.
Κατηγορία Indian
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 18:12

Test – Indian Chief Dark Horse & Chief Bobber Dark Horse 2022 – Αποστολή στο Βέλγιο

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Target Press

Αν κατάφερνες μια μέρα να φτάσεις τον έναν αιώνα ζωής, τι θα ήθελες να έχεις; Νέα καρδιά, νέο ζευγάρι πόδια, ανανέωση στην εμφάνιση ίσως;

Η Indian πάντως δεν αφήνει να πεθάνει ακόμη η υπεραιωνόβια σειρά Chief, και η νέα σειρά του 2022 μας περιμένει για μια ωραία βόλτα στις Αρδέννες. Είμαστε πολύ περίεργοι να ανακαλύψουμε αν ένα από τα πιο πετυχημένα ονόματα μοτοσυκλέτας, Indian Chief (Ο Αρχηγός) είναι εξίσου επιβλητικό και στην οδήγηση.

Η Indian διαθέτει το Chief σε τρεις εκδόσεις. Η βασική του εκδοχή έρχεται με χαμηλό τιμόνι, χυτές ζάντες και κεντρικά τοποθετημένα μαρσπιέ. Το Bobber ξεχωρίζει με ψηλότερο τιμόνι, ακτινωτές ζάντες με πιο χοντρά λάστιχα, μαρσπιέ μπροστά και καλυμμένη ανάρτηση. Τέλος, στο Super Chief Limited συναντάμε περισσότερη άνεση χάρη σε έναν μεγάλο ανεμοθώρακα ταχείας αφαίρεσης, πλαϊνές βαλίτσες, σέλα συνεπιβάτη και τιμόνι που έρχεται πιο κοντά στο σώμα σου.

Τα δύο βασικά μοντέλα, Chief και Chief Bobber, διατίθενται επίσης σε εκδόσεις Dark Horse, δηλαδή με μαύρο κινητήρα και μαύρες ματ εξατμίσεις. Αυτές είναι και οι μοτοσυκλέτες που πρόκειται να οδηγήσουμε εδώ.

ChiefBobber1 1024x683 

Προσοχή στη λεπτομέρεια

Είναι εντυπωσιακό το πόση έμφαση έχει δοθεί στις μικρές λεπτομέρειες, ίσως και παραπάνω στο Chief Bobber συγκριτικά με το Chief. Για παράδειγμα, προσέξτε το σήμα στο ρεζερβουάρ: αυτοκόλλητο στο ένα, τρισδιάστατο στο άλλο. Ή δείτε τις διαφορές στους αποκλειστικούς χρωματισμούς των δύο Chiefs.

Αμφότερες οι εκδόσεις ξεκινούν από μια πολύ παραπλήσια βάση, μα πρέπει να φτάσεις στη λεπτομέρεια για να δεις πόσο όμορφο και προσεγμένο είναι το φινίρισμά τους, παρότι βασική ιδέα και στις δύο περιπτώσεις είναι η απλότητα.

Το σχέδιο δουλεύει χρόνια τώρα: ογκώδης κινητήρας, μακρύ μεταξόνιο, λίγες μεταλλικές επιφάνειες, χαμηλή σέλα. Αυτή είναι μια ιδανική βάση για χτίσεις τη δική σου προσωπική μοτοσυκλέτα.

Ωραίες και φρέσκιες προσθήκες είναι η εκκίνηση χωρίς κλειδί (keyless), το cruise control και τα LED φώτα παντού.

Μόλις καθήσεις στη χαμηλή σέλα, αυτό που τραβά το βλέμμα είναι η οθόνη των 4 ιντσών που συνδυάζει το κλασσικό στρογγυλό σχήμα με μια καλοσχεδιασμένη οθόνη αφής. Από εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης GPS, να συνδέσεις το τηλέφωνό σου μέσω Βluetooth για να σχεδιάζεις διαδρομές και να ελέγχεις τις ρυθμίσεις του κινητήρα.

Το σύστημα δουλεύει εύκολα και κατανοητά, κυρίως χάρη στις συντομεύσεις στο κάτω μέρος της οθόνης, ενώ είναι και γρήγορο. Πρόκειται για μια σαφώς πιο εύχρηστη εφαρμογή συγκριτικά με άλλες που πρακτικά πρέπει να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου για να αλλάξεις μια ρύθμιση. Εδώ η εναλλαγή από μια κλασσική μορφοποίηση της οθόνης σε μια πιο σπορ αισθητική επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα.

Μια έξυπνη επιλογή της Indian αποδείχθηκε το να διατηρείται το ταχύμετρο και η ένδειξη σχέσης κιβωτίου μόνιμα στην οθόνη, όποια επιλογή προβολής κι αν προτιμήσεις.

ChiefDarkHorse27 1024x683 

Και το όνομα αυτού ... Thunderstroke

Βρίσκουμε ιδιαίτερα ταιριαστό αυτό το όνομα για έναν δικύλινδρο κινητήρα που αποδίδει 16.5 kgm ροπής μόλις στις 3,200 rpm.

Ο τεράστιος V2 των 1,890 cc βγάζει τη δύναμή του πολύ απαλά, αλλά και με άφθονη πυγμή, όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς. Ψηλά στο στροφόμετρο δεν έχεις καμιά δουλειά να σκαρφαλώνεις, όλα συμβαίνουν χαμηλά.

Μας εξέπληξαν οι τρεις επιλέξιμες driving modes, που αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αλλάξαμε μια φορά από Sport σε Tour και χρειάστηκε σχεδόν η διπλή προσπάθεια στο γκάζι για να συμβεί κάτι.

Στο τέλος συνηθίζεις την απόδοση κάθε χάρτη, αλλά η μεσαία Standard επιλογή ήταν αυτή που μας φάνηκε πιο ευχάριστη και πιο ταιριαστή στο Chief. Με τον χάρτη Tour εξαφανίζεται ο χαρακτήρας, ενώ ο Sport κάνει τον κινητήρα να αντιδρά κάπως απότομα στο άνοιγμα του γκαζιού.

ChiefGijs 53 1024x683 

Ζητήματα σέλας

Οδηγώντας προσέξαμε δύο στοιχεία, τόσο αρνητικά όσο και θετικά. Θα αρχίσουμε με τα άσχημα. Εξαιτίας της χαμηλής, μικρής και σκληρής σέλας, η θέση οδήγησης γρήγορα προκάλεσε πόνο στη μέση και χαμηλά στην πλάτη. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα 1.90 μέτρα του υπογράφοντα, καθώς στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και άλλοι, κοντύτεροι συνάδελφοι.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως το Bobber, με τα πόδια μπροστά και τα χέρια ψηλά, ήταν πιο άμετο από το στάνταρ Chief, όπου τα πόδια είναι από κάτω σου και τα χέρια μπροστά σου.

Θα περιμέναμε να συμβεί το αντίθετο και δεν έχουμε καμιά λογική εξήγηση του φαινομένου. Αν μη τι άλλο όμως, αποδεικνύει πως ένα test drive είναι πάντα χρήσιμο πριν αγοράσουμε μοτοσυκλέτα.

Ασχέτως άνεσης πάντως, η ευελιξία του Chief ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, κάτι που δεν περιμέναμε από μια μεγάλη, χαμηλή και βαριά μοτοσυκλέτα. Για cruiser 300 κιλών το Chief δεν είναι καθόλου κακό στη στροφή και, αν και δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλες γωνίες κλίσης πριν αρχίσει να ξύνει μαρσπιέδες, ο οδηγικός του χαρακτήρας είναι αυτός που πρέπει.

Είναι σταθερόταρο στην είσοδο της στροφής αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακόμη κι αν συναντήσει ανωμαλίες στην επιφάνεια του δρόμου. Τα φρένα του επίσης είναι καλά στη δουλειά τους, χωρίς πάντως να αριστεύουν.

Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε πως οι μηχανικοί της Indian έπραξαν σωστά όταν αποφάσισαν να κοντύνουν το νέο Chief κατά 8 cm από το προηγούμενο μοντέλο Chief Vintage.

ChiefGijs 57 1024x682 

Πλατιά χαμόγελα παρακαλώ

Σε καθαρά οδηγικούς όρους τα Chief και Chief Bobber δεν διαφέρουν και πολύ. Η κάπως πιο σπορ θέση οδήγησης του Chief διευκολύνει το στρίψιμο και κάνει τη διαδικασία να φαντάζει πιο φυσική, ωστόσο και το Bobber δεν τα πάει άσχημα με τους φιδίσιους δρόμους των Αρδεννών.

Το Chief εκπλήσσει ευχάριστα, δεν είναι για σπορ αναβάτες, για οπαδούς των adventure ή θιασώτες των γυμνών, αλλά διεκδικεί την καρδιά των φίλων των cruisers και επιθυμεί να την κλέψει από τους ανταγωνιστές του.

Αν κάτι μένει στο τέλος ωστόσο, είναι πως όλοι εμείς οι “μη-κατηγοροποιημένοι”, οι “αντικειμενικοί” δημοσιογράφοι, φύγαμε από την εκδήλωση με ένα πολύ πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Indian Chief Dark Horse (Chief Bobber Dark Horse)
Αντιπρόσωπος Indian Greece
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, Thunderstroke 116 V2, A/Ψ
Κυβισμός (cc) 1,890
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 103.2 x 113.0
Συμπίεση (:1)  11.0
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο
Κάστερ (°)  29
Ίχνος (mm) 131.5
Μεταξόνιο (mm) 1,626
Ύψος σέλας (mm) 662
Μήκος (mm) 2,286
Πλάτος (mm) 922 (915)
Ύψος (mm) 1,253 (1,349)
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (kg)   304 (315) υγρό 
Ρεζερβουάρ (lt)  15.1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 132 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 75 mm, προφόρτιση ελατηρίων
   
Ελαστικά Pirelli Night Dragon
Μπροστά 130/60-19 (130/90-16)
Πίσω  180/65-16
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 4 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 300 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  Δ.Α.
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 16.5 / 3,200

Σε παρένθεση οι τιμές της έκδοσης Chief Bobber Dark Horse, όπου αυτές διαφέρουν

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 19:04

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon