορίας Α1 που θα κάνει την μετάβαση σε περισσότερα κυβικά εκατοστά, αλλά όπως διαπιστώνουμε, δεν αρκείται μόνο στον νέο αναβάτη, αλλά αποτελεί και ένα ισχυρό όπλο για τον έμπειρο δικυκλιστή.

Βασικά όμως, στα 321 κυβικά εκατοστά και 42 ανακοινώσιμα άλογα, το MT-03 είναι το μοντέλο που θα επιλέξει ένας αναβάτης που θέλει όλη την φιλοσοφία των MT στην νόμιμη εκδοχή διπλώματος γι' αυτόν. Τα ίδια χαρακτηριστικά σε σχεδίαση, αυτοκόλλητα, χρωματισμούς, μάσκα με μονό προβολέα LED, στυλ, το MT-03 φέρνει όλη την φιλοσοφία του Dark Side of Japan σε ένα minimal χρηστικό πακέτο. Κάτι που άρχισε να διαφαίνεται όταν άλλαξε η συγχώνευση του στυλ όλων των ΜΤ το 2016, για να ολοκληρωθεί το 2020 σε αυτό το μοναδικό πακέτο, που βασίζεται στον δικύλινδρο κινητήρα και το πλαίσιο του R3.

DSC_0193-web.jpgΤο MT-03 είναι μία ιδανική μοτοσυκλέτα για να κυκλοφορείς καθημερινά, να απολαμβάνεις sport οδήγηση, να κάνεις ταξιδάκια που επιτρέπει ο κυβισμός και η ιπποδύναμη, και εξηγούμαι γιατί. Διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό (εκτός Benelli BN 302) με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα απόδοσης 42 ίππων, ο οποίος αποδίδει γραμμικά σε όλη του την καμπύλη. Αποδίδει ομαλά σε όλες τις στροφές και το πέρασμα από τις μεσαίες στις ψηλές στροφές περιστροφής γίνεται χωρίς ξεσπάσματα ή μπουκώματα, γεγονός που του δίνει την δυνατότητα να μεταφέρει τους επιβαίνοντες ξεκούραστα σε κάθε είδους διαδρομή. Χαρακτηριστικό του είναι πως η κόκκινη περιοχή των στροφών βρίσκεται στις 11.000σ.α.λ. κάτι που αφήνει τεράστιο εύρος χρήσης στις υπόλοιπες, μιας και η μέγιστη απόδοση βρίσκεται στις 9.000σ.α.λ - αλλά συνεχίζει να ανεβάζει και μέχρι τις 12.000 ασταμάτητα!. Από τις 6.000σ.α.λ. έως τις 9.000σ.α.λ. μπορείς να λειτουργείς τον κινητήρα αβίαστα έχοντας πάντα ροπή και δύναμη, χωρίς να τον ζορίζεις, απολαμβάνοντας οδήγηση.

DSC_0177-web.jpg

Ροπή και φιλικότητα

Ο ροπάτος κινητήρας αυτός λοιπόν είναι που ξεχωρίζει το MT-03 από κάθε άλλο αντίπαλο της κατηγορίας, δίνοντας έναν διαφορετικό χαρακτήρα που καθιστά την μοτοσυκλέτα πανεύκολη στην οδήγηση. Μπορείς να οδηγάς άνετα και ξεκούραστα όλη την ημέρα εκμεταλλευόμενος την ροπή, μπορείς να κινείσαι από τις 2.000σ.α.λ. έως τις 5.000σ.α.λ. χειριζόμενος μόνο το γκάζι, έχοντας μία ή δύο σχέσεις ''πάνω'' στο κιβώτιο ταχυτήτων, μιας και ο κινητήρας είναι ελαστικός στην απόδοση και δεν διστάζει. Η μοτοσυκλέτα έτσι κινείται ευχάριστα και οικονομικά, με αποτέλεσμα να βλέπεις στο ηλεκτρονικό πολυόργανο ακόμη και 3,5 λίτρα στα 100χ.λμ, φτάνοντας στα 4,5 ή 5 λίτρα, αναλόγως διάθεσης. Πλησιάζοντας στις 7.000σ.α.λ., ο κινητήρας λειτουργεί ευχάριστα στην πιο αποδοτική περιοχή στροφών, κι έτσι πετυχαίνεις και την καλύτερη κατανάλωση.

DSC_0201-web.jpgΟι αναρτήσεις του είναι πολύ μαλακές, πολύ ποιοτικές σε λειτουργία από την αρχή της διαδρομής του έως το τέλος τους, κάτι που μεταφράζεται σε άνετη μετακίνηση, διατηρώντας τον αναβάτη ξεκούραστο. Χτυπήματα δεν φτάνουν στον αναβάτη και η μοτοσυκλέτα βρίσκει συνεχώς πρόσφυση στους γλιστερούς δρόμους, οπότε μπορείς να βασιστείς πάνω της και να την απολαύσεις στην καθημερινότητα σου. Η γρήγορη οδήγηση σε μία ορεινή διαδρομή θα δείξει πως διαθέτει sport χαρακτήρα όπως όλες οι μοτοσυκλέτες της σειράς MT, και θα βάλει τα γυαλιά σε μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού. Αν βρίσκεται σε κατάλληλη διαδρομή με στροφές και καλή άσφαλτο θα την απολαύσεις στο έπακρο, αρκεί να γνωρίζεις πως η άνεση στους αργούς ρυθμούς έχει αντίκτυπο στην γρήγορη οδήγηση, με τις μαλακές αναρτήσεις να βάζουν τα όρια.

 

DSC_0091-web.jpgΣτυλάτη μετακίνηση

Με ένα πολύ ωραίο στυλ, χωράει μεγαλόσωμο αναβάτη 1.80 ύψους, με τα μαρσπιέ σε sport αλλά άνετη θέση, το τιμόνι και την εργονομία σε φιλικά επίπεδα, να συμβάλλουν στην καθημερινότητα, ενώ η μικρή σέλα θα χωρέσει συνεπιβάτη για τις βασικές μετακινήσεις.

Στους χρωματισμούς Cyan Sport της δοκιμής, με γαλάζιες ζάντες και πινελιές στα γραφικά, ταιριάζει άριστα με τις υπόλοιπες Hypernaked της σειράς MT, όντας μία πολύ όμορφη μοτοσυκλέτα με ωραία TFT οθόνη και σύγχρονο εξοπλισμό. Δεν διαθέτει ωστόσο σύστημα Traction Control το οποίο απ' ότι διαπιστώσαμε δεν χρειάστηκε στην πράξη, λόγω της ομαλής απόδοσης κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές περιστροφής.

DSC_0185-web.jpgΔιαθέτει όμως ένα εξαιρετικό ABS σύστημα το οποίο ακόμη και σε γλιστερό οδόστρωμα σε αφήνει να φρενάρεις ελέγχοντας το πίσω μέρος, χωρίς να επεμβαίνει δραστικά, φροντίζοντας για ομαλό φρενάρισμα. Όπως και οι αναρτήσεις, το ίδιο και τα φρένα αρχίζουν να δείχνουν τις αδυναμίες τους όσο ανεβαίνει ο ρυθμός, αναγκάζοντας τον αναβάτη να πιέζει αρκετά ώστε να φρενάρει σε sport οδήγηση. Και αυτά τα δύο, οι αναρτήσεις και τα φρένα, είναι ίσως τα παράδοξα στην συνολική εικόνα, μιας και το ΜΤ-125 διαθέτει μεγαλύτερης διαμέτρου μπροστινό σύστημα στα 41mm αντί για 37mm και ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά, αντί για διπίστονη συμβατικής τοποθέτησης του ΜΤ-03, κάτι που προφανώς συμβάλλει και στην διαμόρφωση της τιμής του.

DSC_0180-web.jpgΆριστη ισορροπία

Στα 5.590euro που στοιχίζει, έχοντας φορτωθεί με 400euro τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς αλλαγές ουσίας το τοποθετούν τιμολογιακά σχεδόν στην μέση της κατηγορίας με τα εναπομείναντα μοντέλα που εισάγονται και μάλιστα το κάνουν να δείχνει προσιτό ακόμη και κόντρα στα μονοκύλινδρα KTM 390 Duke και Husqvarna Svartpilen που κοστίζουν λίγο πάνω από 1000euro παραπάνω.

Παράγεται σε τρεις χρωματισμούς και αποτελεί την πιο χρηστική εκδοχή του Dark Side of Japan, όντας ένα ιδανικό σχολείο, φιλικό, δυνατό και αποδεδειγμένα αξιόπιστο, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας.

Αποτελεί ίσως την πιο πολιτισμένη sport naked της κατηγορίας συνδυάζοντας με αρετή τις χάρες του μονοκύλινδρου ανταγωνισμού, αποτελώντας ιδανικότερη λύση για εκδρομές και καθημερινότητα, προσφέροντας λιγότερη διασκέδαση, διαθέτοντας όμως όλες τις δυνατότητες για sport οδήγηση και καθημερινή μετακίνηση μέσα στην πόλη.

 

 DSC_0081-web.jpg

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Airoh Spark Rise

Τζάκετ: Spidi

Παντελόνι: Nordcode Jeans Kevlar Μπλε

Μποτάκια: Forma Shift

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-03 2022
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή (€) 5.590
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Δικύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 321
Συμπίεση (:1) 11,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68 x 44,1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό, περιμετρικό
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (mm) 95
Πλάτος  (mm) 755
Μεταξόνιο (mm) 1.380
Ύψος (mm) 1.070
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 160
Βάρος γεμάτο (kg) 168
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 14 / 2,4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι KYB διαμέτρου 37 mm, διαδρομή 130 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ KYB, διαδρομή 125 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Ελαστικά  
μπροστά 110/70-17M/C (54H) Tubeless
Πίσω 140/70-17M/C (66H) Tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 298 mm / δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm / δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 42,0 / 10.750
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 3,0 / 9.000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2022 14:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon