.
Κατηγορία Μοτοσυκλέτες
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 14:18

Αφιέρωμα - Yamaha MT: 10+8 χρόνια ασύλληπτης επιτυχίας

Η σειρά MT της Yamaha έφερε μια πραγματική επανάσταση στις κατηγορίες των naked και street. Όχι απλά γύρισε τον κόσμο της μοτοσυκλέτας τούμπα, αλλά καθιερώθηκε ως το «έμβλημα» της τελευταίας δεκαετίας για την Yamaha.

Φέτος, κλείνουμε 10 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της νέας γενιάς, της σειράς Yamaha MT. Η αρχή έγινε το 2013, με την πρώτη αποκάλυψη της Yamaha MT-09, ενώ το MT-07 ακολούθησε ένα χρόνο μετά. Δύο ριζικά νέες μοτοσυκλέτες που πραγματικά γύρισαν τον κόσμο ανάποδα και άλλαξαν τελείως, αυτά που περιμένεις και θέλεις να αγοράσεις από μία naked μοτοσυκλέτα. Η επιτυχία της σειράς είναι μετρήσιμη με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 420.000 μονάδες, μέσα στα 10 αυτά χρόνια.

Όμως η ιστορία της ονομασίας MT τραβάει κι άλλο πίσω και συγκεκριμένα, στο 2005 – Ποιος θυμάται την MT-01;

Yamaha MT-01 2005 – Η αρχή του θρύλου

Η πρώτη εμφάνιση της σειράς Yamaha MT έγινε 18 ολόκληρα χρόνια πίσω.  Τα γράμματα MT αντιστοιχούν στις λέξεις «Master of Torque», ελληνιστί «Άρχοντας της Ροπής». Η πρώτη μοτοσυκλέτα της σειράς έθεσε τις βάσεις για όλα τα μοντέλα της, που θα ακολουθούσαν. Θυμίζοντας κάτι από… Buell και Harley-Davidson, η Yamaha MT-01 είχε έναν δικύλινδρο V κινητήρα 1.670 κυβικών, που απέδιδε 90 ίππους και 15 kgm ροπής. Η Yamaha συνειδητοποίησε σωστά, την επιτυχία που θα είχε ένας κινητήρας με τεράστια ροπή, στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, άμεσα χρησιμοποιήσιμη και όχι «στριμωγμένη» στις ψηλές σ.α.λ., όπως είναι ο κανόνας στους πολυκύλινδρους κινητήρες. Η Yamaha MT-01 κέρδισε φανατικούς φίλους και αποτελεί μια εμβληματική μοτοσυκλέτα για την ιστορία της Yamaha.

Yamaha MT-03 2006 – To «ορίτζιναλ» με μοτέρ από XT660

To 2006, ήταν η σειρά παρουσίασης της Yamaha MT-03, η οποία διέφερε δραστικά από την σημερινή MT-03. Ο κινητήρας του αρχικού μοντέλου του 2006, προερχόταν απευθείας από τα XTR660 και XTX 660, όντας μονοκύλινδρος με απόδοση 47 ίππων και –φυσικά- μπόλικη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Η MT-03 του 2006 ξεχώρισε χάρη στην διάταξη της πίσω ανάρτησης της, με το αμορτισέρ στην δεξιά πλευρά και εξωτερικά από την μοτοσυκλέτα, με απευθείας έδραση στο τεράστιο αλουμινένιο ψαλίδι. H μοτοσυκλέτα ήταν πολύ ευκολοδήγητη και διασκεδαστική και σημείωσε εμπορική επιτυχία.

Yamaha MT-09 2014 και MT 07 2015– Κεραυνός εν αιθρία

Οι Yamaha MT-09 και ΜΤ-07, που έκαναν ντεμπούτο με διαφορά ενός χρόνου, συγκλόνισαν την κατηγορία αλλά και τους αναβάτες. Η φιλοσοφία τους προσκολλάται στις αρχικές αξίες της σειράς των MT, μόνο που τα μοντέλα παρουσιάστηκαν ως τα ισχυρότερα της σειράς. Το MT-09 εξοπλίστηκε με τον CP3 κινητήρα 3 κυλίνδρων απόδοσης 114 ίππων στην πρώτη γενιά, ενώ το MT-07 που ακολούθησε φόρεσε (και εξακολουθεί να φορά) τον δικύλινδρο CP2 απόδοσης 74 ίππων και με στροφαλοφόρο 270 μοιρών, για ήχο και απόδοση ροπής που θυμίζει V2. Οι μοτοσυκλέτες έγιναν αρχικά διαθέσιμες σε εξωπραγματικά χαμηλές τιμές (το MT-07 δεν ξεπερνούσε καν τα 6.000 ευρώ!), κάτι που συνέβαλε καταλυτικά στην πολύ γρήγορη διάδοση και επιτυχία τους. Πολύ ισχυρές, απόλυτα ελεγχόμενες και απολαυστικές στο δρόμο και με έναν δικό τους χαρακτήρα, οι MT-07 και MT-09 έγιναν το έναυσμα  μιας νέας πραγματικότητας.

Από την MT-09 προέκυψε το ακραία επιτυχημένο, στην χώρα μας και όχι μόνο, Tracer 900, ενώ το μικρότερο Tracer 700 ακολούθησε. Για τους απόλυτα… απαιτητικούς, το Yamaha MT-10 ήρθε εξοπλισμένο με τον κινητήρα του R1, ενώ για τους νέους που γοητεύτηκαν από την «Σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας», ήρθαν και τα MT-125 και MT-03. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, η Yamaha γέννησε μια ολόκληρη γκάμα μοτοσυκλετών που την καθιέρωσε ως μια από τις ισχυρότερες μάρκες του κόσμου και επηρέασε δια βίου τις τάσεις στην κατηγορία naked-street.  

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 19:58

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αφιέρωμα – 20 χρόνια Ducati Multistrada Αφιέρωμα – Honda Transalp »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon