.
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 11:38

Αφιέρωμα – Πίστα ταχύτητας στο Αιγίνιο

 

Save Aiginio!

 


Του Θωμά Τουμπίδη / Στέλιου Κανδυλά

Η πίστα ταχύτητας στο Αιγίνιο, είναι ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα, και βρέθηκε αντιμέτωπο με την γραφειοκρατία, αλλά και την πολεοδομία. Είκοσι πέντε χρόνια τώρα, το όνειρο κάποιων και συμφέρων όλων μας, παλεύει να επιβιώσει και να βρει την θέση του κόντρα στις “αντίξοες” συνθήκες για προοδευτικές ιδέες και προσπάθειες στη χώρα μας.

Το χρονικό


Έτος 1987-1988. Στο Αιγίνιο Πιερίας ο Παγκόσμιος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός βρίσκεται προ των πυλών στην χώρα μας. Οραματιστές και ιδιοκτήτες του 1ου Αυτοκινητοδρομίου στην Ελλά δα είναι ο Χάρης Θεοφράστου και οι αδελφοί Στεργίου. Ο χώρος ανήκει στον Δήμο Αιγινίου, και ενοικιάστηκε μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Μαλακόπουλο που είδε και προέβλεψε τα οφέλη για την περιοχή από ένα τέτοιο έργο. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και τα μέτρα ασφαλείας της πίστας έγιναν βάση των διεθνών προδιαγραφών, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.
Η Ελληνική Πίστα Αγώνων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού είχε αριστερόστροφη φορά, με σύνολο δεκατριών στροφών, οκτώ από αυτές να είναι αριστερές στροφές (Κ1-Κ2-Κ3-Κ4-Κ7-Κ8 -Κ12-Κ13) και πέντε δεξιόστροφες (Κ5-Κ6-Κ9-Κ10-Κ11). Το συνολικό μήκος έφτανε στα 3.200 μέτρα και η συνολική έκταση τα 1000 στρέμματα. Η πίστα είχε και δεύτερη λειτουργία με τους ενδιάμεσους διαδρόμους να δημιουργούν πίστα μήκους 1200 μέτρων για καρτ και μοτοσυκλέτες 50, 125 & 250cc. Στην πίσω πλευρά των PIT υπήρχαν δύο χωμάτινες πίστες, μία για moto cross και μία για auto cross, ενώ ευθεία εκκίνησης - τερματισμού πληρούσε τις προδιαγραφές για αγώνες Dragster. Δύο μέρες πριν από τα εγκαίνια (12-10-1989), η Πολεοδομία Πιερίας θέτει ευθύνες ότι ο χώρος βρίσκεται σε περιοχή, που προβλέπεται «ζώνη οικολογικής προστασίας». Στις 15 Οκτωβρίου 1989, το αυτοκινητοδρόμιο Ε.Π.Α.Μ.Α ανοίγει τις πύλες του και κάνει τα εγκαίνια του. Ο Αυτοκινητιστικός όμιλος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει αγώνα ταχύτητας και ο ΜΟΒΕ moto cross Βαλκανικών πόλεων αμέσως μετά τον αγώνα των αυτοκινήτων. Η χαριστική βολή έρχεται μόλις αναλαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΧΩ∆Ε Λιάσκας, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., στις 31-10-1989 αποφασίζει ουσιαστικά το κλείσιμο της πίστας. Ο τυπικός λόγος; ∆ύο βοηθητικά κτίρια που κτίζονται χωρίς άδεια. Ο ουσιαστικός; Το περιβάλλον.

 Τα προβλήματα

Η ιδιωτική πρωτοβουλία µε τη σύµφωνη γνώµη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξασφάλισε ΝΟΜΟΤΥΠΑ το χώρο δηµιουργίας αυτοκινητοδροµίου. Και επειδή οι ιδιώτες είναι ευέλικτοι προχώρησαν στην πραγµατοποίηση του ονείρου. Το κράτος όµως είναι βαρύ, δυσκίνητο, αλλά και ευαίσθητο σε πολιτικές πιέσεις-υπερβολές, αντέδρασε και κατέστρεψε το όνειρο. Οι υπηρεσίες νίπτουν τας χείρας, “δώστε µας λύση” επιμένουν οι ιδιοκτήτες της πίστας. “Οριοθετήστε την περιοχή”, απαντά το ΠΕΧΩ∆Ε. Όµως, οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώνονται. Η οριοθέτηση θα περιλάβει βοσκότοπους και καλλιεργήσιµες εκτάσεις. Υποχωρεί το υπουργείο και αναβάλλει την οριοθέτηση ζητώντας από την ΕΠΑΜΑ και τους Πανελλήνιους φορείς που της συμπαραστέκονται περιβαλλοντολογική μελέτη από ιδιώτες.
Και τα ερωτήµατα πέφτουν βροχή. Είναι ή δεν είναι υγροβιότοπος η περιοχή και ποιός θα πάρει την ευθύνη; Είναι ή δεν είναι στη ζώνη Α της συνθήκης Ράµσαρ;
Τα πουλιά και γενικότερα το περιβάλλον, δεν αντιµετωπίζει πρόβληµα από την Εθνική οδό που περνάει στα 800 µέτρα, ούτε από τα φυτοφάρµακα και τα απόβλητα του εργοστασίου στις εκβολές του Αλιάκµονα;
Για να καταλάβετε πως πυροβολήθηκε πισώπλατα η πίστα Αιγινίου αρκεί να αναφερθεί ότι ο “υγροβιότοπος”, από το 1960 έως το 1987 ήταν σκουπιδότοπος, ενώ το 1987 που ξεκίνησε η κατασκευή της πίστας, η περιοχή εξυγιάνθηκε από ειδικούς που ήρθαν από την Ιταλία. Όμως, από το 1990 έως και το 2012, ο σκουπιδότοπος συνέχισε την λειτουργία του κανονικά, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα για κάποιους ήταν και είναι η πίστα.

 Αγώνες και παρουσιάσεις

Παρόλα αυτά, το 1990 διεξάγεται από τον Μ.Ο.Θ αγώνας Circuit 50cc.
Περιοδικά μοτοσυκλέτα κάνουν παρουσιάσεις και δοκιμές:
• Το περιοδικό 2 ΤΡΟΧΟΙ Τεύχος No12 Αυγ-Σεπ 1990 παρουσιάζει την APRILIA 125 FUTURA vs 125 SPORT.
• Το 1994 γίνεται στην πίστα Αιγινίο η 1η επίσημη παρουσίαση ελληνικής αντιπροσωπίας Suzuki
• Περιοδικό ΜΟΤΟ τεύχος 101 το 3o του 1994, Περιοδικό ΜΟΤΟ τεύχος 122 Φεβ.1995 η μεγάλη κατηγορία Ιαπωνίας Δίχρονα με Τετράχρονα. 250 vs 400).
• Πίστα Αιγινίου Ιούνιος 1995 - Auto Motor & Sport (Τεύχος 72) Δοκιμή οδικής συμπεριφοράς 9 αυτοκινήτων της μικρομεσαίας κατηγορίας σε τεστ ενεργητικής ασφάλειας.
• "Το περιοδικό auto motor & sport είχε στηρίξει την πίστα του Αιγινίου μετά το κλείσιμο της, σαν πίστα αγώνων, κάνοντας κάποια test
• τεύχος 54 (Αύγουστος 1994)
• punto gt VS suzuki RF600
• Επίσης στο τεύχος 70 (Μάιος 1995),γίνεται test αντοχής 24 ωρών (!!!) με δύο Nissan Sunny 1.4 mpi Μέσα σε 24 ώρες που διήρκεσε η δοκιμασία, διανύθηκαν συνολικά 3.104 χιλιόμετρα, έγιναν 976 γύροι, γινόταν αλλαγές ελαστικών κάθε 2 ώρες ή 258 χιλιόμετρα, τα τακάκια των φρένων άντεχαν για περίπου 4 ώρες ή 520 χιλιόμετρα και αλλάχθηκαν συνολικά 12 φορές." (άρθρο από τους 4τροχούς)

 Τα άσχημα νέα

"Πίστα Αιγινίου ή πώς γίνονται ακόμα θαύματα"
Τα νέα ήρθαν να συνταράξουν το γραφείο Βορείου Ελλάδος και να δώσουν ένα γερό χτύπημα στην πάγια απαισιοδοξία μας για το υπέρ αιωνόβιο θέμα της πίστας. Με απόφαση του Αρείου Πάγου και έπειτα από νέα εξέταση του χώρου της αδικοχαμένης πίστας του Αιγινίου, θα επιτραπεί η συνέχιση των εργασιών για να παραδοθεί στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της χώρας και όχι μόνο. Σε μια παράλληλη ενέργεια το ΥΠΕΧΩΔΕ, χαιρετίζοντας την ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης δεσμεύτηκε να διαθέσει κονδύλια που φτάνουν τα 7 δισεκατομμύρια, για εξέλιξη της σε πίστα Φόρμουλα 1! Στην ανάλογη κρούση από πλευράς ΕΛΠΑ προς τη FIA, οι τσάροι του μηχανοκίνητου αθλητισμού έδωσαν το δικό τους πράσινο φως, διαβεβαιώνοντας τους έλληνες αρμόδιους, για έναν ελληνικό αγώνα Φόρμουλα 1 από το καλεντάρι του 1999 και πέρα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις. H ελληνική πλευρά μάλιστα έχει ήδη πλησιάσει διεθνείς αστέρες, όπως οι Κάρλος Σάινθ, Μίκι Μπιαζιόν αλλά και Ζαν Αλεζί για να παραβρεθούν στα εγκαίνια που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο του 1998.
Παρ' όλες τις τρικλοποδιές από την πολιτεία και όχι μόνο, στα τέλη του 90 κάτι φάνηκε ότι θα άλλαζε ( το 1996 έληγε η "ομηρία" της πίστας) αλλά δυστυχώς, όπως πάντα, τα πάντα μείνανε μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις.

Save Aiginio

Στα τέλη του 2009 ο Στέλιος Κανδήλας (ονειροπόλος) δημιουργεί την ομάδα στο facebook Aeginio Circuit Save It - Σώστε την Πίστα Αιγινίου. Στο άρμα της ως τώρα επαναστάσεως για την επαναλειτουργία της πίστας ανεβαίνουν ο παλαίμαχος πρώην αγωνιζόμενος Π.Π.Τ Θωμάς Τουμπίδης και ο Γιάννης Στεφανόπουλος (Διοργανωτής db Drag).Το έργο της ομάδας αφορά σε τέσσερα χρόνια αγώνων απέναντι στην άφαντη τοπική αυτοδιοίκηση, απέναντι στα ψεύτικα λόγια των πολιτικών, απέναντι σε μηχανοκίνητους ομίλους που κωφεύουν και τέλος απέναντι σε ημιμαθείς και αδιάφορους. Τα 3000 “μέλη φίλων πίστας Αιγινίου” ηχηρά στέλνουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: “Επαναλειτουργήστε την Ελληνική Πίστα Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το όνειρο πρέπει να πάρει μπροστά, τα κόκκινα φώτα να σβήσουν και να έχουμε Εκκίνηση και για την τιμή των όπλων, στον Χαρή Θεοφράστου και στην μνήμη του εκλιπόντος Στεργίου. Όλοι μαζί μπορούμε.”

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 15:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon