.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 18:49

Test - KTM 390 Duke 2021 - Ευγενής μαχητής

H ΚΤΜ προσάρμοσε το 390 Duke στα πρότυπα των Euro 5 δίχως να αλλάξει σε τίποτε τον υπέροχα αποτελεσματικό του streetfighter χαρακτήρα, προσθέτοντας έναν νέο εντυπωσιακό χρωματισμό.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
Συνεργάστηκε: Κώστας Γκαζής

Βρίσκεται ανάμεσά μας από το 2013, προσφέροντας υπηρεσίες πάσης φύσεως, από καθημερινή εξυπηρέτηση, έως streetfighting. Η σειρά των μονοκύλινδρων Duke ήρθε στην ΚΤΜ ως μια ανάσα δροσιάς, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με την ινδική Bajaj που σήμερα έχει ανθίσει σε μια γεμάτη γκάμα Duke και Adventure στους μικρούς κυβισμούς.

Σε αυτή τη γωνία της ΚΤΜ το 390 Duke κατέχει τον ρόλο του πατριάρχη των μικρών, στη δεύτερη αυτή γενιά που εμφανίστηκε το 2017 και τα άλλαξε σχεδόν όλα: νέα αιχμηρή εμφάνιση, εντυπωσιακότατος εξοπλισμός και ανεξάντλητη δεξαμενή ικανοτήτων.

Ήδη γνωρίζουμε πως η ΚΤΜ ετοιμάζει την επόμενη μέρα των μικρών Duke και RC μοντέλων, με τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα να αφήνουν σαφείς υπόνοιες για εντελώς νέο πλαίσιο και κινητήρα.

Στο μεταξύ οι Αυστριακοί παρουσίασαν φέτος ανανεωμένα 125 και 390 Duke, και στην περίπτωση του μεγαλύτερου εκ των δύο, στις αλλαγές πρωταγωνιστεί ο νέος χρωματισμός που κοσμεί τη μοτοσυκλέτα που δοκιμάζουμε εδώ.

A15A3382 web 

Euro 5

Πίσω από τις εμφανισιακές νότες φρεσκάδας ωστόσο κρύβεται μια ακόμη αλλαγή· η προσαρμογή στις νέες ευρω-προδιαγραφές είναι μια διαδικασία που πιθανότατα είχε προβλεφθεί εξαρχής στο Euro 4 μοντέλο που παρουσιάστηκε στην EICMA το 2017.

Έτσι δίχως ιδιαίτερες τεχνικές αναλύσεις και λεπτομέρειες, πίσω από την απλή περιγραφή της “συμμόρφωσης στις Euro 5”, η ΚΤΜ ανακοινώνει περίπου τις ίδιες τιμές μέγιστης ονομαστικής απόδοσης, με ισχύ 43 άλογα και ροπή 3.8 χιλιογραμμόμετρα.

Από την άλλη, στο δυναμόμετρο φαίνεται πως έχει αλλάξει ο τρόπος απόδοσης της δύναμης, παρότι στις μέγιστες τιμές δεν έχουμε μεγάλες διαφορές.

dyno ktm 390duke EU4vsEU5

Έτσι παρατηρούμε πως συγκριτικά με τον ίδιο κινητήρα στη Euro 4 ρύθμισή του, έχουμε μια μικρή απώλεια 2.5 ίππων στο μέγιστό της, ψηλά στο στροφόμετρο, αλλά αυτή η απόσταση μεγαλώνει στις μεσαίες, όπου η μέγιστη διαφορά περνά λίγο πάνω από τους 5 ίππους.

Στην πράξη αυτό για τον αναβάτη του 390 Duke δεν σημαίνει και πολλά. Η μοτοσυκλέτα επιταχύνει το ίδιο συναρπαστικά όπως πάντα και η διαφορά στις μεσαίες δεν είναι πουθενά τόσο εμφανής όπως στο χαρτί.

Γεμάτο, ροπάτο και ελαστικό, το νέο 390 Duke διατηρεί τον χαρακτήρα που μας έκανε να το λατρέψουμε από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε πριν 8 χρόνια.

Ταχύτατο στην πόλη, διασκεδαστικό στις στροφές, ικανό ακόμη και στο ταξίδι με μέσες ταχύτητες μεταξύ 120-140 km/h άνετα.

Η δε μέση κατανάλωσή του παραμένει αξιαγάπητα χαμηλή, κάτω από τα 4.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα ό,τι και να κάνεις.

A15A3365 web 

Δυναμικά προνομιούχο

Η δυναμική συμπεριφορά του 390 Duke είναι μάλλον το μεγαλύτερο παράσημό του, καταφέρνοντας να προσφέρει ένα αποτελεσματικό σύνολο που δεν δείχνει να έχει προβεί σε εκπτώσεις πουθενά.

Το ζύγισμα του πλαισίου είναι αριστοτεχνικό, ουδέτερο και προβλέψιμο, σου δίνει την ευκαιρία να “διαβάζεις” τις αντιδράσεις της μοτοσυκλέτας και να νιώθεις ασφαλής πάνω της.

Οι αναρτήσεις του – με την υπογραφή της WP – μπορεί να μην έχουν ρυθμίσεις, μα δεν τις χρειάζονται ιδιαίτερα. Η μαγεία στο στήσιμό τους έχει ως αποτέλεσμα να είναι σχετικά άνετες και φιλικές στην πόλη, αλλά παραμένουν πάντοτε αρκετά σφικτές και συνεπείς για οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσεις να τους ζητήσεις το κάτι παραπάνω.

Η ίδια εικόνα προκύπτει και από τα φρένα του 390 Duke, όπου η οικονομική επιλογή των ByBre (By Brembo) αντί για τις Brembo δεν μεταφράζεται σε παραχωρήσεις στην απόδοση. Έχοντας μια σαρανταριά άλογα και 150 κιλά να αντιμετωπίσει, το μπροστινό φρένο τα έχει όλα σε ικανότατες ποσότητες: και δύναμη, και γραμμικότητα, και καλή αίσθηση στο χέρι για να ελέγχεις πόση δύναμη ασκείς και ποιο είναι το αποτέλεσμά της.

Διατηρεί δε το μοναδικό προνόμιο της Supermoto Mode, δηλαδή της δυνατότητας να απενεργοποιηθεί μόνο πίσω το ABS, αφήνοντας το σύστημα ασφαλείας ενεργό μπροστά για παιχνίδι χωρίς φόβο.

A15A3353 web 

Φυσική και Γεωμετρία

Όλα τα παραπάνω σχηματίζουν την ακριβή εικόνα του 390 Duke. Η στόχευσή του είναι να εξυπηρετήσει καθημερινούς αναβάτες, μα να το κάνει μιμούμενο τις χάρες και τη μοναδικότητα του μεγάλου αδελφού 1290 Duke. Τα καταφέρνει άψογα.

Στην κατηγορία του δεν βρίσκουμε πολλές μοτοσυκλέτες που να δείχνουν τόσο επιθετικές και να στηρίζουν την όψη με ανάλογες δυνατότητες. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, όποιες μοτοσυκλέτες σε αυτή τη γειτονιά κυβισμού δηλώνουν αγριεμένα streetfighter πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ακολουθήσουν το 390 Duke σε μια απαιτητική διαδρομή.

Δεν είναι καν θέμα ισχύος, αλλά πρωτίστως για το κατά πόσο μπορεί κανείς να βγάλει τη δύναμη που έχει διαθέσιμη στον δρόμο. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, δύσκολα μπορώ να σκεφτώ άλλη μοτοσυκλέτα που να τα καταφέρνει καλύτερα από το Duke στα κυβικά του.

Εκεί που εύκολα βρίσκει ικανούς ανταγωνιστές είναι στην άνεση. Η θέση οδήγησης είναι πολύ αθλητική, με μαρσπιέ ψηλά και πίσω, σκυφτή στάση σώματος και λεπτή ίσια σέλα. Εκ των πραγμάτων το 390 Duke δεν μπορεί να προσφέρει τη σαλονάτη άπλα μοτοσυκλετών όπως λ.χ. το Bajaj Dominar 400 – που το έχω και φρέσκο, καθώς ήταν η ακριβώς προηγούμενη μοτοσυκλέτα που δοκίμασα – με το μεγαλύτερο κορμί, τις μαλακότερες αναρτήσεις και την πλουσιότερη σέλα.

Είναι θέμα Φυσικής και Γεωμετρίας, αλλά πάνω απ’ όλα θέμα επιλογής. Διότι μόλις φτάσεις στο καλό το στροφιλίκι με το Duke θα αντιληφθείς αμέσως γιατί έχεις τα πόδια διπλωμένα σε supersport θέση ή γιατί το τιμόνι σε βάζει να σκύψεις λίγο παραπάνω.

Στην καθημερινότητα δεν θα έλεγα πως με ενόχλησε ιδιαίτερα. Παρότι είμαι μεγαλόσωμος, στη σέλα του 390 Duke άνετα περνούσα αρκετή ώρα χωρίς πρόβλημα. Όταν κάτι άρχιζε να με ενοχλεί, αυτό ήταν νομοτελειακά η σέλα που για τα γούστα μου ήταν λίγο πιο λεπτή απ’ όσο θα ήθελα.

Πιθανότατα βέβαια, αναβάτες με μικρότερο ανάστημα και βάρος να διαφωνήσουν μαζί μου, και δια του λόγου το αληθές ο καλός συνάδελφος Κώστας Γκαζής – ιδιοκτήτης ενός 390 Duke πρώτης γενιάς – νιώθει σαφώς υπέροχα στη γεωμετρία του νέου μοντέλου, όπως και σε αυτό του 2017 που είχε δοκιμάσει για το BIKEIT.

A15A3190 web 

Βελούδο όταν πρέπει, ξυράφι όταν γουστάρεις

Η πορεία αυτής της δεύτερης γενιάς 390 Duke εισέρχεται στον κόσμο των προδιαγραφών Euro 5 με σημαία όλα εκείνα τα προτερήματα που του χάρισαν δημοφιλία και μακροζωία.

Ξέρουμε πια πολύ καλά πως ο κινητήρας του είναι πραγματικά αξιόπιστος. Απολαμβάνουμε ήδη εδώ και 4 χρόνια ένα πακέτο εξοπλισμού πρωτόγνωρο για την κατηγορία του και γεμάτο επώνυμα περιφερειακά που κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα απ’ όσο χρειάζεται για τα δεδομένα του ανταγωνισμού του.

Έχουμε πια ζήσει στο πετσί μας την ασύλληπτη αποτελεσματικότητα αυτής της μοτοσυκλέτας σε ό,τι κι αν της ζητηθεί, με την απόσταση μεταξύ νομοταγούς αστού και εξεγερμένου χούλιγκαν να απέχει μόλις μερικές μοίρες στην ηλεκτρονική του γκαζιέρα. Άντε κι ένα κατέβασμα στο κιβώτιο.

Η ΚΤΜ ξέρει καλά πως έχει στα χέρια της ένα υπερόπλο στη μικρομεσαία κλάση της αγοράς και η κλωνοποίηση των ικανοτήτων του στο πακέτο του 390 Adventure αποδεικνύει την προσαρμοστικότητα αυτής της βάσης.

Η Euro 5 γενιά του 390 Duke παραμένει υπερεξοπλισμένη, ικανότατη και, πάνω απ’ όλα, απολαυστική σε ό,τι κι αν της ζητηθεί. Οι σχεδόν 40 ίπποι που φτάνουν στον τροχό είναι αρκετοί για να προσελκύσουν ενδιαφέρον και έξω από το κοινό της κατηγορίας διπλωμάτων Α2.

Ο έμπειρος μοτοσυκλετιστής θα βρει εδώ μια πανεύκολη, ελαφριά και ελαστική μονοκύλινδρη λύση που κάνει την καθημερινότητα παιχνίδι, δεν κοστίζει έναν σκασμό λεφτά ούτε στην αγορά ούτε στη συμβίωση, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο κλεινόν άστυ, ούτε αποκλείει τη διασκέδαση.

Ο πιο άπειρος αναβάτης θα γνωρίσει τον κόσμο των σπορ μοτοσυκλετών και θα αναπτύξει την οδήγησή του με ένα πακέτο που γεννά εμπιστοσύνη, απολαμβάνοντας ένα σπουδαίο προσόν: βελούδο όταν πρέπει, ξυράφι όταν γουστάρεις.

Όλα αυτά με μια τιμή κάτω των έξι χιλιάρικων (€5,980), στην οποία περιλαμβάνονται εξαρτήματα όπως το υπέροχο 43άρι πιρούνι WP Apex που απλά δεν βρίσκεις αλλού στην κατηγορία – εκτός του “αδελφού” ζεύγους Husqvarna Svartpilen και Vitpilen 401.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market:

Κράνος - Airoh ST501 Frost

Τζάκετ - Nordcode Aero

Μποτάκια - Forma Viper Dry

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

KTM 390 Duke

Εισαγωγέας

K-Motors South East Europe 

Τιμή (€)

5,980

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, Υ/Ψ, 2EEK, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

373

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

89 x 60

Σχέση συμπίεσης

12.6:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch EMS

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp)

42.9

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m)

3.8

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο χωροδικτύωμα

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,357

Γωνία κάστερ (ο)

25

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

830

Απόσταση από έδαφος (mm)

150

Ρεζερβουάρ (l)

13.4

Βάρος (kg)

150 (στεγνό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm, διαδρομή 142 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ WP Apex monoshock, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 150 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 320 mm, ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων ByBre, ABS Bosch 9.1MP

Πίσω

Δίσκος 230 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS Bosch 9.1MP

 

 

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Εμπρός

110/70-17

Πίσω

150/60-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « KTM 1290 Super Duke R - Video Dyno Test Video Test - KTM 1290 Super Duke R 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon