.
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 18:57

Αφιέρωμα - SYM 2024

Με αρκετά νέα μοντέλα μπήκε στο 2024 η SYM έχοντας ως μπροστάρη ένα νέο adventure σκούτερ που δείχνει πως δε μένει μόνο στα λόγια, αλλά και ένα τεχνολογικά προηγμένο ηλεκτρικό πρωτότυπο.

Φωτογραφίες: SYM / EICMA

Η εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά δικύκλων έχει ήδη μια πολύ γεμάτη γκάμα μοντέλων για τις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία διευρύνεται με αρκετά και ενδιαφέροντα νέα μοντέλα 2024.

Eicma/Red

Το κατακκόκινο ADXTG 400 κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας ως κάτι παραπάνω από ένα νέο σκούτερ. Η SYM έχτισε το καινούργιο της μοντέλο σε αισθητική adventure, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον πέφτει στη μοτοσυκλετιστική αρχιτεκτονική του πλαισίου του, με τον κινητήρα στο κέντρο και τελική μετάδοση με αλυσίδα.

Η SYM συνέχισε να ποντάρει στο περιπετειώδες στυλ με μια νέα μεγαλύτερου κυβισμού παραλλαγή του ADX 125 που ήρθε στα μέσα του 2023 στην Ελλάδα, το ADX 300 που πατά πάνω στη βάση του Joyride 300 για να τα βάλει με τις "εντουροδιαδρομές" της πόλης.

sym fugue 125 6

Νέων μοντέλων συνέχεια με το ολοκαίνουργιο CLBCU, ένα νέο σκούτερ 125 κυβικών με τεχνολογία που υπόσχεται απαράμιλλη οικονομία, καθώς και με το επίσης νέο Fugue 125 σε πιο ρετρό μοτίβο.

sym eicma 5

Στην πρώτη γραμμή του τεχνολογικού μετώπου θα βρούμε το PE3 Concept, ένα πρωτότυπο υβριδικό σκούτερ που τροφοδοτείται από μια νέα τεχνολογία μπαταριών ιόντων αλουμινίου σε συνδυασμό με γεννήτρια βενζίνης.

Ακόμη, η SYM ανανέωσε για το 2024 το Maxsym 400 και το μετονόμασε σε Maxsym GT, καθώς και τα Cruisym 300 και 125 και το φουτουριστικό DRGBT.

ADXTG 400

Eicma/Red

Σημαιοφόρος της παρουσίας της SYM στην έκθεση EICMA 2023 ήταν το νέο ADXTG 400, με το απαραίτητο για την εποχή στοιχείο της "περιπέτειας" να το χαρακτηρίζει.

Το ADXTG 400 μάλιστα κάνει την ειδοποιό διαφορά - σε σχέση με ένα τυπικό σκούτερ - με τον κινητήρα στο κέντρο του οχήματος και τελική μετάδοση με αλυσίδα, προφανώς υπέρ της οδηγικής συμπεριφοράς και της κατανομής βάρους.

Προφανής είναι και η εκτός δρόμου κατεύθυνση, με πιο ψηλές αναρτήσεις, monoshock αμορτισέρ με μοχλικό (Sanyang Multilink Suspension) και αλουμινένιο ψαλίδι.

Στην ίδια κατεύθυνση στρέφεται και ο εξοπλισμός του, ο οποίος προσμετρά ρυθμιζόμενο κωνικό τιμόνι με χούφτες χεριών και προστατευτική ποδιά κινητήρα.

sym adxtg400 3

Επιπλέον, η στόχευση διπλής χρήσης υπογραμμίζεται με μια πρωτιά για σκούτερ της SYM, καθώς σε συνεργασία με τη Bosch εξελίχθηκε ένα σύστημα off-road ABS που προβλέπει απενεργοποίηση στον πίσω τροχό και χαλαρότερη χωμάτινη ρύθμιση στον μπροστινό.

Το ADXTG 400 θα διαθέτει ακόμη traction control με δυνατότητα απενεργοποίησης για κίνηση εκτός δρόμου, παροχή ρεύματος USB και σύστημα φώτων προειδοποίησης εκτάκτου φρεναρίσματος (Emergency Brake Light).

Η στόχευση ολοκληρώνεται με την επιλογή εργοστασιακής τοποθέτησης ελαστικών μικτής χρήσης Maxxis M6017S.

ADX 300

Eicma/Red

Δίπλα στο νέο 400άρι μοντέλο η SYM παρουσίασε και το ADX 300, ένα πιο "συμβατικό" σκούτερ με adventure αισθητική, βασισμένο στην πλατφόρμα του Joyride 300.

Οι αλλαγές που αναφέρει η SYM ως προς την αφετηρία του ADX 300 περιλαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο για αυξημένη ακαμψία, επανασχεδιασμένη εργονομία θέσης οδήγησης, μακρύτερες διαδρομές αναρτήσεων μπροστά και πίσω και μεγαλύτερο ρεζερβουάρ που δέχεται 16 λίτρα καυσίμου.

Κατά τη SYM οι παραπάνω επεμβάσεις στη βάση του Joyride 300 αποσκοπούν στο να κάνουν το ADX 300 ιδανικό στην αντιμετώπιση κακής ποιότητας δρόμων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας.

CLBCU

sym clbcu 1

Παρουσιάζοντας πριν μερικά χρόνια το σκούτερ MMBCU, δηλαδή αυτό που στην Ελλάδα ξέρουμε ως Wild 160, η SYM δημιούργησε μια νέα σειρά προηγμένων σκούτερ που περιγράφονται από τα δύο τελευταία γράμματα C και U, τα οποία σημαίνουν Crossover και Unique.

Το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στην EICMA και εντάσσεται στην ίδια οικογένεια είναι το CLBCU που έρχεται να υπηρετήσει την Α1 πτέρυγα. Εδώ το όνομα εμπνέεται από το πτηνό κολίμπρι (CoLiBri) και φυσικά τα απαραίτητα CU στο τέλος.

Στα λίγα που αποκαλύπτει προς το παρόν η SYM μας λέει πως ο κινητήρας των 125 cc διαθέτει το σύστημα EnMIS, που σημαίνει Enhanced Multi-Ignition System, με το οποίο καταφέρνει εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου.

Η SYM μιλά για κατανάλωση της τάξης των 1.6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή όχι απλώς εξαιρετική, αλλά και ικανή για πολύ μεγάλη αυτονομία με τα 6.5 λίτρα βενζίνης που μπορεί να μεταφέρει το CLBCU.

Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το CLBCU και το μέλλον του στην ελληνική αγορά.

Fugue 125

sym fugue 125 1

Νέο σκούτερ κλασικής σχεδίασης έκανε την πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση στην έκθεση του Μιλάνου, με όνομα εμπνευσμένο από τον κόσμο της Μουσικής.

Η SYM μας λέει πως επέλεξε το όνομα Fugue κατευθείαν από το μουσικό λεξικό - φούγκα, είδος πολυφωνικής σύνθεσης - και το συνοδεύει με ένα έντονο κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζει στο γκρίζο περιβάλλον της πόλης.

Χρησιμοποιεί έναν αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει χειρισμό χωρίς κλειδί (keyless), LED φωτισμό, οθόνη LCD, παροχή φόρτισης USB QC 3.0 και 27 λίτρα αποθηκευτικού χώρου κάτω από τη σέλα.

PE3 Concept

sym pe3 concept 4

Μια πρωτιά από τη SYM στις μπαταρίες τεχνολογίας ιόντων αλουμινίου παρουσιάστηκε στο σαλόνι του Μιλάνου με τη νέα υβριδική ιδέα της.

Πρόκειται για το PE3 Concept, το οποίο προς το παρόν δεν προορίζεται για παραγωγή. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μπαταρία ιόντων αλουμινίου, μία παγκόσμια πρωτιά στις μπαταρίες σκούτερ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία.

Η μπαταρία ιόντων αλουμινίου (ART, Aluminum-ion Range-exTender) έχει αναπτυχθεί από την Ταϊβανέζικη Aph ePower και τα πλεονεκτήματα της περιγράφονται ως αποδεκτή αξιοπιστία, δυνατότητα γρήγορης φόρτισης, μακροζωία και, το σημαντικότερο από όλα, φιλικότητα προς το περιβάλλον και υψηλή ασφάλεια-σταθερότητα.

Πέρα όμως από το ηλεκτρικό μοτέρ, το PE3 φέρει και θερμική ηλεκτρογεννήτρια που μπορεί να παράσχει ρεύμα στη μπαταρία, σε περίπτωση που αυτή πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο κατά την οδήγηση, βγάζοντας από την εξίσωση κάθε ανησυχία περί αυτονομίας.

Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης (λέγεται ότι γεμίζει μόλις σε 8 λεπτά!) καθιστά το μοντέλο ένα Plug-In Hybrid.

MAXSYM GT

sym maxsym gt 2

Ανανέωση για το Maxsym 400 το οποίο ξαναβαφτίστηκε από τη SYM αλλάζοντας τον αριθμό 400 με τα γράμματα GT.

Η ονομασία δείχνει και την ουσία του μοντέλου που εξαρχής ήταν προορισμένο για έναν ρόλο ως GT σκούτερ, δηλαδή καθημερινή εξυπηρέτηση με πολυτέλεια και μηδέν συμβιβασμούς, αλλά και εκδρομικές ικανότητες με αξιώσεις.

Η ανανέωση του 2024 φέρνει φρέσκια σχεδίαση με πιο αιχμηρή σιλουέτα, νέα οθόνη LCD 6 ιντσών, αλλά και ελαφρώς αλλαγμένη εργονομία στη θέση του αναβάτη για περισσότερη άνεση, με το ύψος σέλας στα 788 mm.

Η δυναμική συμπεριφορά του Maxsym GT ωφελείται από δύο τιμονόπλακες που δένουν το πιρούνι με το πλαίσιο και εγγυώνται στιβαρή αίσθηση, ισχυρό μπροστινό φρένο με δίσκο 288 mm και τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα, traction control και ABS Bosch 10.3 MB.

Το Maxsym GT διαθέτει ψηλό ανεμοθώρακα που ρυθμίζεται με το χέρι καθ' ύψος, παροχή φόρτισης USB και κεντρική βαλίτσα στον στάνταρ εξοπλισμό του.

Cruisym 300 / 125

Eicma/Red

Ένα ακόμη πασίγνωστο μοντέλο της SYM φρεσκαρίστηκε για το 2024 με νέα φωτιστικά σώματα, χρωματικές επιλογές και μια προσθήκη στον εξοπλισμό του.

Συγκεκριμένα, από το φετινό μοντέλο το σύστημα Smart Key, δηλαδή ο χειρισμός με κλειδί-τηλεχειριστήριο, θα ανήκει στον βασικό του εξοπλισμό.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τις δύο εκδόσεις κυβισμού του Cruisym σε 125 και 300 cc.

DRGBT

sym drgbt 2

Με ιδιαίτερα επιθετική σχεδίαση το DRGBT ανανεώνεται από τη μορφή που το πρωτογνωρίσαμε. Η εντονότερη αλλαγή εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος όπου έχουμε νέα φωτιστικά σώματα με δύο επιπλέον προβολείς κάτω από τους βασικούς.

Ως έχει το DRGBT φορά τον ίδιο υγρόψυκτο κινητήρα 158 cc με το Wild 160 που πωλείται στην Ελλάδα, ωστόσο η SYM αναφέρει στο ολιγόλογο δελτίο Τύπου που συνοδεύει το νέο μοντέλο πως το σκούτερ της επρόκειτο να δεχτεί μια αναβάθμιση στον κινητήρα του για ακόμη πιο έντονη απόδοση ισχύος.

Το τί σημαίνει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ώσπου να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου DRGBT.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 16:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα - SWM 2024 Αφιέρωμα - Triumph 2024 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon