.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 12:27

TEST - KTM 250/450 SX-F 2019

 

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες από κούνια!

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Γιώργος και Χρήστος Καραγεωργάκης

Η χρονιά των motocross είναι το 2019 για τις πορτοκαλί μοτοσυκλέτες της KTM και, έπειτα από την οδήγηση τους στην Ιταλία, βρεθήκαμε ξανά μαζί στην επίσημη παρουσίασή τους στην Ελλάδα, στην Πεντέλη.

GKF 1676

Τον Ιούνιο του 2018 βρεθήκαμε στην ιδιόκτητη πίστα motocross του 9άκις παγκόσμιου πρωταθλητή MX, Antonio Cairoli, στην Ιταλία προκειμένου να γνωρίσουμε και να οδηγήσουμε τις νέες μοτοσυκλέτες της αυστριακής εταιρίας.

GU0B1222

Στόχος της εταιρίας για το 2019 ήταν η ευκολία στην οδήγηση, κάτι για το οποίο απαιτείται βελτίωση της σταθερότητας και του ελέγχου σε κάθε συνθήκη.

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα ξεχωρίζεις οπτικά τα νέα μοντέλα από αυτά του 2018, που είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε παρέα στην Πεντέλη. Εκτός των νέων πλαστικών περιφερειακών, που μπορεί να διακρίνει το εκπαιδευμένο μάτι, στο 250 SX-F άλλαξαν πολλά που δηλώνουν ότι είναι μία πραγματικά νέα μοτοσυκλέτα.

KTM 250 SX F MY2019 90 degree right
250 SX-F

Ξεκινώντας από το 250 SX-F, βλέπουμε ότι η σέλα είναι νέα, με αντιολισθιτικό υλικό με κάθετες λωρίδες σιλικόνης για συγκράτηση, όπως και η θέση οδήγησης που είναι πιο φιλική. Τα νέα ψυγεία έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα ώστε να βελτιώνουν και το κέντρο βάρους, το ψαλίδι είναι μακρύτερο κατά 5 χιλιοστά και το υποπλαίσιο κατά 40 χιλιοστά. Η άνω πλάκα δεσίματος του μπροστινού συστήματος είναι ενισχυμένη, ενώ αλλαγές συναντάμε και στα ηλεκτρικά της μοτοσυκλέτας, με την μπαταρία λιθίου να είναι νέα και ισχυρότερη, ο ανορθωτής να βρίσκεται πλέον κάτω από την σέλα, η αντλία βενζίνης να είναι νέα. Αλλαγές έχουμε και στο σώμα ψεκασμού, με νέα διαδρομή για τις ντίζες.

Στον τομέα των αναρτήσεων, έχουμε νέες εσωτερικές ρυθμίσεις για ομαλότερη λειτουργία.

Στον κινητήρα, έχει αλλαχθεί ο συμπλέκτης DSS με νέο και ελαφρύτερο κατά 190 γραμμάρια, ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων κατασκευάζεται από την Pankl, εταιρία ιδιοκτησίας της KTM.

Η εξάτμιση είναι επίσης νέας σχεδίασης με μειωμένο βάρος και θόρυβο.

KTM 450 SX F MY2019 90 degree left
450 SX-F

Περνώντας στο 450 SX-F βλέπουμε ότι οι οπτικές αλλαγές είναι ακριβώς ίδιες, όπως και το υποπλαίσιο και το ψαλίδι, αλλά και τα ψυγεία, η αντλία βενζίνης και η καλωδίωση.

Όμως το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά, στα 100 κιλά, δείχνει ότι η μοτοσυκλέτα που είναι η ελαφρύτερη της κατηγορίας διαθέτει πολλές ακόμη αλλαγές.

Πρόκειται για μία τελείως νέα μοτοσυκλέτα με στόχο την ευκολία στην οδήγηση, με νέα χαμηλότερη κατά 15 χιλιοστά κεφαλή που ζυγίζει μισό κιλό λιγότερο, νέα ελαφρύτερη εξάτμιση με μικρό τελικό, νέο σώμα ψεκασμού, νέο κιβώτιο (Pankl).

GU0B1215

Στην πράξη

Για μία ακόμη φορά η KTM SEE πρωτοτύπησε. Είχε στην διάθεση των δημοσιογράφων για οδήγηση, τόσο τις καινούριες SX-F, όσο και αυτές της προηγούμενης χρονιάς, για άμεση σύγκριση!

GKF 3102

Ξεκινήσαμε την οδήγηση με τη 250 SX-F του 2018, αυτήν με την οποία ο Νίκος Λυρίου κατέκτησε το πρωτάθλημα στην κατηγορία MX2. Σκληρή και απόλυτη, στημένη στα απαιτητικά χέρια του Λυρίου η 250 SX-F έκανε εμφανή από την πρώτη στιγμή τη δύστροπη συμπεριφορά όταν πηγαίνεις αργά. Έδειχνε πως για να αρχίσει να δουλεύει το σύνολο, ήθελε αρκετή φόρα και επιθετική οδήγηση από πολύ προπονημένο αναβάτη.

Η νέα είναι σταθερή χωρίς να απαιτεί τόση πολλή προσπάθεια, με τις αναρτήσεις να είναι πιο ενδοτικές στα σαμάρια, διατηρώντας παράλληλα τους τροχούς στο έδαφος χωρίς να χρειάζεται να ζορίσεις το σύνολο.

GKF 3283

Στις στροφές, η νέα 250 SX-F τοποθετείται πιο εύκολα με μικρότερη προσπάθεια και διατηρεί την πορεία της ανεπηρέαστη από την κατάσταση του εδάφους.

Μεγάλη βοήθεια σε αυτό παίζει και το Traction Control, αφού μπορείς να ανοίξεις το γκάζι μέσα στη στροφή, ακόμη και με χρήση συμπλέκτη, χωρίς να χάσεις ίχνος από την πορεία που έχεις επιλέξει.

KTM 250 SX F MY2019 90 degree left

Η λειτουργία του Traction είναι τόσο καλή που η απενεργοποίησή του σε κάνει να δεις τη δύναμη του 250 SX-F και σκεφτείς ξανά ποιον από τους δύο χάρτες θα χρησιμοποιείς από δω και στο εξής.

Ο συμπλέκτης είναι ελαφρύτερος σε λειτουργία και δεν κουράζει τα δάκτυλα, τα φρένα λειτουργούν εξαιρετικά, η πληροφόρηση που δίνουν οι αναρτήσεις είναι εξαιρετική.

Το όπλο

Περνώντας στην περσινή 450 SX-F του 2018, διαπιστώσαμε αμέσως ότι πρόκειται για μία σφιχτή, σκληρή και δύστροπη μοτοσυκλέτα, που έπρεπε να αλλάξει για να υποδεχθεί ευρύ κοινό αναβατών. Η κίνηση της KTM με την ανανέωση της για το 2019, έδειξε τη σκληρή δουλειά που κάνει το τμήμα εξέλιξης, προλαβαίνοντας τα γεγονότα.

GKF 1842

Μία μοτοσυκλέτα με απόδοση 60 ίππων σαφώς και δεν απευθύνεται στον καθένα, όμως διαθέτει αυτό το μαγικό άγγιγμα στις χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα, που τρελαίνει τους αναβάτες που ψάχνουν ροπή.

Η απόδοση έρχεται ομαλότερα και με το Traction Control σε λειτουργία νιώθεις ότι μπορείς να πιέσεις, επιλέγοντας απλώς μία σχέση στο κιβώτιο. Ροπή αστείρευτη, διάρκεια στην απόδοση και, λόγω των σχέσεων του κιβωτίου, μπορείς να κινείσαι για ώρα με όποια από τις τέσσερις επιλέξεις, αναλόγως της πίστας.

IMG 6402

Στον λίγο χρόνο που την είχαμε στην διάθεση μας, διαπιστώσαμε ότι οι μαλακές αναρτήσεις λειτουργούσαν άριστα στις σκληρές συνθήκες της Πεντέλης, παντρεύοντας τη σταθερότητα με την ευελιξία με μοναδικό τρόπο. Παρά το μέγεθος και τον κυβισμό, η 450 SX-F τοποθετούσε τους τροχούς της με μοναδική ακρίβεια στις στροφές, προσγειωνόταν άφοβα από τα μικρά άλματα, ενώ ήθελε σωστή επιλογή σχέσης για άμεση επιτάχυνση, στις μικρού μήκους ευθείες. Ο κινητήρας ωστόσο δεν κόλλαγε πουθενά και η ροή στην οδήγηση έδειχνε ως μία καλή λύση ώστε να μην μας ''τεντώνει'' τα χέρια.

KTM 450 SX F MY2019 90 degree right

Τι άλλαξε

Ουσιαστικά, από την πρώτη μέρα που οδηγήσαμε τα νέα μοντέλα SX-F στην Ιταλία, έως την ημέρα της παρουσίασης στην Πεντέλη, προστέθηκαν δύο ακόμη παγκόσμιοι τίτλοι στο πορτοκαλί εργοστάσιο.

Ο Jorge Prado στην MX2 και ο Jeffrey Herlings στην MX1 κατέκτησαν για την KTM τους αντίστοιχους τίτλους, επιβεβαιώνοντας πως οι πορτοκαλί μοτοσυκλέτες είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

GKF 1696

Όντας πιο φιλικές από τα προηγούμενα μοντέλα, ελαφρύτερες και με περισσότερη δύναμη, ελεγχόμενες με λιγότερη προσπάθεια και πιο προβλέψιμες, είναι οι καλύτερες KTM SX-F που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Και ως τέτοιες, θα συνεχίσουν να ηγούνται του ανταγωνισμού, έχοντας την κορυφαία τεχνολογία που μπορεί να βρει ένας ιδιώτης σε μία πραγματική Ready to Race μοτοσυκλέτα.

Διαβάστε την ανταπόκρισή μας από την παρουσίαση στην Ιταλία των KTM SX του 2019

Δείτε το βίντεο του bikeit.gr από την παρουσίαση των ΚΤΜ SX 2019 στην Ιταλία

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Φωτογραφίες Οδήγησης 250 SX-F

Φωτογραφίες Στατικών 250 SX-F

Φωτογραφίες Οδήγησης 450 SX-F

Φωτογραφίες Στατικών 450 SX-F - μέρος 1

Φωτογραφίες Στατικών 450 SX-F - μέρος 2

Φωτογραφίες KTM PowerParts

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon