.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 14:37

Τεχνική ανάλυση – BMW F900 R / XR 2020

Πώς επιτυγχάνεται ένα άλμα 18 ίππων

Η παρουσίαση των νέων F900 R και XR από τη BMW σηματοδότησε μια νέα γενιά του δικύλινδρου σε σειρά κινητήρα της. Θα περίμενε κανείς αυτό το ντεμπούτο να συντελεστεί μέσω του δημοφιλέστατου F 850 GS, ωστόσο οι Γερμανοί προτίμησαν να ξεκινήσουν από δύο άλλα μοντέλα.

Ο λόγος για το γυμνό roadster R, το οποίο ήταν και το μόνο μοντέλο της οικογένειας που δεν είχε δεχτεί τον κινητήρα των 853 cc και παρέμενε περίπου ως είχε παρουσιαστεί το μακρινό 2008 με τον αρχικό κινητήρα των 800 cc.

Δίπλα του, η BMW αποκάλυψε και το F900XR, ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που έρχεται να επεκτείνει τη φαμίλια στη Road Adventure κατηγορία για πρώτη φορά αντιγράφοντας το μεγάλο τετρακύλινδρο S1000XR.

Αμφότερες οι νέες μοτοσυκλέτες βασίστηκαν στο πακέτο του τρέχοντος F850GS, πάνω στο οποίο εξελίχθηκε ο κινητήρας και το πλαίσιο, για να προσαρμοστούν στη συνέχεια στη λογική του roadster R και στην ψηλή sport touring φιλοσοφία του XR.

P90382699 highRes

Κινητήρας

Η κινητήρια μονάδα δεν είναι εντελώς νέα, αποτελώντας ουσιαστικά την εξέλιξη της τελευταίας αναβάθμισης που είχε ανεβάσει τη συνολική χωρητικότητα του δικύλινδρου πατριάρχη της οικογένειας από τα 798 στα 853 cc.

Τώρα η BMW μεγάλωσε τη διάμετρο των εμβόλων κατά 2 χιλιοστά, καταλήγοντας σε ένα ζυγάρι κυλίνδρων που ο καθένας του μετρά 86 x 77 mm (διάμετρος x διαδρομή) και πλέον μας δίνει συνολική χωρητικότητα 895 κυβικών εκατοστών.

Αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη αλλαγή. Η προσαρμογή στις Euro 5 απαίτησε αρκετές επεμβάσεις, με πρώτη και καλύτερη την αυξημένη σχέση συμπίεσης του νέου θαλάμου καύσης – μια αλλαγή που παρατηρούμε σε πολλούς ανανεωμένους κινητήρες της αγοράς, καθώς αυτό εξυπηρετεί την καλύτερη (άρα καθαρότερη) καύση και την οικονομία καυσίμου.

Με τα δύο κομβία να εδράζουν στον στρόφαλο σε μεταξύ τους γωνία 90 μοιρών, η ανάφλεξη των κυλίνδρων σε απόσταση 270 μοιρών αποτελεί ένα ακόμη κοινό γνώρισμα πολλών εν σειρά κινητήρων σε μια προπάθεια να προσομοιάσουν τον ήχο και τη λειτουργία ενός V2 – δίχως τα εγγενή μειονεκτήματά του, όπως λ.χ. ο μεγαλύτερος όγκος που υποχρεωτικά καταλαμβάνει στο πλαίσιο ή τα περισσότερα κινητά μέρη (δύο κεφαλές κλπ).

Στον ανανεωμένο δικύλινδρο της BMW τα πιστόνια είναι πλέον σφυρήλατα και όχι χυτά, όπως πριν, με σχεδιασμό που ανεβάζει τη σχέση συμπίεσης στο 13.1:1.

Στο ταμείο η BMW μας εξηγεί πως η ονομαστική ισχύς και στις δύο περιπτώσεις (R και XR) ανέρχεται στους 105 hp στις 8,500 rpm. Αυτό σημαίνει 10 επιπλέον άλογα για το XR και 18 για το R και μάλιστα 500 στροφές ψηλότερα από τις δύο προηγούμενες μορφές του σε 800 και 850 κυβικά.

Όσο για τη ροπή, παραμένει στο ίδιο μέγιστο με πριν, 9.4 kg.m, τώρα 250 στροφές ψηλότερα, δηλαδή στις 6,500 rpm. Ωστόσο η BMW εξηγεί πως η διαφορά δεν είναι στη μέγιστη τιμή της ροπής, αλλά στην πιο γεμάτη κατανομή της σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα.

Αν έχουν φουσκώσει οι καμπύλες στις χαμηλές και μεσαίες, διατηρώντας το ίδιο ικανοποιητικότατο μέγιστο, αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο κινητήρας φροντίζει για την ηρεμία του αναβάτη με δύο, αντίστροφα περιστρεφόμενους ακτικραδασμικούς άξονες, ενώ στη στάντρ του μορφή εξοπλίζεται με υγρό συμπλέκτη που διαθέτει σύστημα anti-hopping, δηλαδή λειτουργεί μονόδρομα, κρατώντας υπό έλεγχο τον πίσω τροχό σε έντονα κεταβάσματα σχέσεων.

Σημειώνουμε ακόμη πως ο κινητήρας αυτός πληροί τις πρϋποθέσεις για περιορισμό εντός των ορίων των διπλωμάτων Α2 (47 hp).

power

Βασικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Η βασική έκδοση του F900 και στις δύο εκδόσεις διαθέτει στον βασικό του εξοπλισμό σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί, Keyless, το οποίο επίσης περιλαμβάνει και την τάπα του ρεζερβουάρ, την κλειδαριά τιμονιού και τον συναγερμό.

Οι στάνταρ διαθέσιμες riding modes είναι δύο, Rain και Road, με τη διαφορά να αφορά την απόκριση του γκαζιού και την ανάλογη προσαρμογή των υπολοίπων ηλεκτρονικών στον επιθυμητό τρόπο οδήγησης.

Αυτά περιλαμβάνουν το BMW Motorrad ABS και το σύστημα ευστάθειας ASC (Automatic Stability Control) με επιλογή απενεργοποίησης, δηλαδή το βασικό traction control της εταιρείας.

Επιπλέον αυτών, η BMW πρωτοτυπεί βάζοντας στον βασικό εξοπλισμό το Dynamic Brake Light, μια απλή διάταξη που προειδοποιεί τα οχήματα από πίσω ανάβοντας το φως φρένου αυτόματα με την επιβράδυνση, έστω κι αν ο αναβάτης δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει κάποιο φρένο. Διαθέτει μάλιστα και προειδοποίηση ασφαλείας σε δύο στάδια σε περίπτωση φρένων πανικού: αρχίζει με σταθερό φως και μετά αναβοσβήνει.

Η επόπτευση όλων των συστημάτων περνά μέσα από μια έγχρωμη οθόνη TFT 6.5 ιντσών, η οποία μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth με έξυπνες συσκευές ακόμη και δίχως τη δωρεάν εφαρμογή BMW Motorrad Connected App.

Αυτά στον βασικό εξοπλισμό των F900R και XR, διότι το κατάλογος των έξτρα διαθέτει ουκ ολίγα ενδιαφέροντα κόλπα.

P90382776 highRes

Προαιρετικά ηλεκτρονικά συστήματα

Ξεκινάμε με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο αμορτισέρ Dynamic ESA, το οποίο προστίθεται στον κατάλογο των συστημάτων που εναρμονίζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με την επιλεγμένη riding mode.

Εδώ τώρα δεν έχουμε μόνο τις στάνταρ Rain και Road, καθώς η προσθήκη των Riding Modes Pro γεμίζει την οθόνη με πληροφορίες όπως γωνία κλίσης, επιβράδυνση, χρονόμετρο.

Παράλληλα, ο αναβάτης έχει δύο πιο σπορτίβικες επιλογές, τις Dynamic και Dynamic Pro, στο οπλοστάσιό του.

Όλα τα συστήματα ασφαλείας ανεβαίνουν ένα σκαλί ψηλότερα με το πακέτο Pro, καθώς πλέον σημειώνουμε Cornering ABS και Dynamic Traction Control, πλέον ρυθμισμένα και προσαρμοσμένα δηλαδή ανάλογα με τη κλίση της μοτοσυκλέτας.

Η μετάδοση μπορεί να ενισχυθεί με ένα Shift Assistant Pro, δηλαδή ένα quickshifter δύο δρόμων, τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα σχέσης.

Στον συμπλέκτη με τη μηχανική μονόδρομη διάταξη, προστίθεται το ηλεκτρονικό σύστημα Engine Drag Torque Control που η BMW αποκαλεί και ως MSR. Πρόκειται για ένα χέρι βοηθείας στον συμπλέκτη που επεμβαίνει όταν ο πίσω τροχός χάνει πρόσφυση στο κατέβασμα σχέσης ή το έντονο φρενάρισμα λόγω γλιστερού οδοστρώματος – κάτι που είδαμε να τοποθετείται ξανά πρόσφατα και στο R18.

Ένα ενδιαφέρον φρέσκο σύστημα είναι το Dynamic Brake Control, το οποίο φροντίζει να βγάζει από την εξίσωση το γκάζι την ώρα που η μοτοσυκλέτα φρενάρει. Αυτό επεμβαίνει στο ενδεχόμενο ο αναβάτης να αρπάξει τη μανέτα του φρένου σε μια επείγουσα κατάσταση δίχως να έχει κλείσει τελείως το γκάζι, με αποτέλεσμα να μην παίρνει όλη τη διαθέσιμη δύναμη πέδησης ως αποτέλεσμα.

Τα προαιρετικά συστήματα ηλεκτρονικών μετρούν ακόμη Adaptive Cornering Light, δηλαδή δυο έξτρα σειρές LED φώτων στα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα που στέλνουν το φως τους στο εσωτερικό της στροφής – όταν η μοτοσυκλέτα έχει πλαγιάζει πάνω από 7 μοίρες και κινείται με περισσότερα από 10 km/h. Και αυτό το σύστημα παρουσιάστηκε στο R18.

Τέλος, υπάρχει πάντα η πρόβλεψη για την προσθήκη του Intelligent Emergency Call, δηλαδή του συστήματος που ειδοποιεί αυτόματα για βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.

P90373173 highRes

Μάθημα Γεωμετρίας

Μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή που σημειώνουμε στα νέα F900R και F900XR αφορά στη θέση του ρεζερβουάρ καυσίμου. Αντί για την παραδοσιακή τοποθέτηση της σειράς F της BMW, κάτω και πίσω από τη σέλα, εδώ μετακόμισε μεταξύ αναβάτη και τιμονιού.

Αμφότερα τα νέα μοντέλα φορούν πλαστικά ρεζερβουάρ με χωρητικότητες 15 λίτρα το XR και 13 το R. Σύμφωνα με τη BMW, η επιλογή αυτή μείωσε το βάρους του εξαρτήματος κατά 60% σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της οικογένειας, με το δοχείο στο μεγαλύτερο εκ των δύο (F900XR) να ζυγίζει μόλις 2.8 κιλά άδειο.

Οι αλλαγές που εντοπίζουμε στα μοντέλα του 2020 περιλαμβάνει νέο, αφαιρούμενο υποπλαίσιο που εξυπηρετεί τις νέες γραμμές και τη λεπτότερη σιλουέτα που σχεδίασε η BMW.

Στις αναρτήσεις μπροστά έχουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm, άνευ ρυθμίσεων, ενώ πίσω συναντάμε ένα αμορτισέρ με ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς που προαιρετικά μπορεί να αναβαθμιστεί με το ηλεκτρονικό ESA.

Δείτε σε έναν πίνακα τις διαφορές στη γεωμετρία των δύο μοντέλων και μια σχετική σύγκριση με το F800R – το XR δεν έχει προκάτοχο για να συγκριθεί.

  F800R F900R F900XR

Μεταξόνιο (mm)

1,526 

1,518 

1,521 

Γωνία κάστερ (μοίρες)

26°

29.5°

29.5°

Offset πιρουνιού (mm)

42.5

23

31

Ίχνος (mm)

100

114.3

105.2

Διαδρομή μπροστινής ανάρτησης (mm) 

125

135

170

Διαδρομή πίσω ανάρτησης (mm)

125

142

172

P90382730 highRes

Ασταμάτητη πρόοδος

Η BMW έπραξε το προφανές, όπως όλοι περιμέναμε, αναβάθμισε τον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της και τον παρουσίασε σε δύο μοτοσυκλέτες που από καιρό περιμέναμε - είτε την ανανέωση (F900R) ή την παρουσίασή τους (F900XR).

Οι αλλαγές που έγιναν δεν συνιστούν κοσμογονία για τον κινητήρα αυτόν, καθώς έγιναν στοχευμένες επεμβάσεις για να τον φέρουν στα μέτρα των Euro 5. Κατά συνέπεια, περιμένουμε τον κινητήρα να είναι ιδιαίτερα γνώριμος σε αίσθηση για όποιον έχει καβαλήσει το υπάρχον 850.

Παρόλα αυτά, τα 10 επιπλέον άλογα επιτρέπουν περιθώρια για ευχάριστες εκπλήξεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμη πιο συναρπαστικές κρίνοντας από αυτό το διάγραμμα ροπής που δημοσιεύει η BMW και τα όσα δηλώνει .

Στο μεταξύ, μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο πως αργά ή γρήγορα αυτός ο κινητήρας θα μετοικήσει και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, με το μυαλό των περισσότερων να πηγαίνει φυσικά στο ανάλογο GS. Προφανώς είναι ακόμη αρκετά πρόσφατη η αναβάθμιση σε 850 για να εγκαταλειφθεί, ωστόσο η πρόοδος δεν σταματιέται με τίποτα.

Δείτε ακόμη:

Ελληνική ιστοσελίδα BMWF 900 R - F 900 XR

Δοκιμή του BMW F 900 XR

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 14:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon