.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 18:12

Πρώτη επαφή - Ducati Monster 2021 - Εποχή του αλουμινίου

Η Ducati άλλαξε δραστικά το Monster για το 2021, προκαλώντας πανικό στους Ducatisti για την απώλεια του ατσάλινου χωροδικτυώματος. Δικαιλογείται όμως αυτή η πρώιμη κριτική;

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Jonathan Godin

Ας αρχίσουμε με την εμφάνιση του νέου Monster. Για έναν δημοσιογράφο είναι πάντα δύσκολο να εκφράσει γνώμη για την εμφάνιση μιας μοτοσυκλέτας, μιας και το γούστο είναι πολύ προσωπικό ζήτημα. Παρόλα αυτά θα τη μοιραστούμε μαζί σας, ακόμη κι αν διαφωνήσετε.

2021 Ducati Benelux Monster Details 004 1024x682

Το νέο Monster δείχνει πιο σφικτό και ευέλικτο από την προηγούμενη έκδοσή του. Εκείνο με τη σειρά του έδειχνε πιο σταθερό και στιβαρό, αυτό το νέο λίγο πιο αθλητικό και προπονημένο – είναι στην πραγματικότητα, αλλά θα έρθουμε αργότερα σε αυτό.

Το χωροδικτύωμα όντως λείπει στο μάτι και κάνει τις γραμμές της μοτοσυκλέτας να δείχνουν κάπως πιο συμβατικές. Βγάλε τα αυτοκόλλητα Ducati, βγες στον δρόμο και δεν θα είναι εξίσου εύκολο να μαντέψει κανείς περί τίνος πρόκειται. Μια Ιαπωνική μοτοσυκλέτα; Μια ΚΤΜ; Μια Κινέζικη; Το Monster μπορεί να περάσει για ο,τιδήποτε.

Αν όμως ρίξεις μια δεύτερη ματιά στις λεπτομέρεις, αρχίζεις να βρίσκεις τα γονίδια της Ducati: μια όμορφη δίκανη εξάτμιση, το χαρακτηριστικό ρεζερβουάρ.

Τα δυναμικά φλας μπροστά και πίσω προέρχονται από την μητρική Audi και μάλιστα τα μπροστινά έχουν ενσωματωθεί στο σώμα της μοτοσυκλέτας, ακριβώς κάτω από το ρεζερβουάρ.

Σήμερα οδηγούμε το Ducati Red χρώμα, το πιο κλασικό στυλ που του πηγαίνει πολύ ωραία, αλλά προσωπικά βρίσκω το Aviator Gray – γκρι με κόκκινες ζάντες – ως το πιο όμορφο απ’ όλα. Όπως και να έχει, το νέο Monster δείχνει όμορφο και, πάνω απ’ όλα, πολύ σύγχρονο.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 4 UC216666 Low 

Δίαιτα αδυνατίσματος και ενδυνάμωσης

Τα νέα από τα σωθικά του Monster είναι στην ουσία πολύ σημαντικότερα από τις εξωτερικές αλλαγές. Ο Testastretta 11 μοιρών πλέον συμμορφώθηκε στις Euro 5 και ξεφορτώθηκε 2.6 κιλά από εξαρτήματα όπως τα πιστόνια και οι μπιέλες, τα καπάκια κεφαλής, συμπλέκτη και βολάν, μεταξύ αρκετών άλλων.

Νέα συστήματα εισαγωγής και εξάτμισης εξασφαλίζουν πως ο V2 90 μοιρών αποδίδει τώρα 111 hp (+2 hp) και 9.5 kgm (+0.7 kgm). Το δεσμοδρομικό σύστημα κίνησης βαλβίδων διατηρήθηκε, αν και είχαν προηγηθεί φήμες πως μπορεί να εξαφανιστεί και αυτό. Δεν συνέβη.

Δυο ακόμη προσθήκες είναι αυτές του quickshifter δύο δρόμων και ενός νέου υδραυλικού συμπλέκτη.

Είπαμε πως το νέο Monster δείχνει αθλητικότερο και πιο καλογυμνασμένο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς: είναι 18 kg ελαφρύτερο από το Monster 821!

Το αλουμινένιο πλαίσιο ζυγίζει μόλις 3 κιλά, 4.5 λιγότερα από το ατσάλινο που αντικατέστησε, ενώ άλλα 1.9 κιλά κέρδισε από το υποπλαίσιο, 1.6 από το ψαλίδι και 1.7 από τις ζάντες.

image 1024x682 

Ρύθμισε με την ψυχή σου

Στην οδήγηση το Monster είναι εύκολο. Είναι δεκτικό και υπάκουο, δεν αντιστέκεται και συγχωρεί τα λάθη του αναβάτη του. Δηλαδή είναι μια ιδανική μοτοσυκλέτα για νέους οδηγούς; Δεν θα το λέγαμε ακριβώς έτσι, παρότι η Ducati διαφημίζει το Monster ως κάτι τέτοιο.

Οι τρεις driving modes (Urban, Touring, Sport) είναι σωστά ρυθμισμένες γι’ αυτό που η καθεμία προορίζεται να κάνει. Εκτός από την απόκριση γκαζιού, τα traction control, ABS και wheelie control επίσης προσαρμόζονται κατάλληλα σε κάθε mode.

Ωραίο είναι να έχεις να επιλέξεις μεταξύ διαφορετικών στησιμάτων της απόδοσης, στην πράξη ωστόσο βρίσκεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα και μένεις εκεί ως το τέλος της μέρας. Ναι, η Urban είναι πιο ευχάριστη όταν περνάς μέσα από ένα χωριό ή στα στενά της πόλης. Και η Sport είναι πολύ πιο διασκεδαστική όταν βρεθείς προ μιας φιδίσιας διαδρομής. Αλλά δεν πρόκειται να αλλάζεις mode σε κάθε χωριό που θα περνάς.

Η Ducati ξέρει καλά από ηλεκτρονικά συστήματα και το Monster είναι αρκούντως φορτωμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στο κέντρο του οπτικού πεδίου βρίσκουμε μια όχι και τόσο μεγάλη TFT οθόνη, ενώ από ρυθμίσεις έχουμε τρία επίπεδα απόδοσης ισχύος, τρία στάδια παρεμβατικότητας του cornering ABS, οκτώ για το traction control και άλλα τέσσερα για το wheelie control.

image 2 1024x682 

Ταμείο ή κουβάς;

Σε έναν δρόμο με τέλεια άσφαλτο και πολλές στροφές το Monster σε προκαλεί να πας ολοένα και πιο γρήγορα, ειδικά όταν στις ψηλές στροφές ο κινητήρας παράγει έναν τόσο απολαυστικό και εθιστικό ήχο.

Στρίβει με αμεσότητα και ακρίβεια, έχει πολύ ευχάριστη απόκριση στο γκάζι και πέφτει με χαρά από τη μια πλευρά στην άλλη. Το quickshifter είναι ένα κόσμημα, ειδικά για έναν δικύλινδρο που είναι εκ φύσεως πιο επιθετικός στη λειτουργία του.

Η θέση οδήγησης είναι υπέροχη, σε φιλοξενεί όλη μέρα με άνεση. Κατά τη γνώμη μας θα άξιζε να έχει λίγο δυνατότερο αρχικό δάγκωμα στα φρένα. Αν επιμείνεις τα Brembo θα κάνουν το καθήκον τους, αλλά μας έλειψε λίγη περισσότερη δύναμη στην αρχή της διαδρομής της μανέτας.

Εν τέλει, πέτυχε η Ducati με το νέο Monster, παρά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε πριν καν παρουσιαστεί η μοτοσυκλέτα;

Ναι, απολύτως. Δείχνει μοντέρνο, βγάζει μια απολαυστική σπορ αύρα στην οδήγηση χωρίς να είναι ακραίο και διατηρεί την οικεία αίσθηση μιας Ducati.

Μάλλον δεν θα το προτείναμε για πρώτη σας μοτοσυκλέτα, αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει η πρώτη σας Ducati.

2021 Ducati Benelux Monster Statics 005 1024x682 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Ducati Monster

Τιμή:

από €12,300

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, V2 90 μοιρών, Υ/Ψ, 2EEK, 8 βαλβίδες, desmo

Χωρητικότητα (cc)

937

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

94 x 67.5

Συμπίεση

13.3: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος με υποβοήθηση

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, quickshifter δύο δρόμων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

Δ.Α.

Μεταξόνιο (mm)

1,474

Γωνία κάστερ (°)

24

Ίχνος  (mm)

93

Ύψος σέλας  (mm)

820 (800 με έξτρα χαμηλή σέλα, 775 με σέλα και κιτ χαμηλώματος ανάρτησης)

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

166 στεγνό / 188 υγρό

Ρεζερβουάρ  (lt)

14

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, διαδρομή 130 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 140 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

PIrelli Diablo Rosso III

Μπροστά

120/70-17

Πίσω

180/55-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo M4.32 monobloc, Cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, Cornering ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

111 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

9.5 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 18:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Streetfighter V4 2020 Video Test - Ducati Streetfighter V4s - 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon