.
Κατηγορία TM
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 08:34

Test - TM Racing MX Gamma 2024 – Τα οδηγούμε στην Ιταλία

Factoyry Racing!

Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στην ιστορία της TM Racing πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και το ΒΙΚΕΙΤ ήταν εκεί προκειμένου να δει και να οδηγήσει τα νέα Motocross μοντέλα του 2024!

Του Τάκη Μανιάτη

Βλέποντας βράδυ την πίστα motocross Grazzolina, με τις ανηφοροκατηφόρες και τους τοίχους για μπερμ, με τις υψομετρικές και τα ανάποδα άλματα να σε περιμένουν, σε πιάνει ένα σφίξιμο στο στομάχι. Όχι ότι το πρωί τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα – ειδικά αν δεν έχεις συνεχή επαφή με τέτοιες συνθήκες, αλλά με τα φώτα να τονίζουν συγκεκριμένα σημεία και να αφήνουν άλλα σκοτεινά, όπως π.χ. τα βρεγμένα τμήματα, η φάση ήταν περίεργη. Εμείς ήμασταν εκεί για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της TM Racing η οποία είχε κατεβάσει την αγωνιστική ομάδα, τα φορτηγά της, τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες αλλά και τους αναβάτες, και όλο το σκηνικό φώναζε ‘’παγκόσμιο’’. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η TM Racing όλα τα αυτά τα χρόνια, αλλά στις παρουσιάσεις, και ειδικότερα στις επαφές με τους δημοσιογράφους, ‘’δεν το έχει’’. Είναι όντως κάτι τελείως διαφορετικό το να πρωταγωνιστείς σε παγκόσμιο επίπεδο, και να επικοινωνείς σωστά με όσους πρέπει για να προωθήσουν τα προϊόντα σου, αλλά ας κρατήσουμε πως αυτή ήταν μία πολύ σημαντική κίνηση

TM-9969-web.jpg

Όλη η γκάμα εκεί

‘Εχοντας πλέον μπροστά μας όλη την γκάμα των μοτοσυκλετών MX, όλα τα δίχρονα, από 125, 144, 250 και 300, αλλά και τα τετράχρονα 250, 300 και 450, είχαμε πολλές επιλογές, μία πίστα, ελάχιστο χρόνο για όλη την οδήγηση. Σημειωτέων πως την ίδια νύχτα, είχαμε την δυνατότητα να οδηγήσουμε και τις enduro του 2024, οπότε όλα μαζί, προφανώς και δεν γίνονται σωστά.

Γι’ αυτό, πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε από τα μικρά, αλλά όχι τα πολύ μικρά, ανεβαίνοντας στην σέλα του MX 144 2T, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα 125 με διαφορετικό κυβισμό και δύναμη εκεί ακριβώς που ‘’χωλαίνει’ το μικρότερο αδελφάκι του.

 

MX450-0013-2-web.jpg

Στην πίστα της Grazzolina στο Ponzano di Ferno, κοντά στην Ανκόνα, οι ανηφόρες είναι τρομερές και όσο περισσότερη δύναμη έχεις, τόσο καλύτερα είναι για να μπορείς να “καθαρίζεις” και τα ανηφορικά άλματα, και έστω και η μικρή διαφορά απόδοσης είναι αισθητή. Όχι πως το 125 είναι αδύναμη, τουναντίον, αφού ο κινητήρας του λυσσάει, όμως αυτός του 144 σε βοηθάει να βγαίνει πιο εύκολα από τις στροφές, και να έχεις μια ταχύτητα ‘’πάνω’’ λίγα μέτρα αμέσως μετά. Η βασική διαφορά βρίσκεται στο ‘’τσίμπημα’’ του συμπλέκτη, όπου το 144 απλά εξαφανίζεται, χωρίς να περιμένεις να περάσει τις μεσαίες στροφές για να επιταχύνει. Η νέα βαλβίδα εξαγωγής ανοίγει πιο γρήγορα και βοηθά στην επιτάχυνση που απαιτείται σε κλειστές διαδρομές, αλλά και στην έξοδο από ένα μπερμ, ενώ ταυτόχρονα το 144 απαιτεί λιγότερη δύναμη και πίεση από τον αναβάτη. Κατά τ’ άλλα, είναι ίδιες μοτοσυκλέτες που μοιράζονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, με άριστο πλαίσιο που ‘’σηκώνει’’ πολλά περισσότερα άλογα, στιβαρό και άκαμπτο που σε κρατάει πάντα στην πορεία σου, και αναρτήσεις που συνηγορούν στην σταθερότητα. Επιλέγεις διαδρομή, ανοίγεις το γκάζι και κρατιέσαι επάνω, και κάθε εμπόδιο γίνεται παρελθόν!

TM-8766-web.jpg

Από δίχρονο σε τετράχρονο

Από τα μικρά δίχρονα, στα μεσαία τετράχρονα, με το MX 300 ES Fi 4T να είναι η επιλογή μας για την συνέχιση της οδήγησης το οποίο εμφανίζει αμέσως το βάρος του ως διαφορά, αλλά είναι και πιο φιλικό. Λιγότερο αγωνιστικό σε αίσθηση, πιο αργό σε συμπεριφορά, με ιδανικά χαρακτηριστικά απόδοσης ωστόσο, με την διάρκεια στην καμπύλη να ωφελεί σε κάθε συνθήκη. Από τις κλειστές ή ανοιχτές στροφές όπου με μία σχέση μπορείς να διαγράψεις όποια καμπύλη ή μπερμ θες, από την διατήρηση του γκαζιού στο τέρμα για αρκετό χρόνο χωρίς αλλαγή, το τετράχρονο 300άρι είναι αυτό που σε βοηθά να οδηγάς γρήγορα, χωρίς να κουράζεσαι όσο μεγαλύτεροι κυβισμοί.

Η διάρκεια απόδοσης του κινητήρα και η επιπρόσθετη ροπή σε σχέση με το αντίστοιχο 250 είναι θετικά σημάδια που συμβάλλουν σε μία επιθετική οδήγηση που ουσιαστικά σου δίνουν την δυνατότητα να οδηγάς με ηρεμία και γραμμές. Άκαμπτο, στιβαρό, με το βάρος ψηλά, δεν είναι ότι καλύτερο για τους λάτρεις των δίχρονων, αποτελεί όμως κορυφαίο συνδυασμό για όσους θέλουν δυνατότερο από τετράχρονο 250, αλλά και τα 450 τους ‘’μακραίνουν’’ τα χέρια.

MX450-0001-2-web.jpg

Με αναρτήσεις σφιχτές, ιδανικά ρυθμισμένες για τις ανάγκες της πίστας, φαίνεται πως είναι μία μοτοσυκλέτα που απαιτεί μόνο γρήγορο αναβάτη για να κινηθεί γρήγορα. Όλα τα υπόλοιπα πάνω της, θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό.

Απόλυτο παιχνίδι

Το απόλυτο παιχνίδι όμως για πίστες motocross κάθε σχεδίασης, εδάφους, κλίσης, δυσκολίας, συνθηκών, είναι το δίχρονο MX 300 ES 2T. Αυτό που συμβαίνει στην σέλα αυτής της μοτοσυκλέτας είναι πως λαμβάνεις όλη την αίσθηση μίας TM, με την ίσια και επιθετική θέση οδήγησης, την ακαμψία του αλουμινένιου πλαισίου δύο δοκών, την στιβαρότητα και την λεπτότητα, σε μία κατασκευή που θυμίζει έντονα 125. Μέχρι που θα ανοίξεις το γκάζι και θα καταλάβεις ότι η περίσσια ροπή του 300, σε κατατάσσει στα 450, και η δύναμη, απλά δεν αστειεύεται. Αστείρευτη, αλλά ομαλή από τις χαμηλές στροφές, χωρίς μπουκώματα και μπερδέματα, η δύναμη είναι αυτή που αλλάζει τα δεδομένα στο δίχρονο 300άρι της TM, με αποτέλεσμα να μπορείς να περνάς πάνω από ροδιές ή ράμπες στα άλματα σαν να μην υπάρχουν. ‘’Πλανάρεις’’ ουσιαστικά πάνω από τις ανωμαλίες του εδάφους με το δεξί γκριπ να σου δίνει ότι ακριβώς θέλεις για να επιταχύνεις, ακριβώς την στιγμή που πρέπει. Χωρίς χρήση συμπλέκτη, χωρίς παίδεμα, επιλέγεις μία σχέση και ανοίγεις το γκάζι, και οι ευθείες γίνονται παρελθόν, οι ράμπες σε οδηγούν στα ουράνια, η μοτοσυκλέτα ίπταται χωρίς όρια και παραμένει ελεγχόμενη κάθε στιγμή.

TM-8835-web.jpg

Ο συνδυασμός του μεγάλου κινητήρα με τα μικρά χαρακτηριστικά πλαισίου, δημιουργούν ένα 125άρι με δύναμη 300 το οποίο έρχεται από τα πιο σκοτεινά σου όνειρα, να κάνει πραγματικότητα τις μεγαλύτερες ονειρώξεις σου!

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές στις μοτοσυκλέτες δεν είναι πολλές για το 2024, μιας και όλες τους διαθέτουν νέο πλαίσιο τα τελευταία δύο χρόνια, με τις οπτικές, να αφορούν στα νέα χρώματα και γραφικά, που ξεχωρίζουν τελείως τα νέα μοντέλα από τα 2023. Το γκρι – μπλε, τους πάει πολύ θα λέγαμε και τα ομορφαίνει!

Η TM Racing έχει αλλάξει τα ρουλεμάν στροφάλου στα δίχρονα μοντέλα 250 και 300, κάτι που η ελληνική αντιπροσωπεία ''The Family Motosport'' έκανε ούτως ή άλλως στις παραλαβές της, βελτίωσε τις θυρίδες των κυλίνδρων, ενώ έχουμε και νέα ρύθμιση της βαλβίδας εξαγωγής.

MX250-0004-web.jpg

Σε όλα τα μοντέλα, άλλαξαν οι εσωτερικές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, τοποθετήθηκαν μαλακά grip της Circuit, και νέο αντιολισθητικό κάλυμμα σέλας.

Στα τετράχρονα έχουμε νέα γρανάζια στο σύστημα εκκίνησης, νέα σύνδεση του τελικού εξαγωγής με το υποπλαίσιο αλλά και νέο τελικό, όπως και νέες χαρτογραφήσεις στην ηλεκτρονική ανάφλεξη για όλα τα μοντέλα.

TM-8776-web.jpg

Factory Racing

Έχοντας στο μυαλό μας μία πολύ ωραία οδηγική εμπειρία, νιώσαμε μία ανακούφιση που δεν οδηγήσαμε το MX 450 ES Fi 4T, αφού ουσιαστικά το δίχρονο 300, μας υπερκάλυπτε – και με το παραπάνω! Πρόσφερε μάλιστα μία μοναδικότητα που δεν έχει το 450: Μπορείς να το οδηγήσεις!Είναι παράλληλα γρήγορο, και αν μπορείς, θα κάνεις τους ίδιους χρόνους με το μεγαλύτερο τετράχρονο, χωρίς να χρειαστείς τόση κατανάλωση δύναμης.

Η TM Racing μας έδειξε τόσο με τις δίχρονες, όσο και τις τετράχρονες MX, κάτι που γνωρίζαμε. Δεν αστειεύεται. Φαίνεται μάλιστα πως αυτές οι τόσο ποιοτικές και ιδιαίτερες μοτοσυκλέτες που κατασκευάζει σε συγκεκριμένο αριθμό, με τα κορυφαία περιφερειακά και την ‘’ακονισμένη’’ συμπεριφορά, είναι factory.

Οι μοτοσυκλέτες της έχουν το δικό τους φανατικό κοινό σε κάθε χώρα, και στην δική μας, έχουν και νέα αντιπροσώπευση, με πλήρη κάλυψη ανταλλακτικών και διαθεσιμότητα που υπερκαλύπτει τις ανάγκες.

Δείτε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους στην ιστοσελίδα της ΤΜ Racing

Αντιπρόσωπος: The Family Motosport

Προστασία αναβάτη:

Κράνος Airoh Twist 2.0 Racer, μάσκα Ariette Basic Riding Crows, μπλούζα Acerbis MX Helios Vented, παντελόνι Acerbis MX Helios vented, γάντια Five MXF-3, Θώρακας Acerbis Gravity, ζώνη μέσης Acerbis Motobrand 2.0, μπότες Forma Predator, από το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 08:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon