.
Κατηγορία TM
Παρασκευή, 23 Μαϊος 2014 12:42

Test - TM EN 250Fi - 2013

Η κούκλα

 

Του Τάκη Μανιάτη

Επιθετική, σταθερή, στιβαρή, και σίγουρα κούκλα. Η τετράχρονη enduro ΕΝ 250 Fi της TM μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική “αλουμινένια” Ευρωπαϊκή enduro και μία από τις πιο “factory” και όμορφες που μπορεί να αποκτήσει κανείς!

Αλουμίνιο παντού


Οδηγώντας επιθετικά, το αλουμινένιο πλαίσιο σου προσφέρει στιβαρότητα και νιώθεις κάτω του την Γη να υποχωρεί. Κάθε πέρασμα από σαμάρια ή μεγάλες λακκούβες αποτελεί μία δικαιολογία για να διαπιστώσεις την σταθερότητα που σου προσφέρει αυτή η ιταλική κατασκευή η οποία όσο την πιέζεις, τόσο “στρώνει”. Και, μπορεί να πρόλαβε η Honda και να έβαλε το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών στο Motocross με τα CR 250 το ’97, και να ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Ιάπωνες σιγά – σιγά με το ευγενές αυτό μέταλλο, ωστόσο η TM είναι η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που χρησιμοποιεί αλουμινένιο πλαίσιο στις μοτοσυκλέτες.

Το αποτέλεσμα; Πανέμορφο. Τα TM χαρακτηρίζονται από την ομορφιά τους και οι μεγάλες επιφάνειες αλουμινίου στο δύο δοκών πλαίσιο, καθρεπτίζουν τον ήλιο. Ωστόσο, η ποιότητα αντανακλάται σε κάθε μέρος που έχει κατασκευαστεί ή επιλεχθεί με γνώμονα την κορυφαία ποιότητα. H TM έχει προσεκτικά κατασκευάσει ή επιλέξει κάποιο από τα περιφερειακά που περιλαμβάνεται στην μοτοσυκλέτα της. Το ψαλίδι, είναι επίσης αλουμινένιο, αν και δεν μπορείς να το πεις κόσμημα, μιας και πρόκειται για απλή κατασκευή, ενώ οι πανίσχυρες πλάκες που συγκρατούν το μπροστινό σύστημα, είναι κατασκευασμένες σε CNC. Οι βάσεις συγκράτησης του τιμονιού που δεν είναι ρυθμιζόμενες, διαθέτουν σκαλιστό το λογότυπο της εταιρίας, ενώ το τιμόνι μεταβλητής διατομής, είναι της Reikon.

Τα κέντρα των τροχών είναι κατασκευασμένα από την TM, και αυτά αλουμινένια και ελαφριά, και περιστοιχίζονται από ανωδιομένα στεφάνια της Excel Takasago στο χρώμα της μοτοσυκλέτας. Μέχρι και το πίσω γρανάζι είναι όμορφο σαν κατασκευή και συνολικά, όπου και να πέσει το μάτι σου, μένει εκεί.

Το διαμάντι


Έχοντας στοχεύσει στην κατασκευή ενός διαμαντιού, η TM συνεχίζει την “εμπλοκή” κορυφαίων κατασκευαστών στην EN 250Fi. Τα φρένα προέρχονται από την Brembo και την Nissin, με δίσκους της Braking, με τον μπροστά να είναι πλευστός και να φτάνει τα 270mm σε διάμετρο! Οι αναρτήσεις έρχονται από την KYB, με το 48άρι να κοσμεί το μπροστινό, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για παραγγελία με 50άρι Marzocchi Twin Chamber, ενώ το αμορτισέρ είναι της Sachs με μοχλισμό – μπορείς να το παραγγείλεις και με Ohlins. Πλήρως ρυθμιζόμενες φυσικά και οι δύο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε αναβάτη.

Και ο κινητήρας; Τετράχρονος μονοκύλινδρος και υγρόψυκτος, μεγάλος σε εξωτερικές διαστάσεις μιας και δεν έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία δεκαετία, αλλά εξοπλισμένος με κορυφαία υλικά: Τιτάνιο στις βαλβίδες, με σφυρήλατο έμβολο και μπιέλα, με υδραυλικό συμπλέκτη της Brembo, 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων και ψεκασμό της Kokusan με οβάλ διάμετρο… 44mm! Η εξάτμιση έρχεται από την HGS και είναι αλουμινένια με σύστημα υποβοήθησης για τις χαμηλές στροφές απόδοσης στον λαιμό, την “φούσκα”, και μακρύ τελικό για διάρκεια, με καπάκι τιτανίου.

Στο τελευταίο μοντέλο, η TM έχει τοποθετήσει νέας σχεδίασης μπιέλα, με επίσης νέο πείρο, ενώ τα κάρτερ είναι ελαφρύτερα με καλύτερη ροή λαδιού για λίπανση σε συγκεκριμένα σημεία.
Η εμπειρία της TM ως κατασκευάστρια κινητήρων για go kart που δουλεύουν σε υψηλές στροφές περιστροφής, έχει φέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και στις μοτοσυκλέτες, με το EN 250Fi να μην αποτελεί εξαίρεση.

Η αγωνιστική φιλοσοφία

Η φιλοσοφία των Ιταλών γύρω από την κατασκευή μοτοσυκλετών Enduro παραμένει σε υψηλά πρότυπα, κατασκευάζοντας τις μοτοσυκλέτες τους με μοναδική αγάπη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι τελευταίοι κατασκευαστές με σταθερή πορεία, οι οποίοι δεν προσφέρουν βιομηχανοποιημένες μοτοσυκλέτες στην αγορά. Το λευκό διάφανο ρεζερβουάρ, είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα, στην θέση της οποίας, κάθε αναβάτης νιώθει ότι βρίσκεται πάνω σε ένα δίχρονο 125. 

Το TM EN 250Fi είναι επίπεδο, έτσι ώστε να σε αφήνει να κινηθείς επιθετικά, είναι ψηλό και μόλις βρεθείς στην σέλα του, το μόνο που θες να κάνεις είναι να το οδηγήσεις στο “τέρμα”. Ο τετράχρονος κινητήρας λειτουργεί αρκετά καλύτερα από το παρελθόν στις χαμηλές στροφές, αλλά σίγουρα θα θελήσεις να φύγεις από τους αργούς ρυθμούς περιστροφής και να κινηθείς γρήγορα. Μόλις ξεπεράσεις τις μεσαίες στροφές, ανακαλύπτεις τις χάρες του τετράχρονου μικρού TM, το οποίο όσο ανεβαίνει ο ρυθμός, τόσο αποδίδει καλύτερα. Η δύναμη έρχεται μεστή από τις μεσαίες στροφές περιστροφής και μετά, και η καμπύλη απόδοσης σου δείχνει ότι κρατώντας το γκάζι στο τέρμα, αποζημιώνεσαι. Όχι μόνο γιατί η δύναμη που βγαίνει είναι αρκετή να σε πάει σε αγωνιστικούς ρυθμούς, ικανή να κοντράρει στα ίσα τους κορυφαίους αντιπάλους της κατηγορίας, αλλά γιατί νιώθεις ότι συνολικά η μοτοσυκλέτα λειτουργεί καλύτερα όταν πηγαίνει γρήγορα.

Αφήνοντας πίσω την σκληρή αίσθηση που λαμβάνεις όταν πηγαίνεις αργά, παρά τις ενδοτικές και μαλακές στην αρχική τους διαδρομή αναρτήσεις, η στιβαρότητα του πλαισίου είναι αυτή που οριοθετεί τα πράγματα. Και ανοίγοντας το γκάζι στο τέρμα, αισθάνεσαι σαν να κάθεσαι σε ένα μαλακότερο σύνολο που φροντίζει να ισοπεδώσει την διαδρομή, προκειμένου να περάσεις άνετα, χωρίς αναπηδήσεις και δυσκολίες.

Standard “Factory”


Κι ενώ η φιλοσοφία της TM παραμένει προσηλωμένη στους αγώνες και στην παραγωγή κορυφαίων μοτοσυκλετών που βρίσκονται πιο κοντά στις εργοστασιακές κατασκευές από όποια άλλη εταιρία στο χώρο του Enduro, το EN 250Fi έρχεται για να στο αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να είσαι προπονημένος για να το απολαύσεις. Ενώ είναι μία μοτοσυκλέτα παραγωγής, που την αγοράζεις “βιτρίνα” και μοιάζει ίδια με του Eero Remes, του μικρόσωμου Φιλανδού εργοστασιακού αναβάτη της TM, θα πρέπει να κρατάς το γκάζι ανοικτό, όχι βέβαια όπως αυτός, αλλά να αισθάνεσαι κάπως έτσι όταν οδηγάς.

Με τέτοιο επιθετικό στυλ, θα λάβεις από το EN 250Fi όσο περισσότερη αγωνιστική αίσθηση γίνεται, θα περάσεις από ανωμαλίες με ευκολία, θα πετάξεις πάνω από σαμάρια χτυπώντας τα σαν να κάνεις supercross, θα σκαρφαλώσεις σε δύσβατα μονοπάτια με σβέλτο ρυθμό. Μέχρι να κλείσεις το γκάζι, και να δεις τα όνειρά σου να μετατρέπονται σε εφιάλτες, ανακαλύπτοντας την δυσκολία που παρουσιάζει αυτό το σύνολο όταν προσπαθήσεις να το πας αργά, χαλαρά, σε μία ήρεμη βόλτα.

Ο συμπλέκτης θα είναι λίγο απότομος, ο κινητήρας θα ανεβάζει στροφές “λίγο αργότερα”, το πλαίσιο θα είναι πολύ άκαμπτο και στις κλειστές στροφές θα σου ανοίγει την γραμμή. Ο Eero Remes πάντως πήρε την πρώτη νίκη της TM στην ιστορία του τετράχρονου Enduro 250 σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ, στην Καλαμπάκα. Οπότε, δικαιολογίες, δεν υπάρχουν!

Racing από το εργοστάσιο


Η φιλοσοφία της TM συνεχίζει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στην κατασκευή μοναδικών μοτοσυκλετών που διατηρεί φανατικό κοινό αναβατών στην χώρα μας. Συγκριτικά, είναι από τις πλέον επιθετικές τετράχρονες enduro με ιδιαιτερότητες αναφορικά με την ευκολία που μπορεί να την απολαύσει κάποιος άπειρος αναβάτης. Όσο όμως μπορείς, τόσο θα απολαμβάνεις, και αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό ισχύει σε πολλές μοτοσυκλέτες.

Η TM συνεχίζει σταθερά και κατασκευάζει διαμάντια τα οποία έχουν συγκεκριμένο κοινό, αφού και η τιμή τους είναι ανάλογη. Κι όμως, κάτι δείχνει να αλλάζει στην Ελλάδα, μιας και το TM EN 250Fi αυτή τη στιγμή είναι το φθηνότερο της κατηγορίας στα ευρωπαϊκά, με την τιμή του στα 8.600euro να βρίσκεται 350euro κάτω από το αντίστοιχο Gas Gas, 1100euro από το KTM 250 EXC – F και 850euro κάτω από το Husqvarna FE 250 (λιανικές τιμές καταλόγου). Όπως και να έχει, με τον εξοπλισμό που έχει, την ποιότητα κατασκευής, την εγγύηση που φτάνει τον ένα χρόνο και φυσικά τις ιδιαιτερότητές της, φαντάζει ως μία πολύ καλή “factory” επιλογή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής TM
Μοντέλο EN 250Fi
Αντιπρόσωπος MOTOBANK SERVICE - 210 22950-72000
Τιμή 8.600euro
Εγγύηση 1 χρόνος
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, DOHC
Κυβισμός (κ.εκ.) 249,5
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77x 53,6
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 44mm
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος υδραυλικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Μετάδοση γρανάζια / αλυσίδα (13/50)
Πλαίσιο
Τύπος  Περιμετρικό με δοκούς αλουμινίου
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 890
Βάρος (kg) 108
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 8,25
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι της Kayaba διαμέτρου 48mm, διαδρομή 295mm, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς
Πίσω Αμορτισέρ Sachs με μοχλισμό, ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 310mm
Ελαστικά
μπροστά 90/90-21''
Πίσω 120/90-18''
Φρένα
Μπροστά Πλευστός δίσκος διαμέτρου 270mm της Braking με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και τρόμπα της Nissin
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm  της Braking με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo  και τρόμπα της Nissin
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Μαϊος 2014 12:46

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - TM EN 250 Fi ES 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon