.
Κατηγορία Bajaj
Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2022 08:29

Test - Bajaj Pulsar NS 125 ABS 2022 - Προσιτή καθημερινότητα

Η Bajaj ανανεώνει το μικρό 125άρι, Pulsar NS 125 το οποίο αποκτά νέα σχεδίαση, δισκόφρενο στον πίσω τροχό και σύστημα ABS, αυξάνοντας την ασφάλεια, διατηρώντας την προσιτή τιμή.  

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ένα για όλους

Το Bajaj Pulsar NS 125 που συναντήσαμε το 2018 για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ήταν μια οικονομική λύση για όσους ήθελαν να χρησιμοποιήσουν ένα μικρό μοτοσυκλετάκι στην καθημερινότητα τους, εστιάζοντας στον συνδυασμό ασφάλειας και οικονομικής χρήσης.  Ένα μοντέλο ήδη δοκιμασμένο στην αγορά της Ινδίας από την οποία και προέρχεται, το οποίο εισήχθη στη χώρα μας ως μία εξαιρετική εναλλακτική στα δίκυκλα σε τιμή παπιού ή μικρού scooter. Και οι μεγάλοι χώροι για δύο επιβαίνοντες, η ασφάλεια που προσφέρουν οι 17ριδες τροχοί και οι αναρτήσεις με λογικές διαδρομές όπως και φυσικά η οικονομία σε κατανάλωση καυσίμου - όπως και η αίσθηση μικρής μοτοσυκλέτας μαζί με τη χαμηλή τιμή αγοράς, το εδραίωσαν στην ελληνική αγορά.

Φυσικά όταν αναφερόμαστε σε μικρό μοτοσυκλετάκι, προσιτό οικονομικά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για ένα δίκυκλο που θα βάζει φωτιά στην άσφαλτο. Μιλάμε για καθημερινή μετακίνηση με αξιώσεις, για αναβάτες που ψάχνουν το διαφορετικό για πρώτο μηχανάκι τους για οδήγηση με δίπλωμα A1, νεοεισερχόμενους στο χώρο, ή ακόμη και παλιούς μοτοσυκλετιστές που θέλουν ένα δεύτερο δίκυκλο και μισούν τα παπιά και τα scooter.

Απλότητα, οικονομία, αξιοπιστία, ασφάλεια.

Sport σχεδίαση

Οι Euro5 προδιαγραφές πέρασαν και από το NS125 Pulsar και προκειμένου να είναι συμβατό με αυτές, το μικρό μοτοσυκλετάκι της Bajaj ανανεώθηκε σημαντικά, όχι μόνο στον τομέα των ρύπων και των φρένων, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς.  

Σχεδιαστικά το νέο και το προγενέστερο μοντέλο μοιάζουν αρκετά, διατηρούν παρόμοια σχεδίαση αλλά η μεγάλη μάσκα που περιβάλλει τον θηριώδη, σε τριγωνικό σχήμα,  προβολέα, να έχει διαφοροποιηθεί όσο αφορά στο μέγεθος που τώρα είναι αλλά και στο σχήμα. Δύσκολα αντιλαμβάνεσαι και τις διαφορές στα πλαϊνά καλύμματα στο ρεζερβουάρ τα οποία δείχνουν ως συνέχειές του προς τα εμπρός, και ως αεροδυναμικά βοηθήματα για τα ψυγεία ενός υγρόψυκτου κινητήρα, κάτι που δεν ισχύει βέβαια. Αισθητικά όμως δείχνει πιο σύγχρονο. Το ίδιο σχήμα διατηρεί και η ουρά με αλλαγές στο πίσω τμήμα της, με νέα σέλα για τον συνεπιβάτη για καλύτερη συγκράτηση του σώματος στα φρεναρίσματα, και το ίδιο στενό σχήμα στα πλαϊνά, για τον αναβάτη. Οι οπτικές αλλαγές κρύβουν καλά τις σημαντικές που συναντάμε κάτω από το ''κάλυμμα'' της μικρής μοτοσυκλέτας, η οποία διαθέτει τελείως νέο περιμετρικό πλαίσιο δύο δοκών, νέο υποπλαίσιο, και, ένα αμορτισέρ στο σημείο έδρασης του ψαλιδιού στο πλαίσιο, αντί για δύο, πάνω στο τελείωμα του ψαλιδιού. Πιο sport αισθητική, πιο sport σχεδίαση, πιο sport χαρακτήρας.

Ότι δουλεύει, δεν το αλλάζεις

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος αερόψυκτος μονοκύλινδρος με 125 κυβικά εκατοστά, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι στην τετραβάλβιδη κεφαλή του υπάρχουν δύο μπουζί που σύμφωνα με την ινδική εταιρία, προσφέρει καλύτερη καύση, άρα βελτιωμένη απόδοση και καλύτερη οικονομία στο καύσιμο. Η απόδοση του κινητήρα βρίσκεται στα 12 άλογα στις 8.500σ.α.λ., έχοντας μία πτώση συγκριτικά με του απερχόμενου μοντέλου, που ανέφερε 15, με την μέγιστη ροπή να παραμένει ίδια, στα 1,1 χιλιόγραμμα στις 7.000σ.α.λ. που συνδυάζεται με κιβώτιο 5 σχέσεων.  Για την εκκίνηση του κινητήρα υπάρχει μίζα αλλά και η κλασική -είδος επί εξαφάνιση- μανιβέλα που θα σώσει από μπελάδες όσους δεν συντηρούν καλά την μπαταρία - κάτι που δεν διέθετε το παλιό μοντέλο.

Το μπροστινό συμβατικό σύστημα έχει παραμείνει ίδιο στο συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ τα φρένα έχουν δεχθεί και αυτά αλλαγές, με τοποθέτηση δίσκου διαμέτρου 150mm και ABS και στο πίσω τμήμα, σε αντικατάσταση του ταμπούρου με σύστημα CBS. Μπροστά παραμένει ο δίσκος διαμέτρου 240mm με διαφορετική σχεδίαση τύπου μαργαρίτα, και δαγκάνα δύο εμβόλων και σύστημα ABS.

Στα όργανα συναντάμε ένα αναλογικό στροφόμετρο, κεντρικά τοποθετημένο, με ψηφιακή ένδειξη πληρότητας του ρεζερβουάρ και μια ψηφιακή οθόνη που σε ενημερώνει για την ταχύτητα, την απόσταση και την ώρα. Παράδοξο φαίνεται ότι το Pulsar διαθέτει shift light όπως τα supersport μοντέλα, αλλά καθόλου παράδοξο δεν είναι ότι οι ενδείξεις στους διακόπτες φωτίζονται, όπως στο προηγούμενο μοντέλο, κάτι που αν το πρωτοαντικρίσεις, θέλεις να το διαθέτουν όλες οι μοτοσυκλέτες.

Βολικό και εύκολο

Η θέση οδήγησης στο Bajaj Pulsar NS 125 ABS είναι σχεδόν όρθια, με τη σέλα να είναι λίγο σκληρή αλλά και αρκετά άνετη, με μεγάλο τιμόνι που διευκολύνει τον χειρισμό, ενώ τα πόδια βρίσκουν εύκολα τις θέσεις τους, χωρίς κάποια ενόχληση, στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ.

Πατάς άνετα κάτω, δεν έχεις να κουμαντάρεις και κάνα τρελό βάρος, παρότι η Bajaj ανακοινώνει 144 κιλά, που στην πράξη είναι 22 παραπάνω από το παλιό μοντέλο, χωρίς όμως να αναφέρεται αν αυτά είναι με καύσιμο ή όχι. Όπως και να έχει, η όρθια στάση σώματος, η στενή σέλα που αφήνει τα πόδια να πατούν στο έδαφος εύκολα, το τιμόνι που βρίσκεται πάνω από την πλάκα, δημιουργούν μοχλούς που σε κάνουν να το ελέγχεις με λίγη δύναμη.

Γεγονός που σου δίνει ευελιξία μέσα στην πόλη, ευκολία στην κίνηση ανάμεσα από αυτοκίνητα, χωρίς να κουράζεσαι αν οδηγείς συνεχώς σε τέτοιες συνθήκες. Το βάρος ελέγχεται εύκολα, οι αναρτήσεις είναι μαλακές και σωστά ρυθμισμένες χωρίς απότομες αποσβέσεις, και οι τροχοί των 17 ιντσών καταπίνουν ανωμαλίες, δημιουργώντας ένα μικρό μοτοσυκλετάκι που άνετα μπορεί να υπερηφανεύεται τους λόγους για τους οποίους διαφέρει από παπιά και scooter. Ένα ζευγάρι επώνυμα ελαστικά θα δώσουν περισσότερο κράτημα και εμπιστοσύνη, σε ένα σύνολο που κινείται αξιοπρεπώς, προσφέροντας ασφάλεια, ακαμψία, χάρη στο νέο πλαίσιο και το αμορτισέρ.

Φωτιά στις επιλογές

 Ο κινητήρας όπως θα περίμενε κανείς δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο αλλά η ευχέρειά του να ανεβάζει στροφές μαζί με το σχετικά κοντό γρανάζωμα μπορεί εύκολα να φτάσει τη βελόνα του στροφόμετρου στα κόκκινα - γι αυτό προφανώς υπάρχει και ένδειξη του shift light για τις αλλαγές σχέσεων, με την τελική του να ξεπερνά τα 110 χλμ/ώρα. Με αυτόν τον τρόπο το ινδικό 125άρι μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα από ότι του ορίζει η ιπποδύναμή του, αλλά το μεγάλο του αυτού είναι το πλαίσιο, που προσφέρει στιβαρότητα και ακαμψία. Έτσι και αλλιώς το πλαίσιο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του κινητήρα και αυτό σου επιτρέπει να κινηθείς γρήγορα, ειδικά εάν μάθεις να μην φρενάρεις τόσο δυνατά στις στροφές αλλά να κινείσαι με φόρα. Πολύ καλές και οι αναρτήσεις, βοηθούν όποιον θελήσει να ανακαλύψει τα όρια του Bajaj ενώ τα δυνατά φρένα δηλώνουν παρόν σε κάθε δύσκολη στιγμή, με το ABS να λειτουργεί εξαιρετικά για τις επιδόσεις του NS125.

Στα 2.490€ το Bajaj Pulsar NS 125 ABS κρίνεται ως μια πολύ τίμια επιλογή, καθώς έχει την πρακτικότητα και την ευχρηστία ενός παπιού αλλά συνδυάζει και τη συμπεριφορά μιας μεγαλύτερης μοτοσυκλέτας. Και σε σχέση με ένα scooter προσφέρει καλύτερο χειρισμό αλλά και οικονομικότερο κόστος συντήρησης.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: Bell Qualifier, Τζάκετ: Nordcode Fight Air ProΓάντια: Nordcode Air TechΠαντελόνι: Nordcode Jeans KevlarΜποτάκια: Forma Swift Dry

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κατασκευαστής Bajaj
Μοντέλο Pulsar NS125
Αντιπρόσωπος K-Motors SEE
Τιμή (euro) 2.490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Αερόψυκτος, SOHC, 4-χρονος, 4-βάλβιδος
Κυβισμός 125cc
Διάμετρος x Διαδρομή 58 x 58,6 
Λόγος Συμπίεσης Δ.Α.
Χωρητικότητα Λαδιού  Δ.Α.
Τροφοδοσία  PGM-FI ηλεκτρονικός ψεκασμός
Κατανάλωση καυσίμου 2,8 L / 100 Km 
Εκκίνηση Μίζα και μανιβέλα
Μπαταρία   12V
Τύπος Συμπλέκτη Μηχανικός
Τύπος Κιβωτίου 5 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, περιμετρικό
Μήκος (mm) 2.012
Πλάτος  (mm) 810
Ύψος  (mm) 1078
Μεταξόνιο  (mm) 1.353
Γωνία Κάστερ  (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος Σέλας  (mm) 810
Απόσταση από το Έδαφος  (mm) 179
Ακτίνα Στροφής  (m) Δ.Α.
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ 12 L
Βάρος γεμάτο  (kg) 144
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Αμορτισέρ Nitrox
   
Τροχοί  
Μπροστά Χυτοί αλουμινένιοι 
Πίσω Χυτοί αλουμινένιοι 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 80/100-17
Πίσω 100/90-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 150mm με δαγκάνα ενός εμβόλου με ABS
   
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη Ισχύς (hp/σ.α.λ.) 12 / 8.500
Μέγιστη Ροπή (kg/σ.α.λ.) 1,1/ 7.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Bajaj Dominar 250 Video Test Ride - Bajaj NS 125 Pulsar 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon