.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 16:18

Test - BMW G 310 GS (2024)

Κληρονόμος

Ξανασυναντιόμαστε μετά από τέσσερα χρόνια με τη μικρότερη σε κυβισμό μοτοσυκλέτα στη γκάμα της BMW που συνεχίζει με νέα χρώματα και βαριά σχεδιαστική κληρονομία την πορεία της εντός και εκτός δρόμου.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Από το 2016 που πρωτοεμφανίστηκε ανάμεσά μας το BMW G 310 GS πολύ λίγα έχουν αλλάξει στη μοτοσυκλέτα. Σχεδιαστικώς η σιλουέτα είναι πρακτικά ίδια από την πρώτη στιγμή, με μόνο φρέσκα χρώματα και γραφικά να ανανεώνουν το μοντέλο κάθε χρόνο.

Κατασκευασμένο σε συνεργασία με την TVS Motor Company στην Ινδία, το G 310 GS σχεδιάστηκε εξαρχής ως μια προσιτή BMW που θα μπορούσε να ανοίξει τα φτερά της γερμανικής εταιρείας στις αγορές της Ασίας, αλλά και να προσελκύσει νέο κοινό στις δυτικές αγορές στοχεύοντας στο νεανικότερο πελατολόγιο των διπλωμάτων οδήγησης Α2.

Βασικό όπλο του είναι η τιμή, με την οποία μπορεί να απευθυνθεί σε κόσμο που δύσκολα θα πλησίαζε οικονομικώς τα μεγάλα μοντέλα της οικογένειας GS, κάτι που φωτογραφίζεται γλαφυρά και στον εξοπλισμό που διαθέτει. Το G 310 GS είναι λιτό κι απέριττο σε όλα του, με ένα δικάναλο σύστημα ABS και έναν μονόδρομο συμπλέκτη να γαρνίρουν με το κάτι παραπάνω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, δίπλα στις αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις και την LCD οθόνη στα όργανα.

A15A4062

Στην όγδοη χρονιά του φέτος στις αγορές του κόσμου το Α2 on-off της BMW συνεχίζει την πορεία του ως είχε, με μόνο μερικά φρέσκα χρώματα να αποκαλύπτουν τη χρονιά στην οποία κατασκευάστηκε.

Η σχεδιαστική λογική πάνω στην οποία χτίζεται το G 310 GS είναι αυτή της διπλής χρήσης, εμπλουτισμένη με ικανές διαδρομές αναρτήσεων 180 χιλιοστών μπροστά και πίσω, καθώς και προστατευτική ποδιά κάτω από τον κινητήρα στον βασικό εξοπλισμό.

Το ύψος σέλας στα 835 χιλιοστά είναι αρκετά φιλικό, ειδικά από τη στιγμή που η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά λεπτή στη μέση της για να βοηθήσει την εύκολη πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος, σκαρώνοντας μια θέση οδήγησης που θα τη χαρακτήριζα εργονομικότατη.

Αν και το G 310 GS είναι εν γένει αρκετά μικρόσωμο σε όλες του τις διαστάσεις, ως αναβάτης 182 εκατοστών και αρκετών κιλών βρήκα εύκολα την άνεσή μου στη σέλα και τα μαρσπιέ του με τα χειριστήρια να έρχονται φυσικά στα χέρια μου. Από τη θέση οδήγησης δεν αντιλαμβάνομαι μια μικρόσωμη μοτοσυκλέτα, αλλά μια μικρομεσαία adventure πλήρους μεγέθους.

A15A4129

Στον δρόμο το G 310 GS βγάζει τη δύναμή του προοδευτικά, καθώς οι 33.5 ίπποι του ανεστραμμένου - τροφοδοσία από μπροστά και εξάτμιση από πίσω, αλά Yamaha YZ450F - μονοκύλινδρου εστιάζουν περισσότερο στην ελαστικότητα παρά στη ροπή χαμηλά. Επιταχύνει ικανοποιητικά και φτάνει γρήγορα σε τριψήφιες ταχύτητες, συνεχίζοντας να παράγει σταθερά δύναμη και ψηλά, φτάνοντας σε τελική ταχύτητα που ξεπερνά τα 150 km/h στο κοντέρ.

Αυτά συμβαίνουν με μια μέση κατανάλωση καυσίμου της τάξης των 4.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, με τη σχετική διακύμανση ανάλογα με τη συμπεριφορά του δεξιού χεριού. Σε χαλαρή κίνηση στην πόλη η τιμή αυτή πέφτει εύκολα, αλλά στον ανοικτό δρόμο χρειάζεται να κρατάς τις στροφές σχετικά ψηλά για να έχεις μια ικανοποιητική ταχύτητα ταξιδιού, λ.χ. γύρω στα 110-120 km/h, κάτι που τραβά την κατανάλωση πιο κοντά στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Το G 310 GS είναι εύχρηστο και πρακτικό στην καθημερινότητα εξυπηρετώντας ξεκούραστα και εύκολα τις μετακινήσεις του ιδιοκτήτη του. Χωρά παντού, κρατά τον αναβάτη σε ένα ύψος που του εξασφαλίζει αρκετά καλή ορατότητα και έχει τη δύναμη για να ξεκολλήσει γρήγορα από μποτιλιαρίσματα και φανάρια.

Φιλοξενεί δύο ενήλικες στη σέλα του, κάνει υπέροχες βόλτες εντός και εκτός πόλης, ενώ έχει τη δύναμη που χρειάζεται για να μη νιώθει έξω από τα νερά του στο επαρχιακό δίκτυο. Τα δυναμικά του όρια ξεκινούν εκεί που αρχίζουν οι σπορ προθέσεις του αναβάτη του, καθώς οι αναρτήσεις του είναι σχεδιασμένες με αρκετά χαλαρές αποσβέσεις κι έτσι αρχίζει να δυστροπεί στην προσπάθεια για στριφτερή σπορ οδήγηση.

A15A4041

Η αντίθεσή του έγκειται στα on-off χαρακτηριστικά του, καθώς όλα δείχνουν να υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Τα φρένα του έχουν τη δύναμη που απαιτείται για να τιθασεύουν τα 175 υγρά κιλά του, μα η δύναμη πέδησης βγαίνει προοδευτικά στον μπροστινό δίσκο και το αρχικό δάγκωμα δεν είναι αυτό που θες για να ψάξεις πόσο πιο αργά μπορείς να φρενάρεις για την είσοδο της στροφής.

Οι μαλακές αναρτήσεις υπηρετούν την άνεση στους κακούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, όπως αυτούς που κατά κόρον συναντά κανείς στις ελληνικές πόλεις, και μόνο όταν πιεστούν δείχνουν απροθυμία να ακολουθήσουν σε απαιτητικότερους ρυθμούς με πλεύσεις που περιορίζουν το ψάξιμο των στριφτερών ορίων του G 310 GS.

Ανάλογη είναι η εικόνα και εκτός δρόμου, όπου η μοτοσυκλέτα της BMW αποδεικνύεται ευκολοδήγητη και φιλικότατη όσο ο ρυθμός παραμένει εντός περιηγητικών ορίων. Σε τέτοια χρήση οι αναρτήσεις κάνουν καλά τη δουλειά της απορρόφησης των ανωμαλιών που συναντούν οι τροχοί και η προοδευτικότητα του μπροστινού φρένου αποδεικνύεται σοφή επιλογή, ειδικά από τη στιγμή που το ABS δε διαθέτει δυνατότητα απενεργοποίησης.

Και στο χώμα το G 310 GS δείχνει άμεσα πως δεν επιθυμεί επιθετική οδήγηση, καθώς στην προσπάθεια να του συμπεριφερθείς ως εντούρο αρχίζουν οι αναπηδήσεις των τροχών στα κοπανήματα και, μοιραία, η απώλεια πρόσφυσης. Με τροχούς 19 και 17 ιντσών, χυτές ζάντες και λάστιχα χωρίς αεροθάλαμο, το G 310 GS είναι απολαυστικά αποτελεσματικό στη χωμάτινη βόλτα, ως οφείλει, αλλά μέχρις εκεί.

A15A4103

Βάσει της τιμής του το BMW G 310 GS κατοικεί στα ψηλότερα ράφια της κατηγορίας του στην ελληνική αγορά. Ο χώρος των μικρομεσαίων adventure/on-off σε αυτόν τον κυβισμό διαθέτει λιγότερες επιλογές από τον συνωστισμό στα πέριξ των 500 cc, με κάποια μοντέλα που πηγαίνουν προς το πιο χωμάτινο πεδίο - Honda CRF300L και Rally, Voge 300 Rally - και πιο άμεσους ανταγωνιστές του G 310 GS σε μοντέλα όπως τα Benelli TRK 251, KTM 390 Adventure, SYM NH-T300, Voge 300DS και Zontes 350 T2.

Για κάποιον περίεργο λόγο το κομμάτι των on-off 300-350 cc δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους μεγάλους Ευρωπαίους και Ιάπωνες κατασκευαστές που ως επί το πλείστον δε διαθέτουν τέτοιες μοτοσυκλέτες διπλής λογικής - γεγονός που μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση σε περιπτώσεις όπως της Yamaha λ.χ. που έχει εδώ και χρόνια στα χέρια της έναν εξαιρετικό δικύλινδρο 300 κυβικών και δεν τον έχει χρησιμοποιήσει σε κανένα on-off μοντέλο, σ' ένα μικρό Tracer ας πούμε.

Το BMW G 310 GS δείχνει πολύ ακριβότερο από τους περισσότερους ανταγωνιστές του στα €6,700 συγκρινόμενο ευθέως μόνο με το KTM 390 Adventure - με κοινό παράγοντα τον ινδικό δάκτυλο που κρύβεται πίσω και από τις δύο αυτές μοτοσυκλέτες. Εκεί ωστόσο η σύγκριση γέρνει αισθητά προς την αυστριακή πλευρά με εμφανέστατη υπεροπλία σε σχεδόν όλα τα μετρήσιμα πεδία: δύναμη και εξοπλισμός.

Από κάτω του ελοχεύει ένας κόσμος πολύ φτηνότερων προσφορών, επίσης με πλουσιότερο εξοπλισμό, όχι όμως και με το πρεστίζ που περιβάλλει το λογότυπο της BMW Motorrad. Προφανώς και εκεί είναι που πατά η τιμολόγηση του G 310 GS, στην έκδηλη σχεδιαστική συγγένεια με τα μεγάλα GS της BMW που αναμφίβολα του δίνει έξτρα πόντους στο μυαλό αρκετών υποψήφιων αγοραστών.

A15A4131

Εξοπλισμός δοκιμής: Moto Market

Κράνος: NOX N312 Crow

Τζάκετ: Norcode Senegal

Γάντια: Five E WP

Μπότες: Forma Cooper Camo

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

BMW G 310 GS

Εισαγωγέας

BMW Motorrad Hellas
Τιμή

€6,700

Εγγύηση

3 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

313

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

80 x 62.1

Συμπίεση

10.9: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Μπαταρία

12 V / 8 Ah

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος μονόδρομος

Μετάδοση

Κιβώτιο έξι σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα X-Ring

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,075 x 880 x 1,230

Μεταξόνιο (mm)

1,420

Γωνία κάστερ (°)

26.7

Ίχνος  (mm)

98

Ύψος σέλας  (mm)

835

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

175 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

11.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 180 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 180 mm, προφόρτιση ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

Metzeler Tourance (tubeless)

Μπροστά

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 300 mm, ακτινική δαγκάνα BYBRE 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα BYBRE 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

33.5 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

2.9 / 7,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 16:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW F 900 GS 2024 - Αποστολή στην Ισπανία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon