Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 18:07

Επιτέλους, φυλάκιση δίχως αναστολή στους κλέφτες μοτοσυκλετών προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας!

Μια καίρια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον νέο ποινικό κώδικα, μας δίνει ελπίδες να δούμε επιτέλους τους κλέφτες μοτοσυκλετών να φυλακίζονται, δίχως να έχουν δικαίωμα αναστολής ή μετατροπής της ποινής τους σε χρηματικό πρόστιμο.

Μέχρι πρότινος, με τον ποινικό κώδικα που είχε ψηφισθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, φυλάκιση για τους κλέφτες προβλεπόταν μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων ήταν πάνω από 120.000 ευρώ!

Οι κλέφτες οδηγούνταν στο δικαστήριο για τις κλοπές που είχαν διαπράξει, οι οποίες θεωρούνταν πλημμελήματα με τον παλιό κώδικα. Εκεί, αν το δικαστήριο χρέωνε τον δράση με ποινή έως και 5 χρόνων, εκείνος έπαιρνε αναστολή –την πρώτη φορά. Την 2η δεν υπήρχε το δικαίωμα της αναστολής (υποτροπή), όμως η ποινή μετατρεπόταν σε χρηματικό πρόστιμο.

Αποτέλεσμα; Οι δράστες έβγαιναν ξανά «στη δράση» την επόμενη μέρα, κάτι που σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο ΒΗΜΑ αφορούσε περίπου 2.000 ποινικούς!

Κάθε χρόνο, λοιπόν, σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 5.000 αρπαγές πορτοφολιών, κινητών, πολύτιμων αντικειμένων σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αρπαγές τσαντών και άλλες περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Το 70-80% αυτών των αδικημάτων διαπράττονταν στην Αττική. Ωστόσο εκτιμάται ότι άλλα παρόμοια 100.000 σχετικά αδικήματα δεν καταγράφονται από τις αρχές είτε γιατί οι πολίτες αποφεύγουν να προχωρούν σε σχετικές μηνύσεις λόγω γραφειοκρατίας είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν θέλει να «μεγεθύνει» την εγκληματικότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε μεταβολή αυτού του σημείου του Ποινικού Κώδικα και η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προτείνει αρχικά, προ μερικών μηνών, να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και οι εμπλεκόμενοι σε διαρρήξεις, ανεξαρτήτως των ποσών που αφαιρούν από σπίτια, καταστήματα και αλλού (σ.σ κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα σημειώνονται περίπου 30.000 διαρρήξεις -εισβολές σε σπίτια και καταστήματα). Ωστόσο μέχρι την πρόσφατη ψήφιση στην Βουλή υπήρξαν νέες παρεμβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ και συνεννοήσεις ώστε να χαρακτηρίζονται κακουργήματα κι οι κλοπές του δρόμου που γίνονται από οργανωμένα κυκλώματα κι οι οποίοι προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πλημμελήματα.

Με τον νέο ποινικό κώδικα παύει να ισχύει το όριο των 120.000 ευρώ, η κλοπή τιμωρείται ως κακουργηματική πράξη, και η μετατροπή της ποινής των κλεφτών σε χρηματική καταργείται. Δυστυχώς ακόμα και με την αλλαγή υπάρχει ένας σημαντικός όρος για να μετατραπεί μια κλοπή σε κακούργημα και να μην ισχύουν τα 120.000 ευρώ και αυτός είναι να υπάρχει και συνεργός του κακοποιού στην κλοπή. Αν μιλάμε για 2 άτομα, ομάδα ή συμμορία, τότε αυτόματα η κάθε κλοπή, ανεξαρτήτως αξίας των κλοπιμαίων, μετατρέπεται σε κακούργημα. Αν όχι, και ο κλέφτης δρα μόνος του, μπορεί να συνεχίζει να κλέβει, μέχρι την αξία των 119.999 ευρώ, και πάλι ΔΕΝ θα μπαίνει φυλακή!

Οι δράστες που η πράξη τους λογίζεται κακούργημα, θα φυλακίζονται για χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως και τα 10 χρόνια, ενώ κάποια από την ποινή τους θα μπορούν να την μετατρέψουν σε κοινωφελή εργασία σε Δήμο, αμισθί.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 16:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon