.
Κατηγορία Vespa
Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 07:59

Test - Vespa GTS 300 HPS Supersport 2023

Μία για όλους

Το θρυλικό δίκυκλο με την ονομασία Vespa GTS 300 HPE έρχεται για το 2023 σε νέους χρωματισμούς, με νέα έκδοση με την ονομασία Supersport.  Μία GTS για όλους, είναι γεγονός!

Του Τάκη Μανιάτη

Διαφορετική και sport

Έπειτα από την δραστική αλλαγή που έγινε το 2022, η Vespa δημιούργησε διαφορετικές εκδόσεις για την GTS 300, με μία από αυτές να ονομάζεται Supersport και να διαθέτει πέντε διαφορετικούς χρωματισμούς και ανάλογες πινελιές στα περιφερειακά. Ένα scooter το οποίο είναι πολύ όμορφο ούτως ή άλλως, έφτασε στα χέρια μας στην χρυσαφί / λαδί έκδοση με μαύρες και πορτοκαλί ρίγες, που για μας, μαζί με την λευκή εκδοχή, αποτελούν τα πιο όμορφα της γκάμας. Το λαδί διατρέχει όλο το μεταλλικό σώμα – είναι ένα από τα λίγα scooter με μεταλλικό σώμα στις μέρες μας, διατηρώντας αναλλοίωτο τον χαρακτήρα που δημιούργησε η Vespa πριν από 76 χρόνια. Οι πορτοκαλί κάθετες ρίγες σε συνδυασμό με το μαύρο στα γραφικά που συναντάμε τόσο στο μπροστινό φτερό όσο και στα πλαϊνά καπάκια, διαφοροποιούν τον χαρακτήρα, ο οποίος με μαύρο φιλέτο στην ποδιά, μαύρα μαρσπιέ συνεπιβάτη και ίδιο βάψιμο στην μεγάλη χειρολαβή, μαύρες μανέτες και περίγραμμα οθόνης, έρχεται να διαφοροποιηθεί από τις απλές εκδόσεις.

A15A0595-web.jpgΚερασάκι στην τούρτα η νέα ‘’γραβάτα’’ σε carbon look που διατρέχει κάθετα την ποδιά στο μπροστινό μέρος. Οι προαναφερθείσες πορτοκαλί –μαύρες λεπτομέρειες βρίσκονται και στους τροχούς, δημιουργώντας έτσι μία μοναδική σε εμφάνιση Vespa η οποία ξεχωρίζει. Για την ακρίβεια, την βλέπεις να έρχεται από μακριά και λες, ‘’να μία Vespa που κάποιος έκανε αναπαλαίωση στο 100%’’, και... είσαι λάθος. Δεν είναι παλιά, δείχνει όμως όσο παλιά πρέπει, και διατηρεί και όλη την τεχνολογία που απαιτεί ο σύγχρονος αναβάτης και έχει στην διάθεσή του. Είναι μία σύγχρονη εκδοχή με νέα φωτιστικά σώματα LED, με εξαιρετικό φωτισμό στο μπροστινό τμήμα, με νέα φώτα στο πίσω τμήμα αλλά και LED φλας.

A15A0524-web.jpgΤεχνολογία και ασφάλεια

 Η τεχνολογία βρίσκεται διαθέσιμη στην νέα Vespa GTS 300 HPE Supersport η οποία διαθέτει την οθόνη LCD που συνδέεται με την πλατφόρμα MIA της Piaggio / Vespa και εμφανίζει απαραίτητες πληροφορίες. Δεν είναι αυτή η TFT που συναντάμε μόνο στην πιο ακριβή έκδοση, Supertech που δέχεται και σύστημα πλοήγησης, αλλά και αυτή κάνει εξαιρετικά την δουλειά της και είναι αναβαθμισμένη από παλαιότερα μοντέλα. Οι διακόπτες είναι τελείως διαφορετικοί, με νίκελ / χρωμιομένη εμφάνιση που  τους κάνει να ξεχωρίζουν και δείχνουν αρκετά ποιοτικοί, με το δούλεμά τους να είναι εξαιρετικό.  Διαθέτουν μέχρι και το κουμπί που ανοίγει την σέλα ηλεκτρικά, αποκαλύπτοντας τον αποθηκευτικό χώρο ο οποίος χωράει δύο jet κράνη μικρού μεγέθους, ή τα ειδικά σχεδιασμένα που διαθέτει η Piaggio.

A15A0587-web.jpgΗ σέλα είναι νέας σχεδίασης με σκληρότερο αφρώδες που συγκρατεί καλά το βάρος των επιβαινόντων με νέο αντιολισθητικό κάλυμμα για συγκράτηση, το οποίο είναι και πολύ όμορφο. Με την πορτοκαλί ραφή ταιριάζει με τα αυτοκόλλητα. Νέα είναι και τα grip στο τιμόνι, νέα και τα αντίβαρα και οι καθρέπτες βαμμένα στο ίδιο μαύρο χρώμα.

Έχοντας δημιουργήσει μία state of the art GTS, η Vespa παρέχει και ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας που είναι παρούσα εδώ, με το σύστημα ABS και το Traction Control να επεμβαίνουν όποτε χρειαστεί για αποφυγή γλιστρήματος. Το οποίο μάλλον επεμβαίνει κάπως απότομα, κόβοντας απόδοση όταν γλιστρήσει.

A15A0534-web.jpgΡετρό και απόλαυση

Είναι μία Vespa η οποία έχει μία  ρετρο σχεδίαση, φτιαγμένη ουσιαστικά για να σε πηγαίνει στη δουλειά σου με στυλ. Γι’ αυτό και σε εκπλήσσει με τις επιδόσεις της αφού είναι εξαιρετική στην λειτουργία της, στην ποιότητα κύλισης με την οποία κινείται σε κάθε είδους δρόμου, γεγονός που σε κάνει να θες να μετακινείσαι συνέχεια μαζί της. Μεγάλο μέρος της άνεσης έχουν οι αναρτήσεις που αποσβένουν εξαιρετικά τις ανωμαλίες και διατηρούν τον αναβάτη ξεκούραστο, και τους τροχούς σε μόνιμη επαφή με το έδαφος. Το γεγονός ότι το scooter αυτό διαθέτει τροχούς 12 ιντσών, αυξάνει την εντύπωση που προκαλείται από την οδήγησή του, και θα εξηγηθούμε απευθείας. Οι μικροί τροχοί, λόγω μεγέθους, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λακκούβες λόγω μεγέθους, και είναι λογικό να φτάνουν περισσότερα κουνήματα στα χέρια του αναβάτη αλλά και στο σώμα. Όμως, στην περίπτωση της Vespa GTS 300 HPS Supersport, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

A15A0585-web.jpg

Ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει τίποτα από λακκούβες και αστοχίες του οδοστρώματος, οι αναρτήσεις απορροφούν με εκπληκτική άνεση ότι βρίσκεται στο διάβα τους, και τελικά η κάθε βόλτα γίνεται απόλαυση. Ταυτόχρονα, οι μικροί τροχοί συμβάλλουν στην ευχρηστία της GTS 300 HPE στην πόλη, δίνοντας την δυνατότητα να ελέγχεις το scooter με εξαιρετική άνεση , χωρίς προσπάθεια. Είναι ένα δίκυκλο το οποίο είναι τόσο εύκολο στην αλλαγή κατεύθυνσης, που με λίγο στρίψιμο του τιμονιού θα στρίψεις ακόμη και νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζες. Απαιτεί ελάχιστη δύναμη για να αλλάξεις κατεύθυνση, το μπροστινό σύστημα είναι ενδοτικό, προοδευτικό, νέο από πέρσι, και εξαιρετικό στην λειτουργία του.

A15A0558-web.jpgΟμαλή καθημερινότητα

Πολύ ομαλός στην λειτουργία του είναι και ο κινητήρας ο οποίος ήρθε στην GTS 300 HPE πέρσι, προσφέροντας σωστές επιταχύνσεις και εκρηκτικότητα στην επιτάχυνση. Είναι άλλος ένας τομέας στον οποίο δεν περιμένεις κάτι τέτοιο από ένα scooter σαν και αυτό, με την ροπάτη λειτουργία του και την αμεσότατη μετάδοση να στοιχειοθετούν τελικά ένα όμορφο δίκυκλο που πετάγεται πρώτο στο φανάρι σχεδόν πάντα. Επιταχύνσεις από σταματημένος ή από τα 40χ.α.ω. στα 60 για προσπεράσεις, γίνονται χωρίς σκέψη, με αμεσότητα και σε μικρό χρόνο. Μέσα στην πόλη, μπορείς να κινείσαι με χαρακτήρα και στυλ, απολαμβάνοντας τις μετακινήσεις σου, αποδεικνύοντας ότι η Vespa GTS 300HPE είναι ιδανική για κάθε είδους αναβάτη. Μάλιστα, μία έρευνα της Vespa έδειξε ότι το 88% των αναβατών που επιλέγουν την GTS 300 δεν είναι νέοι αναβάτες , αλλά συνειδητοποιημένοι μοτοσυκλετιστές οι οποίοι καταλήγουν σε μία τέτοια Vespa για δεύτερο δίκυκλο.

A15A0468-web.jpgΑυτοί ξέρουν τι ακριβώς κάνουν και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή, αφού καλύπτονται σε επιδόσεις, σε ασφάλεια, σε φρένα, σε ποιότητα κύλισης, και φυσικά, στο στυλ. Είναι πιο εξειδικευμένη, αλλά με τις διαφορετικές  εκδόσεις συνδυάζει ποιοτική και γρήγορη αστική μετακίνηση με επιδόσεις και στυλ, και μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με ότι άλλο scooter διατίθεται στην αγορά. Στα 6.890euro που κοστίζει, βρίσκεται μέσα στον οικονομικό ανταγωνισμό της κατηγορίας, προσφέροντας μία ξεχωριστή επιλογή. Επιβραβεύοντας μάλιστα τον ιδιοκτήτη με ένα ιστορικό όνομα, προσφέροντας μία εκπληκτικά διαφορετική εμπειρία στην καθημερινότητα.

 A15A0602-web.jpg

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος Caberg Avalon Forge, Μπουφάν Nordcode X-CityΓάντια Five E WP, Μποτάκια Forma

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά​  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Vespa GTS 300 Supersport
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) 6.799
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες, Piaggio HPE
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Λίπανση Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο αυτοφερόμενο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1380
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 1980
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   Δ.A.
Ρεζερβουάρ (lt) 8.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Μονόμπρατσο πιρούνι με ένα αμορτισέρ
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά Michelin Citygrip (tubeless)
Μπροστά 120/70-12
Πίσω  130/70-12
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός ASR με διακόπτη απενεργοποίησης, LED φώτα μπροστά και πίσω, έγχρωμη οθόνη TFT με: ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, πακέτο συνδεσιμότητας Bluetooth MIA, σχάρα πίσω, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  23.8 / 8,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  2.6/5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 10:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Vespa GTS 125 - 2022 Video Test Ride - Vespa GTS 300 HPE 75th »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon