.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 12:38

Yamaha – Προσεχώς αναβάθμιση στις ηλεκτρονικές αναρτήσεις της

Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παροχή λειτουργιών anti-dive και anti-squat, σε συνδυασμό με τις αυτόματες ρυθμίσεις κατά την λειτουργία τους.

Με βάση ρεπορτάζ από τα διεθνή μέσα, η Yamaha αναπτύσσει ένα νέο λογισμικό για τις ηλεκτρονικές της αναρτήσεις, το οποίο θα επιχειρήσει να λύσει δύο βασικά προβλήματα που συναντώνται στις μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων: Την βύθιση του μπροστινού κατά το έντονο φρενάρισμα και το «κάθισμα» του πίσω μέρους (squatting) κατά την έντονη επιτάχυνση. Και τα δύο χαρακτηριστικά είναι επιθυμητά από τους αναβάτες κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, αλλά μέχρι ένα βαθμό σε κάθε περίπτωση, καθώς τόσο το dive όσο και το squat αλλάζουν την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας. Η καταπολέμηση τους, κυρίως της βύθισης του μπροστινού, ήταν ανέκαθεν μια άσκηση για τους μηχανολόγους, με τις μοτοσυκλέτες εναλλακτικού μπροστινού π.χ. Bimota Tesi και Yamaha GTS1000, να στοχεύουν ακριβώς σε αυτό.

Δυστυχώς τα εναλλακτικά μπροστινά συστήματα δεν προσφέρουν την επιιθυμητή αίσθηση στον αναβάτη κατά την οδήγηση, κάτι που τελικά υπονομεύει την εμπειρία. Άρα... το πατροπαράδοτο πιρούνι καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, κάτι που ίσως γίνεται πιο εύκολο με την συνδρομή της τεχνολογίας των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο λογισμικό των αναρτήσεων της Yamaha θα προσαρμόζει τις αποσβέσεις των αναρτήσεων της ώστε να μειώνει κατά το δυνατόν τόσο την βύθιση κατά το φρενάρισμα, όσο και το κάθισμα κατά την επιτάχυνση, διατηρώντας φυσικά και όλα τα πλεονεκτήματα του συστήματος – την ζωντανή αναπροσαρμογή ρυθμίσεων ανάλογα με τις συνθήκες.

Αυτή η τεχνολογία αφορά κυρίως τις μοτοσυκλέτες πολύ υψηλών επιδόσεων και μένει να δούμε, αν, πότε και σε ποιά μοντέλα της θα την χρησιμοποιήσει η Yamaha. Με μοτοσυκλέτες όπως τις R1 και R1M να οδεύουν προς κατάργηση για χρήση δρόμου, το νέο σύστημα θα μπορούσε να αφορά την αναμενόμενη R9 ή την Tracer 9GT.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 12:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon