.
Κατηγορία KTM
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 10:51

Test – KTM Motocross 250 & 450 SX-F - 2015

 

Οι πρωταθλήτριες

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Χρήστος Καραγιωργάκης

Η μία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην MX2 με τον Jordi Tixier, η άλλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στην Open με τον Σταμάτη Δημολιάνη. Οδηγούμε και βγάζουμε τα απωθημένα μας πάνω στις νέες SX-F 250 και SX-F 450 του 2015!

Τα παιχνίδια

Πρόσφατα η KTM S.E.E. έδωσε την ευκαιρία στους Έλληνες δημοσιογράφους να οδηγήσουν τις νέες Motocross 250 και 450 SX-F στην Ζήρεια, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια MX1 KTM 350 SX-F ήταν απούσα αλλά το κενό της καλύφθηκε άριστα από τις υπόλοιπες δύο που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Η διαδρομή που είχε σχεδιαστεί περιελάμβανε ανηφόρες που χρειαζόντουσαν αρκετή δύναμη, κλειστές στροφές στις οποίες δημιουργήθηκαν μπερμ στο μαλακό χώμα με το πέρασμα των μοτοσυκλετών, ένα μικρό άλμα, και κάποιες ανοιχτές στροφές. Ίσως όχι το ιδανικό πεδίο για να αξιολογήσεις τις δυνατότητες μοτοσυκλετών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να πηδάνε… πολυκατοικίες στα χέρια ειδικών, αλλά ένα εκπληκτικό μέρος για να περάσεις καλά και να δεις τι έχουν να σου προσφέρουν τέτοιες απαιτητικές μοτοσυκλέτες, σε διαδρομή τύπου scramble.

Με την θερμοκρασία να παίζει ανάμεσα στους 3 και 6 βαθμούς κελσίου, τα σύννεφα να μας σκεπάζουν και την ομίχλη να κλείνει το βουνό, το τοπίο και οι συνθήκες ήταν ιδανικά για παιχνίδι. Στο οποίο παιχνίδι, το 250 SX-F ήταν αυτό που είχε την τύχη να μας ξεναγήσει στην διαδρομή, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι ένα απλό παιχνίδι.

Το “μικρό”


Έξω από τα νερά του, μιας και χρειάζεται μεγάλα άλματα, γρήγορες πίστες και γεροδεμένα μπερμ για να στρίψει ικανοποιητικά, το motocross 250 SX-F μας έδειξε ότι “λυσσάει” όταν κρατάς το γκάζι στο τέρμα. Είναι αρκετά πιο δυνατό από την enduro έκδοση σε απόδοση, και ειδικά στις ψηλές στροφές, δεν κρατιέται και προσπαθεί να σου φύγει από τα χέρια. Από τις χαμηλές στροφές σε προετοιμάζει για την δύναμη που διαθέτει, όντας το πιο δυνατό 250 τετράχρονο Motocross. Ο κινητήρας του είναι νευρικός από τις χαμηλές στροφές, αλλά σαν 250, θα νιώσει καλύτερα όταν το “μαστιγώσεις” ανεβάζοντας στροφές στις εξόδους στροφών ή στις ανηφόρες με χρήση συμπλέκτη.

Η δύναμη του δεν είναι τέτοια που θα σε τρομάξει, τουλάχιστον όχι μέχρι να φτάσει στις ψηλές στροφές, και μέχρι εκεί, θα μπορείς να το οδηγάς γρήγορα και να το ελέγχεις. Θα πάρεις όλη την δύναμη κρατώντας το γκάζι στο τέρμα αλλά και πάλι στις μεγάλες ανηφόρες, θα χρειαστεί διατήρηση των στροφών ψηλά για να γεμίσει ιδανικά όλες τις σχέσεις. Στον αντίποδα, η φόρα που παίρνει είναι τέτοια που θα σε βοηθήσει να φρενάρεις σωστά και να το τοποθετείς στις γραμμές που θες, να το βάζεις στα μπερμ, και να ανοίγεις ξανά το γκάζι για να συνεχίσεις την διαδρομή σου.

Δεν είναι απόλυτο ώστε να κουράζεσαι για να το ελέγξεις αφού είναι όσο ακριβώς θα χρειαζόσουν, αν ήσουν ερασιτέχνης και όχι και τόσο προπονημένος αναβάτης. Ιδανικό για διαδρομές τύπου scramble και για αναβάτες που θέλουν να οδηγούν επιθετικά όπως ένα δίχρονο 125 το οποίο όμως είναι πολύ πιο γεμάτο σε όλη την καμπύλη απόδοσης.
Συνολικά, είναι ένα άκαμπτο σύνολο, το οποίο με τις μαλακά ρυθμισμένες για την περίσταση αναρτήσεις, δούλευε εξαιρετικά, και δεν χρειαζόταν κάποια αλλαγή για να αντεπεξέρθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένες διαδρομής.
Βγαίνοντας από την πίστα, διαπιστώνεις ότι το 250 SX-F είναι ένα όπλο που ζυγίζεται καλά στα άλματα, προσγειώνεται χωρίς να σε κουράζει και περιμένει πως και πως έναν προπονημένο αναβάτη να κάνει εκπληκτικούς χρόνους κοντράροντας μεγαλύτερους κυβισμούς.

 Το “όπλο”


Αν το 250 SX-F είναι ένα όπλο για προπονημένους, το 450 είναι ένα πολυβόλο έτοιμο να εκπυρσοκροτήσει. Λίγο οι σφιχτές αναρτήσεις – που την συγκεκριμένη μέρα ήταν ρυθμισμένες μαλακά ώστε να ταιριάξουν στην πίστα, λίγο ο τροχός των 19 ιντσών, λίγο το άκαμπτο πλαίσιο, και έχεις ένα σύνολο που θα σε κουράσει γρήγορα αν δεν είσαι προπονημένος. Πιάνεις όμως το νόημα, βλέποντας την μοτοσυκλέτα να προσγειώνεται με χαρακτηριστική άνεση από το άλμα, χωρίς να συμπιέζεται, αλλά ούτε να σου μεταφέρει χτυπήματα σε χέρια και πόδια. Την αδρεναλίνη όμως την νιώθεις ξεκάθαρα με το 450 SX-F, αφού το κράνος ξεχειλίζει χαμόγελο όπως ανοίγεις το γκάζι. Αυτός ο κινητήρας, σε κάνει να ξεχνάς το μήκος της ευθείας.

Όπως ανοίγεις το γκάζι, ίσα που προλαβαίνεις να πατήσεις τα φρένα για να μην βγεις έξω από τις κορδέλες. Η απόδοση έρχεται σαν μια κλωτσιά που σε χτυπάει στην κοιλιά και σε αναγκάζει να διπλωθείς στα δύο. Κρατιέσαι γερά για να μην φύγεις από πάνω του, το ανοίγεις στο τέρμα και καταπίνει τις δύσκολες ανηφόρες πριν το καταλάβεις. Προσπαθείς να το φρενάρεις για να το τοποθετήσεις στο μπερμ και μόλις ανοίξεις το γκάζι, κρατιέσαι από το τιμόνι για να μην φύγεις πίσω. Δύναμη λέμε!
Δύναμη και διάρκεια, τέτοια που δεν καταλαβαίνει από βάρος αναβάτη, σχέση στο κιβώτιο, κλίση ανηφόρας, τίποτα. Μιλάμε για το απόλυτο όπλο, το οποίο είναι στιβαρό και άκαμπτο, και όπως είναι λογικό, σε μία τέτοια πίστα δεν μπορείς να το απολαύσεις. Χρειάζεται προπονημένους αναβάτες για να “βγάλει κέφια” και τους υπόλοιπους θα τους κουράσει.

Και όσο για το 4τάχυτο κιβώτιο; Σε κάνει να νομίζεις ότι είναι αυτόματο, αφού αρκεί μία σχέση για να κινηθείς πολύ γρήγορα μέσα σε μία κορδελάτη ειδική διαδρομή.
Όσο πιο ανοιχτή η διαδρομή, τόσο καλύτερα για το 450 SX-F, ώστε να έχεις ευθείες και τα ανάλογα “χέρια” για να απολαύσεις αυτή την εκπληκτική δύναμη, την σταθερότητα και την ακαμψία του συνόλου.

Αλλαγές 2015


Για το 2015 τα μοντέλα SX-F διαθέτουν νέο πλαίσιο με βελτιωμένα τα σημεία στήριξης του μοχλικού της πίσω ανάρτησης. Να σημειώσουμε πως ο ορισμός “νέο” μπορεί να οφείλεται μόνο σε αυτό, μιας και εκτός της ενίσχυσης και του πορτοκαλί χρωματισμού του πλαισίου, δεν αναφέρεται κάποια άλλη αλλαγή σε σχέση με τα μοντέλα 2014. Έχει αλλάξει η σχέση προοδευτικότητας στο μοχλικό της πίσω ανάρτησης ενώ και οι αναρτήσεις διαθέτουν πλέον νέες ρυθμίσεις για την νέα χρονιά.

Τα στεφάνια τροχών είναι πλέον μαύρα της Excel ενώ έχουν τοποθετηθεί νέα άκρα στο μπροστινό σύστημα, όπως και νέα προστατευτικά καλαμιών. Ο μπροστινός άξονας τροχού μίκρυνε την διάμετρό του στα 22mm από 26mm, ενώ οι νέες μοτοσυκλέτες διαθέτουν διαφορετικούς χρωματισμούς με εντονότερο το λευκό, αλλά και διαφορετικά γραφικά για το 2015.

 Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 11:26

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon