.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 18:01

Test - Yamaha MT-09 2017 - Αποστολή στην Mallorca

 

Ηλεκτρονική εποχή και dark σχεδίαση

 

Του Τάκη Μανιάτη

Το Dark Side of Japan στυλ χτυπάει ξανά και μας θυμίζει πως η ηλεκτρονική εποχή συνδυάζεται άριστα με dark σχεδίαση και νεανική διάθεση. Το νέο MT-09 δεν είναι παρά ένας άξιος εκπρόσωπος κατάλληλος για κάθε γούστο.

Dark διάθεση

Είχαμε ήδη μπει σε Dark διάθεση έπειτα από την "σκοτεινή" παρουσίαση του νέου Yamaha MT-09, στο Es Foguero Palace, στο εγκαταλελειμμένο θέατρο της Alcudia, στην Mallorca. Τώρα, έξω από το ξενοδοχείο στην Palma, μας περίμεναν παραταγμένα τα νέα MT-09 σε Night Fluo χρωματισμό, για όλους τους δημοσιογράφους. Αν και παράγεται σε τρεις χρωματισμούς που περιλαμβάνουν το Race Blue και το Tech Black, άνετα θα λέγαμε ότι το Night Fluo είναι αυτό που χτυπάει στο μάτι και αντικατοπτρίζει τον δυναμικό χαρακτήρα του ανανεωμένου MT-09.

Η εμφάνιση του εντυπωσιακή, με τις φλούο ζάντες, τα νέα γκρι μεγαλύτερα σε μέγεθος πλαϊνά καπάκια, την φαρδύτερη και μακρύτερη σέλα, το νέο πίσω μέρος με διαφορετικό φως (με LED εκατέρωθεν) που θυμίζει έντονα Kawasaki ZX / Ducati Diavel, θα λέγαμε ότι σχηματίζουν ένα εμφανώς νέο MT-09. Το πίσω μέρος, αλλαγμένο τελείως, με το φως να οριοθετεί το μήκος και την βάση πινακίδας να έχει τοποθετηθεί με ειδική βάση στον πίσω άξονα τροχού και να καλύπτει τον τροχό από πίσω, πρόσθεσε όγκο και χαρακτήρα, μεταμορφώνοντας το MT-09 σε roadster. "Περισσότερο μοτοσυκλέτα" συγκριτικά με το παλιό, θα λέγαμε εμείς.

Με τις καιρικές συνθήκες να έρχονται παραγγελία, με 15 βαθμούς και ήλιο με αραιά σύννεφα, με την βροχή να έχει αφήσει τα σημάδια της από την χθεσινή ημέρα, ξεχυθήκαμε στην Mallorca έχοντας να καλύψουμε 220 χιλιόμετρα διαδρομής. Τα χιλιόμετρα όχι τόσο πολλά σε ευθεία γραμμή, αλλά ο χάρτης που μας είχαν δείξει νωρίτερα περιελάμβανε επαρχιακή οδήγηση στο πρώτο μισό χωρίς σημαντικές υψομετρικές διαφορές, και ανάβαση στο βουνό αργότερα, με μεγάλες διαφορές.

Τι θα αντιμετωπίζαμε

Είχαμε να "αντιμετωπίσουμε" τις προδιαγραφές Euro4 που πλέον καλύπτει το MT-09, τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα Traction Control και Riding Modes όπως και το quick shifter για γρήγορη αλλαγή σχέσεων, τις διαφορετικές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, τον ελαφρύτερο συμπλέκτη κατά 20%, την νέα εργονομία καθώς και τις βελτιώσεις στην σχεδίαση.

Και ξεκινήσαμε βλέποντας το λαμπάκι του Quick Shifter να ανάβει μόνιμα πράσινο στην οθόνη. Αρχικά αυτό μας μπέρδεψε μιας και περιμέναμε ως ενδεικτική λυχνία να σβήσει και να ανάψει μόνο σε περίπτωση βλάβης, όπως κάνουν αυτές του λαδιού και ABS, κ.α. Η λειτουργία του στα ανεβάσματα είναι εξαιρετική κόβοντας το ρεύμα στιγμιαία, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί φυσικά σε ταχύτητα με του R1 - δεν χρειάζεται άλλωστε. Το σύστημα Quick Shifter λειτουργεί εξαιρετικά όσο ανεβαίνουν οι στροφές ενώ σε αργές ταχύτητες καθυστερεί. Σημειωτέων ότι λειτουργεί μόνο στα ανεβάσματα ταχυτήτων (up shift) και όχι στα κατεβάσματα (down shift). Είναι απορίας άξιο γιατί δεν το ενεργοποίησαν να δουλεύει και στα κατεβάσματα, αφού, εφόσον η μοτοσυκλέτα διαθέτει ούτως ή άλλως Ride by Wire γκάζι, δεν ήταν κάτι άλλο παρά μία εντολή επιπλέον. 

Στην αρχή της διαδρομής που πηγαίναμε βόλτα με αργές ταχύτητες, χρησιμοποιούσα συνεχώς συμπλέκτη για να κουμπώνουν πιο θετικά οι ταχύτητες, αλλά όταν ο ρυθμός αγρίεψε - και δεν άργησε να συμβεί αυτό, το Quick Shifter έδειξε τα θετικά του σημεία. Οι δρόμοι στην Mallorca είναι στενοί, με πολλές εναλλαγές στροφών και κάποιες ευθείες. Γενικά, ιδανικό πεδίο για οδήγηση μοτοσυκλέτας τουρισμού, naked, supermoto. Μόλις είχαμε αφήσει πίσω μας την εθνική οδό με τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μετά τις υψηλές ταχύτητες των 150 - 180χ.α.ω., είχαμε χωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και ανακαλύπταμε τις αρετές του MT-09 στις καμπές. 

Βελτιωμένη εργονομία

Η εργονομία του έδειξε βελτιωμένη ακόμη και από τα πρώτα χιλιόμετρα, με την οθόνη υγρών κρυστάλλων που έχει αλλάξει θέση προς τα εμπρός να διευκολύνει στο διάβασμα των ενδείξεων. Στο προηγούμενο μοντέλο έπρεπε να σκύψεις αρκετά το κεφάλι για να τις δεις.

Στο τιμόνι παραμένουν οι παλιές βάσεις στήριξης του ηλεκτρονικού πολυόργανου οι οποίες έχουν ταπωθεί με βίδες - στην μία περνάνε οι ντίζες του κοντέρ. Το όργανο παραμένει μικρό σε διαστάσεις και δεν διαθέτει ένδειξη αυτονομίας ώστε να γνωρίζεις πόσα χιλιόμετρα σου απομένουν, κάτι το οποίο θα βοηθούσε στην βόλτα. Για παράδειγμα, μέχρι τα 140 χιλιόμετρα της διαδρομής που ανεφοδιαστήκαμε με καύσιμα, οι μπάρες του κοντέρ δεν είχαν κατέβει καθόλου. Οπότε δεν είχαμε σαφή πληροφόρηση για το καύσιμο που έχει απομείνει. Σύμφωνα με το όργανο μέχρι εκεί είχε κάψει 6,4 λίτρα/100 χιλιόμετρα, άρα έλειπαν από μέσα κοντά στα 9 με 10 λίτρα που δεν φαίνονταν στο όργανο. Διαπιστώσαμε όμως μία αρκετά καλή κατανάλωση αν κρίνουμε από τον σβέλτο ρυθμό οδήγησης.
Στην διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με το νέο παιχνίδι, το Traction Control. Αυτό ρυθμίζεται μόνο όταν είσαι σταματημένος - εν κινήσει δεν μπορείς να επέμβεις ρυθμίζοντας στο 1ο ή στο 2ο επίπεδο, ή να το απενεργοποιήσεις τελείως - πολύ καλή δυνατότητα. Στο 1, νιώθεις την επέμβαση του άμεσα όταν οι αναρτήσεις συμπιεστούν σε λακκούβα με ανοιχτό γκάζι και προσπαθήσει να σηκωθεί σούζα η μοτοσυκλέτα. Ή σε σημείο όπου κατηφορίζει απότομα ο δρόμος, και με το γκάζι ανοικτό, ο μπροστινός τροχός αρχίζει να κοιτάει τον ουρανό. Το σύστημα επεμβαίνει άμεσα και σε κρατάει στο έδαφος κόβοντας το ρεύμα σε αραιά διαστήματα ώστε να μην σε ενοχλεί - είναι όμως σωτήριο.

Εξερεύνησε τα όρια σου

Δεν χρειάστηκε βρεγμένος δρόμος για να αξιολογήσουμε την εξαιρετική λειτουργία του, αφού ακόμη και σε λακκούβες με το γκάζι στο τέρμα, ή σε προσπάθειες της μικρής σε όγκο μοτοσυκλέτας να σηκωθεί σούζα από δύναμη, το σύστημα επενέβαινε και κρατούσε το MT-09 στο έδαφος. Αν θέλεις να παίξεις μαζί του, μπορείς να επιλέξεις την ρύθμιση 2 στο Traction Control που αφήνει την μοτοσυκλέτα να κάνει μικρές σούζες επεμβαίνοντας πιο αραιά στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Ή να το απενεργοποιήσεις τελείως, ανακαλύπτοντας τα δικά σου όρια. Ο τρικύλινδρος κινητήρας του άλλωστε είναι τόσο ροπάτος που μπορείς να κινείσαι άνετα με παραπάνω σχέσεις στο κιβώτιο, εκμεταλλευόμενος την ελαστική λειτουργία του. 

Στις πολλές εναλλαγές στροφών, χρειάζεσαι και πολλά ανοίγματα και κλεισίματα του γκαζιού. Όχι το ιδανικότερο πεδίο δράσης για το Ride by Wire γκάζι που είναι απότομο στην λειτουργία του ειδικά σε σημεία όπου χρειάζεται καλό έλεγχο: Στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό - έπειτα από είσοδο με φρένα σε στροφή, ή στην σούζα. Στην πρώτη περίπτωση η παροχή δύναμης έρχεται απότομα σαν διακόπτης φώτων και δεν υπάρχει προοδευτικότητα. Στην υπόλοιπη διαδρομή της γκαζιέρας λειτουργεί εξαιρετικά. Στην δεύτερη περίπτωση, με σταθερό το γκάζι στον αέρα, παρέχεται περισσότερη δύναμη απ' ότι περίμενες και πρέπει να ξέρεις καλό φρένο για να μην πάρεις το μηχανάκι στην πλάτη. Κατά τ' άλλα, ο κινητήρας του MT-09 είναι ο πασίγνωστος - εκπληκτικός - ροπάτος - δυνατός - ασταμάτητος - τρικύλινδρος με απόδοση 115 ίππων που δεν επηρεάστηκε σε νούμερα ή διάθεση από τις προδιαγραφές Euro4. Μόνη η μικρή καθυστέρηση στην απόκριση στην πρώτη κλίμακα των στροφών, έως τις 1.000-1.500σ.α.λ. μπορεί να δικαιολογηθεί από φίμωμα για τους ρύπους των προδιαγραφών Euro5, κάτι το οποίο αμέσως μετά ξεχνάς καθώς στην υπόλοιπη καμπύλη, ο κινητήρας απλά απογειώνει τις αισθήσεις!

Ροπή τρακτέρ

Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο μία σχέση στο κιβώτιο για μία αρκετά μεγάλη διαδρομή. Με την 3η σχέση στο κιβώτιο, μπορείς να επιταχύνεις με στόμφο από τα 40χ.α.ω. έως τα... 180χ.α.ω όπου και μπαίνει ο κόφτης! Έτσι, μπορείς να έχεις ηρεμία στο άνοιγμα του γκαζιού στις αργές ταχύτητες, ομαλότητα κοντά στα 80 έως 120χ.α.ω. με διαθέσιμη δύναμη στο άνοιγμα του γκαζιού, καθώς και τρελές επιταχύνσεις από κει και πάνω, όπου το MT-09 βρίσκεται στην καλύτερη περιοχή των στροφών, μεταξύ 6.000 και 7.000σ.α.λ. Από κει και πάνω, ο τρικύλινδρος κινητήρας απλά τρελαίνεται και παρασέρνει μαζί του όλη σου την αδρεναλίνη, φτάνοντας στον κόφτη στα 181χ.α.ω. Αν πάραυτα το λέει η ψυχή σου και του χώσεις γρήγορα μία 4η σχέση, σηκώνεται σούζα απευθείας και με άνεση!

Το ίδιο κάνει ακόμη και - αν δεν το θέλεις - σε απότομο χάσιμο του δρόμου, όπου με απλό άνοιγμα του γκαζιού στα 150χ.α.ω., μπορεί να σηκωθεί. Η λύση εδώ λέγεται Traction Control και γλυτώνεις από τέτοια παιχνίδια, αν δεν τα ζητάς. Αν δεν τα ζητούσες όμως, δεν θα έπαιρνες MT-09, οπότε... Φανταστείτε λοιπόν αυτή την λειτουργία σε έναν εκπληκτικό ανηφορικό δρόμο με συνεχόμενες στροφές, U Turn και εσάκια, με φρέσκια κατάμαυρη άσφαλτο και κάμπερ της ασφάλτου στις στροφές, ώστε να σε κρατάει μέσα. Λούνα πάρκ!

Κι όμως, εκτός από το παιχνίδι, η άνεση με την οποία κινείται το νέο MT-09 με μία σχέση στο κιβώτιο συμβάλλει συνολικά στην ομαλότητα της οδήγησης. Προσωπικά, στις εξαιρετικές διαδρομές που οδηγήσαμε στην Mallorca, προτίμησα να χρησιμοποιώ την 3η σχέση για μεγάλη απόσταση σε γρήγορη οδήγηση, που μου έδινε συνεχόμενη παροχή δύναμης, ομαλότητα στις αναρτήσεις χωρίς πολλές εναλλαγές σε γκάζια και φρένα. Ομαλότητα στην οδήγηση

Συνολικά η μοτοσυκλέτα δούλευε καλύτερα, αφού αλλάζοντας από 2η σε 3η και μετά σε 4η, για να φρενάρω ξανά και να επιταχύνω ξανά λίγο μετά, χοροπήδαγε από στροφή σε στροφή. Ομαλότητα, ήπια λειτουργία του συνόλου, καλύτερη πρόσφυση και ανοιχτές γραμμές, έκαναν το MT-09 απαλό, λιγότερο εκρηκτικό, και ταχύτερο συνολικά.

Αν θες να οδηγήσεις πιο χαλαρά, μπορείς να αλλάζεις σχέσεις ομαλά στις 5.000σ.α.λ. και να οδηγείς με την ροπή να σε επιταχύνει άνετα. Ουσιαστικά όμως δεν χρειάζεται μιας και ο αψεγάδιαστος κινητήρας λειτουργεί ούτως ή άλλως με αστείρευτη ελαστικότητα, με ότι σχέση και αν έχεις επιλέξει.

Θα λέγαμε λοιπόν ότι αν θες να οδηγήσεις επιθετικά, ή αν θες να κινηθείς επιθετικά, έχεις... δύο θέσεις οδήγησης διαθέσιμες: Κάθεσαι επιθετικά στο μπροστινό τμήμα της σέλας, ή πιο άνετα στο πίσω. Εύλογα θα σκεφτείτε ότι αυτό γενικά συμβαίνει, απλά εδώ συμβαίνει σε εμφανή σημείο, τόσο που νιώθεις ξεκάθαρα τις διαφορές στο σώμα και στην μοτοσυκλέτα. Η σέλα είναι νέα φαρδύτερη και μακρύτερη κατά 13 χιλιοστά συνολικά, αλλά και πιο μαλακή. "Κουμπώνεις" μπροστά ακουμπώντας στο ρεζερβουάρ και μπορείς να τοποθετήσεις το σώμα σου "στριτάδικα" ώστε να εκμεταλλευτείς το μεγάλο τιμόνι για να πιέζεις τα άκρα του και να στρίβεις χωρίς προσπάθεια. Μου άρεσε πολύ, με βόλεψε πολύ. Ένιωθα όμως πως το μπροστινό σύστημα ήθελε λίγο σφίξιμο ώστε να το εμπιστεύομαι καλύτερα. Το μαζεμένο μέγεθος της μοτοσυκλέτας συντελεί ώστε να ''ακούει'' σε κάθε τιμονιά γρήγορα και όντως ο αναβάτης κοντά στο κέντρο μάζας, το MT-09 αντιδρά άμεσα και υπάκουα. Έτσι, μπορείς να θεωρήσεις ότι σε κλειστό στροφιλίκι απλά δεν θα σε "δει" κανείς.

Αμεσότητα και δύναμη

Τώρα αν θες να ανοίξεις τις γραμμές σου και να οδηγήσεις πιο ήπια και πιο στρωτά, μπορείς να μετακινηθείς στο πίσω τμήμα της σέλας, στο μήκος που αναλογεί στον αναβάτη. Έτσι θα μεταφέρεις περισσότερο βάρος πίσω, η μοτοσυκλέτα θα νιώσει πιο άνετα και δεν θα πιέζεις με βάρος το μπροστινό σύστημα. Οι μεταφορές βάρους μπροστά και πίσω θα είναι λιγότερες - ακόμη και στα φρένα, μιας και η μοτοσυκλέτα με τον αναβάτη λίγο πιο πίσω, πιέζεται λιγότερο στο μπροστινό της σύστημα. 

Δεν είναι μία σκληρή "αγωνιστική" επίπεδη σέλα για να επιτρέπει "αγωνιστικές" μετακινήσεις σώματος, αλλά ως τουριστική, έχει πετύχει τον σκοπό της. Με ανάλογη προσαρμογή φυσικά στις συνθήκες του δρόμου και το σώμα του αναβάτη. Θα θέλαμε όμως λίγο πιο "γεμάτο" το μπροστινό τμήμα της ώστε να παρέχει καλύτερη στήριξη και να μην εγκλωβίζεται το σώμα εκεί.

Σίγουρα όμως όταν κάθεσαι πίσω - στα πλαίσια του μήκους του μπροστινού τμήματος - νιώθεις ότι κάθεσαι σε άλλη μοτοσυκλέτα, σου θυμίζει το Tracer. Πιο όρθιος, πιο άνετα, με το τιμόνι να δημιουργεί μία θέση τουριστική. Θέση ''δύο ταχυτήτων'' λοιπόν!

Στις συνεχείς κατηφορικές στροφές, τόσο για τις ανάγκες της φωτογράφισης όσο και για τις ψυχαναγκαστικές δικές μας που μας πίεζαν διαρκώς στα άκρα, ήταν το καλύτερο πεδίο για δοκιμή των φρένων. Δύο δίσκοι με τετραέμβολες δαγκάνες μπροστά, δημιουργούν ένα εκπληκτικό σύνολο, το οποίο αγκιστρώνει το MT-09 με άμεση απόκριση στο πάτημα της μανέτας, ακόμη και με ένα δάκτυλο. Μιλάμε για ένα σύνολο που άνετα μπορεί να αντεπεξέρθει στις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας σε sport χρήση, τόσο που θα λέγαμε άνετα ότι η Yamaha θα μπορούσε ακόμη και να... κατεβάσει λίγο την ποιότητα σε αυτά (αλλά ας μην το κάνει). 

Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Αμεσότητα, αίσθηση, δύναμη, σου δίνουν την ασφάλεια ότι σε κάθε σημείο, ελέγχεις απόλυτα το MT-09. Όσο γρήγορα και αν κινηθήκαμε, όσο απότομα και αν φρενάραμε, ποτέ δεν έλλειψε η εμπιστοσύνη, αλλά ούτε η αίσθηση στις αργές ταχύτητες, μέσα σε πόλη. Ο συμπλέκτης με μονόδρομη λειτουργία συνέβαλλε ώστε να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα κατεβάσματα. Έτσι ο τροχός δεν αναπηδούσε στα κατεβάσματα όσο και αν το πιέσαμε στα φρένα. Το αμορτισέρ του είναι λίγο σκληρό στην αρχική λειτουργία και το καταλαβαίνεις σε οδόστρωμα με μικρές ανωμαλίες, ή σε λακκούβες που περνάς με πολλά χιλιόμετρα. Γενικά το αμορτισέρ είναι πολύ πιο σφιχτό από το μπροστινό σύστημα, ενώ όταν μεταφέρεις πιο πίσω το βάρος σου, δουλεύει πιο άνετα - συνεπώς, ακόμη πιο άνετο και με συνεπιβάτη. Το μπροστινό σύστημα είναι προοδευτικό σε λειτουργία, άνετο και προσφέρει εμπιστοσύνη και σιγουριά για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο τροχός. Αυτό που δυσκολεύει την επιθετική οδήγηση είναι η νευρικότητα του τιμονιού, που διαθέτει γρήγορη γεωμετρία. Αν "πλακωθείς" στα φρένα προκειμένου να στρίψεις γρήγορα, θα νιώσεις το τιμόνι να κουνάει. Αν ανοίξεις τις γραμμές σου και οδηγήσεις πιο στρωτά, δεν θα καταλάβεις τίποτα και όλα θα γίνουν με άνεση και σταθερότητα. Οι πιο γρήγοροι αναβάτες, ίσως νιώσουν καλύτερα με την τοποθέτηση stabilizer τιμονιού.

Γενικά τις μεταβολές πίεσης προς το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, τις νιώθεις, και νιώθεις επίσης, πως πίσω το αμορτισέρ δεν συμπιέζεται στην αρχική του διαδρομή. Στην πράξη βέβαια, όλα λειτουργούν άριστα.

Έλεγχος με ασφάλεια

Τα Riding Modes αλλάζουν κατά την οδήγηση, όπως προχωράς, μπορείς να επιλέξεις από το δεξί άκρο του τιμονιού ανάμεσα στο Standard, στο A και B. Ουσιαστική διαφορά δεν είδα ώστε να πω ότι υπάρχουν τραγικές διαφορές μεταξύ τους. Το B είναι λίγο πιο απαλό στο άνοιγμα του γκαζιού και το A λίγο πιο άμεσο στην απόκριση. Σε γενικές γραμμές, προτίμησα το Standard και περισσότερο το A - ειδικά στην ανηφορική γρήγορη διαδρομή. Ο συνδυασμός B και ρύθμιση 1 στο Traction Control είναι αυτός που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι αναβάτες για κίνηση στο βρεγμένο οδόστρωμα, ενώ για γρήγορη οδήγηση, η απενεργοποίηση του Traction και το A στα Modes θα δώσει περισσότερες δυνατότητες παιχνιδιού στον αναβάτη - και ατελείωτες σούζες. 

Ένα session της φωτογράφισης περιελάμβανε σούζες δίπλα από το εγκαταλελειμμένο θέατρο όπου έγινε και η παρουσίαση. Ήταν ίσως το καλύτερο σημείο για να δούμε πως μία μοτοσυκλέτα 850 κυβικών εκατοστών μπορεί να ελεγχθεί με απόλυτη ασφάλεια μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, σαν να οδηγάς 500 λιγότερα κυβικά! Ευστροφία, ελαστικότητα, μικρές διαστάσεις, μαλακός συμπλέκτης και αμεσότητα σε γκάζι και φρένα, μας χάρισαν μοναδικές στιγμές για λίγη ώρα. Το MT-09 κάνει σούζες σαν XT550 - οι γνώστες θα το εκτιμήσουν! 

Επιστροφή στην πραγματικότητα όμως, όπου τα ελαστικά της Bridgestone Battlax 20R πρώτης τοποθέτησης λειτούργησαν άριστα στις συνθήκες της Mallorca με προοδευτικές κορώνες μπροστά και πίσω που άφηναν την μοτοσυκλέτα να πλαγιάσει ομαλά και χωρίς να σηκώνεται στα φρένα. Η γόμα τους ζεσταινόταν γρήγορα στους άριστους δρόμους του ισπανικού νησιού και θεωρούμε ότι ταίριαξαν στην χρήση της μοτοσυκλέτας - το πιθανότερο να ταιριάξουν και στους ελληνικούς δρόμους. Ήταν σταθερά στις μεγάλες ταχύτητες, αλλά και προοδευτικά με σωστή πληροφόρηση στους τουριστικούς ρυθμούς - είχαμε και τέτοιους.

Dark Side of ΜΤ-09

H δεύτερη γενιά MT-09 είναι εμφανώς ανανεωμένη. Μπορεί σχεδιαστικά να μην έγινε καμιά υπέρβαση, αλλά ουσιαστικά φάνηκαν οι αλλαγές ακόμη και με γυμνό μάτι, και η μοτοσυκλέτα αναβαθμίστηκε σε όγκο, χαρακτήρα και ποιότητα. Εναρμονίζεται πλήρως με τις νέες προδιαγραφές με φώτα LED, σύστημα ABS στον standard εξοπλισμό, το οποίο όμως δεν απενεργοποιείται - θα το θέλαμε αυτό, αλλά με μερικές σούζες, καταφέραμε να τρελάνουμε το σύστημα και να απενεργοποιηθεί προσωρινά. Διαθέτει πλέον τα ηλεκτρονικά συστήματα του Tracer 900 με Traction Control και Riding Modes για περισσότερη ασφάλεια και προσαρμογή στις δικές σου απαιτήσεις. Αν κλείσεις τον κεντρικό διακόπτη όμως, δεν διατηρεί στην μνήμη το Traction Control το οποίο επανέρχεται ξανά στην θέση 1 και πρέπει να το ρυθμίσεις εκ νέου. Διατηρεί όμως τις ρυθμίσεις των mode.

Το Quick Shifter ήρθε για να βελτιώσει την sport εικόνα και τα κατάφερε, ενώ οι αλλαγές σε σχεδίαση και σέλα, άλλαξαν την εργονομία προς το καλύτερο, ολοκληρώνοντας το MT-09.

Και τελικά, με ένα τόσο καλό συνολικά MT-09, πραγματικά μένεις με την απορία για το που μπορεί να φτάσει το μότο The Dark Side of Japan"!

yamaha-mt-09-2017-parousiasi.html">Διαβάστε την πλήρη τεχνική του Yamaha MT-09 ανάλυση εδώ

Δείτε το Επίσημο Video του ανανεωμένου MT-09

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}/tests/naked-sm/yamaha/2017/yamaha/mt-09_apostoli_mallorca/odigisi/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών stantard

{gallery}/tests/naked-sm/yamaha/2017/yamaha/mt-09_apostoli_mallorca/static_standard/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών Sport

{gallery}/tests/naked-sm/yamaha/2017/yamaha/mt-09_apostoli_mallorca/static_sport/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών Touring

{gallery}/tests/naked-sm/yamaha/2017/yamaha/mt-09_apostoli_mallorca/static_touring/{/gallery}

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-09
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 847
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78x59,1
Συμπίεση (:1)  11,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός TCI
Σύστημα εξαγωγής  3 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.681 (79/47)
1η σχέση 2.667 (40/15)
2η σχέση 2.000 (38/19)
3η σχέση 1.619 (34/21)
4η σχέση 1.381 (29/21)
5η σχέση 1.190 (25/21)
6η σχέση 1.037 (28/27)
Δευτερεύουσα μετάδοση 2.813 (45/16)
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο τύπου "διαμάντι"
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 103
Μεταξόνιο (mm) 1.440
Ύψος σέλας (mm) 815
Μήκος (mm) 2075
Πλάτος (mm) 815
Ύψος (mm) 1135
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg)   188
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  14
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3.4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 43mm, διαδρομή  τροχού 137mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού 130mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17''
Πίσω  180/55-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 298mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα ενός εμβόλου 
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, Mode, traction control, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  115/10.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,9/8.500

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 12:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha MT-10 2016 Test - Yamaha MT-03 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon