.
Κατηγορία Enfield
Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 18:29

Test - Royal Enfield Himalayan 450 - Αποστολή στην Ινδία

Επανεκκίνηση

Μοντέρνο μονοκύλινδρο με περισσότερη δύναμη και έξυπνα ηλεκτρονικά: οι Ινδοί ανακαλύπτουν εκ νέου το Himalayan.

Δοκιμή: Ralf Bielefeldt
Φωτογραφίες: Royal Enfield

Στην κορυφή του κόσμου ο χρόνος κυλά διαφορετικά όταν καβαλάς μοτοσυκλέτα. Η ταχύτητα δεν έχει καμιά σημασία. Δρόμοι γεμάτοι τραγικές λακκούβες; Ατελείωτοι γκρεμοί χωρίς προστατευτικές μπαριέρες; Στα Ιμαλάια τα πάντα θεωρούνται φυσιολογικά, όπως οι τρομακτικές προσπεράσεις σε τυφλές στροφές ή οι τυχαίες και απροειδοποίητες αλλαγές λωρίδων από τα επερχόμενα οχήματα. Μη χάνεις την ψυχραιμία σου, απλά συνέχισε την πορεία σου στην ψηλότερη οροσειρά του κόσμου.

Βρισκόμαστε στη Manali της περιφέρειας Himachal Pradesh. Σε υψόμετρο περίπου 2,000 μέτρων η πολύχρωμη πόλη - που φέτος χτυπήθηκε ανελέητα από πλημμύρες την εποχή των μουσώνων - είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο των Ιμαλαΐων και σημείο εκκίνησης για τον στρατηγικής σημασίας Αυτοκινητόδρομο 3 προς τη Ladakh. Ο δρόμος Manali Leh είναι ουσιαστικά η βασική αρτηρία που οδηγεί στο θρυλικό Karakorum Pass, το υψηλότερο οδικό πέρασμα του κόσμου που ακουμπά τα σύννεφα σε υψόμετρο 5,575 μέτρων.

royal enfield himalayan 450 2024 2

Ευτυχώς δε θα πάμε τόσο ψηλά στην παρουσίαση του νέου Royal Enfield Himalayan. Πάνω από τα 5,000 μέτρα οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από τα όρια παγετού τον Οκτώβριο. Στην "κοιλάδα" που βρισκόμαστε η ήλιος λάμπει στους 26 βαθμούς με έναν εξωπραγματικά μπλε ουρανό.

"Καλωσήρθατε στην πατρίδα του Himalayan,” μας ευχήθηκε ο Siddhartha Lal. "Εδώ δοκιμάστηκε, εδώ έχει έναν σκοπό, εδώ είναι το σπίτι του."

Αυτό ακριβώς ισχύει και για τον ίδιο τον χαρισματικό ηγέτη της Royal Enfield, καθώς όχι μακριά από το σημείο της παρουσίασης οι γονείς του λειτουργούσαν ένα ξενοδοχείο. Ο Sid, όπως τον φωνάζουν όλοι, αγαπά αυτήν την περιοχή και αγαπά εξίσου αυτήν τη μοτοσυκλέτα, φαίνεται στο βλέμμα του.

“Το νέο Himalayan είναι η ναυαρχίδα της Royal Enfield,” μας λέει ενθουσιωδώς ο 50χρονος. "Περιέχει όλη την αγάπη μας για τη μοτοσυκλέτα, όλη μας τη γνώση και πολλά χιλιόμετρα δοκιμών."

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 5" width="995" height="663" />

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό σε όλα τα επίπεδα, τόσο οπτικώς όσο και τεχνικώς. Νέος υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας, εξατάχυτο κιβώτιο, LED φώτα, δύο riding modes, ρυθμιζόμενο ABS, πλήρες σύστημα πλοήγησης Tripper με υποστήριξη της Google και σημαντικά βελτιωμένη απόδοση.

Η ισχύς του Royal Enfield Himalayan 450 αυξάνει από τους ταπεινούς 24 hp στις 6,500 rpm του Himalayan 411 σε 40 hp στις 8,000 rpm. Η μέγιστη ροπή από τα 3.3 kgm στις 4,250 rpm φτάνει στα 4.1 kgm στις 5,500 rpm, ενώ το 90% αυτής είναι διαθέσιμο ήδη από τις 3,000 rpm. Το νέο Himalayan δείχνει αισθητά πιο ζωντανό σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα.

Επιπλέον ο κινητήρας ζυγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 10 κιλά λιγότερα από τον αερόψυκτο προκάτοχό του, ενώ παίζει σε άλλο επίπεδο από πλευράς επιτάχυνσης και τελικής ταχύτητας. Ο προηγούμενος μονοκύλινδρος έφτανε ως τα 127 km/h, ο νέος ως τα 151.

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 10" width="853" height="590" />

Στους κάκιστης ποιότητας δρόμους των Ιμαλαΐων που οδηγήσαμε οι ταχύτητες άνω των 95 km/h είναι εντελώς μη ρεαλιστικές. Ως εκεί όμως ο νέος μονοκύλινδρος τα πάει αρκετά καλά. Με τις τρεις πρώτες σχέσεις στο κιβώτιο δείχνει νωχελικός, καθώς το Himalayan 450 περνά άφοβα από οποιοδήποτε εμπόδιο με χαμηλές ταχύτητες.

Όταν βρεθήκαμε σε καλύτερο οδόστρωμα και ανοίξαμε το γκάζι περισσότερο η επιτάχυνση ήταν εντονότερη όπως και ο ήχος από την εξάτμιση. Βέβαια αυτοί οι 40 ίπποι δεν προσπαθούν ακριβώς να σε πετάξουν από τη σέλα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το υψόμετρο παίζει κι αυτό τα παιχνίδια του. Στα 3,000 μέτρα έχεις χάσει περίπου το 15% της διαθέσιμης ιπποδύναμης κατά τις εκτιμήσεις των τεχνικών της Royal Enfield.

Χάρη στο ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire) το νέο Himalayan 450 έχει για πρώτη φορά δύο riding modes, Performance και Eco. Μπορείς να επιλέξεις οποιαδήποτε εκ των δύο σε συνδυασμό με κανονικό ή με enduro ABS όπου το σύστημα είναι απενεργοποιημένο στον πίσω τροχό.

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 4" width="995" height="663" />

Η μοτοσυκλέτα σταματά με έναν δίσκο 320 mm μπροστά και έναν 270 mm πίσω, ενώ οι τροχοί διατηρούν τις ίδιες διαστάσεις με το αερόψυκτο Himalayan, δηλαδή 21 ίντσες μπροστά και 17 πίσω. Στην Ινδία η Royal Enfield εξοπλίζει το νέο Himalayan με on-off λάστιχα Ceat που λέγονται 'Gripp', ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα φορά τα ίδια και όταν έρθει στην Ευρώπη.

Οι ικανότητες του Himalayan 450 εκτός δρόμου περιγράφονται γλαφυρά από το σλόγκαν της Royal Enfield: Built for all roads. Built for no roads. Φτιαγμένο για κάθε δρόμο. Φτιαγμένο για εκεί που δεν υπάρχει δρόμος.

Στα 196 κιλά με όλα του τα υγρά (κατά 90% γεμάτο ρεζερβουάρ), το νέο Himalayan φορά μπροστά ένα ανεστραμμένο πιρούνι cartridge με καλάμια διαμέτρου 43 mm και πίσω ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προφόρτιση και αλουμινένιο ψαλίδι. Όλα τα ελατήρια των αναρτήσεων προέρχονται από την ιαπωνική Showa.

Το ρεζερβουάρ χωρά 17 λίτρα βενζίνης (15.5 το προηγούμενο μοντέλο) και είναι αρκετά φαρδύ στο μπροστινό του τμήμα, μα παραμένει στενό όταν κάθεσαι στη σέλα, ενώ οδηγώντας σε όρθια στάση επιτρέπει σταθερό κράτημα με τα γόνατα.

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 9" width="853" height="568" />

Premium για λίγα χρήματα. Με αυτήν τη διαφημιστική γραμμή η Royal Enfield θέλει να διακριθεί στον χώρο των adventure μοτοσυκλετών. “Απευθυνόμαστε σε όλους όσους επιθυμούν οδήγηση σε σκληροτράχηλα εδάφη ή να γυρίσουν τον κόσμο με μια οικονομικώς προσιτή μοτοσυκλέτα υψηλής ποιότητας,” μας εξηγεί ο Sid. Η Royal Enfield μιλά επίσης για "εκδημοκρατισμό" της κατηγορίας των adventure.

Όπως και να το δει κανείς, η νέα αυτή γενιά ελαφριών εντούρο για μεγάλες αποστάσεις έχει όλα τα φόντα να ταρακουνήσει τιμολογιακώς την κατηγορία. Το ίδιο ισχύει και στην κατανάλωση καυσίμου, με τη νέα Royal Enfield να βγάζει μια ταπεινότατη ονομαστική επίδοση 3.67 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα που μεταφράζεται σε περίπου 460 χιλιόμετρα χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 3" width="995" height="663" />

“Ο βασικός μας στόχος ήταν να διατηρήσουμε το DNA του Himalayan,” δηλώνει ο Siddhartha Lal.

Από τη μια αναφέρεται στον φιλικό χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, την απλότητα και πρακτικότητα που προσφέρει στον αναβάτη της, ενώ από την άλλη εννοεί προφανώς τη σχεδίαση. Και στους δύο τομείς η Royal Enfield πέτυχε τον στόχο της, έχοντας μεταφράσει όλα τα χαρακτηριστικά του Himalayan στη γλώσσα της σύγχρονης εποχής.

Το νέο Himalayan 450 συνιστά ικανότατη αναβάθμιση από το προηγούμενο μοντέλο. Με πιο σύγχρονο κινητήρα, περισσότερη δύναμη και μερικά έξυπνα ηλεκτρονικά αυτή η προσιτή adventure είναι ιδανική για εξερευνητική οδήγηση σε κακοτράχαλα μέρη όπως τα Ιμαλάια.

Με τονωμένη απόδοση από τον νέο υγρόψυκτο κινητήρα και εξατάχυτο κιβώτιο, αλλά και χρήσιμες προσθήκες όπως το σύστημα πλοήγησης, το Royal Enfield Himalayan 450 δηλώνει έτοιμο να αλλάξει την αγορά των adventure μοτοσυκλετών, ξεκινώντας την πορεία του στην Ελλάδα με τιμές από €5,890.

<a target=royal enfield himalayan 450 2024 6" width="995" height="663" />

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Royal Enfield Himalayan 450 (2024)
Αντιπρόσωπος Muvus
Τιμή €5,890 - €6,490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Υ/Ψ, 2EEK, 4 βαλβίδες
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 84 x 81.5
Κυβισμός (cc) 452
Σχέση συμπίεσης 11.5:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Μηχανικός, υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο διπλό σωληνωτό
Μήκος (mm) 2,245
Πλάτος (mm) 852
Ύψος (mm) 1,316
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) 230
Ύψος σέλας (mm) 825 - 845
Μεταξόνιο (mm) 1,510
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (l) 17
Βάρος (kg) 196 (υγρό)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι, διάμετρος 43 mm, διαδρομή 200 mm
Πίσω Αμορτισέρ monoshock με μοχλικό, διαδρομή 200 mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ CEAT Gripp
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 140/80-17
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, δικάναλο ABS με enduro mode
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 270 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, δικάναλο ABS με enduro mode
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Μέγιστη ισχύς (hp / rpm) 39.5 / 8,000
Μέγιστη ροπή (kg.m / rpm) 4.1 / 5,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 18:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Royal Enfield Himalayan
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon