.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 16:39

Test - Triumph Speed 400 2024

Άριστα, με την πρώτη;

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το γνωρίζουμε πολύ καλά -οι μοτοσυκλέτες της Triumph είναι γενικά αξιολογότατες, ιδίως οδηγικά. Αλλά, είναι δυνατόν το Speed 400, που αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα συνεργασία και μια εντελώς νέα πλατφόρμα, να χτυπήσει το «άριστα», με το ντεμπούτο της;

Triumph Speed 400 2024 Τιμή (κατά την στιγμή δημοσίευσης του άρθρου): 5.690 ευρώ

Τα Modern Classics της Triumph είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες «νεορετρό» μοτοσυκλέτες της εποχής μας. Και ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας αυτής είναι, για πολλούς (σχεδόν προσυπογράφω και εγώ) το γεγονός ότι η σειρά μοντέλων αυτή δεν είναι... προσποιητή. Δεν είναι δηλαδή, ένα «νεορετρό» για να υπάρχει στην σημερινή εποχή που το παλιό είναι ξανά νέο, αλλά βασίζεται σε ιστορικά μοντέλα, σε ιστορικά σχέδια και κατασκευαστικές ταυτότητες και εξακολουθεί να κατασκευάζεται σχεδόν εξολοκλήρου, στην Αγγλία.

Με την απόφαση επέκτασης της γκάμας προς τα «κάτω» και συγκεκριμένα, προς τα 400 κυβικά και το δίπλωμα Α2, η Triumph φαίνεται να κάνει μια κίνηση-ματ για την αγορά. Με σαφή επίκληση στο συναίσθημα και με μια νέα συνεργασία με την ινδική Bajaj, η Triumph μας φέρει δύο νέες μοτοσυκλέτες και θέλει να μας πείσει, ότι άξιζε η (αρκετή) αναμονή για αυτές. Ο συνάδελφος Σπύρος έχει ήδη οδηγήσει το Scrambler 400X, σειρά μου να δοκιμάσω το Speed 400.

Πυρηνικό πλήγμα στα στερεότυπα ποιότητας κατασκευής

Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε από την παραπάνω παράγραφο, το Triumph Speed 400 είναι κατασκευασμένο στην Ινδία, από την Bajaj. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αμφισβητούμενο κατασκευαστικά; Το κάθε άλλο. Και μάλιστα σε βαθμό εκπλήξεως. Δεν ξέρουμε τι κάνει η Triumph ώστε να εξασφαλίζει την τήρηση των ποιοτικών standards της στα εργοστάσια της ανά τον κόσμο (σ.σ. τα περισσότερα μοντέρνα μοντέλα της μάρκας κατασκευάζονται στην Ταϊλάνδη), αλλά το κάνει πολύ καλά. Το φινίρισμα, η αίσθηση των υλικών και της βαφής στο άγγιγμα, οι λεπτομέρειες με το λογότυπο της Triumph παντού, η γενικότερη εικόνα της συναρμολόγησης και η προσοχή στα απαιτούμενα του στυλ μιας Triumph Modern Classic, είναι σε επίπεδο που πολλές «custom» κατασκευές της κατηγορίας θα ζήλευαν. Σε συνάρτηση, δε, με την τιμή του μοντέλου, έχεις να κάνεις με ένα κατασκευαστικό διαμαντάκι, κάτι με το οποίο η Bajaj αποστασιοποιείται ακόμη και από τον... παλαιότερο εαυτό της. Υποδεέστερες οι Ινδικής κατασκευής μοτοσυκλέτες; Πλανάσθε πλάνην οικτράν. Τέλος αυτά, εδώ και καιρό, μάλιστα πλέον βλέπουμε και την άνθηση. Ανατίναξη στα «πασέ» στερεότυπα και αυτό μόνο καλό κάνει στην μοτοσυκλέτα. Ειδικά, όταν δεν απευθύνεται σε λίγους με βαθιές τσέπες.

Το κοιτάς και λιώνεις

Η εμφάνιση που ξεχωρίει και κεντρίζει τα βλέμματα είναι βασικό προαπαιτούμενο, των αναβατών που επιλέγουν Modern Classics. Η μοτοσυκλέτα είναι μία δήλωση, μια προέκταση χαρακτήρα, μια συντροφιά στις ιστορίες που αφηγείσαι στους φίλους σου και την παρέα σου από τις διαδρομές και τα ταξίδια σου. Τι να πεις λοιπόν για το Speed 400, που «συμμορφώνεται» με όλα τα στάνταρντ που έχει θέσει η μαμά Triumph ανά τα χρόνια. Κυκλικό φανάρι εμπρός; Check και μάλιστα LED. Μοναδική εμφάνιση κινητήρα, με το γρανάζι μετάδοσης δεξιά και την «χελώνα» της πρωτεύουσας μετάδοσης αριστερά; Καραcheck, απευθείας αναφορά στα T100 και T120, κάτι που παρατηρείς και στην μορφή του μοναδικού κυλίνδρου του κινητήρα, εδώ. Η ανοξείδωτη εξάτμιση διατρέχει την δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, οπότε αν θέλεις να απολαύσεις ένα πιο «καθαρό» look, αρκεί να την κοιτάξεις από την αριστερή πλευρά. Το ρεζερβουάρ έχει κλασικό σχήμα, όπως και η σέλα με το look δερμάτινου καλύμματος. Το χρώμα στο μοντέλο που δοκιμάσαμε ήταν στον χρωματικό συνδυασμό μπλε/γκρι Caspian Blue και Storm Grey – διαθέσιμοι είναι και οι συνδυασμοί κόκκινου-μαύρου και μαύρου-γκρι. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι διαφορές μεταξύ των χρωμάτων είναι υπαρκτές αποκλειστικά και μόνο στο ρεζερβουάρ – όλη η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα παραμένει πανομοιότυπη.

Οι καθρέπτες είναι πανέμορφοι, τύπου Bar-End, ενώ τα LED φλας εμπρός και πίσω είναι μικρά σε μέγεθος και δεν αλλοιώνουν την συνολική αισθητική. Πέρα από τα απαραίτητα, καλώδια-σωληνώσεις και λοιπά σπλάχνα δεν προεξέχουν πουθενά που δεν πρέπει, ενώ... φυσικά και η ίδια αυτή η μορφή της Speed 400, είναι φιλική ως προς το customizing για όποιον αναβάτη ή βελτιωτή το επιθυμήσει. Σαν να βλέπεις το μικρότερο αδερφάκι της Speed Twin, ειδικά από μακριά – αυτές είναι οι αναλογίες της Speed 400, και το όνομα της δεν είναι λοιπόν τυχαίο.

Ένα μοτεράκι-νέο κεφάλαιο για την Triumph 

O νέος μονοκύλινδρος κινητήρας του Speed 400 αξίζει μια μνεία από μόνος του, καθώς είναι ο πρώτος του είδους του εδώ και πολλά χρόνια στην γκάμα των βρετανών. Με την ονομασία TR-Series, πρόκειται για έναν τελευταίας τεχνολογίας κινητήρα, υγρόψυκτο, με 4βάλβιδη κεφαλή και διάφορες τεχνολογίες στο εσωτερικό του για μείωση των απωλειών ενέργειας μέσω της τριβής. Η ισχύς του ανέρχεται στους 40 «θεωρητικούς» ίππους και ροπή 3,8 kgm, στις 8.000 και 6.500 στροφές αντίστοιχα. Στο δυναμόμετρο του Power House, βεβαιώσαμε τους 36,6 ίππους εξ αυτών στον πίσω τροχό που κρίνεται μια πάρα πολύ καλή επίδοση -μόλις 3,4 ίπποι απωλειών, κάτω από το 10% δηλαδή!

Το θέμα είναι ότι η Triumph, προφανώς γνωρίζει ότι για τον κινητήρα αυτό περισσότερο ρόλο παίζουν οι ποιοτικές και όχι οι ποσοτικές εντυπώσεις. Αν γίνω πολύ, μα πολύ αυστηρός, θα πω ότι θα τον ήθελα λίγο πιο... παλιό, σε αίσθηση. Δηλαδή, πιο «χτυπητό», πιο αργόστροφο, με πιο βαριά και Thumper αίσθηση, καθώς ο TR είναι αρκετά μοντέρνος ως προς την λειτουργία του. Η οδηγική εμπειρία όμως μου έκλεισε το στόμα -και θα σας εξηγήσω παρακάτω. Μιλώντας για αισθήσεις, ο ήχος του μονοκύλινδρου και της εξάτμισης είναι αρκετά έντονος,  δεν γίνεται -αρκετά σημαντικό- ποτέ τραχύς, ενώ μάλιστα στις μεσαίες και ψηλές υπό φορτίο, θα θυμίσει ακόμα και τα παλαιότερα Bonneville, από την εποχή των «παράλληλων δικύλινδρων» με τα πιστόνια που ανεβοκατέβαιναν μαζί. Άξιο μνείας, καθώς κάνει μια σύνδεση του σήμερα με το ένδοξο χθες.

Ο συμπλέκτης ολίσθησης/υποβοήθησης είναι αστεία εύκολος στην χρήση -δηλαδή, πολύ μα πολύ μαλακός!-, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει 6 σχέσεις με αρκετά «κοντή» αίσθηση κλιμάκωσης που βοηθάει πολύ σε αίσθηση σπιρτάδας και ελαστικότητας -θα τα κουβεντιάσουμε και σε λίγο – ενώ σε θέμα κατανάλωσης μετρήσαμε περίπου 5,1 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα σε μέσο κύκλο.

Από βόλτα σε βόλτα και... For the ride! 

Στην θέση οδήγησης, ξανά το Speed 400 εκπλήσσει με την μελέτη που φαίνεται να έχει γίνει στο θέμα της εργονομίας, καθώς το μόνο μας παράπονο έχει να κάνει με το σχήμα του ρεζερβουάρ στο σημείο επαφής με το εσωτερικό των μηρών – ένα σημείο στο οποίο ενοχλεί. Στον αντίποδα, σέλα, θέση και διαστάσεις τιμονιού, αλλά και τοποθέτηση μαρσπιέ, συνθέτουν ένα θαυμάσιο εργονομικό τρίγωνο που εξασφαλίζει υποδειγματική άνεση – προσέξτε και την στάση του σώματος μου στις φωτογραφίες. Το ίδιο απροβλημάτιστη αποδείχθηκε και η σέλα ως προς το γέμισμα της, προδιαθέτοντας σε ακόμη και για μεγαλύτερες βόλτες έξω από την πόλη. Εννοείται, ότι δεν έχεις ίχνος ανεμοκάλυψης, το ξέρεις άλλωστε εξαρχής, αλλά ούτως η άλλως αυτό θα άλλαζε και τον χαρακτήρα του μοντέλου. Μπροστά σου βλέπεις ένα όργανο με κυρίαρχο το αναλογικού τύπου ταχύμετρο, που τελειώνει στα 180 χλμ/ώρα – και το οποίο ο κινητήρας δεν διστάζει να το γεμίσει, σας πληροφορούμε. Μια μικρότερη ψηφιακή οθόνη δίπλα του, δείχνει τις υπόλοιπες ενδείξεις – υπάρχει και ένα ψηφιακό στροφόμετρο με μπάρες, αλλά η εμφάνιση του δεν μας άρεσε ιδιαίτερα, θα το προτιμούσαμε ως δεύτερο όργανο δίπλα στο κοντέρ. Τουλάχιστον, υπάρχει και αυτό δεν είναι κακό.

Με βάρος στα 170 κιλά έτοιμο για οδήγηση, και χάρη στην «χαμηλή» του διάπλαση, το Speed 400 είναι εύκολο στις επιτόπιες μανούβρες, αλλά και παιχνιδάκι κατά την μετακίνηση μέσα στην πόλη. Όχι απλά δεν σε κουράζει, σε ξεκουράζει κιόλας, μετά από μία μέρα πηξίματος στην δουλειά που το μόνο που σε νοιάζει, είναι μια βόλτα με την μοτοσυκλέτα σου. Η Triumph έχει αφήσει για τα καλά πίσω της, την μέτρια προς κακή απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού παλαιότερων μοντέλων, με το σύστημα να λειτουργεί άριστα στο Speed 400 – δεν καταλαβαίνεις καν ότι έχεις πλήρως ψηφιακό έλεγχο μοτέρ. Μέσα και γύρω από την πόλη, το Speed 400 διψά για παιχνίδι και, αν κάποιος το υποτιμήσει ως «αργό κλασικό ρετρό» θα το μετανιώσει! Σε ξαφνιάζει με το πόσο σβέλτα μπορεί να επιταχύνει, ειδικά αν γεμίσεις το στροφόμετρο αφήνοντας τον μονοκύλινδρο TR να αφηνιάσει. Η ευελιξία του στις δύσκολες αστικές προσπελάσεις αλλά και όταν ανοίγει ο δρόμος μπροστά σου, είναι εξαιρετική και το Speed 400 αλλάζει κατεύθυνση με νεανική, γυμνασμένη σπιρτάδα.

Αυτό φυσικά σου δίνει τις πρώτες ενδείξεις, για την κορυφαία συνεργασία πλαισίου και αναρτήσεων. Το πιρούνι και το αμορτισέρ είναι καλά ρυθμισμένα, με μία ελαφριά έμφαση προς το καθημερινό και την άνεση χωρίς σπορ υπερβολές. Μέσα στους δρόμους-ναρκοπέδια της Αθήνας,  η συμπεριφορά τους φιλτράρουν με υψηλή αποτελεσματικότητα τις κακοτεχνίες των δρόμων και παίρνουν πολύ καλή βαθμολογία. Η έλλειψη ρυθμίσεων (μόνο προφόρτιση στο πίσω αμορτισέρ) δεν κρίνεται ως ελάττωμα για το target group του Speed 400. Οι περισσότεροι δεν θα τις χρειαστούν, οι πιο απαιτητικοί καταλαβαίνουν για ποιο λόγο δεν προσφέρονται.

Πολύ καλό το Speed 400 στην πόλη, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε: Έξω από την μίζερη καθημερινότητα, γίνονται οι καλύτερες βόλτες. Εκεί θα γνωριστείς και θα ερωτευτείς με το βρετανικό φλέγμα του Speed 400. Με την υψηλότατη ποιότητα κύλισης του και την σταθερότητα του σε απλωτούς δρόμους, στην Εθνική και σε ονειρεμένα κομμάτια επαρχιακού. Άνοιξε τέρμα το γκάζι και θα δεις ότι το κοντέρ γεμίζει εν ριπή οφθαλμού, υπό συνθήκες αγγίζοντας και τα 180 χιλιόμετρα την ώρα. Στις παρατεταμένες στροφές, μπαίνεις πραγματικά... με όσα έρχεσαι και το σταθερότατο Speed 400 χασμουριέται. Σε πιο στενές επαρχιακές διαδρομές, η μοτοσυκλέτα οδηγιέται πολύ εύκολα χωρίς να απαιτεί πολλά από εσένα. Από καμπή σε καμπή, ο μεστός και γεμάτος ήχος του μοτέρ, η άμεση απόκριση του στις ορέξεις του καρπού σου, ο αέρας στο σώμα σου και πάνω από όλα, η κατά γράμμα υπακοή του Speed 400 στις εντολές σου, σε ταξισδεύουν σε μία διάσταση οδήγησης στην οποία ζεις μόνο εσυ.

Εντάξει, Απόστολε, υπερβάλλεις, θα μου πείτε. Τι να πάρεις από 400 κυβικά; Ωπ, σας τσάκωσα, θα απαντήσω εγώ: Ναι, υπάρχουν μοτοσυκλέτες πολύ ισχυρότερες και πολύ πιο εξοπλισμένες από την Speed 400. Αλλά η βασικότερη αρετή όλων μα όλων των μοτοσυκλετών, είναι η οδηγική απόλαυση. Και στην Speed 400, θα την βρεις με τον τόνο, με την μορφή ενός διακριτού χαρακτήρα και μιας φανταστικής δυναμικής ισορροπίας στον δρόμο. Κατά την διάρκεια της δοκιμής της, έψαχνα κυριολεκτικά αφορμές να βάλω για άλλη μια φορά το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη της Speed 400...

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχαστούμε και να αναφέρουμε και κάποιες πιο... αντικειμενικές, ψυχρές αλήθειες. Το Traction Control υπάρχει και μπορεί να βοηθήσει υπό συνθήκες, αν και σε γενικές γραμμές δεν θα το χρειαστείτε -μπορεί και να απενεργοποιηθεί. Επιπλέον, το σύστημα πέδησης, με εξαρτήματα της Bybre, κάνει καλή δουλειά με μόνο σημείο που επιδέχεται κριτικής, την μέτρια αίσθηση και απόδοση της εμπρός τρόμπας. Και τέλος, τα ελαστικά Pirelli με τα οποία δοκιμάσαμε την μοτοσυκλέτα, είναι πραγματικά μία άριστη επιλογή για την ανάδειξη του χαρακτήρα της, ως πρώτης τοποθέτησης.

Aποκάλυψη στις μεσαίες ρετρό μοτοσυκλέτες

Η Triumph χτυπά αλύπητα με το Speed 400 και, όλα όσα σας περιγράψαμε παραπάνω, συνοδεύονται και από μία δυνατή τιμή -5.690 ευρώ. Αν ΔΕΝ σας φαίνονται πολλά, πράγματι δεν είναι -και μάλιστα, το Speed 400 αυτή την στιγμή έχει μια μοναδική θέση στην αγορά, είναι μια κατηγορία από μόνο του. Κάποιοι ίσως το συγκρίνουν με προτάσεις της Royal Enfield, όμως το Speed 400 αντιπροτείνει σχεδόν τα διπλάσια άλογα και σαφώς πιο μοντέρνα «σωθικά» και προσέγγιση. Τα βάζεις λοιπόν όλα μαζί και εδώ έρχεται ξανά, ο τίτλος μας. Άριστα, με την πρώτη; Ναι αμέ! Και μπράβο τους!

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Moto-Market.gr)

Κράνος: MT Jarama

Μπουφάν: Nordcode Racer

Γάντια: Nordcode Throttle

Παντελόνι: Nordcode Jeans Evo

Μποτάκια: Eleveit Diverge   

 

 

Triumph Speed 400 - Τεχνικά χαρακτηριστικά 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Triumph
Μοντέλο Speed 400
Αντιπρόσωπος Triumph Motorcycles Greece
Τιμή (€) 5.690
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 398,15
Διάμετρος x Διαδρομή 89 x 64mm
Συμπίεση 12:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με ηλεκτρονικό έλεγχο Ride-by-wire, Bosch
Εξάτμιση Από 1 σε 1 με μονό τελικό, διπλού στρώματος, από ανοξείδωτο ατσάλι
Τελική μετάδοση Αλυσίδα και γρανάζια
Συμπλέκτης Χειροκίνητος, υγρού τύπου, ολίσθησης/υποβοήθησης
Κιβώτιο Χειροκίνητο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Υβριδικό τύπου/ραχοκοκαλιάς, από σωλήνες ατσαλιού με βιδωτό υποπλαίσιο
Πλάτος 795 mm
Ύψος 2.056 mm
Ύψος σέλας 790 mm
Μεταξόνιο 1.377
Γωνία κάστερ 24,6 Μοίρες
Ίχνος 102 mm
Ψαλίδι Δύο μπράτσων από χυτό αλουμίνιο
Βάρος, πλήρες 170
Ρεζερβουάρ 13 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Ανεστραμμένο πιρούνι Big Piston 43 mm, διαδρομή 140 χιλιοστά, χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω ανάρτηση Μονό αμορτισέρ με εξωτερικό δοχείο αερίου RSU, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 130 χιλιοστά
   
Φρένα  
Μπροστά Μονός δίσκος 300 χιλιοστών, δαγκάνα Bybre ακτινική 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230 χιλιοστά, πλευστή δαγκάνα, ABS
   
Τροχοί / ελαστικά Pirelli Diablo Rosso III (στην μοτοσυκλέτα δοκιμής)
Μπροστά 110/70-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 150/60-17", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 5,1 lt/100 km
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 40/8.000
Ροπή (kg/rpm 3,8/6.500
Ισχύς στον τροχό (ίπποι) 36,6

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 17:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Triumph Scrambler 400X
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon