Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 18:50

HJMOTO HJ500 – Ο κλώνος της ημέρας

Εκ πρώτης όψεως είναι ένα ακόμη αντίγραφο Honda Africa Twin, ωστόσο κρύβει αρκετές εκπλήξεις και έναν πολύ γνώριμό μας κινητήρα.

Η Chongqing Hengjian Motorcycle Manufacturing Co. LTD, επί το συντομότερο Hengjian, ή επί το ευρωπαϊκότερο HJMOTO, κάνει εσχάτως τον γύρο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΜΜΕ χάρη σε αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 στην πόλη Chongqing της Κίνας, έδρα αρκετών ακόμη βιομηχανιών που σχετίζονται με τη μηχανοκίνηση, παρουσιάζοντας μοντέλα από 250 ως 500 κυβικά εκατοστά, ενώ από το 2016 έχει λανσάρει τη μπράντα SZC ως κατασκευάστρια περιφερειακών όπως αναρτήσεις και φρένα.

hengjian hj500 3

Υπό την "εξευρωπαϊσμένη" επωνυμία HJMOTO παρουσίασε το 2021 τη μεσαίου κυβισμού HJ500-8, χτισμένη γύρω από τον πολύ γνωστό μας δικύλινδρο σε σειρά 471 cc της Loncin. Πρόκειται για έναν κινητήρα που βασίζεται πολύ στον ανάλογο δικύλινδρο CB500 της Honda και ο οποίος μας είναι ήδη γνώριμος από μοντέλα όπως τα Voge 500DS και Daytona Maverick 500.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κινητήρας-αντίγραφο του CB500 συνδυάζεται με ένα κορμί που σαφέστατα κοπιάρει τη σιλουέτα της Africa Twin, ειδικά δε με τον λευκό-κόκκινο-μπλε χρωματισμό ψάχνεις να βρεις που είναι κρυμμένο το φτερό της Honda.

hengjian hj500 4

Έχει όμως και μερικά πρωτότυπα στοιχεία η HJ500-8. Πρώτο και καλύτερο είναι η ύπαρξη δύο ρεζερβουάρ καυσίμου, ένα 20λιτρο στην παραδοσιακή θέση μπροστά από τον αναβάτη και άλλο ένα 17 λίτρων στην ουρά και κάτω από τη σέλα.

Το σύνολο 37 λίτρων σε αυτόν τον κινητήρα προφανώς προϊδεάζει για ατελείωτη αυτονομία: στη δοκιμή του ίδιου δικύλινδρου με το Voge 500DSX μετρήσαμε κατανάλωση κάτω των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, άρα κατ’ αναλογία μιλάμε για τουλάχιστον 700 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα!

hengjian hj500 8

Ο κινητήρας αποδίδει τους αναμενόμενους 47 ίππους και 4.5 χιλιογραμμόμετρα ροπής μέσω εξατάχυτου κιβωτίου, για ένα σύνολο που δηλώνεται στα 205 υγρά κιλά.

Οι αναρτήσεις του είναι ρυθμιζόμενες και περιλαμβάνουν ανεστραμμένο πιρούνι και monoshock αμορτισέρ, ενώ στα φρένα έχουμε δύο ακτινικές δαγκάνες (δεν είναι σαφές αν είναι διπίστονες ή τετραπίστονες) και δικάναλο ABS. Σημειώνουμε ότι αναρτήσεις και φρένα είναι κατασκευασμένα από την ίδια την εταιρεία υπό την επωνυμία SZC. Διαδρομές αναρτήσεων δεν αναφέρονται στην ιστοσελίδα της HJMOTO, παρά μόνο η ελάχιστη απόσταση από το έδαφος στα 230 mm και το ύψος σέλας στα 820 mm.

Οι τροχοί φορούν λάστιχα με αεροθάλαμο (σαμπρέλα) και διαστάσεις 90/90-21 μπροστά και 150/70-18 πίσω.

hengjian hj500 32

Στη συνέχεια η HJMOTO κάνει εντύπωση με τον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας της και πρωτίστως με τις δύο κάμερες που ενσωματώνονται στα πλαστικά της σε ρύγχος και ουρά. Μπροστά στα μάτια του αναβάτη βρίσκεται δε μια μεγάλη έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών με αρκετές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων πίεσης ελαστικών και προβολής της εικόνας από τις κάμερες.

Κάτω από τη μεγάλη οθόνη βρίσκεται μια δευτερεύουσα μονόχρωμη LCD που έχει τον προφανή ρόλο να προβάλλει βασικά δεδομένα κίνησης (ταχύτητα, στροφές κινητήρα, στάθμη καυσίμου, χιλιομετρητές) όταν η κεντρική δεσμεύεται με εικόνα από τις κάμερες ή το τυχόν σύστημα πλοήγησης.

hengjian hj500 36

Δεδομένου ότι στα χειριστήρια στο τιμόνι δε φαίνεται πουθενά κάποιο κουμπί που να αφορά στον χειρισμό της οθόνης, εικάζουμε πως αυτή είναι αφής.

Για να επανέλθουμε στο θέμα της εμφάνισης και δη της στεγνής αντιγραφής Africa Twin, οι Κινέζοι δεν έμειναν εκεί καθώς εμπλούτισαν την πρώτη γενιά της μοτοσυκλέτας με αυτοκόλλητα GS Adv στα πλαϊνά του μπροστινού ρεζερβουάρ, όπου το GS αντιγράφει ακόμη και τη γραμματοσειρά των BMW. Ομοίως, η σχεδίαση της τάπας του πίσω ρεζερβουάρ θυμίζει πάρα πολύ τα ανάλογα F800 και F850 της BMW.

hengjian hj500 37

Στην έκδοση του 2023 αυτά τα αυτοκόλλητα έχουν φύγει και στη θέση τους έχει προστεθεί ένα νέο σύνθημα, Ride the World, γεγονός που μας κάνει να σκεφτόμαστε πως οι άνθρωποι της HJMOTO κοιτούν προς δυσμάς πλέον.

Στην ιστοσελίδα της δεν υπάρχουν και πολλές πληροφορίες, ούτε για τις μοτοσυκλέτες, ούτε για την εταιρεία. Στα λιγοστά που λέει ωστόσο εξηγεί πως ήδη εξάγει σε 40 συνεργάτες σε όλον τον κόσμο, αναφέροντας πρακτικά όλες τις ηπείρους της Γης, ενώ δε διστάζει να δηλώσει πως στόχος της είναι να γίνει η κορυφαία κατασκευάστρια της Κίνας.

hengjian hj500 16

Δε θέλει μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κανείς πως η Hengjian θέλει να ψαχτεί και προς την Ευρώπη ως HJMOTO, μόνο που έχουμε την υποψία πως θα τα βρει λίγο δύσκολα. Αυτή τη στιγμή η γκάμα της μετρά το HJ500-8 και μια μικρή σειρά δίχρονων εντούρο 250 και 300 cc που είναι πορτοκαλιά κι από μερικά μέτρα μακριά παίρνεις όρκο πως μόλις κατέβηκαν από τις αυστριακές Άλπεις. Μετρά δηλαδή μια σειρά μηνύσεων σε αναμονή.

Ιστοσελίδα HJMOTO HJ500-8

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαϊος 2023 19:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon