.
Κατηγορία Daytona
Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 08:48

TEST - Daytona Monster 125

 

Τέρας τιμιότητας

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

To Daytona Monster το γνωρίσαμε πρώτα στα 180 κυβικά εκατοστά, ενώ το 2018 η μοτοσυκλέτα απέκτησε Euro 4 αδερφάκι στα 125 κ.εκ. Το Monster 125 CBS στοχεύει στον ρόλο του commuter που μπορεί να αντικαταστήσει το παπί, συντροφεύοντας τον αστικό αναβάτη σε όλες τους τις διαδρομές.

Θα ξεκινήσουμε με την τιμή του Daytona Monster 125 CBS, που βρίσκεται στα 1.795 ευρώ. Κοστίζει δηλαδή όσο ένα φθηνό παπί, προσφέρει όμως καλύτερο κράτημα, φρενάρισμα και οδική συμπεριφορά μοτοσυκλέτας, ενώ παράλληλα διαθέτει χρηστικότητα αντάξια των παπιών -ή και μεγαλύτερη.

Εμφάνιση - Με εντυπωσιακές πινελιές

daytona monster 125 action 18

Το Monster 125 είναι αντικειμενικά όμορφο σαν μοτοσυκλέτα, με καθαρές και απλές γραμμές στο design του, ενώ διαθέτει συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δύο σπορ αμορτισέρ με δοχεία αερίου στο πίσω μέρος.

daytona monster 125 details 5

Πανέμορφο είναι το τελικό της εξάτμισης, με υπέρ-ατού την απόληξη του. Αυτό που χαλάει λίγο την εικόνα είναι τα 5 βαμμένα πριτσίνια που βρίσκονται στον σωλήνα του τελικού.

Ο κινητήρας έχει το χρώμα του χαλκού, ενώ ο κύλινδρος έχει το χρώμα του μετάλλου.

Υπέροχο σε εμφάνιση είναι το χυτό μεταλλικό τμήμα στο οποίο πατάνε τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, ενώ τα πλαϊνά της μοτοσυκλέτας έχουν φινίρισμα που φέρνει carbon-fiber στο μυαλό!

daytona monster 125 details 17

Η μάσκα είναι σπορ, διαθέτει μικρή ζελατίνα, ενώ ο προβολέας του Monster κάνει πολύ καλή δουλειά το βράδυ.

daytona monster 125 details 15

Τα πλαϊνά τμήματα του ρεζερβουάρ μπροστά μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί για υγρόψυκτη μοτοσυκλέτα, καθώς εξέχουν αρκετά, κάτι από μπροστά ξενίζει το μάτι –από το πλάι όμως δεν υπάρχει… αισθητικό πρόβλημα.

daytona monster 125 details 16

Έξυπνα τοποθετημένα και ιδιαίτερα όμορφα είναι τα φλας μπροστά, τοποθετημένα στα πλαϊνά τμήματα του ρεζερβουάρ.

Ψωμωμένος κινητήρας

daytona monster 125 details 1

Ο κινητήρας είναι βασικός στην αρχιτεκτονική του, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος, από την άλλη όμως είναι και ψεκαστός. Είναι μονοκύλινδρος, τετράχρονος, με 2 βαλβίδες και αερόψυκτος, με κιβώτιο 5 σχέσεων.

Οι επίσημες επιδόσεις του Monster 125 CBS είναι οι 11 PS (10,85 Hp) στις 9.000 rpm και τα 0,92 Kgm ροπής στις 7.500 rpm. Ψηλά λοιπόν βρίσκονται ροπή και δύναμη, όμως οι κοντές σχέσεις κάνουν τον κινητήρα απολαυστικό σε αστικές συνθήκες, με τον αναβάτη να πιστεύει πως η μοτοσυκλέτα έχει περισσότερη δύναμη από όσο αναφέρει ο κατασκευαστής!

daytona monster 125 details 3

Η εκκίνηση γίνεται τόσο με μίζα, όσο και με μανιβέλα -η τελευταία τείνει πλέον να εκλείψει στις μοτοσυκλέτες. 

Το μάτι στο κάρτερ κάνει εύκολο τον έλεγχο της στάθμης λαδιού, ενώ μία ακόμη πινελιά από τα παλιά αποτελεί ο διακόπτης On/Res/Off στο πλάι της μοτοσυκλέτας.

Περί εξοπλισμού

Στον στάνταρ εξοπλισμό του Monster βρίσκουμε τόσο μονό όσο και διπλό σταντ (ανεβαίνει σχετικά δύσκολα στο δεύτερο), αλλά και σχάρα με χειρολαβές για τον συνεπιβάτη.

daytona monster 125 details 14

Η τάπα του ρεζερβουάρ κλειδώνει μεν, αλλά δεν είναι αεροπορικού τύπου, ενώ δεν έχει και μεντεσέ –την κρατάς στο χέρι στο βενζινάδικο.

Η σέλα αφαιρείται, αλλά από κάτω της χωράνε ελάχιστα πράγματα, ίσως μια κλειδαριά δισκόφρενου -και φυσικά εκεί βρίσκονται και τα εργαλεία της μοτοσυκλέτας

daytona monster 125 action 7

Το πλαίσιο είναι κλειστό, σωληνωτό, με πιρούνι και ψαλίδι να έχουν μικρές διαστάσεις, θυμίζοντας παπί, όμως επαρκούν για τις ταχύτητες και τη χρήση της μοτοσυκλέτας.

Οι ζάντες είναι χυτές, και την πέδηση έχουν αναλάβει ένας δίσκος μπροστά κι ένας πίσω, ενώ το Monster έχει, όπως είναι υποχρεωτικό για τις Euro 4 προδιαγραφές, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

daytona monster 125 details 11

Στο τιμόνι ξεχωρίζει η καλαίσθητη πλάκα, ο… σιελ χρώματος διακόπτης του προβολέα, αλλά και το πανέμορφης αισθητικής δοχείο υγρών φρένου, δοχείο που δεν απαντάται σε μικρές παρά μόνο σε μεγάλες, σύγχρονες και ακριβές μοτοσυκλέτες!

daytona monster 125 details 10

Στα όργανα, το Monster 125 CBS φέρει ένα σύνολο στροφομέτρου αναλογικών ενδείξεων και LCD οθόνης με ψηφιακή απεικόνιση πληροφοριών (κοντέρ, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης ταχύτητας κιβωτίου (!), και δείκτης καυσίμου.

daytona monster 125 details 13

Ειδική μνεία αξίζει στο γιγαντιαίο κλειδί της μοτοσυκλέτας, που είναι μεγαλύτερο ακόμα και από εκείνο μοτοσυκλετών 1.000 κυβικών!

daytona monster 125 details 7

Κλείνουμε με τα ελαστικά… Street Shark που στο στεγνό θα κάνουν τη δουλειά τους, όμως δεν αποτελούν ιδιαίτερα καλή επιλογή για ολισθηρά οδοστρώματα.

Commuter για φίλημα!

daytona monster 125 action 5

Στην πρωινή εκκίνηση ο ψεκασμός δεν θέλει γκάζι, και το Monster θα πάρει άμεσα μπροστά, όμως αν σβήσει κατά το ζέσταμα, τότε κάποιες φορές δυσκολεύεται να πάρει μπροστά. Μόλις ζεσταθεί, ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Εντύπωση κάνει το χαμηλό βάρος των 130 κιλών του Monster 125, που μαζί με την πολύ χαμηλή σέλα βοηθάει πολύ στους επιτόπιους ελιγμούς και στην αίσθηση ασφάλειας που χαρίζει το καλό πάτημα στο έδαφος όταν βρίσκεσαι στη σέλα.

daytona monster 125 details 8

Δεν προλαβαίνεις να διανύσεις τα πρώτα μέτρα, και το δεύτερο στοιχείο που σου κάνει εντύπωση -αυτή τη φορά αρνητική- είναι η υπερβολικά μαλακή σέλα, στην οποία βουλιάζεις γρήγορα, μέχρι να ακουμπήσεις τη σκληρή βάση της!

Η σέλα είναι τόσο μαλακή που αλλάζει ακόμα και τη θέση οδήγησης, καθώς βάζει τον αναβάτη ακόμα πιο «μέσα» στη μοτοσυκλέτα, με τη στάση να θυμίζει παλαιό μικρό custom –πχ. Suzuki GN 125.

daytona monster 125 action 19

Ευτυχώς το να φτιάξεις μια σωστή σέλα σε κάποιο ειδικό κατάστημα κοστίζει 20-30 ευρώ, οπότε το παραπάνω ατόπημα δεν κοστίζει ακριβά για να διορθωθεί.

Η διαδρομή του γκαζιού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, και κάποιες φορές έπιανα τον εαυτό μου να ανοίγει το γκάζι και μετά να αλλάζει θέση στο χέρι, για να στρίψει λίγο ακόμα το γκριπ!

daytona monster 125 details 12

Πολύ ελαφρύς στο τράβηγμα είναι ο συμπλέκτης, ενώ μεγάλη είναι η διαδρομή του λεβιέ ταχυτήτων (ανάλογα με το γκριπ του γκαζιού), και κατά συνέπεια η διαδρομή του αριστερού ποδιού είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως. Παρόλα αυτά το κιβώτιο είναι ακριβές και θετικό, δίχως «νεκρές».

Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι κοντή, και το Monster 125 επιταχύνει δυνατά για μοτοσυκλέτα της κατηγορίας, κάτι που το κάνει ασφαλές, διασκεδαστικό και αξιόμαχο σε όλες τις αστικές καταστάσεις.

daytona monster 125 details 19

Εκεί που δεν τα καταφέρνει τόσο καλά είναι στον αυτοκινητόδρομο, καθώς η κοντή κλιμάκωση των 5 σχέσεων, μεταφράζεται σε μικρή τελική ταχύτητα 102 χλμ/ώρα με τον κόφτη να επεμβαίνει στα 103 χλμ/ώρα.

daytona monster 125 action 2

Στα 92 χλμ/ώρα το Monster κινείται με 9.000 rpm, χίλιες στροφές πριν τα κόκκινα, ενώ στα 102 χλμ/ώρα βρίσκεται στις 10.000 rpm, μέσα στα κόκκινα δηλαδή.

Εμείς οδηγήσαμε τόσο στην Εθνική Οδό όσο και στην Αττική Οδό, και το θέμα μας δεν ήταν τόσο η ασφάλεια μας, όσο οι ψηλοί ρυθμοί περιστροφής του κινητήρα σε αυτές τις ταχύτητες. Για λόγους αξιοπιστίας λοιπόν, δεν συνιστάται η καθημερινή χρήση του Monster 125 σε αυτοκινητόδρομο.

daytona monster 125 action 12

Στο αστικό τοπίο πάντως, και δη στο κέντρο, το Monster θέλει ένα ελαφρύ πατινάρισμα στην εκκίνηση, όμως μετά κινείται ταχύτατα, είναι εξαιρετικά ευέλικτο, και φρενάρει δυνατά!

daytona monster 125 details 20

Αμφότερα τα δισκόφρενα έχουν μεγάλη δύναμη, και το μπροστινό γονατίζει το πιρούνι, φρενάροντας δυνατά. Το σύστημα CBS βοηθάει στο ασφαλέστερο και καλύτερο φρενάρισμα.

daytona monster 125 details 4

Οι αναρτήσεις είναι ενδοτικές, και προσανατολισμένες στην άνεση, και η συμπεριφορά τους στις λακκούβες είναι ικανοποιητική.

daytona monster 125 action 11

Όσον αφορά στην κατανάλωση του, κατά τη δοκιμή μας κυμάνθηκε στα 2.8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, κάτι που με το ρεζερβουάρ των 14,5 λίτρων μεταφράζεται σε… 518 χιλιόμετρα αυτονομίας! Άντε γεια.

Ο ορισμός του Value for Money

daytona monster 125 action 14

Το Daytona Monster 125 CBS είναι αυτό που κλασικά αποκαλούμε «τίμια» πρόταση, δίνοντας αξία στα ευρώ του αγοραστή. Με όμορφη και σύγχρονη εμφάνιση, χώρους για 2 άτομα, καλό επίπεδο εξοπλισμού, εξαιρετικά φειδωλή κατανάλωση βενζίνης, τρομερή τιμή και το σίγουρο όνομα της Γκοργκόλης Α.Ε. από πίσω, έχει τα φόντα να γίνει το απόλυτο αστικό commuter στις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας Α1.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τιμή 1.795 ευρώ
Κινητήρας Τετράχρονος
Κύλινδροι / Βαλβίδες 1 / 2
Ψύξη Αερόψυκτο
Τροφοδοσία EFI
Εκκίνηση Μίζα – Μανιβέλα
Μετάδοση 5 Ταχύτητες
Ισχύς 11 PS / 9000 rpm
Ροπή 9.0 Nm / 7500 rpm
Εμπρός φρένο Δίσκος 210 mm με CBS
Πίσω φρένο Δίσκος 188 mm με CBS
Εμπρός ελαστικό 90/90-17
Πίσω ελαστικό 130/70-17
Βάρος 130kg
Ρεζερβουάρ 14.5 lt

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 09:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Daytona Rockstar 400 Πρώτη επαφή – Daytona R310 by Zontes »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon