.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 11:13

TEST - Aprilia SX 125 2018

"Μπαμπά θα μου το πάρεις; Σε παρακαλώ μπαμπά! Το θέλωωω!"

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Είναι πανέμορφο, αιχμηρό, ντιζαινάτο, πολεμικό. Αν το δείξετε στον γιο σας, εγγυημένα θα βάλει τα κλάματα φωνάζοντας «μπαμπά, θα μου το πάρεις»;! Άσχετα αν είναι 6, 16 ή 26 χρονών. Το Aprilia SX 125 έχει αυτή την ικανότητα, να σε κάνει να βουρκώνεις από συγκίνηση βλέποντας το ακόμα και σταματημένο. Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο; Το γεγονός πως μπορεί να εκπληρώσει εύκολα τα όσα υπόσχεται η  πολεμική του εμφάνιση, χάρη στην απίστευτα καλή οδηγική του συμπεριφορά! 

Μπορεί οι μοτοσυκλέτες Supermotard παραγωγής να περνάνε κρίση διαρκείας, καθώς πλέον ελάχιστα εργοστάσια ασχολούνται με την πάρτη τους, όμως η Aprilia επιμένει, τουλάχιστον στην Α1 κατηγορία.

Με μια πρώτη ματιά

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 36

Το SX 125 δανείζεται στιλ από τα θρυλικά SXV 450 / 550, και σε πείθει με την πρώτη κιόλας ματιά για τις ικανότητες του.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 18

Αιχμηρό φτερό μπροστά και αντίστοιχα αιχμηρή ουρά, αγριεμένος προβολέας με την ιταλική σημαία από πάνω, σέλα με κενό από κάτω που δημιουργεί χειρολαβές για τη μετακίνηση της μοτοσυκλέτας εν στάσει, ψηλά τοποθετημένο τελικό, ελάχιστα πλαστικά, πλαισιάρα (ατσάλινη) και ψαλιδάρα, ανάποδο πιρούνι, μονό piggy-back αμορτισέρ με μοχλικό, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, μαλακά ελαστικά Mag Sport (δεν τα ξέρει κανείς, όμως… δουλεύουν!), όμορφη προστατευτική ποδιά κινητήρα, προστατευτικά καλαμιών στο πιρούνι, Euro 4 προδιαγραφές, κλπ.

Από design και ποιότητα κατασκευής (συναρμογή άψογη, πολύ καλό φινίρισμα, τριγμοί ανύπαρκτοι) σκίζει, και είναι αδιαμφισβήτητα επίκαιρο και σήμερα. Στη δεύτερη ματιά, το πιο έμπειρο μάτι ανακαλύπτει αρκετές οικονομικές λύσεις στον εξοπλισμό, που σε προσγειώνουν στην Α1 πραγματικότητα, και στις ανάγκες να κρατηθεί το κόστος χαμηλά όσον αφορά σε μια μοτοσυκλέτα εισαγωγής στους 2 τροχούς.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 26

Ναι μεν το πιρούνι είναι ανάποδο, αλλά είναι σχετικά λεπτό στα 41mm. Φυσικά οι αναρτήσεις δεν ρυθμίζουν, αυτό δεν είναι μείον της μοτοσυκλέτας, αλλά κοινό χαρακτηριστικό της οικονομικής Α1 κατηγορίας. 

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 13

Ο δίσκος μπροστά είναι μεν μεγάλος στα 300mm, αλλά σε εμφάνιση είναι σχετικά άκομψος, ενώ η δαγκάνα δεν είναι ακτινική. Παράλληλα, το ABS δεν είναι δικάναλο, αλλά λειτουργεί μόνο στον μπροστινό τροχό, ενώ δεν απενεργοποιείται -έχει όμως σύστημα για να μην σηκώνεται ο πίσω τροχός στο πολύ έντονο φρενάρισμα.

Τα όργανα είναι εξαιρετικά λιτά, με ελάχιστες ενδείξεις, αισθητική και πληροφόρηση περασμένης δεκαετίας, ενώ ανάλογα βασικοί και ξεπερασμένοι είναι και οι διακόπτες της μοτοσυκλέτας, ενώ το SX 125 δεν έχει ρυθμιζόμενες μανέτες.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 6

Η τάπα του ρεζερβουάρ κλειδώνει μεν, δεν έχει όμως μεντεσέ, και έτσι στον ανεφοδιασμό ο αναβάτης πρέπει να την κρατάει στο χέρι. 

Εύκολα μπορείς να δεις τη στάθμη του ψυκτικού, όμως δεν ξέρουμε πόσο εύκολα μπορείς να αναπληρώσεις τα ψυκτικά υγρά, καθώς η τάπα είναι στριμωγμένη ανάμεσα στα πλαστικά -ίσως θέλει ξεβίδωμα το πλαϊνό πλαστικό.

Σημειώστε πως τα φλας της μοτοσυκλέτας δεν είναι LED, αλλά διαθέτουν λαμπτήρες συμβατικής τεχνολογίας.

Για έλα πιο κοντά...

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 34

Λόγω και της μεγάλης διαδρομής των αναρτήσεων (240 & 220mm μπροστά και πίσω αντίστοιχα) η σέλα είναι αρκετά ψηλή στα 880mm, και αναβάτης με ύψος 1.70 πατάει στο έδαφος με τη μύτη του ενός ποδιού. Ε, αν βγάλετε και λίγο έξω τον πισινό σας, θα πατήσετε όλο το πέλμα κάτω.

Το ρεζερβουάρ χωράει ελάχιστο καύσιμο, στα 7,5 λίτρα, κάτι που θα μειώσει τις αποστάσεις που μπορείτε να διανύσετε, αλλά ευτυχώς η μικρή κατανάλωση ισορροπεί κάπως τις καταστάσεις. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του τεστ, η λυχνία της ρεζέρβας άναψε μια φορά στα 85 και τη δεύτερη στα… 75 χιλιόμετρα! Την πρώτη φορά γέμισε με 4,5 ευρώ, και τη δεύτερη με 5 ευρώ.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 4

Οι διακόπτες δεν εντυπωσιάζουν αισθητικά, είναι όμως εργονομικοί, ενώ η κόρνα κάνει αστείο, ασθενικό ήχο. 

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 11

Όμορφο είναι το κλειδί, που δίνει έξτρα στάτους στον αναβάτη όταν το πετάει δήθεν αδιάφορα στο τραπέζι της καφετέριας.

Οι καθρέπτες έχουν καλό οπτικό πεδίο και δεν θολώνουν από κραδασμούς, ενώ το φινίρισμα τους θυμίζει κάπως carbon. Μικρό παράπονο πως χάνουν εύκολα τη ρύθμιση τους ακόμα και με το πιο ανάλαφρο άγγιγμα, οπότε κοντά τα κουλά σας.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 16

Όμορφο το fat-bar τιμόνι, όμορφη και η πλάκα τιμονιού, ενώ το SX 125 διαθέτει και εύκολη ρύθμιση του ύψους του προβολέα, με ένα περιστρεφόμενο λεβιεδάκι, ενώ θα θέλαμε να είχαν κρυφτεί καλύτερα κάτι καλώδια που φαίνονται κάτω από το όργανο.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 3

Τα όργανα είναι όπως προείπαμε λιτά, με ενδείξεις κοντέρ, θερμοκρασίας κινητήρα, ολικού χιλιομετρική και δυο μερικών, μέγιστης τελικής ταχύτητας, ρολογιού, βολτόμετρου, και λυχνίες νεκράς, ρεζέρβας, προβολέα, ABS και ψεκασμού.

Τι θα θέλαμε να έχει ακόμα; Ένδειξη στροφόμετρου, ένδειξη στάθμης βενζίνης, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ένδειξη κατανάλωσης, υπολειπόμενα χιλιόμετρα μέχρι να αδειάσει το ρεζερβουάρ, κ.α. 

Μίζα, γκαζιά και φύγαμε

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 29

Άριστη είναι η θέση οδήγησης, επιθετική, με σωστές λαβές και σωστές γωνίες στα μέλη του αναβάτη για μέγιστο έλεγχο. Και λίγο μετά που θα ξεκινήσει κανείς καβάλα στο SX παθαίνει την πρώτη μεγάλη πλάκα…

Θεούλη μου, τι κράτημα είναι αυτό;! Το SX 125 είναι πραγματικά Θεϊκό όσον αφορά στις sport δυνατότητες του, με κράτημα από άλλο πλανήτη, και με αντίστοιχα φρένα.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 33

Αντίστοιχα άριστες είναι οι απορροφητικές δυνατότητες των αναρτήσεων στο κακό ελληνικό οδόστρωμα, κρατώντας παντού άνετο και φρέσκο τον αναβάτη.

Εκείνοι που κόβουν τον αέρα όμως στον αναβάτη είναι οι Euro 4 περιορισμοί σε ιπποδύναμη, ρύπους και θόρυβο, καθώς ως έχει, ο τετράχρονος κινητήρας -που είναι αρκούντως τεχνολογικά προηγμένος, καθότι υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος και ψεκαστός- περιορίζεται πολύ.

Το SX 125 θα μπορούσε άνετα να διαχειριστεί και τη διπλάσια ιπποδύναμη, καθώς πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα έχουν τα φόντα να το κάνουν, δίχως καν να ιδρώσει το αυτί τους. Έλα όμως που ο νομοθέτης έχει θεσπίσει τα συγκεκριμένα όρια των 14.75hp… έλα που για να περάσεις τα όρια θορύβου και ρύπων πρέπει να φιμώσεις το μοτέρ.

Ταυτόχρονα, η Aprilia θέλησε να δώσει στην Α1 μοτοσυκλέτα της ευρύ φάσμα λειτουργίας, ώστε το SX 125 να μπορεί να βγει, έστω και για λίγο, στον αυτοκινητόδρομο.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 32

Έτσι, η προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των «θέλω» και των «πρέπει» μας κουτσουρεύει κάπως την απόλαυση, κυρίως στον κινητήρα, ο οποίος έχει μια εξαιρετικά μακριά πρώτη σχέση και αργό ανέβασμα στροφών, και θέλει έντονο και «μαστόρικο» πατινάρισμα για να εκκινήσει γρήγορα. 

Το παραπάνω χαρακτηριστικό δεν επιτρέπει και τις σούζες, καθώς ο αναβάτης θα πρέπει να ζορίσει πολύ το μοτέρ με νεκρά, ανεβάζοντας πολλές στροφές και αφήνοντας απότομα τον συμπλέκτη, την ώρα που βυθίζει το πιρούνι και τραβάει το τιμόνι, ώστε να καταφέρει να σηκώσει τον μπροστινό τροχό.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 25

Όχι, όπως έχει, το SX 125 δεν προσφέρεται για σούζες, εκτός κι αν βελτιώσετε τη μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερο πίσω γρανάζι, εξάτμιση και κάποιο κιτ ίσως.

Η γενικότερη αίσθηση που λαμβάνει κανείς από τον κινητήρα, είναι λες και οδηγείς ένα δίχρονο πενηντάρι, τόσο στενή είναι η ωφέλιμη περιοχή των στροφών στην κάθε σχέση. Μπορείς να κινείσαι και πιο χαλαρά, με σχεδόν κρεμασμένο τον κινητήρα, αλλά τότε σου λείπει η ενεργητική ασφάλεια, όταν τη χρειαστείς, καθώς αν ανοίξεις κρεμασμένος το γκάζι, το SX δεν θα πάει πουθενά, ζητώντας σου να δουλεύεις ακούραστα με το κιβώτιο, για να… ξεζουμίζεις όλη του την ισχύ.

Το φρένο μπροστά είναι πραγματικά πολύ δυνατό με πολύ καλή αίσθηση, ενώ θα μπορούσατε να κάνετε άνετα endo αν το ABS μπορούσε να απενεργοποιηθεί. Αξιοσημείωτο είναι πως το ABS είναι ελάχιστα παρεμβατικό, μπαίνοντας σε λειτουργία μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, αφήνοντας τον αναβάτη να φρενάρει δυνατά με την ησυχία του.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 30

Λόγω του μονοκάναλου ABS, ο αναβάτης μπορεί να παίξει με πλαγιολισθήσεις του πίσω τροχού, με κατεβάσματα και τη βοήθεια του φρένου, αν και θα πρέπει να έχετε αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ, και να κατεβάσετε 3 τουλάχιστον σχέσεις για να ντριφτάρετε -θέλει προσοχή εκεί, για να μη σβήσει ο κινητήρας από το απότομο φρενάρισμα.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 17

Φτάσαμε και στη σέλα, η οποία είναι… δεν έχουμε άλλα λόγια για να την περιγράψουμε… πολύ κακή. Η ζημιά γίνεται λόγω του πολύ μαλακού αφρώδους υλικού, το οποίο βουλιάζει όλο μόλις καθίσει στη σέλα ο αναβάτης, με αποτέλεσμα εκείνος να βρεθεί να κάθεται πάνω στην… βάση της σέλας, η οποία γίνεται άβολη μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά. Ευτυχώς το κόστος της αλλαγής του αφρώδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, και η επέμβαση σε κάποιον ειδικό στις σέλλες, θα εκτοξεύσει την άνεση των επιβαινόντων. Τουλάχιστον από σχεδίαση είναι άριστη, καθώς ο αναβάτης μπορεί να μετακινηθεί πάνω της μέχρι και το ρεζερβουάρ, για να φορτίσει ακόμα περισσότερο τον μπροστινό τροχό σε sport αναζητήσεις.

Είμαστε πάντως στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως τα ψεγάδια (τα λιτά όργανα, η κακή σέλα και οι όποιες ελλείψεις σε εξοπλισμό) εξαφανίζονται μαγικά μόλις ο αναβάτης αρχίσει να ψάχνει τις sport δυνατότητες της μοτοσυκλέτας.

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 31

Βλέπετε, το SX 125 δεν δείχνει απλά πολεμικό για να ικανοποιήσει τις επιταγές του lifestyle, αλλά έχει τον πόλεμο στο αίμα του, και θα σας αφήσει εύκολα με ανοιχτό το στόμα.

Εκπληκτικό κράτημα και αντίστοιχα εκπληκτική πληροφόρηση από πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα, που ανεβάζουν επίπεδο σε αυτά που μπορείτε να κατορθώσετε με τη μικρή Α1 μοτοσυκλέτας.

Με το χέρι στην καρδιά, δηλώνουμε πως το SX 125 είναι πραγματικό σχολείο για τους νέους και όχι μόνο αναβάτες, δάσκαλος πολεμικών τεχνών, και μοναδικό αντικαταθλιπτικό χάπι στις καθημερινές σας μετακινήσεις!

Ένα SX την ημέρα, και νιώθετε όλα σας τα προβλήματα να απομακρύνονται. Με το αριστερό σας πόδι να χορεύει κλακέτες στο λεβιέ των ταχυτήτων και με τον δεξιό σας καρπό να στραγγαλίζει το γκάζι, μόλις πιάσετε τα επιθυμητά χιλιόμετρα και δείτε μπροστά σας στροφή, απλά… «πετάξτε κάτω» τη μοτοσυκλέτα! Το SX θα στρίψει σαν διαβήτης, χαράζοντας υποδειγματικά πορεία, κάνοντας τον αναβάτη να ουρλιάζει από ενθουσιασμό μέσα από το κράνος. Ουδόλως επηρεάζεται η φανταστική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας από την ποιότητα της ασφάλτου, με το SX να κρατάει δαιμονισμένα ακόμα και σε σαθρή, γυαλισμένη άσφαλτο, με χώμα και σκόνη πάνω της!

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 21

Τα φρένα-άγκυρες εγγυώνται την ασφάλεια σας, και το παιχνίδι κρατάει μέχρι να τελειώσει η βενζίνη, ή μέχρι να πιαστεί ο πισινός σας -αμάν, είπαμε, αλλάξτε αυτό το αφρώδες!

Στην καθημερινή αστική πραγματικότητα, το SX 125 θα τα καταφέρει μια χαρά, ενώ θα κινηθεί με ασφάλεια και στον αυτοκινητόδρομο, καθώς σε ιδανικές συνθήκες το κοντέρ θα δείξει ακόμα και 120 χλμ/ώρα. Μόνο στις έντονες ανηφόρες το μικρό μοτοσυκλετάκι θα τα βρει λίγο σκούρα, καθώς εκεί η ταχύτητα θα πέσει αρκετά, ειδικά αν ο επιβάτης είναι μεγαλόσωμος, ή αν υπάρχει και συνεπιβάτης -ο τελευταίος έχει μικρό και στενό μερίδιο σέλας μαζί με ψηλά τοποθετημένα μαρσπιέ, και η παραμονή του στο SX θα περιοριστεί σε μικρές αστικές διαδρομές.

Εξαιρετική πρόταση, σε δύσκολη όμως τιμή

aprilia sx125 2018 test bikeitgr 35

Το Aprilia SX 125 αποτελεί μια πραγματικά εξαιρετική Α1 πρόταση, με υπέροχη εμφάνιση, και αντίστοιχα φανταστικές οδηγικές δυνατότητες. Ένα μοναδικό σχολείο, μια απολαυστική οδηγικά μοτοσυκλέτα, ένα πραγματικό εργαλείο για τις σύγχρονες αστικές συνθήκες. Δείχνει sport, είναι sport, και θα χαρίσει στον αναβάτη του αξέχαστες εμπειρίες. Το εμπόδιο στη χώρα μας, δεν είναι η σέλα, ή ο σχετικά λιτός εξοπλισμός της μοτοσυκλέτας, αλλά η τιμή της. Τα 4.630 ευρώ που κοστίζει το SX 125 είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, βάζοντας τρικλοποδιά στο μοτοσυκλετάκι της Aprilia. Μακάρι να βρεθούν αναβάτες που θα εκτιμήσουν τα κάλλη του SX, γιατί το A1 Supermoto μοντέλο της ιταλικής εταιρείας έχει πραγματικά πολλά να δώσει, όμως στην τιμή αυτή έχει ιδιαίτερα σκληρό ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να του βγάλουμε το καπέλο, στο πόσο ολοκληρωμένο οδηγικά είναι, θυμίζοντας μοτοσυκλέτα μεγαλύτερου κυβισμού.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας Μονοκύλινδρος, 4-χρονος, υγρόψυκτος με ηλεκτρονικό ψεκασμό, 4 βαλβίδες
Κυβισμός 124.2 cc
Πλαίσιο Ατσάλινο περιμετρικό
Εμπρόσθια ανάρτηση Ø 41 mm ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι Διαδρομή τροχού : 240 mm
Οπίσθια ανάρτηση Υψηλής αντοχής ατσάλινο ψαλίδι με υδραυλικό αμορτισέρ με προοδευτικό μοχλικό σύστημα. Διαδρομή τροχού: 220 mm
Εμπρόσθιο φρένο Ø 300 mm δίσκος από ανοξείδωτο ατσάλι με πλευστή δαγκάνα
Οπίσθιο φρένο Ø 220 mm δίσκος από ανοξείδωτο ατσάλι με πλευστή δαγκάνα
Εμπρόσθιος τροχός Τροχός αλουμινίου με ακτίνες. Ελαστικό 100/80 x 17
Οπίσθιος τροχό Τροχός αλουμινίου με ακτίνες. Ελαστικό 130/70 x 17
Ύψος σέλας 880 mm
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 7.5 lt

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές / λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 16:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Aprilia Shiver 900 2017 Test: Aprilia Tuono V4 1100 Factory 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon