.
Κατηγορία Aprilia
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 18:32

Test - Aprilia Tuareg 660 - 2022

Πραγματική adventure, πραγματική On/off!
Γρήγορη, εύκολη, δυνατή, παιχνιδιάρικη, οικονομική. Η νέα Aprilia Tuareg 660 έρχεται με χωμάτινο όνομα να μας δείξει πως ο απόλυτος συνδυασμός χρήσεων βρίσκεται στην μεσαία κατηγορία!


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Διπλή χρήση ουσίας
Παλιά οι μοτοσυκλέτες on/off ήταν αυτές που έκαναν άνετα την απαιτούμενη "διπλή" χρήση. Και άσφαλτο, και χώμα. Και πόλη, και βουνό. Και καθημερινότητα και ταξίδι. Και μονός, και ''διπλός''. Μία μοτοσυκλέτα για όλες τις χρήσεις, μία για τη δουλειά και το έτερο ήμισι, για ότι χρειαζόσουν και έπρεπε να καλύψεις τις ανάγκες σου.
Μετά ήρθαν οι adventure, που έφτασαν στα άκρα, τεντώνοντας τις ιπποδυνάμεις, τις απαιτήσεις, τα κόστη κτήσης και χρήσης. Και κάπου χάθηκε η μπάλα, αφού για να πας στο χώμα έπρεπε να έχεις 1200 κυβικά εκατοστά, και στην άσφαλτο, 160 άλογα. Και τώρα ήρθε η Aprilia Tuareg 660. Μία πραγματική on/off, η οποία αναθεωρεί την κατηγορία, προσφέροντας λύσεις που μας έλειψαν, μαζί με άλλες σύγχρονες που συνηθίσαμε!
Μια τελείως νέα μοτοσυκλέτα σχεδιασμένη σε λευκό χαρτί, με τα πάντα να είναι καινούρια πάνω της. Το όνομα Tuareg που γνωρίσαμε σε μία μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα 650 κυβικών εκατοστών της δεκαετίας του '90, επανήλθε σε μία πραγματική adventure με δικύλινδρο κινητήρα 660 κυβικών εκατοστών.
Το όνομα από μόνο του αρκεί για να μας μεταφέρει σε μία έρημο, σε μία όαση, σε μία ατελείωτη έκταση με άμμο, οπότε ξεκινάμε με το δεξί, αφού καλύτερο όνομα για μοτοσυκλέτα που να σε ταξιδεύει σε κάθε έδαφος, δεν θα μπορούσε να βρει - να επαναφέρει - η Aprilia.

A15A2508-web.jpgOff road για όλους
Η Aprilia άλλωστε προσφέρει αυτή τη μοτοσυκλέτα για off road χρήση και τέτοιου τύπου εκδρομές, κάτι που δικαιολογεί ακόμη και με μία ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Οι αναρτήσεις της KYB διαθέτουν διαδρομές 240mm τόσο για μπροστά όσο και για πίσω, αρκετά μεγάλες για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτα - μόνο η KTM 890 Adventure R έχει τέτοιες! Είναι πλήρως ρυθμιζόμενες σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς αλλά και προφόρτισης ελατηρίων και έχουν εξελιχθεί - όπως και όλη η μοτοσυκλέτα - από έναν παγκόσμιο πρωταθλητή enduro: Τον Stefano Passeri (4 φορές νικητής ISDE, 10 φορές πρωταθλητής Ιταλίας, 4 φορές πρωταθλητής Ευρώπης). Ο Ιταλός συνεργάστηκε με την Aprilia για την κατασκευή του πλαισίου, τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, την θέση οδήγησης, και φυσικά την λειτουργία του κινητήρα, και δοκιμάζοντας την μοτοσυκλέτα κατά την διάρκεια της εξέλιξης, έδινε τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου η Tuareg 660 να ''στηθεί'' όσο καλύτερα γίνεται για την χρήση που προορίζεται: Για το χώμα.

Και είδαμε πολλές φορές τις εκπληκτικές φωτογραφίες του να γυρνούν στο διαδίκτυο όσο η μοτοσυκλέτα δοκιμαζόταν σε ακραίες χωμάτινες συνθήκες. Ωστόσο, ο κινητήρας προήλθε από ασφάλτινη μοτοσυκλέτα, και είναι αυτός που γνωρίσαμε πρώτα στην RS660 και έπειτα στην Tuono 660. Ο δικύλινδρος που δημιουργήθηκε από το κόψιμο στη μέση του τετρακύλινδρου V του RSV4 / Tuono 1100, μας έδωσε αυτό το διαμάντι που αρχικά απέδιδε 95 ίππους - ιπποδύναμη που συναντάμε σε κυβισμούς άνω των 900cc. Στην περίπτωση της Tuareg, κατέβηκε στα 80 άλογα με ανάλογη αύξηση της απόδοσης στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Παράλληλα, ο κινητήρας τοποθετήθηκε 10 μοίρες προς τα πίσω, σε σχέση με τα ασφάλτινα αδελφάκια του, ώστε να συμβάλλει στην αμεσότητα στην αλλαγή κατεύθυνσης, να προσφέρει χώρο για τον μεγαλύτερο 21'' μπροστινό τροχό, να δίνει μία ελαφρύτερη αίσθηση στο μπροστινό σύστημα που χρειάζεται στην καθημερινή χρήση, αλλά και ευκολία στην οδήγηση στην διπλή χρήση.A15A2578-web.jpgΕυχρηστία
Και αυτό είναι που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που κάθεσαι στην θέση οδήγησης, των 860 χιλιοστών: Το χαμηλό υποπλαίσιο δίνει μία άνετη θέση οδήγησης με εύκολη πρόσβαση - πατάς και τα δύο πόδια κάτω με 1.80μ. ύψος!, με τη σέλα να διαθέτει φαρδύ και παχύ υλικό που σε διατηρεί ξεκούραστο για αρκετές ώρες. Με το φαρδύ και ψηλό τιμόνι που προσφέρει ανοιχτούς μοχλούς και άνεση τόσο τουριστικά, όσο και στην όρθια θέση οδήγησης, κάνουν την Tuareg να μοιάζει με ποδήλατο. Η αίσθηση που σου δίνει από την πρώτη στιγμή που κυλάει τους τροχούς της, είναι πως πρόκειται για μονοκύλινδρο σύνολο, και σε καμία περίπτωση για δικύλινδρο 217 κιλών.

A15A2409-web.jpgΤο ζύγισμά της είναι εκπληκτικό, η σιλουέτα στενή, δεν αισθάνεσαι το ρεζερβουάρ στα πόδια, κι έτσι μπορείς να συνδυάσεις τους μοχλούς που σου προσφέρει με το ζύγισμά της, και να κινείσαι με άνεση μέσα στην πόλη. Την οδηγάς και δεν καταλαβαίνεις ότι διαθέτει τροχό 21 ιντσών μπροστά, κάτι που σε άλλες μοτοσυκλέτες είναι κατανοητό από την πρώτη στιγμή. Διατηρεί όμως την άνεση που προσφέρει ο ακτινωτός τροχός 21'' και το ελαστικό 90/90 στην αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά στις στροφές, πλαγιάζεις πολύ εύκολα, με εμπιστοσύνη, φτάνοντας να ακουμπάς τα μαρσπιέ από στροφή σε στροφή. Και τελικά, νιώθεις ότι αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις με άνεση και ασφάλεια σε κάθε διαδρομή, μετατρέποντας την βόλτα σου σε διασκέδαση.
Οι τροχοί έχουν καθαρά χωμάτινες διαστάσεις, συνδυάζοντας τον μπροστινό των 21'' με πίσω 18'', σε αλουμινένια στεφάνια με τις ακτίνες στις άκρες, που δέχονται tubeless ελαστικά της Pirelli, τα Scorpion Rally STR. Ένας μοναδικός συνδυασμός για την κατηγορία και γενικά, που αυξάνει τις επιλογές ελαστικών και φυσικά, σε περίπτωση σκασίματος ελαστικού, δεν θα απαιτήσει αλλαγή σαμπρέλας. Τα ελαστικά ταιριάζουν γάντι στην χρήση που καλείται να κάνει η μοτοσυκλέτα, αυξάνοντας τα όρια στην άσφαλτο, επιτρέποντας ταχύτητες έως 170χ.α.ω. βάση προδιαγραφών, και φυσικά, την οδήγηση σε χώμα όπου χρειαστεί.

Αναρτήσεις για διπλή χρήση
Οι μαλακές αναρτήσεις της KYB δείχνουν να συνδυάζουν με εξαιρετική άνεση την διπλή χρήση, έχοντας στο στόχαστρο πρώτα την ασφάλτινη χρήση, μιας και κάτι τέτοιο καλείται να κάνει και ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας. Οι αυξημένες διαδρομές αναρτήσεων προσφέρουν άνεση κατά την οδήγηση, χωρίς να περιορίζουν τις δυνατότητες σε στρίψιμο ή σταθερότητα, μιας και ο συνδυασμός με το σφικτό πλαίσιο, αποδεικνύεται εξαιρετικός. Και παρά τις μεγάλες διαδρομές, η άνεση επικρατεί, και τελικά, δεν χάνεται ίχνος από την σταθερότητα ή την εμπιστοσύνη, και αυτό σίγουρα παίζει τον ρόλο του στην εξαιρετική συμπεριφορά των ελαστικών. Οδηγάς σε δρόμους με χαμηλή πρόσφυση, με λακκούβες μέσα στη στροφή, με σκόνη ή ίχνη χώματος, και η Tuareg 660 διατηρεί τη γραμμή της με τον αναβάτη να απολαμβάνει πλάγιασμα, μιας και οι αναρτήσεις φροντίζουν για την απόσβεση των ανωμαλιών.

Και αυτό ακριβώς το σημείο είναι που δίνει στην Aprilia Tuareg 660 την άνεση να κινείται εύκολα και στο χώμα, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να την βάλεις στη γραμμή που θέλεις. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καθόλου προσπάθεια, μιας και οι διαδρομές των αναρτήσεων, οι μαλακές αποσβέσεις τους και το στιβαρό πλαίσιο, φροντίζουν για την ''κατάποση'' των ανωμαλιών, πριν χρειαστεί να το σκεφτείς. Χαρακτηριστικά, μπορείς να κινείσαι ακόμη και καθιστός χωρίς να καταλαβαίνεις τι έχει στο έδαφος. Η βόλτα σε χαλαρούς ρυθμούς μετατρέπεται σε σβέλτο ρυθμό με τις αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές να δίνουν την δυνατότητα στον αναβάτη να πιέζει την μοτοσυκλέτα χωρίς αυτή να τερματίζει. Η ωφέλιμη διαδρομή τους, κρατάει σταθερή την πορεία χωρίς να χτυπάνε, χωρίς να χάνει πρόσφυση η μοτοσυκλέτα, χωρίς να χρειάζεται να εξαντλείται η διαδρομή.

A15A2636-web.jpgΡυθμίσεις για όλους
Αλλά κάπου εκεί νιώθεις ότι ίσως χρειαστεί να σφίξεις τις συμπιέσεις, για να μειώσεις κάπως την μεταφορά βάρους, αφού όσο αυξάνεται ο ρυθμός και οδηγείς επιθετικά, η μοτοσυκλέτα δείχνει μαλακιά, και μεταφέρει πιο συχνά το βάρος της μπροστά και πίσω. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, μιας και οι ρυθμίσεις επιτρέπουν τέτοια αλλαγή, οπότε ο ψαγμένος αναβάτης που θα θελήσει να πιέσει στο χώμα, θα το κάνει άνετα με ένα ίσιο κατσαβίδι. Και μιας και φανταζόμαστε ποιοι είναι οι αναβάτες που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, θα σας πούμε το εξής: Κινείται στους ίδιους ρυθμούς με ένα Tenere 700, όντας πιο άνετο σε ρυθμούς βόλτας, αλλά και πιο μαλακό σε επιθετική οδήγηση. Βολεύει πολύ τον αρχάριο, αλλά ο ψαγμένος μάλλον θα νιώσει καλύτερα στο Tenere 700. Στο συγκριτικό που θα ακολουθήσει άμεσα, θα μάθετε ακριβώς τις διαφορές των δύο σφετεριστών της κατηγορίας!
Ο κινητήρας είναι ελαστικός στην λειτουργία του και η απόκριση του όση πρέπει για να κινείσαι στο χώμα με άνεση. Χαρακτηριστικά, ακούς τον ήχο του στο άνοιγμα του γκαζιού και νομίζεις αρχικά ότι θα σε ρουφήξει μέσα το φιλτροκούτι, ενώ αν κάθεσαι στην άκρη του δρόμου, βάζεις στοίχημα ότι έρχεται τετρακύλινδρο χιλιάρι. Ο ήχος του, είναι λόγος για να αγοράσεις την Aprilia Tuareg 660! Ο όμως ήχος δεν συνοδεύεται με αντίστοιχες επιδόσεις, αφού ενώ τον ακούς, διαπιστώνεις ότι ο κινητήρας πρέπει να ξεπεράσει αρκετά τις μεσαίες στροφές για να αποδώσει τα μέγιστα - κάτι στο οποίο παίζει ρόλο και το γρανάζωμα φυσικά - η τελική σχέση μετάδοσης. Αυτό βέβαια είναι ένα θετικό στοιχείο για την οδήγηση στο χώμα, μιας και το Tuareg δεν είναι νευρικό, με αποτέλεσμα να μην έχει απότομες αντιδράσεις. Σε συνδυασμό με το Traction Control και τις χαρτογραφήσεις, δείχνει ιδανικό για όποιον φοβάται τα γλιστρήματα στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού σε σαθρά εδάφη, ή για τον αναβάτη που βαπτίζεται τώρα στον μαγικό κόσμο του travel enduro. Θα ανέβεις μία ανηφόρα χωρίς να γλιστρήσεις αρκετά, έχεις την ελαστικότητα του κινητήρα για να κινηθείς αργά, και όταν θέλεις να κινηθείς γρήγορα, θα κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό και η δύναμη θα βγει στο χώμα άφοβα.

A15A2420-web.jpgΑπόδοση για κόντρες
Η αλήθεια όμως είναι πως αν θες να δεις την δύναμη του δικύλινδρου και τα 69 άλογα που απέδωσε στο δυναμόμετρο, θα πρέπει να κρατήσεις το γκάζι στο τέρμα στην άσφαλτο, όπου μετά τις μεσαίες στροφές ο κινητήρας ανεβάζει τρελά, και μετά τα 160χ.α.ω., ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία. Στο διάγραμμα της ιπποδύναμης, φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά σε σχέση με τις αδελφές RS / Tuono, με την Tuareg να αποδίδει πιο γεμάτα μέχρι τις μεσαίες, και σε μετάφραση σε χιλιόμετρα, μετά τα 200χ.α.ω., οι εκδόσεις δρόμου παίρνουν το... δρόμο τους.
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως η Tuareg χάνει στις ψηλές στροφές, απλά είναι το γρανάζωμα που δίνει αυτή τη διαφορά στην απόδοση, μιας και τα μοντέλα δρόμου ξεπερνούν τα 230 χιλιόμετρα, ενώ η Tuareg φλερτάρει με τα 210 στο κοντέρ με σχετική άνεση. Πετάγεται πολύ εύκολα από τα 140χ.α.ω. στα 200χ.α.ω. ενώ μπορεί να διατηρήσει ταχύτητες ταξιδίου κοντά στα 150χ.α.ω.. Η ροπή είναι διαθέσιμη ακόμη και με την 6η σχέση στο κιβώτιο και αυτό το βλέπεις κινούμενος από τις 3.000σ.α.λ. και άνω σε επαρχιακούς δρόμους, με το πέρασμα μέχρι τις 6-7.000σ.α.λ όπου ξεκινά το ''πάρτι'' - και διαρκεί μέχρι τις 11.000(!), να γίνεται ομαλά.

Ένας κινητήρας που με τις διαφορετικές ρυθμίσεις στην καμπύλη απόδοσης, τις αλλαγές σε τελική μετάδοση και σε 2η και 3η σχέση κιβωτίου, ταίριαξε εύκολα στην νέα διπλή χρήση. Παρουσιάζοντας μάλιστα μία εξαιρετικά οικονομική εικόνα, αφού σε καθημερινή χρήση, ταξίδι στην εθνική, διήμερο χωμάτινο με ότι συνεπάγεται αυτό και αρκετά γκάζια, η κατανάλωση περιορίστηκε στα 6,5 λίτρα. Σημείο κλειδί σε αυτό η ελαστική λειτουργία που σε αφήνει να οδηγείς χαλαρά εκμεταλλευόμενος τη ροπή, έχοντας την δύναμη και τις ψηλές στροφές περιστροφής, καβάτζα για όπου χρειαστείς να ξεδώσεις. Αλλάζεις ταχύτητες στις 1.500σ.α.λ. και κινείσαι άνετα, επιταχύνεις γραμμικά, κάνεις τρομερές σούζες όποτε θες, και αν θέλεις να απολαύσεις εθνική οδό, ενεργοποιείς το Cruise Control το οποίο είναι εξαιρετικό στην λειτουργία του και συμβάλλει για ένα ξεκούραστο ταξίδι.A15A2426-web.jpgΠλήρως εξοπλισμένη
Η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας και η χρήση της επέβαλε την τοποθέτηση fering και πρόκειται για μία λύση που μοιάζει ιδανική για διπλή χρήση, μιας και φροντίζει καλά τόσο για την προστασία από τον αέρα, χωρίς να κόβει το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Το ύψος της ζελατίνας είναι αρκετά καλό για ταξίδι, για προστασία ακόμη και με κράνος με γείσο, ενώ και το πλάτος διώχνει τον αέρα από τους ώμους χωρίς να ενοχλεί - η σωστή σχεδίαση εδώ φαίνεται. Υπάρχει παράλληλα μπαράκι για τοποθέτηση συσκευών, κινητού ή GPS, καθώς και USB για φόρτιση - πράγματα που θα εκτιμηθούν από όσους θα ταξιδέψουν.
To αμφιλεγόμενο "μούτρο" με το LED φανάρι μπροστά, δίνει μία ξεκάθαρη ταυτότητα για το μοντέλο, κάτι που καταφέρνει και η άδεια ουρά, που δείχνει να χρειάζεται επειγόντως κάγκελα ή σχάρα για να συμπληρωθεί σχεδιαστικά.

Διαθέτει ωστόσο χειρολαβές για τον συνεπιβάτη από τις οποίες μπορείς να δέσεις πράγματα για να κάνεις το ταξίδι σου.
Είναι μία πολύ ποιοτική μοτοσυκλέτα σαν κατασκευή, πλήρως εξοπλισμένη, στα πρότυπα που η Aprilia μας έχει συνηθίσει. Αυτό σημαίνει πως διαθέτει ηλεκτρονική πλατφόρμα που συναντάμε στα street μοντέλα, με επιλογή σε τέσσερις διαφορετικούς χάρτες αναλόγως χρήσης, οι οποίοι αλλάζουν κυκλικά πατώντας το κουμπί, στο σημείο που συνήθως συναντάμε τη μίζα. Τα προγράμματα είναι Urban, Off Road, Explorer και Individual τα οποία πάνω - κάτω κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους. Το Urban, μειώνει την απόκριση στο γκάζι, έχει full εμπλοκή στο Traction Control, ρυθμίζει ανάλογα το φρένο του κινητήρα, προσφέρει ήπια καμπύλη απόδοσης, full ενεργοποιημένο ABS και μπροστά και πίσω. Στο Offroad, ρυθμίζει το Traction στο χαμηλότερο επίπεδο, αφαιρείται το ABS από τον πίσω τροχό και παραμένει χαλαρότερο στον μπροστινό, γίνεται ήπια η απόκριση στο γκάζι όπως και πιο απότομη η χαρτογράφηση. Το Explorer, είναι ουσιαστικά αυτό που συναντάμε σαν Road σε άλλες εταιρίες, με τα χαρακτηριστικά να ρυθμίζονται ανάλογα για χρήση στην άσφαλτο - πιο επιθετικά, μιας και υπάρχει πρόσφυση. Και τέλος, το Individual, σου δίνει την δυνατότητα να παρέμβεις όπως θες, επιλέγοντας εσύ τις ρυθμίσεις σε κάθε επιλογή ξεχωριστά, δημιουργώντας το δικό σου πρόγραμμα. Η οθόνη TFT που έχουμε δει και στα άλλα μοντέλα της εταιρίας είναι αρκετά ευανάγνωστη μιας και επιλέγεις τα προγράμματα που εμφανίζονται αριστερά, ενώ αφήνει χώρο στη μέση για τα βασικά.

A15A2557-web.jpgΙδανική adventure
Διαθέτει αλουμινένια προστατευτική ποδιά και πλαστικές προστατευτικές χούφτες στο τιμόνι, αλλά και κορυφαία φρένα της Brembo με δαγκάνες που είναι συμβατικές, αλλά προσφέρουν όση δύναμη και αίσθηση χρειάζεσαι για τους ρυθμούς που θα κινηθείς. Μόνο στην άσφαλτο μπορεί να απουσιάσει το δάγκωμα, και αυτό, κυρίως θα ενδιαφέρει όσους έχουν μάθει σε υψηλές ταχύτητες με φρένα της τελευταίας στιγμής. Στο χώμα, το πίσω φρένο διαθέτει όση δύναμη χρειάζεται για να μην μπλοκάρει ο τροχός όταν ελέγχεις το πίσω μέρος, ενώ το ''χωμάτινο'' ABS που παραμένει στην ρύθμιση Off Road, μαθαίνει και στον πιο άσχετο να φρενάρει χωρίς να αυξάνει την απόσταση και χωρίς να μπλοκάρει ο τροχός. "Perfecto" που θα έλεγαν και οι Ιταλοί.

Με τόση ποιότητα, τέτοιο εξοπλισμό που δεν συναντάς σίγουρα στην κατηγορία, με τέτοιες δυνατότητες για διπλή χρήση, είναι μία μοτοσυκλέτα πασπαρτού, μία πραγματική ''On/off'' Μία πραγματική ''adventure'' που θα πάει παντού με χαρακτηριστική άνεση, με βλέψεις τόσο στον τουρισμό σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, αλλά και δυνατότητες για χωμάτινες διαδρομές με απαιτήσεις. Με την ζυγαριά να κλείνει περισσότερο προς τον τουρισμό κάθε εδάφους, θα ταξιδέψει παντού, ακόμη και σε δασικούς χωματόδρομους και εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ με τον κατάλληλο αναβάτη θα αποδώσει τα μέγιστα. Επιστρέφοντας από την χωμάτινη εξόρμηση, θα καλύψει και τον πιο απαιτητικό με την άνεση της θέσης οδήγησης, με την ακούραστη λειτουργία του κινητήρα στο ταξίδι, την σταθερότητα, την προστασία από τον αέρα, και φυσικά, το Cruise Control. Και μετά, θα καλύψει με άνεση την καθημερινότητα, στην οποία ως bonus προστίθεται και το (έξτρα) Quickshifter αν κάποιος το επιθυμεί.
Ένα όνομα με ιστορία, για μία μοτοσυκλέτα η οποία έχει ως βάση τα 12.290euro και στην έκδοση της δοκιμής, με το μπλε λευκό συνδυασμό χρώματος "Indaco Tagelmust", φτάνει στα 12.890euro. Με τέτοιο εξοπλισμό και δυνατότητες, η Tuareg 660 επαναφέρει ξανά την Aprilia στο προσκήνιο με ένα ιστορικό όνομα, που τοποθετείται πάνω σε μία τίμια και πληρέστατη επιλογή, ικανότατη για κάθε χρήση, η οποία χρειάζεται μόνο (ακριβή) βενζίνη για να φύγει και να ταξιδέψει σε κάθε έδαφος.

 20220520_203545-web.jpg

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος Airoh CommanderΜπουφάν Nordcode SenegalΠαντελόνι Nordcode SenegalΓάντια Five WFX3 WPΜπότες Forma Adventure Low

Tank Bag Ogio SuperminiTail bag Ogio Tail Bag 2.0 Stealth, Τσάντα πλάτης Ogio Throttle Pack από drakosdigital

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Aprilia Tuareg 660 (2022)

Τιμή:

€12,890

Εγγύηση:

4 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K εν σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

659

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

81 x 63.9

Συμπίεση

13.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος περιορισμένης ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Μήκος (mm)

2,220

Πλάτος (mm)

965

Ύψος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,525

Γωνία κάστερ (°)

26.7

Ίχνος (mm)

113.3

Ύψος σέλας (mm)

860

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Βάρος (kg)

204 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

18 (3 ρεζέρβα)

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43mm, διαδρομή 240mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 240mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

Pirelli Scorpion Rally STR 90/90-21 (2.15 x 21)

Πίσω

Pirelli Scorpion Rally STR 150/70-18 (4.25 x 18)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 300mm, δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 260mm, δαγκάνα 1 εμβόλου Brembo, Cornering ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

80 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

7.13 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 20:53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon