.
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 18:51

Αφιέρωμα – Οι νέες Royal Enfield του 2023

Με δύο νέα μοντέλα 350 και 650 κυβικών εκατοστών ανοίγει τον χορό του 2023 η Royal Enfield, αλλά και πλάνα για αρκετές νέες μοτοσυκλέτες που ακόμη δεν έχουμε δει επίσημα.

Η Royal Enfield δεν υιοθετεί πάντα τις παραδοσιακές λογικές των περισσότερων κατασκευαστών του κόσμου, ακολουθώντας έναν δικό της κάπως ράθυμο ρυθμό στην ανάπτυξη της γκάμας της.

Από τη δεκαετία του 1950 ως και το 2015 έχτιζε τον εν Ινδία μύθο της πάνω σε μια και μόνη μοτοσυκλέτα, τη Bullet των 350 και 500 κυβικών, σπάζοντας σχεδόν κάθε ρεκόρ διαχρονικότητας για μοτοσυκλέτα σε διαρκή παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκε ο πρώτος σύγχρονος κινητήρας της, ο μονοκύλινδρος LS411 που έκανε το ντεμπούτο του με τη Himalayan, ενώ χρειάστηκαν να περάσουν έξι χρόνια μέχρι να τον δούμε σε μια δεύτερη εφαρμογή, Scram 411.

web gt apex greyl

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον είχε μετατοπιστεί στα δικύλινδρα 650, δηλαδή τη δεύτερη νέα πλατφόρμα κινητήρων που παρουσίαζε η Royal Enfield μετά το 2015, με τα Interceptor και Continental GT.

Η έλευση των Euro 5 και των ανάλογων προδιαγραφών BS6 που εφαρμόστηκαν νωρίτερα της ώρας τους στην Ινδία – προκειμένου να εναρμονιστεί γρήγορα η εγχώρια παραγωγή με την Ε.Ε. για προφανείς εμπορικούς λόγους – έβαλε πρακτικά ταφόπλακα στην ιστορική σειρά των Bullet, μα η Royal Enfield λίγο αργότερα παρουσίασε έναν ακόμη νέο κινητήρα, την πλατφόρμα J-Series με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο διάδοχο των 349 cc.

Πάνω σε αυτή τη βάση ακολούθησαν τα Meteor 350, Classic 350 και φέτος το HNTR 350.

HNTR 350 Rebel Red 08

Η έτερη νέα μοτοσυκλέτα του 2023 είναι η Super Meteor 650, μια cruiser παραλλαγή στη δικύλινδρη βάση των 650 cc που μόλις πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, τα προϋπάρχοντα Interceptor 650 και Continental GT 650 εμπλούτισαν τη γκάμα τους με ισάριθμες νέες μαυρισμένες παραλλαγές.

Στο μέλλον της η Royal Enfield έχει πολλές νέες μοτοσυκλέτες υπό εξέλιξη και αυτό το γνωρίζουμε χάρη στον ιδιαίτερα δραστήριο ινδικό Τύπο, ο οποίος κυκλοφορεί αφειδώς φωτογραφίες από τις μοτοσυκλέτες εξέλιξης του εργοστασίου καθώς δοκιμάζονται σε δημόσιους δρόμους.

Super Meteor 650 Group Shot17

Έτσι γνωρίζουμε πως η οικογένεια των 350 ετοιμάζεται να υποδεχτεί σύντομα την επιστροφή του ονόματος Bullet, ενώ ένας νέος υγρόψυκτος μονοκύλινδρος 450 cc προορίζεται για την ανάλογη νέα γενιά Himalayan και Scram.

Παράλληλα κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες εξελισσόμενες νέες εκδόσεις με τον δικύλινδρο 650, όπως Continental GT με πλήρες φέρινγκ, διάφορες παραλλαγές στο roadster μοτίβο με τα φημολογούμενα Thunderbird, Scrambler και Shotgun, καθώς και η απαραίτητη ψηλόφτερη Himalayan 650.

Το μέλλον δείχνει ολάνθιστο για τη Royal Enfield που έχει πλέον πολλά και ενδιαφέροντα να μας παρουσιάσει, ωστόσο δε χρειάζεται να βιαζόμαστε. Οι Ινδοί δε μας έχουν συνηθίσει σε ομοβροντίες νέων μοντέλων, οπότε όλα τα νόστιμα που περιμένουμε μάλλον θα μας έρθουν σε μικρές δόσεις. Μια-δύο εξ αυτών πάντως είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν εντός του 2023, με το Bullet 350 να θεωρείται το πιθανότερο επόμενο, κατά τα ινδικά ΜΜΕ.

Super Meteor 650

re super meteor 650

Η τρίτη μοτοσυκλέτα που φορά τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της εταιρείας, μετά τις Continental GT και Interceptor 650, είναι η Super Meteor που, όπως λέει και το όνομά της, μεταφέρει στη μεγαλύτερη πλατφόρμα κινητήρων της Royal Enfield τη σχεδιαστική φιλοσοφία των cruisers όπως πρωτοπαρουσιάστηκε με το Meteor 350.

Η νέα μοτοσυκλέτα στήνεται γύρω από ένα νέο πλαίσιο που σχεδιάστηκε στην Αγγλία από την Harris Performance – θυγατρική της Royal Enfield εδώ και μερικά χρόνια – ενώ ο δικύλινδρος κινητήρας των 648 cc χρησιμοποιείται και εδώ όπως τον γνωρίσαμε στις δύο πρώτες του εφαρμογές, με απόδοση 47 hp που το κάνει κατάλληλο και για κατόχους διπλωμάτων οδήγησης Α2.

Εξοπλίζεται με ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm διαδρομής 120 mm και δύο αμορτισέρ πίσω που ρυθμίζονται ως προς την προφόρτιση, με διαδρομές 101 mm. Οι τροχοί είναι 19 ιντσών μπροστά (100/90) και και 16 πίσω (150/80), αμφότεροι με ελαστικά χωρίς σαμπρέλα (tubeless).

Με το 15.7 λίτρων δοχείο καυσίμων γεμισμένο, η Super Meteor 650 ζυγίζει αισίως 241 κιλά.

Στα όργανα βρίσκουμε ένα στρογγυλό ρολόι με αναλογικό ταχύμετρο και μια μικρή στρογγυλή οθόνη LCD στο κέντρο της, ενώ δίπλα βρίσκεται το νέο σημείο αναφοράς των σύγχρονων Royal Enfield, το στάνταρ σύστημα πλοήγησης Tripper που χρησιμοποιεί χάρτες της Google για να κάνει τη δουλειά του με τον πιο απλό τρόπο, με βελάκια και απλές οδηγίες.

Η Royal Enfield προσφέρει τη νέα της μοτοσυκλέτα σε μια σειρά από χρώματα, με πέντε εξ αυτών για τη βασική έκδοση: μαύρο, μπλε, γκρι και δύο διαφορετικά πράσινα. Όσο για την έκδοση Grand Tourer, που προσθέτει ανεμοθώρακα και πλάτη συνεπιβάτη στον βασικό της εξοπλισμό, αυτή θα προσφέρεται σε δύο διχρωμίες, μια με βάση το κόκκινο και μια με το μπλε.

Στην Ελλάδα η Super Meteor 650 είναι ήδη διαθέσιμη, με τις τιμές της να κλιμακώνονται ως εξής: €7,690 οι τρεις μονόχρωμες εκδόσεις Astral (μαύρο, μπλε, πράσινο), €7,890 για τις δίχρωμες Interstellar (πράσινο, γκρι), ενώ η πιο εξοπλισμένη έκδοση περιλαμβάνει δύο δίχρωμες επιλογές Celestial (μπλε, κόκκινο) και κοστίζει €8,090.

HNTR 350

re hntr350

Αρχικά τη γνωρίσαμε ως Hunter 350, ενώ φτάνοντας στα μέρη μας το όνομά της περικόπηκε σε HNTR 350. Αυτό που δεν άλλαξε είναι η προσεγμένη νεο-ρετρό εμφάνιση σε έξι κομψούς συνδυασμούς χρωμάτων και γραφικών.

Η HNTR 350 εξοπλίζεται με ζάντες αλουμινίου με φαρδιά ελαστικά 110/70-17 μπροστά και 140/70-17 πίσω, δισκόφρενα 300 mm μπροστά και 270 mm πίσω, δικάναλο ABS και κεντρικό σταντ.

Kινείται από τον μονοκύλινδρο κινητήρα 349 cc της νέας πλατφόρμας J-Series που παρουσιάστηκε πρόσφατα με τις Meteor και Classic 350. Είναι αερο-ελαιόψυκτος, με σύστημα ψεκασμού και αποδίδει 20.2 hp στις 6,100 rpm και 2.8 kgm ροπής στις 4,000 rpm μέσω πεντατάχυτου κιβωτίου, για υγρό βάρος 181 κιλών.

Έφτασε στην Ελλάδα λίγο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς, όπου την οδηγήσαμε κατά τη δημοσιογραφική παρουσίαση στην Κερατέα, ενώ τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς είχαμε την ευκαιρία για την πλήρη δοκιμή της.

Η λιανική τιμή της είναι €4,390 για τα μονόχρωμα Dapper White, Dapper Ash, Dapper Grey και €4,490 για τα δίχρωμα Rebel Black, Rebel Blue και Rebel Red.

Interceptor 650 / Continental GT 650

re interceptor650

Νέες επιλογές χρωμάτων παρουσίασε η ινδική εταιρεία για τα δύο της δικύλινδρα 650, με βασικό κοινό τους χαρακτηριστικό τα μαύρα μηχανικά μέρη.

Στις νέες εκδόσεις η Royal Enfield βάφει σε μαύρο χρώμα τον κινητήρα, τις εξατμίσεις και τις χυτές ζάντες, ενώ προσθέτει και το κατιτίς στον εξοπλισμό με νέους διακόπτες στο τιμόνι, θύρα φόρτισης USB, νέο LED προβολέα και γραφικά στα ρεζερβουάρ τους.

Έτσι το Interceptor 650 θα είναι διαθέσιμο σε δύο νέες επιλογές: μαύρο Black Ray και μπλε Barcelona Blue.

re continental gt 650

Το Continental GT 650 αποκτά επίσης δύο νέα χρώματα: μπλε Slipstream Blue και γκρίζο Apex Grey.

Τα νέα αυτά χρώματα δεν αντικαθιστούν κάποιο από τα υπάρχοντα, απλώς προστίθενται ως επιλογές στην τρέχουσα χρωματική παλέτα του 2023.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 19:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon