.
Κατηγορία Skyteam
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 11:53

Test - Skyteam Ace 125

 

Joe Bar (Sky) Team!

 


Της Τζο Λαδά

Η κινέζικη Skyteam βάλθηκε να μας ανοίξει το κουτί των αναμνήσεων, με τις ρέπλικες αγαπημένων μοτοσυκλετών που τόσο έξυπνα έκανε την κίνηση ν’ αντιγράψει και να βγάλει στην παραγωγή. Κι από τη στιγμή που το άνοιξε, αυτό δεν ξανακλείνει. Κάπου εκεί μέσα είχαμε “θάψει” την ανάμνηση του Dax, που μας το λάνσαρε εκ νέου ως “Skymax”. Εκεί βαθιά μέσα βρίσκονται και οι αναμνήσεις από τη φλορέτα, ίσως, του παππού, που έπειτα από κάποιες “παράνομες” βόλτες τα καλοκαιρινά βράδια άφησες στην άκρη για τις χάρες μιας καινούριας μοτοσυκλέτας.
Και ξεφούσκωσαν τα λάστιχά της και την έκρυψαν τα φυτά του κήπου κι όταν οι γονείς σου δώσανε το σπίτι του παππού αντιπαροχή, δώσανε κι αυτήν στον παλιατζή για παλιοσίδερα. Το μετάνιωσες όταν ωρίμασες πια. Και τι δεν θα ‘δινες για να την έχεις πίσω; Σου έχω μια πρόταση: Αν δώσεις μόλις 1.670€ είσαι καλά;

Café Racer νέας εποχής


Κάθε μοτοσυκλετιστής που σέβεται τον εαυτό του έχει διαβάσει έστω ένα τεύχος απο το κλασσικό, πλέον, κόμικ του Stephane Deteindre, “Joe Bar Team”. Εκεί, μια παρέα από αμετανόητους “μηχανάκηδες”, τον Εντ τον “Τσίτα”, τον “Παππού”, τον Τζο τον “Πλακατζή”, τον Πώλο τον “Κόντρα”, τον Πιέρρο “No Brakes” και το Ζεζέ τον “Γρήγορο”, ζουν κι αναπνέουν για τις μοτοσυκλέτες τους. Κάθε στιγμή της ημέρας είναι γι’ αυτούς ιδανική για κόντρες είτε μεταξύ τους, είτε με αγνώστους, είτε με... τον εαυτό τους! Από τα χέρια τους έχουν περάσει όλων των ειδών μοτοσυκλέτες: supersport, muscle bikes, motocross, chopper, naked… Μία όμως είναι η κατηγορία που αμέσως θα σου τους φέρει στο μυαλό, μιας και πρόκειται για... αγωνιζόμενους της καφετέριας: τα café racers. Κι αυτό ακριβώς που θ’ αναφωνήσεις χαρούμενος μόλις δεις το Skyteam Ace 125 είναι: “Joe Baaaaaaaar”!

Θυμίζοντας παράλληλα τις πραγματικές μοτοσυκλέτες που λάμβαναν μέρος στους αγώνες ταχύτητας τη δεκαετία του ’60 και φέροντας το θριαμβευτικό άσσο στην ονομασία του, το Skyteam Ace 125 έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην αγορά από την τελευταία εμφάνιση τέτοιας μοτοσυκλέτας παραγωγής. Ήταν το 1997 όταν η Honda παρουσίασε το mini café racer 50άρι “Dream”, ως φόρο τιμής στο κλασσικό Honda RC 110 του 1961, διαθέτοντάς το μάλιστα μόνο στην ιαπωνική αγορά. Έκτοτε “έκλεισε” την πόρτα πίσω της, για να την ξανανοίξει εν έτει 2014 η Skyteam.

Μοτοσυκλέτα από το χρονοντούλαπο


Το Skyteam Ace 125 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα 3D printing από μια ξεθωριασμένη φωτογραφία του ’60. Είναι τόσο πιστή αντιγραφή των σχετικών μοτοσυκλετών, που η πρώτη σκέψη που θα κάνει κανείς όταν το δει θα είναι πως πρόκειται για μια ανακατασκευασμένη και απίστευτα καλοσυντηρημένη μοτοσυκλέτα πεντηκονταετίας.

Σίγουρα αυτό που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στο θεατή είναι η μονή σέλα, με τον μικροσκοπικό στρογγυλό “κοκοβιό” στη θεση της σέλας του συνεπιβάτη. Μη φοβού, δεν θα περιδιαβαίνεις τους δρόμους μονάχος σ’ αυτή τη ζωή, καθώς υπάρχει και διπλή σέλα διαθέσιμη από την εταιρία παραγωγής. Έπειτα προχωράμε στο στενόμακρο ασημί τεπόζιτο, με την ελαστική μαύρη λωρίδα να το συγκρατεί πάνω στο πλαίσιο- άλλωστε, στις λεπτομέρειες γίνεται η διαφορά! Η χρωμιωμένη τάπα του ρεζερβουάρ θα κλειδώσει τα 10 λίτρα βενζίνης που εκείνο χωρά, έτσι ώστε να διανύσεις αμέτρητα χιλιόμετρα μέχρι να χρειαστεί να την ξεκλειδώσεις.
Το κόκκινο σωληνωτό πλαίσιο κλέβει κι αυτό με τη σειρά του τις εντυπώσεις, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον εικαστικό παιχνίδι ανάμεσα στο ασημί και το μαύρο, που διατρέχουν τα υπόλοιπα μέρη της μοτοσυκλέτας. Το στρογγυλό φανάρι μπροστά και οι λιτές ενδείξεις ταχύτητας στο επίσης στρογγυλό κοντέρ και τριών στον αριθμό λυχνιών σε αδελφό στρογγυλό πλαίσιο, παίζουν αρμονικά το ρόλο τους στη γενική εικόνα του Ace 125.

Μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος!


Κατ’ αρχάς η θέση οδήγησης είναι κάτι που αν δεν έχεις οδηγήσει καθαρόαιμη racing 125 μοτοσυκλέτα (για να δεις τη γλύκα...) θα σου φανεί εντελώς πρωτόγνωρη. Η σελίτσα και το ρεζερβουάρ είναι τόσο στενά, που κλείνοντας τα γόνατα στη σωστή θέση όπου και πιέζουν το ρεζερβουάρ, θα νομίσεις ότι καβαλάς παιδικό παιχνίδι. Κάνε εικόνα το πως θα περνάς ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα: ωσάν υδράργυρος! Το μήκος, τώρα, του εν λόγω ρεζερβουάρ είναι τέτοιο που θα πρέπει να παραμένεις ελαφρά σκυφτός κατά τη διάρκεια της οδήγησης, προκειμένου να κρατάς χαλαρά τα χέρια πάνω στο τιμόνι, πράγμα που κάποια στιγμή θ’ αρχίσει αναπόφευκτα να σε κουράζει. Η μανιβέλα, που βρίσκεται στα δεξιά του κινητήρα, ακουμπά ελαφρά στο καλάμι του οδηγού στα φρεναρίσματα και θα έλεγε κανείς πως δεν είναι απαραίτητη, αφού ο κινητήρας του Ace ήδη παίρνει μπροστά με μίζα (και διακόπτη choke για το καρμπυρατεράκι της Keihin, εσωτερικά του αριστερού γκριπ), όμως μετά θα χάναμε σε πιστότητα αντιγραφής και θα μέναμε και στον τόπο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, λέμε τώρα, με τη μίζα. Ας όψεται, λοιπόν!

Εντύπωση προκαλούν τα μαρσπιέ του οδηγού, τα οποία διπλώνουν (όπως φυσικά και αυτά του συνεπιβάτη), μειώνοντας ακόμη περισσότερο το συνολικό πλάτος της μοτοσυκλέτας και κάνοντας έτσι την αποθήκευσή της στο γκαράζ, παιχνίδι! Πραγματικά, τελειώνοντας τη μέρα σου θα βάλεις το Ace 125 σε μια γωνίτσα στο γκαράζ ή την είσοδο του σπιτιού και θα νιώθεις σαn να μην υπάρχει!

Χαλαρός απογευματινός ταξιδιώτης


Από τους πανέμορφους στενούς ακτινωτούς τροχούς διαμέτρου 18” και τις μαλακές αναρτήσεις (τηλεσκοπικό πηρούνι μπροστά και διπλό αμορτισέρ πίσω, όπου και δίδεται η δυνατότητα προφόρτισης του ελατηρίου), θα περνούν ελαφροί κραδασμοί στο τιμόνι όπου συναντήσεις ανωμαλίες στο οδόστρωμα- δηλαδή, σχεδόν παντού για την ελληνική οδική πραγματικότητα! Αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται εύκολα στην χαλαρή κίνηση στην πόλη και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κίνδυνο με μέση ωριαία ταχύτητα 60km/h. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες όμως και έως τα 110km/h το φαινόμενο γίνεται εντονότερο και καλόν είναι να μη δοκιμάσουμε τις αντοχές των αναρτήσεων σε μεγάλες λακκούβες παραδείγματος χάριν - άλλωστε το Ace δε φτιάχτηκε για… off-road καταστάσεις και το δηλώνει εξ αρχής.
Είναι η όλη εικόνα του Ace που θα σου βγάλει τη διάθεση για απογευματινές βόλτες κι ηλιοβασιλέματα σε ήσυχους δρόμους. Είναι όμως και η συμπεριφορά του που θα έρθει να το επιβεβαιώσει.

Ο κινητήρας των 124cc απλώνεται νωχελικά στις πέντε σχέσεις του κιβωτίου. Εάν ο οδηγός αποζητήσει ολίγην έκκρισην αδρεναλίνης, θα πρέπει να “τσαρουχώσει” γενναία το δεξί γκριπ προκειμένου να δει μια κάποια μεγαλύτερη επιτάχυνση, και αυτό πάντα μετά τις μεσαίες στροφές του κινητήρα.
Η σταθερότητα του πλαισίου φαίνεται ως κάτι δεδομένο σε μια βόλτα με το Ace 125, καθώς ποτέ δεν θα νιώσεις στρεβλώσεις κατά την οδήγηση. Άριστα 10, λοιπόν, σε αυτό το κομμάτι!
Τα σετάκι των φρένων, που αποτελείται από δίσκο με δαγκάνα δύο εμβόλων μπροστά και ταμπούρο πίσω, κρίνεται απολύτως ταυτόσημο με το υπόλοιπο Ace, καθώς ουδέποτε προκάλεσαν τον παραμικρό προβληματισμό κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Η ευκαιρία σου να “το ζήσεις”


Κι αν ακόμη δε γνώριζες που μπορείς να βρεις κι εσύ το café racer alter ego σου, το Skyteam Ace 125 δηλαδή, μάθε πως στην Ελλάδα ο επίσημος αντιπρόσωπος της εταιρίας είναι η Hellinmoto, με το τεράστιο δίκτυό της σε όλη την επικράτεια. Όταν μάλιστα μαζί με την πλήρη τεχνική υποστήριξη σου προσφέρει και 2 χρόνια εγγύηση στο Skyteam Ace 125, καταλαβαίνεις πως είσαι μια ανάσα και μόλις... 1.670€ μακριά από το όνειρό σου! Καλοτάξιδο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Skyteam
Μοντέλο Ace 125
Αντιπρόσωπος Hellinmoto
Τιμή € 1.670
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, 2 βαλβίδων
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 59,5 x 49,5
Κυβισμός (cc) 124
Σχέση συμπίεσης (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Keihin PTG
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα, μανιβέλα
Κιβώτιο 5 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός πολύδισκος
Τελική σχέση μετάδοσης Γρανάζια - Αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο μονής ραχοκοκκαλιάς
Μήκος  (mm) 1910
Πλάτος  (mm) 680
Ύψος (mm) 990
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1255
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 10
Βάρος (kg) 87
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πηρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 2,75-18"
Πίσω 3,00-18"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος με δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 9,5 / 8,500
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 0,9 /  7.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 13:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon