.
Κατηγορία Ασία
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 09:08

QJ Dubai - Η 4η και τελευταία ανταπόκριση

ΣΤΟ “ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ” ΜΕ QJ SRT 800X (Ανταπόκριση 4η)

    Μετά από 22 ημέρες on the road, η QJ SRT 800X έβαλε επιτέλους ρόδα στην Τουρκία, την τελευταία χώρα του QJ DUBAI. Διανυκτέρευση στη συνοριακή πόλη Cirze και πορεία την επόμενη μέρα για την πόλη Gaziantep (470 χλμ. δυτικά). Όμως, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους –1 C, δοκιμάστηκαν καθοδόν οι αντοχές μου στην… κατάψυξη! Μετά το Ιράκ, είχα πλέον μπει για τα καλά στην ζώνη του ψύχους. Παραδόξως, αν και βρισκόμουν στην καρδιά του χειμώνα, τα βουνά ολόγυρά μου δεν είχα σκεπαστεί ακόμα με χιόνια. Ήμουν τυχερός, γιατί ο χειμώνας στην νοτιοανατολική Τουρκία είναι αρκετά δύσκολος και απρόβλεπτος.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΕΥΓΜΑ

    Πριν καταλύσω στην Gaziantep (44 χλμ. ανατολικά της πόλης), έκανα μια μικρή παράκαμψη και κατευθύνθηκα στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα. Ήθελα διακαώς να θαυμάσω τα ασύλληπτης ομορφιάς ψηφιδωτά που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Αν και τα περισσότερα ψηφιδωτά βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Gaziantep, στον στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο αντίκρισα έναν μικρό αρχαιολογικό θησαυρό. Παρεμπιπτόντως, το 80% του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται βυθισμένο από το 2000 στα νερά της τεχνικής λίμνης Birecik.  

   Η Gaziantep θεωρείται μια από τις παλαιότερες –συνεχώς κατοικημένες– πόλεις στον κόσμο (κατοικείται αδιαλείπτως από το 3650 π.Χ.). Πρόκειται για μια πόλη παλιά όσο ο χρόνος, της οποίας το μνημειακό ορόσημό της ήταν το πέτρινο κάστρο της που ορθωνόταν στην περιοχή της παλαιάς πόλης. Δυστυχώς, μεγάλο τμήμα των τειχών του κάστρου είχαν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2023.

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ

   Οδηγώντας κατόπιν στην διαδρομή Gaziantep–Adana–Konya–Afyon–Cesme (1.210 χλμ.), είχα για συνεπιβάτη ένα τρελό, διαβολεμένο κρύο και ένα εκνευριστικό ψιλόβροχο. Αλλά τελικά, με ζεστή καρδιά και διάθεση, άφησα πίσω μου τα παγωμένα οροπέδια της Κεντρικής Τουρκίας και με μια ενδιάμεση διανυκτέρευση στην Afyon έφτασα στη παραθαλάσσια Cesme, όπου γράφτηκε ο τουρκικός επίλογος του QJ DUBAI.

   Το επόμενο απόγευμα, το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Τσεσμέ–Χίος–Πειραιάς σηματοδοτούσε το οριστικό φινάλε του αραβικού παραμυθιού QJ DUBAI. Η  ταξιδιωτική περιπέτεια αναζήτησης και περιπλάνησης στους σκονισμένους δρόμους της Αραβικής χερσονήσου και της Μέσης Ανατολής με την QJ SRT 800X έφτανε μετά από 8.800 χλμ. στο ευτυχισμένο τέλος του…

   Καθώς το καράβι έπλεε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, ο ουρανός είχε αποκτήσει ένα αισθησιακό πορφυροκόκκινο χρώμα, μιας και ο ήλιος ξεκινούσε την καθημερινή του πορεία στο ουράνιο στερέωμα. Συγκινησιακά φορτισμένος, και δίχως ιδιαίτερη διάθεση για κουβέντα, είχα αφήσει τη ματιά μου να αποτυπώσει αυτήν την εικαστική δημιουργία της φύσης. Μπορεί το ταξίδι QJ DUBAI να τελείωσε, όμως, ένα άλλο ταξίδι μόλις ξεκινούσε. Ένα ταξίδι νοερό, πάνω στις σκέψεις, στις εικόνες και στις αναμνήσεις ενός ανεπανάληπτου δίτροχου οδοιπορικού, από τα πιο συναρπαστικά που είχα ποτέ πραγματοποιήσει… 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

QJ SRT 800X – ΜΙΑ ΚΙΝΕΖΑ ΣΤΟ DUBAI

   Με την QJ SRT 800X, την μεγαλύτερη ADV μοτοσυκλέτα της εταιρίας QJ MOTOR, συμβίωσα “ταξιδιωτικά” για 8.800 χλμ. Η φιλική συμπεριφορά, ο τίμιος χαρακτήρας και η αποδεδειγμένη αξιοπιστία αποδείχθηκαν τα μεγάλα προτερήματά της. Χάρη στην εργονομική θέση οδήγησης –καθόμουν “μέσα” στη μοτοσυκλέτα, με το τιμόνι ελαφρώς ψηλά τοποθετημένο και την ζελατίνα να κόβει την ένταση του αέρα– η πραγματοποίηση μεγάλων καθημερινών αποστάσεων (800–950 χλμ.) ήταν μια εφικτή και ξεκούραστη υπόθεση.

   Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της QJ SRT 800X μού πρόσφεραν την δυνατότητα να τις φέρει στα μέτρα μου, τα δυνατά φρένα και το εύχρηστο σασμάν μ’ ενθουσίασαν, τα tubeless ελαστικά αποτελούσαν (για ευνόητους λόγους) ένα μεγάλο πλεονέκτημα και η απόδοση του δικύλινδρου κινητήρα ήταν προοδευτική, με ροπή και καλό τράβηγμα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

   Παρά το γεγονός ότι η QJ SRT 800X ήταν μια μεγάλη και σχετικά βαριά μοτοσυκλέτα (κάτι που συνειδητοποιούσα με λίγα χιλιόμετρα μέσα στην κίνηση της πόλης), όταν το κοντέρ ξεπερνούσε τα 40–50 χλμ./ώρα αυτή η αίσθηση έπαυε να υπάρχει. Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού (μικρή ακτίνα στροφής) βοηθούσε στους αργούς επιτόπιους ελιγμούς, ενώ προσοχή ήθελε το πλαϊνό σταντ που κρατούσε τη μοτοσυκλέτα σε όρθια (επισφαλή) θέση.

 Οδηγώντας με ήρεμη διάθεση στις ατέρμονες ευθείες της ερήμου (110–120 χλμ/ώρα), η κατανάλωση της QJ SRT 800X κυμάνθηκε στα 6,0–6,5 λτ/100χλμ. Τέλος, ικανοποιητική ήταν η δέσμη των προβολέων στη μεσαία και μεγάλη σκάλα στη διάρκεια του νυχτερινού ταξιδιού, ασθενική η κόρνα, εύχρηστοι οι διακόπτες του τιμονιού, αισθητή ήταν η έλλειψη κεντρικού σταντ, ενώ χρήσιμες αποδείχθηκαν οι προστατευτικές χούφτες!

ΧΟΡΗΓΟΙ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς και υποστηρικτές που συμμετείχαν στο ταξιδιωτικό εγχείρημα QJ DUBAI:

1) ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε / QJ MOTOR (παραχώρηση QJ SRΤ 800X)

2) MIKEL – THE COFFEE COMPANY

3) MOTOREX (Λιπαντικά μοτοσυκλετών)

4) MOTO MARKET (ένδυση NORDCΟDE)

5) HELMET HOME (Καθαρισμός–πώληση κρανών & μοτοσυκλετιστικής ένδυσης)

6) PHOTOAGORA. GR (Κατάστημα φωτογραφικών ειδών)

7) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr.

8) Περιοδικό μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟ & www.motomag.gr.  

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κωνσταντίνος Μητσάκης

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ταξιδιωτικός Aρθρογράφος - Φωτογράφος

ΟΝΟΜΑ: Κωνσταντίνος Μητσάκης
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: Γεώργιος
ΗΛΙΚΙΑ: 19/11/1964
ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ: Sydney, Αυστραλία
WEB-SITE: www.motoexplorer.gr & www.roadsoftheworld.gr
E-MAIL: [email protected]
FACEBOOK: Konstantinos Mitsakis
INSTAGRAM: mitsakiskonstantinos

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης, γνωστός και καταξιωμένος ταξιδιωτικός αρθρογράφος-φωτογράφος, δημοσιογραφεί στον Ημερήσιο και Ειδικό Τύπο από το 1993. Ταξιδεύοντας στη σέλα μιας μοτοσυκλέτας τα τελευταία 35 χρόνια, έχει επισκεφθεί 110 χώρες, διατρέχοντας 1.350.000 km και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που βίωσε ο Κων/νος Μητσάκης στους δρόμους του κόσμου έχει αποτυπώσει σε 12 καλαίσθητα βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 600 ταξιδιωτικά άρθρα.
Εκτός από την συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ο Κων/νος Μητσάκης πραγματοποιεί επίσης εκθέσεις φωτογραφίας και ενημερωτικές διαλέξεις -με ταξιδιωτικό περιεχόμενο- σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς φορείς, πρεσβείες ξένων χωρών, μοτοσυκλετιστικές λέσχες και μορφωτικούς συλλόγους.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από το 2001, ο Κων/νος Μητσάκης έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία ταξιδιωτικού περιεχομένου:

1) Στους Δρόμους του Κόσμου
2) Στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
3) Στους Δρόμους της Ασίας
4) Στους Δρόμους της Αφρικής
5) Στους Δρόμους της Ευρώπης
6) Στους Δρόμους της Αμερικής
7) Στους Δρόμους της Αυστραλίας
8) 25 επιλεγμένες διαδρομές στην Ελλάδα
9) 25 ταξίδια στην Ελλάδα
10) 25 αποδράσεις στην Ελλάδα
11) Ταξιδέψτε στα Βαλκάνια
12) 25 διαδρομές στην Ελλάδα

Από το 1993, ο Κων/νος Μητσάκης αρθρογραφεί στον Ειδικό - Ημερήσιο Τύπο, καθώς και στον Ηλεκτρονικό Τύπο:

1) Καθημερινό περιοδικό μοτοσυκλέτας www.bikeit.gr (2011 -…).
2) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «2Τροχοί» (1993 - 1999)
3) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «0-300» (1999 - 2010)
4) Περιοδικό μοτοσυκλέτας «ΜΟΤΟ» (2010 - …)
4) Εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» (ένθετο «Περιηγήσεις») (2005 - 2006)
5) Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής (ένθετο «Ταξίδια»)
(2007- 2008)
6) Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (ένθετο «Ταξίδια»)
(2008 - 2018)
7) Ταξιδιωτικό περιοδικό «TRAVEL BOOK» (2015 - 2018)

 

TRAVEL DATES

1984–1990:Various destinations in Europe.
1991: Greece 2 North Cape.
1992: Italy, France, Spain, Morocco, Mauritania.
1993: Turkey, Syria, Jordan, Egypt. (MIDDLE EAST TOUR)
1994: Turkey, Iran, Pakistan, Kashmir (GREECE 2 CHINA).
1995: Turkey, Iran, Pakistan, India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Singapore, Australia (AROUND THE HALF WORLD IN 40 DAYS / ATHENS - SYDNEY)
1996: Russia, Siberia, Alaska, Canada, USA, Europe. (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - NORTH)
1997: China, Kyrgyzstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Iran, Turkey (SILK ROAD).
1998: Israel, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa (AFRICA ROUND I).
1999: Libya, Tunisia, Algeria, Niger, Burkina Faso, Mali, Togo, Benin, Nigeria, Cameroon, Zambia, Botswana, Namibia, South Africa (AFRICA ROUND II).
2000: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS - AMERICAN CROSSING I).
2001: Turkey, Syria, Lebanon, Israel, Egypt, Iraq, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan, Pakistan, India (ON THE FOOTSTEPS OF ALEXANDER THE GREAT).
2002: Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Mauritania Senegal (NORTH AFRICA TRAIL).
2003: Italy, Austria, Germany (CENTRAL EUROPE).
Turkey, Iran, Afghanistan, Pakistan (AFGANI MISSION).
2004: Australia (AUSTRALIAN TOUR I)
2005: Turkey, Iran, Uzbekistan, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, Himalaya (CENTRAL ASIA TOUR I)
2006: Turkey, Georgia, Armenia, Russia, Ukraine, Moldova, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA I).
Albania, FYROM, Montenegro, Kosovo, Croatia, Bosnia, Slovenia (BALKAN TRIP I)
2007: Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, Japan (TRANS SIBERIAN & JAPAN).
2008: Turkey, Georgia, Azerbaijan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China (OLYMPIC SILK ROAD).
Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Bosnia, Montenegro, Albania (BALKAN TRIP II)
2009: Turkey, Iran, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh, Thailand, Malaysia, Singapore (TRANS ASIAN I).
Italy, Austria, Liechtenstein, Swiss, San Marino (CENTRAL EUROPE)
2010: Turkey, Syria, Jordan, Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, Morocco, Spain, France, Italy (AROUND THE MEDITERRANEAN SEA).
Turkey, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraine, Russia (AROUND THE BLACK SEA II).
2011: Italy, France, Spain, Portugal (WEST EUROPE TOUR).
2012: Turkey, Egypt, Sudan, Ethiopia, Kenya, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, South Africa, Argentina, Brazil, Uruguay (AROUND THE WORLD IN 80 DAYS - SOUTH)
2013: USA, Canada (COAST TO COAST).
2014: Turkey, Iran, Pakistan, India (FROM GREECE 2 INDIA).
Argentina, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Mexico, USA, Canada, Alaska (TRANS-AMERICAN CROSSING II).
2015: Australia, New Zealand (AUSTRALIAN TOUR II & NZ).
2016: Turkey, Iran, U.A.E, Oman (ADV 2 DUBAI).
Turkey, Georgia, Russia, Ukraine, Moldavia, Romania, Bulgaria (AROUND THE BLACK SEA III)
2017: Turkey, Iran, Pakistan, India, Myanmar, Thailand, Malaysia, Indonesia (TRANS ASIAN II).
Kyrgyzstan, Tajikistan (PAMIR RAOD).
Turkey, Iraq (NORTH IRAQI TRIP).
2018: Italy, San Marino, Austria, Germany, Tunis
(2 GENERATIONS’ RIDE / 2 CONTINENTS).
Bulgaria, Romania, Moldavia, Ukraine, Russia, Siberia, Mongolia, South Korea, Japan (PEACE ROAD / ANCIENT OLYMPIA - HIROSIMA).
Indonesia (INDONESIA TOUR I).
2019: Italy, Austria, Germany, Finland, Norway, Sweden
(2 GENERATIONS’ RIDE / CAPE 2 CAPE).
Turkey, Georgia, Russia, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Afghanistan (CENTRAL ASIA TOUR II).
Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Siberia (ADV 2 SIBERIA).
Indonesia (INDONESIA TOUR II).

2020: Bulgaria, Romania, Serbia, Kosovo, Albania (2 GENERATIONS’ RIDE / BALKAN TOUR 2020).Austria, Slovakia, Hungary, Serbia (2 GENERATIONS’ RIDE / DANUBE’S CAPITALS).Italy (Alps Tour - SYM VF 125)

Κωνσταντίνος Μητσάκης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 09:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « QJ Dubai - Η 3η ανταπόκριση του Κ. Μητσάκη
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon