.
Κατηγορία Enfield
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 18:14

Test - Royal Enfield Shotgun 650 - Αποστολή στο Βέλγιο

Νέα πνοή

Η Royal Enfield μπαίνει σε μια επίλεκτη ομάδα που κατασκευάζει όμορφες custom μοτοσυκλέτες μεσαίου κυβισμού οι οποίες, εκτός της εμφάνισης, έχουν στα υπέρ τους και τον οδηγικό χαρακτήρα.

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Pien Meppelink

Θυμάστε τη δεκαετία του 1980; Όχι; Ευτυχώς, γιατί δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από τις μεγάλες βάτες, τα ζιβάγκο και τους Modern Talking ως μια χρυσή εποχή. Κι όμως, για τις μεσαίου κυβισμού custom ήταν μια χρυσή δεκαετία κατά την οποία ευδοκίμησαν μοτοσυκλέτες όπως οι Yamaha Virago, Suzuki Intruder και Honda Shadow.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και μαζί τους οι κινητήρες. Το 2024 μπορεί να αποδειχθεί σπουδαία χρονιά για τη Royal Enfield καθώς με το Shotgun 650 λάνσαρε μια νέα προσθήκη στην οικογένεια των δικύλινδρων 650 της, μια μοτοσυκλέτα που τιμά την κινητήρια μονάδα των Interceptor και Continental GT με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

RE Shotgun 107

Ως μια από τις παλιότερες κατασκευάστριες μοτοσυκλετών του κόσμου μπορεί να υπερηφανεύεται για την ιστορία της, όμως οι Ινδοί ξέρουν καλά πώς το να ζεις στο παρελθόν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον σου. Για τον λόγο αυτόν έχουμε φέτος ένα εντελώς νέο Himalayan σε μια γκάμα μοντέλων μεγαλύτερη από ποτέ, εν μέρει και εξαιτίας του Shotgun 650.

Επ' ευκαιρία της πολύ πρόωρης Άνοιξης στις Κάτω Χώρες, έχουμε μια ευκαιρία οδηγήσουμε το νέο Shotgun 650 ανάμεσα στους πρώτους στην Ευρώπη και μάλιστα να το δούμε και δικάβαλο, μεταφέροντας τη φωτογράφο Pien Meppelink.

RE Shotgun 011

Θα περίμενε κανείς από ένα μεσαίο custom να χάνει σε οδηγική απόλαυση με δύο άτομα στη σέλα του. Κι όμως, αυτό δεν ισχύει εδώ ούτε σε επίπεδο απόδοσης, ούτε σε άνεση. Τα κομμάτια που οδηγήσαμε δικάβαλο ήταν ήρεμα και απολαυστικά. Οδηγώντας μόνος αντιλαμβάνεσαι ακόμα καλύτερα πόσο ευκολοδήγητο είναι το Royal Enfield Shotgun 650.

Άλλωστε έχεις πάντα την επιλογή να μετατρέψεις το Shotgun όπως ακριβώς το θέλεις. Χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό μπορείς να αλλάζεις μεταξύ τριών καταστάσεων: από μονόσελο σε δίσελο και μετά σε τουριστική χρήση με τη σχάρα φόρτωσης.

RE Shotgun 090

Ένα σοφός άνθρωπος μας είχε πει κάποτε πως η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος είναι πάντα πρόβλημα του αναβάτη και ποτέ της μοτοσυκλέτας. Δικό μου λάθος λοιπόν που τα μαρσπιέ του Shotgun ενίοτε σέρνονταν στην άσφαλτο, είναι όμως και μια αλάνθαστη ένδειξη της εμπιστοσύνης που σου γεννά αυτή η μοτοσυκλέτα.

Με θερμοκρασία σχεδόν 7 βαθμών Κελσίου χρειάζεσαι μια γερή δόση αυτοπεποίθησης για να βουτήξεις στην είσοδο της στροφής και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που τιμούν το Shotgun 650: προσφέρει άμεση σιγουριά χάρη στην ευκινησία και την άριστη ισορροπία του. Επιβραδύνει με τα καλά και ρυθμιζόμενα φρένα της Bybre που ενεργούν σε δίσκους 320 και 300 mm μπροστά και πίσω αντιστοίχως.

RE Shotgun 059

Αυτό που μου άρεσε ιδιαιτέρως είναι η ώριμη συμπεριφορά του, που μπορεί να σημαίνει ήρεμη και απαλή οδήγηση με αποθέματα δύναμης στην πόλη, αλλά και πιέζοντας σε μια διαδρομή εκτός πόλης. Η ροπή ξεδιπλώνεται γλυκά από τις χαμηλές στροφές και δύναμη υπάρχει παντού, σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα.

Βέβαια το να κρίνει κανείς μια custom/cruiser βάσει της σπορ συμπεριφοράς της είναι κάπως σα να κρίνεις έναν σφαιροβόλο για τις επιδόσεις του στο κατοστάρι, παρόλα αυτά είναι σημαντικό προσόν να μπορείς να κάνεις περισσότερα απ' το να κυλάς νωχελικά στο επαρχιακό δίκτυο.

RE Shotgun 126

Οι σπορ εκλάμψεις, η υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και η προσαρμοστικότητα είναι στοιχεία που κάνουν το Shotgun 650 να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό του και να στρέφει το βλέμμα του στην κορυφή της κατηγορίας. Ο πήχης τίθεται ψηλά από τη Royal Enfield και προκαλεί τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένων και των Ιαπώνων, καθώς φέρνει φρέσκο αέρα στην κατηγορία.

Ποιος ξέρει, μπορεί μοτοσυκλέτες όπως το Royal Enfield Shotgun 650 να ξανακάνουν τα custom δημοφιλή όπως στα '80ς, τότε που τα Intruder, τα Virago και τα Shadow πουλούσαν σα ζεστό ψωμάκι.

RE Shotgun 151

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Shotgun 650 (2024)
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή €7,490-7,590
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, A/Ψ, 1ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 648
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 67.8
Συμπίεση 9.5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,465
Ύψος σέλας (mm) 795
Μήκος (mm) 2,220
Πλάτος (mm) 820
Ύψος (mm) 1,105
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   240 (υγρό)
Ρεζερβουάρ (lt)  13.8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Showa  / διαδρομή 120 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ / προφόρτιση ελατηρίων / διαδρομή 90 mm
   
Ελαστικά CEAT Zoom (tubeless)
Μπροστά 100/90-18 56H
Πίσω  150/70-17 69H
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 320 mm, διπίστονη δαγκάνα ByBre, δικάναλο ABS
Φρένα Δίσκος 300 mm, διπίστονη δαγκάνα ByBre, δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  46.4 / 7,250 
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5,3 / 5,650

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 18:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon