.
Κατηγορία Gemini
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023 09:04

Test - Gemini by ARIIC Gemma 125 2023

Καθημερινό κόσμημα!

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Απίστευτα μικρό, απίστευτα ελαφρύ και ευκολοδήγητο, πολύ όμορφο και με value-for-money που κάνει αίσθηση! Το Gemma έρχεται στην αγορά μας ακριβώς την εποχή που τα μοντέλα 125 κυβικών πουλάνε σαν ζεστό ψωμί, για να σε κάνει να ξεχάσεις… τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το κόστος του αυτοκινήτου και τον πονοκέφαλο στις καθημερινές μετακινήσεις!

Gemini by ARIIC Gemma 125 τιμή: 2.195 ευρώ

Τα μικρά scooters είναι η απόλυτη λύση σε πόλεις σαν και τις δικές μας, βλέπε π.χ. Αθήνα και την ανάλογη… κυκλοφοριακή ζούγκλα. Είναι γεγονός ότι η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι πλέον αδιέξοδο και για αυτό οι ιθύνοντες, «άνοιξαν» την πρόσβαση κατόχων διπλώματος αυτοκινήτου, και στα scooters 125 κυβικών, υπό τις γνωστές προϋποθέσεις. Χαράς ευαγγέλια όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για τις εταιρείες που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να λανσάρουν νέα μοντέλα. Η Gemini, που αντιπροσωπεύεται στην χώρα μας από την Mototrend Α.Ε. (KYMCO-Voge-Yadea), συνεργάστηκε με την ARIIC και το αποτέλεσμα είναι το Gemma, με το οποίο συμβιώσαμε για μια εβδομάδα και, μπορούμε να πούμε, περάσαμε πολύ ωραία!

Θηλυκό όνομα, unisex προσέγγιση

Το όνομα «Gemma» είναι γυναικείο και γίνεται σαφές, από την πρώτη οπτική επαφή, ότι το scooter της Gemini έχει σχεδιαστεί με unisex προσέγγιση μεν, αλλά και με ιδιαίτερη μνεία ως προς τις γυναίκες αναβάτριες. Το scooter έχει πολύ μικρό μέγεθος και… αμελητέο βάρος, ενώ είναι εμφανές ότι στην σχεδίαση και το στυλ, έχει παίξει σημαντικό ρόλο το φινίρισμα και ο διάκοσμος. Οι νότες μοντέρνας προσέγγισης και φουτουρισμού πρωταγωνιστούν στην σχεδίαση του Gemma και αυτό είναι πολύ ευχάριστο  -επιτέλους, ένα μοντέλο για το οποίο δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για ρετρό. Άξια ευσήμων είναι η ποιότητα κατασκευής του Gemma, σε πολύ υψηλό επίπεδο και ειδικά για τα δεδομένα της τιμής του, που υποστηρίζει το στυλ του και τονίζει την ευχάριστη εμπειρία χρήσης του Gemma. Οι ζάντες είναι βαμμένες σε ένα γυαλιστερό λευκό-κρεμ, ενώ φέρουν και σημεία στα οποία έχουν υποστεί "διαμαντάρισμα" με το γυμνό μέταλλο ορατό. Αλλά δεν χρειάζεται μόνο να σας τα πούμε: Οι φωτογραφίες, που θα δείτε παρακάτω, τα λένε όλα από μόνες τους.

Το Gemma είναι μικρό, ελαφρύ και χαμηλό και είναι πραγματικά… παιχνιδάκι να ανέβεις πάνω του, να βολευτείς και να κάνεις επιτόπιες μανούβρες. Μπορούμε να σκεφτούμε εύκολα, αρκετά… ποδήλατα που είναι πιο δύσχρηστα από το Gemma! Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο υπέρ των γυναικών που θα το επιλέξουν, οι οποίες κατά κανόνα είναι πιο μικρόσωμες ή/και δεν επιθυμούν να έχουν να «κουμαντάρουν» δίκυκλα μεγάλου όγκου, ειδικά σε καθημερινή χρήση. Ωστόσο, ο υπογράφων με την μέσου όρου ανδρική διάπλαση και με ύψος περίπου 1.75, δεν δυσκολεύθηκε να βολευτεί –ο χώρος για τα πόδια είναι μεν πεπερασμένος, αλλά όχι προβληματικός, ενώ το τιμόνι είναι μεν ελαφρώς προς το στενό, αλλά δεν σε κουράζει. Στην καλή εικόνα συμβάλλει και η σέλα, η οποία ικανοποιεί απόλυτα για τον αναβάτη, ενώ εμφανίζεται πολύ ανώτερη των προσδοκιών για τον συνεπιβάτη: Το μικρό μεν, αλλά άριστα γεμισμένο πίσω τμήμα της, φιλοξενεί απροβλημάτιστα το δεύτερο άτομο που ίσως έχετε μαζί σας.

Οι απαραίτητες νότες πρακτικότητας

Ξεκινάμε από το επίπεδο πάτωμα, το οποίο τόσοι πολλοί αναβάτες ζητούν για τα καθημερινά τους οχήματα και το Gemma διαθέτει, φυσικά με τον απαραίτητο γάντζο για επιπλέον στήριξη των οποιωνδήποτε μεταφερόμενων αντικειμένων. Μας άρεσε το πλαστικό τμήμα που θυμίζει ταπετσαρία και ταιριάζει με το χρώμα της σέλας, που «στολίζει» το εσωτερικό της ποδιάς δημιουργώντας διχρωμία. Στα αριστερά της εσωτερικής ποδιάς, υπάρχει ντουλαπάκι που ανοίγει με ένα απλό τράβηγμα της πόρτας του και παραμένει κλειστό, μαγνητικά –ωστόσο, δεν κλειδώνει, ούτε και όταν ασφαλίζετε το scooter. H χωρητικότητα του αλλά και το σχήμα του, ικανοποιούν σε κάθε περίπτωση, ενώ η παροχή ρεύματος USB δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει. Ο χώρος κάτω από την σέλα επαρκεί για αρκετά αντικείμενα, αλλά αν θελήσετε να βάλετε κράνος, χωρά μόνο jet και μάλιστα μικρά. Απίστευτη λεπτομέρεια, η τσάντα των εργαλείων του Gemma, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι… τσαντάκι παραλίας! Μακράν ό,τι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει σε εργαλειοθήκη.

Ακόμα μία μοντέρνα νότα στο Gemma, αποτελεί η χρήση Keyless συστήματος ανάφλεξης, με το πασίγνωστο πλέον ασύρματο κλειδί, που δεν χρειάζεται να το βγάλεις καν από την τσέπη σου. Το ίδιο το κλειδί αποτελεί μία ακόμα… στυλιστική δήλωση χάρη στην εμφάνιση και το μέγεθος του. Την θέση οργάνου παίρνει μία οθόνη TFT 3,5 ιντσών, η οποία μάλιστα υποστηρίζει συνδεσιμότητα και με κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth. Η διάταξη των πληροφοριών στην οθόνη φιλοξενεί πολλές ενδείξεις ταυτόχρονα με ευανάγνωστο τρόπο. Ωστόσο, αν η οθόνη προσβάλλεται απευθείας από το φως του ήλιου, καθίσταται πρακτικά μη αναγνώσιμη. Ελπίζουμε η Gemini να λύσει αυτό το θεματάκι με την κατάλληλη παρέμβαση. Κάτω από την οθόνη βρίσκονται 2 περιοχές αφής, για τον χειρισμό των ενδείξεων, τον μηδενισμό του χιλιομετρητή κλπ..

Scooterάκι-σπίρτο!

Η ευχάριστη γεύση που έχεις ήδη πάρει γνωρίζοντας το Gemma, συνεχίζεται και κατά την οδήγηση. Ο 125άρης κινητήρας φέρει σύστημα Start-Stop και παίρνει μπροστά χωρίς μίζα, ενώ γρήγορα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ζωηρό μοτέρ, σωστά ρυθμισμένο και αρκετά δυνατό ώστε να καθιστά το Gemma σβέλτο. Η απόκριση στο γκάζι είναι άριστη, το ίδιο και η λειτουργία του μοτέρ αλλά και του συστήματος Start-Stop που ανταποκρίνεται αστραπιαία. Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν θέλουν την συμβολή του Start-Stop, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, με τον κόκκινο διακόπτη στα δεξιά του τιμονιού.

Στην πόλη, σε κερδίζει η λειτουργία των αναρτήσεων, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί ιδιαίτερα μαλακά ώστε να απορροφούν τις (ατελείωτες) λακούβες των πόλεων. Κάτι ξέρουν εκεί στην μακρινή Ασία, μάλλον, για την κατάσταση των δρόμων (και) της Ελλάδας. Μέσα στην πόλη, το Gemma «πετάει» αλλάζοντας κατεύθυνση με την ελάχιστη προσπάθεια, ξεφεύγοντας γρήγορα από το πήξιμο με το άνοιγμα του γκαζιού, χωρίς όμως να θυσιάζει πολύτιμη σταθερότητα στο δρόμο. Τα φρένα του, αν και δεν έχουν την καλύτερη δυνατή αίσθηση, έχουν την απαραίτητη δύναμη για ασφαλείς επιβραδύνσεις, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη του συστήματος CBS, που ενεργοποιεί και το εμπρός φρένο, με την χρήση της μανέτας του πίσω ταμπούρου. Στην Εθνική, οι 8,4 ίπποι του κινητήρα των 125 κυβικών αποδεικνύονται όσο «ψυχωμένοι» χρειάζεται, αφού προσδίδουν στο Gemma ικανότητα να κινηθεί εύκολα στα 90+ χλμ/ώρα. Στο βενζινάδικο, θα έχετε λόγους να χαμογελάτε κάθε φορά που γεμίζετε, καθώς το Gemma δεν ξεπερνά τα 2,2 λίτρα στα 100 χλμ. σε κατανάλωση, κοστίζοντας ουσιαστικά περίπου 4 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα. Με ρεζερβουάρ 4 λίτρων, μιλάμε για μια αυτονομία περίπου 180 χιλιομέτρων. Στην στάθμευση βοηθά πολύ και ο βοηθητικός λεβιές «χειρόφρενου», που επιδρά στην αριστερή μανέτα κλειδώνοντας ουσιαστικά και τα δύο φρένα ενεργοποιημένα.

Αξίζει τα λεφτά του

Στην τιμή των 2.195 ευρώ, το Gemma είναι σε θέση να επιδείξει καλύτερο επίπεδο εξοπλισμού από τα μοντέλα του ανταγωνισμού σε παρόμοια τιμή, ενώ η ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος του ξεπερνάει, θα λέγαμε, αυτή αρκετών δικύκλων σε αυτό το επίπεδο τιμής ή και σε ακόμα υψηλότερο. Βάζοντας στην εξίσωση και την ιδιαίτερη σχεδίαση του, αλλά και τον οδηγικό του χαρακτήρα, το Gemma βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο. Όχι μόνο χάρη στο αδιαμφισβήτητο value-for-money του, αλλά και λόγω του δικού του χαρακτήρα, που τελικά εξασφαλίζει και προβάλλει. Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί την πεπατημένη ή/και όλα τα scooters 125 κυβικών σας φαίνονται… ίδια, το Gemma είναι εδώ για να ξεχωρίσει.   

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος: MT District (Moto Market)

Τζάκετ: Nordcode Jackal Air (Motomarket)

Γάντια:Nordcode X-2(Motomarket)

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Gemini by ARIIC Gemma 125
Αντιπρόσωπος Mototrend S.A. 
Τιμή (€) 2.195
Εγγύηση 2 χρόνια 
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, A/Ψ, 4βάλβιδη κεφαλή με σύστημα Start-Stop
Κυβισμός (cc) 125
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Ηλεκτρικό μοτέρ/γεννήτρια
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός
Μετάδοση Αυτόματη τύπου CVT 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο 
Κάστερ (°)  Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μεταξόνιο (mm) Δ/Α
Ύψος σέλας (mm) Δ/Α
Μήκος (mm) Δ/Α
Πλάτος (mm) Δ/Α
Ύψος (mm) Δ/Α
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg, γεμάτο)   Δ/Α
Ρεζερβουάρ (lt)  4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω  Μονό αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αερίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 100/90-12" 
Πίσω  110/90-12"
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα 2 εμβόλων, υδραυλικό φρένο, CBS
Πίσω Μηχανικό ταμπούρο
   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT με αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, φωτισμός Full LED, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο Bluetooth, Keyless σύστημα εκκίνησης, παροχή ρεύματος USB, Start-Stop, σύστημα CBS, χειρόφρενο στάθμευσης
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  8,4/Δ-Α
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  Δ/Α
Ισχύ δυναμομέτρου (HP) Δ/Α
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Video Test Ride - Gemini Gemma 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon