.
Κατηγορία Daytona
Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 18:01

Test - Daytona Dymoto Winner 200 (2021)

Μια μικρή Νίκη

Μια νέα επωνυμία κάνει την εμφάνισή της και δοκιμάζουμε το πρώτο μοντέλο που φέρνει στην Ελληνική αγορά.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η Γκοργκόλης Α.Ε. πρόσφατα προχώρησε σε μια εσωτερική αναδιάρθρωση των δυνάμεών της, λανσάροντας στην Ευρωπαϊκή αγορά τη Dymoto, την πρώτη γραμμή πυρός της Daytona με τα πιο δυναμικά μοντέλα της, όπως το ολοκαίνουργιο Dymoto 200.

Η μοτοσυκλέτα κατασκευάζεται από το ίδιο εργοστάσιο παραγωγής με τα best seller παπιά της Daytona, χτισμένη γύρω από έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 189 κυβικών εκατοστών σε ένα σύνολο με προσεγμένη εμφάνιση και άρτιο εξοπλισμό με ασυνήθιστα κερασάκια, όπως την προειδοποιητική λυχνία χαμηλής πίεσης ελαστικών.

A15A1497 web

Winner στην όψη

Η μοτοσυκλέτα που έχουμε τη χαρά να δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά το πρώτο μοντέλο προπαραγωγής που ήρθε στα μέρη μας.

Το Dymoto 200 δανείζεται αρκετά σχεδιαστικά στοιχεία από το Honda NC750X στο μπροστινό του μέρος, φτιάχνοντας μια σιλουέτα προσεγμένη και σύγχρονη, ελκυστική όσο και οικεία στην όψη. Λόγω κυβισμού και απόδοσης το κατώφλι του είναι η κατηγορία διπλωμάτων Α2, προσφέροντας μια επιλογή στο πιο οικονομικό της άκρο, κοντά στα τρία χιλιάρικα, σε αντίθεση με τα τέσσερα που ορίζουν το επίπεδο των 300 κυβικών.

Ο εξοπλισμός του διαθέτει όλα τα απαραίτητα: LED φώτα με DRL, κεντρικό και πλαϊνό σταντ, μεγάλη σχάρα, ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα με μεγάλα μανιτάρια.

Μια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση ήταν να ενσωματωθούν τα κάγκελα στη σχεδίαση με τέτοιο τρόπο που, όχι μόνο να μην επιβάλλονται στις γραμμές του Dymoto 200, αλλά και να λειτουργούν διακοσμητικά ως ένα κόκκινο ανωδιωμένο χωροδικτύωμα.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας δεσπόζει το δικάναλο ABS, ενώ η προσθήκη προειδοποίησης χαμηλής πίεσης ελαστικών στον LCD πίνακα οργάνων συνιστά μια ευχάριστη έκπληξη που δεν συναντάμε συχνά στους μικρούς κυβισμούς.

A15A1467 web 

Ροπάτη έκπληξη

Ο τετραβάλβιδος κινητήρας του αποδίδει 16.5 ίππους με ένα σημαντικό ατού: είναι ροπάτος κι ελαστικός παντού, με ιδιαίτερη έφεση στην περιοχή των 5,000-8,000 rpm όπου λατρεύει να δουλεύει προσφέροντας διασκέδαση.

Το Dymoto 200 επιταχύνει καθαρά και ζωηρά από στάση, παίρνει τα πάνω του πλησιάζοντας τις 5,000 rpm και διατηρείται σε ένα απολαυστικό πλατώ μέχρι να φτάσει στη μέγιστη ισχύ του, γύρω στις 8,000. Στη συνέχεια και ως τις 10,000 που αρχίζουν τα κόκκινα δεν έχει πολλά να προσφέρει, και κυρίως μετά τις 9,000 όπου αρχίζεις να νιώθεις πως ταλαιπωρείς τον κινητήρα χωρίς λόγο σε μια μάλλον αφύσικη (για μονοκύλινδρο) περιοχή του στροφόμετρου.

Στην πράξη ο κινητήρας του νιώθει σαν στο σπίτι του μέσα στην πόλη, εύχρηστος και φιλικός στις διψήφιες ταχύτητες και πάντα έτοιμος για επιτάχυνση. Μπορεί ωστόσο να βγει και πιο έξω από τα αστικά όρια, καθώς στις υγιέστατες 7,000 rpm γράφει 100 km/h στο ψηφιακό ταχύμετρο καλύπτοντας με άνεση αποστάσεις στον ανοικτό δρόμο.

Στις 8,000 το κοντέρ δείχνει περίπου 115 km/h και από κει και πέρα το τί θα καταφέρεις είναι ζήτημα υπομονής και συνθηκών. Η έκτη του είναι αρκετά μακριά ώστε να βλέπει άνετα τα 120, αλλά αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές δύσκολα θα φορτώσει πολύ ακόμη στο ταχύμετρο. Ήδη πάντως οι ικανότητες του Winner 200 αποδεικνύονται παραπάνω από επαρκείς.

Η κατανάλωσή του κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 3-3.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, με εύλογες διακυμάνσεις ανάλογα με το πεδίο χρήσης και το χέρι που χειρίζεται το γκάζι.

A15A1459 web 

Εντός, εκτός κι επί τ’ αυτά

Η δυναμική συμπεριφορά του Dymoto 200 διακρίνεται από συμπαγή, καλοδεμένη αίσθηση. Οι αναρτήσεις του και κυρίως το μπροστινό έχουν αρκετά σφικτή αίσθηση, γεγονός που επιτρέπει να ακουλουθείς με συνέπεια τις επιλεγμένες γραμμές σου σε μια φιδίσια διαδρομή.

Το βάρος του είναι αρκετά λογικό στα 164 κιλά με όλα τα υγρά του και στην πράξη δεν μπαίνει πουθενά στην εξίσωση, καθώς το ζύγισμα του πλαισίου είναι ουδέτερο και διαχειρίζεται άψογα τη μάζα της μοτοσυκλέτας για να γεννήσει εμπιστοσύνη στη στροφή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Τα φρένα του επίσης λειτουργούν πολύ καλά, έχουν όση δύναμη χρειάζεται, ζητώντας ανάλογη δύναμη από τον αναβάτη στη μανέτα. Η αρχική αίσθησή τους είναι λίγο ασαφής στα πρώτα χιλιοστά της διαδρομής της μανέτας, πάντως στην πράξη αυτό που έχει σημασία είναι πως το σύστημα πέδησης κάνει τη δουλειά του σωστά σε κάθε περίπτωση.

Η αναζήτηση ορίων σε απαιτητική οδήγηση με το Dymoto 200 ενδεχομένως να απαιτήσει άλλα λάστιχα, μιας και τα CST CM-NK01 που φορούσε η μοτοσυκλέτα δεν μου γέννησαν αρκετή εμπιστοσύνη για να τα πιέσω πολύ. Λίγο η ασάφεια που αισθανόμουν πλησιάζοντας στα όριά τους, λίγο η εμφανής δυσαρέσκειά τους (βλέπε γλιστρήματα) στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, με έκαναν να σκέφτομαι πόσο μπορεί να βελτιωθεί αυτή η μοτοσυκλέτα φορώντας κάτι πιο ακριβές και ενδεχομένως με μαλακότερη γόμα.

Οφείλω βέβαια να παραδεχτώ πως το Winner 200 δεν έχει φτιαχτεί για να ξύνει μπαρσιέδες σε ορεινές αναβάσεις, όταν όμως έχεις ένα καλοζυγισμένο σύνολο που όλα δουλεύουν σωστά, μόνο κέρδος έχεις να περιμένεις από μια αναβάθμιση στην υπόδηση.

Όσον αφορά στην εκτός δρόμου πλευρά του, αυτή είναι σαφώς στη σκιά της ασφάλτινης πραγματικότητας. Το όλο στήσιμο, οι διαδρομές των αναρτήσεων, τα λάστιχα που φορά στις 17άρες χυτές ζάντες του, η απουσία μιας ποδιάς κινητήρα, όλα συνηγορούν σε μια ασφάλτινη μοτοσυκλέτα, μια street adventure.

Η χωμάτινη βόλτα σαφέστατα και δεν είναι εκτός προγράμματος, καθώς ο ροπάτος και φιλικός κινητήρας και το λογικό βάρος βοηθούν σε χαλαρές εξορμήσεις σε όχι πολύ απαιτητικό χώμα. Το μέγεθος του Dymoto ήταν κάπως μικρό για τον σωματότυπό μου (όπως αποκαλύπτεται και στις εικόνες), αν όμως ήταν δική μου η μοτοσυκλέτα και ήθελα τακτικές βόλτες εκτός δρόμου θα φρόντιζα με κάποιον τρόπο να σηκώσω λίγο το τιμόνι για να κάνω πιο ξεκούραστη τη ζωή μου όταν οδηγώ όρθιος.

Κατά τα λοιπά είναι αρκετά συνεργάσιμο για να μην αποκλείει το χώμα, πάντα υπό τους περιορισμούς που επιβάλλει η ίδια του η φύση: ρυθμός βόλτας και με προσοχή σε ό,τι θα μπορούσε να πληγώσει το κάτω μέρος του.

A15A1624 3 web 

Σοφό δίπολο

Οι λιγοστές μέρες που πέρασα στη σέλα του νέου Dymoto 200 ανέδειξαν μια μοτοσυκλέτα που ό,τι υπόσχεται οπτικά το προσφέρει και στην πράξη. Βλέπεις μια μικρή ασφάλτινη adventure και αυτό ακριβώς έχεις, την όψη, την άρτια σχεδίαση, τη θέση οδήγησης και την οδηγική συμπεριφορά.

Το Dymoto 200 μπαίνει στη μάχη της Ελληνικής αγοράς με τιμή που είναι κάπως δύσκολο να κριθεί στα €3,195. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι διότι στην ουσία δεν έχει κανέναν άμεσο ανταγωνιστή που να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Ως 200άρι υπερτερεί όλων των 125 στον πολύ κρίσιμο τομέα της ροπής, ενώ το επόμενο σκαλί των 300 κυβικών ξεφεύγει σχεδόν ένα χιλιάρικο πάνω.

Πρακτικά η μόνη μοτοσυκλέτα που βλέπω να το ανταγωνίζεται σε κάποιον βαθμό είναι το SYM NH-T200, με παρόμοια απόδοση, αλλά και σαφώς πιο λιτό on-off χαρακτήρα που δικαιολογεί τη μεταξύ τους διαφορά τιμής.

Υπό αυτό το πρίσμα η απόφαση να έρθει στην Ελλάδα το Dymoto 200 αρχίζει να φαίνεται πολύ σοφή, καθώς πλέον η Γκοργκόλης ΑΕ διαθέτει στο κοινό ένα δίπολο μικρών adventure/on-off σε τιμές που είναι προσιτές για περισσότερο κόσμο και με ρεαλιστικές ικανότητες που δικαολογούν τα χρήματα που κοστίζουν.

Η νέα μοτοσυκλέτα της Dymoto έρχεται στην Ελλάδα με φιλοδοξίες και δείχνει έτοιμη να τις εκπληρώσσει, τόσο με τις ικανότητές της, όσο και με την τιμολόγησή της.

A15A1490 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Airoh Commander

Μπουφάν: Nordcode Aero

Παντελόνι - Nordcode Aero

Μποτάκια - Forma Cooper Camo

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Daytona Dymoto 200 (2021)

Εισαγωγέας

Evomoto / Γκοργκόλης Α.Ε.

Τιμή

€3,195

Εγγύηση

2 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

189

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

65.5 x 56

Σχέση συμπίεσης

11:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Μηχανικός, υγρός

Τελική μετάδοση

 

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

16.5 / 8,000

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

1.6 / 6,000

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,125 x 812 x 1,300

Μεταξόνιο (mm)

1,370

Γωνία κάστερ (ο)

26

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

821

Απόσταση από έδαφος (mm)

170

Ρεζερβουάρ (l)

14

Βάρος (kg)

164 (υγρό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 37 mm, διαδρομή 115 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 60 mm

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 276 mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, μονοπίστονη δαγκάνα, ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Εμπρός

110/70-17

Πίσω

140/70-17

   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Kεντρικό και πλαϊνό σταντ, δικάναλο ABS, LED φώτα, DRL φώτα ημέρας, παροχή USB 12V, σχάρα, ανεμοθώρακας ρυθμιζόμενος καθ' ύψος (2 θέσεις), προστατευτικά κάγκελα κινητήρα, αισθητήρας πίεσης ελαστικών
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 19:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - Video Test - Daytona 310 T2 Daytona Dymoto Winner 200 - Video Test Ride »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon