.
Κατηγορία SYM
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 19:15

TEST – SYM Cruisym 300i F4 ABS 2017

 

Άνετο, ικανό και ολοκληρωμένο

 

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το Cruisym 300i F4 ABS ήρθε για να προστεθεί στην πλούσια και ενδιαφέρουσα γκάμα της SYM και να προσφέρει μία ακόμη πολύ δυνατή επιλογή στο δίτροχο κοινό μαζί με το παρόμοιας φιλοσοφίας GTS 250i Sport ABS και το Citycom S 300i ABS με τους μεγάλους τροχούς.

Με το GTS 250i να είναι ελαφρώς μικρότερο σε κυβισμό, τα Cruisym και Citycom είναι αυτή τη στιγμή τα μόνα scooter της SYM που “παίζουν” καθαρά στην υποκατηγορία των 300 κ.εκ., αφού το 300άρι GTS, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα GT scooters σε αυτά τα κυβικά, δεν βρίσκεται πλέον στον τιμοκατάλογο της SYM. Αυτό κάνει πιο εύκολη την επιλογή του κοινού αφού δεν χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάσει για το ποιο από τα δύο 300άρια GT είναι το καλύτερο για τις ανάγκες του, τη στιγμή που το Citycom  διαχωρίζει τη θέση του από το Cruisym λόγω των μεγαλύτερων τροχών των 16 ιντσών αλλά και της αισθητά χαμηλότερης τιμής του.

Σοβαρός δυναμισμός

Το Cruisym είναι ένα από εκείνα τα μοντέλα της SYM που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον του αγοραστή γιατί έχει πολύ λογική τιμή για αυτά που προσφέρει αλλά όχι μόνο για αυτό. Η σχεδίαση του Cruisym βρίσκεται και αυτή ανάμεσα στα ατού του. Το νέο GT scooter της ταϊβανέζικης εταιρίας δανείζεται αρκετά δυναμικά στοιχεία από το πρωτότυπο SYM Maxsym που είδαμε για πρώτη φορά στο σαλόνι του Μιλάνου το 2015, με το ρύγχος να έχει υιοθετήσει τα περισσότερα από αυτά. Σε σχέση με το παρόμοιας φιλοσοφίας GTS 250, παρουσιάζεται λιγότερο συντηρητικό, σαφώς πιο δυναμικό και έτσι βάζει στο στόχο του και αναβάτες με περισσότερες απαιτήσεις στον αισθητικό τομέα.

sym cruisym 300i f4 abs ii 2

Η σχεδίασή του είναι προσεγμένη και στις λεπτομέρειες κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό όσο πλησιάζεις κοντά του. Το σαρδόνιο προσωπείο της μάσκας του scooter είναι φυσικά το πρώτο πράγμα που τραβά το βλέμμα, σα να γελά χαιρέκακα προς όλους εκείνους που ταλαιπώριουνται στους δρόμους της πόλης Τα μικρά και δυνατά LED φλας έχουν ενσωματωθεί στους καθρέπτες, οι προβολείς-προτζέκτορες δίνουν μια hi-tech πινελιά ενώ οι έντονες ακμές που σχηματίζονται σε όλα σχεδόν τα πλαστικά του Cruisym προσθέτουν έξτρα πόντους στην δημιουργία –σωστών- εντυπώσεων. Προσεγμένα παρουσιάζονται και τα άβαφα πλαστικά με υφή και εμφάνιση που θυμίζει φύλλο ανθρακονήματος σε αρκετά σημεία, μεταξύ των οποίων και οι καθρέπτες. LED στοιχεία βλέπουμε και στα πίσω φωτιστικά σώματα που είναι μικρά σε μέγεθος και έχουν ενσωματωθεί πετυχημένα στη σχεδίαση της αιχμηρής ουράς.

Γενικά το Cruisym είναι προσεγμένο scooter κάτι που φαίνεται και από την ποιότητα της κατασκευής που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα αντίστοιχα μοντέλα του ανταγωνισμού και βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας ακόμη και αν στην εξίσωση βάλουμε ακριβότερα και μεγαλύτερα σε κυβισμό scooter. Τριγμοί δεν ακούγονται, τα πλαστικά έχουν συναρμολογηθεί σωστά και δεν έχουν περίεργα κενά μεταξύ τους και η ποιότητα της βαφής είναι εφάμιλλη της υπόλοιπης προσεγμένης εικόνας του Cruisym.

Είμαι GT scooter και το δείχνω

Οι χώροι για αντικείμενα και επιβαίνοντες, η υψηλού επιπέδου άνεση και η προστασία από τον αέρα, σε συνδυασμό με την ευελιξία που προσφέρουν οι τροχοί που είναι μικρότεροι των 16 ιντσών είναι τα κύρια στοιχεία που οδηγούν έναν αναβάτη στην  αγορά ενός GT scooter. Αυτά τα στοιχεία δίνουν το “παρών” και στο Cruisym, το οποίο ακολουθεί πιστά τις προδιαγραφές της κατηγορίας. Η σέλα του είναι μεγάλη, μακριά και πλατιά και στα 760 mm βρίσκεται σχετικά κοντά στο έδαφος. Λόγω του πλάτους της τα πόδια ανοίγουν λίγο περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς αλλά αυτό δεν ενοχλεί ακόμη και μετρίου αναστήματος αναβάτες που μπορούν πατήσουν κάτω με ασφάλεια και με τα δύο πόδια.

sym cruisym 300i f4 abs ii 19

Το κεντρικό τούνελ που φιλοξενεί και το ντεπόζιτο “κλέβει” αρκετό χώρο από τα πόδια. Ο αναβάτης ωστόσο θα μπορέσει να βολευτεί και μόνο ένα μικρό μέρος από το εξωτερικό τμήμα του παπουτσιού του θα εξέχει ελάχιστα από την ποδιά είτε με τα πόδια κάθετα είτε παράλληλα προς το έδαφος. Οι βαρύτεροι αναβάτες (άνω των 80 κιλών) ίσως ζητήσουν λίγο περισσότερο αφρώδες, ακόμη και έτσι όμως δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε ημερήσιες “βόλτες” που πλησιάζουν τα 300 χλμ. Κάτω από τη σέλα ο φωτιζόμενος και επενδυμένος με μοκέτα χώρος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη κλειστού τύπου, όπως πρέπει άλλωστε να κάνει κάθε GT scooter που σέβεται τον εαυτό του. Επιπλέον χώρο θα βρείτε και στο σχετικά μεγάλο ντουλαπάκι δεξιά στην ποδιά το οποίο φέρει και παροχή ρεύματος.

sym cruisym 300i f4 abs ii 11

Η θέση οδήγησης τοποθετεί τον αναβάτη σε μια άνετη στάση, ιδανική για καθημερινή χρήση με τον κορμό σε όρθια σχεδόν θέση και τα χέρια να πέφτουν φυσικά στο τιμόνι χωρίς να φορτίζονται με επιπλέον βάρος. Τα χειριστήρια δεν κρύβουν εκπλήξεις και συνηθίζονται γρήγορα, ενώ στο αριστερό γκριπ θα βρείτε και κουμπί που ανοίγει ηλεκτρομαγνητικά τη σέλα. Ο πίνακας οργάνων φέρει αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο και μία κεντρικά τοποθετημένη οθόνη υγρών κρυστάλλων με σχετικά φτωχές ενδείξεις για την κατηγορία (ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου, δείκτης θερμοκρασίας μοτέρ, τάση μπαταρίας, ένδειξη σταντ και ώρας). Ωστόσο το Cruisym φέρει, πιο σημαντικά ίσως, ρυθμιζόμενη σε ύψος ζελατίνα, σε δύο θέσεις, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση εργαλείων.

sym cruisym 300i f4 abs ii 17

Τέλος, όσον αφορά τον συνεπιβάτη απλά να πούμε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε καμία γκρίνια αφού το υπερυψωμένο μερίδιο της σέλας που του αναλογεί είναι μεγάλο, τα μεγάλα αναδιπλούμενα μαρσπιέ βρίσκονται στη σωστή θέση και στη διάθεσή του έχει και δύο στιβαρές χειρολαβές.

Λύσεις δοκιμασμένες

Στον τομέα του πλαισίου και των αναρτήσεων το Cruisym δεν παρουσιάζει εκπλήξεις και βασίζεται σε λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και αποδείξει την αξία τους. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει όση στιβαρότητα χρειάζεται για να νιώθετε άνετοι και ασφαλείς ακόμη και αν… μπει μέσα σας δαίμονας. Οι αναρτήσεις συμβάλλουν και αυτές με τη σειρά τους στο αίσθημα ασφάλειας που λαμβάνει ο αναβάτης. Είναι ελαφρώς σφιχτές, όχι σκληρές όμως, και απορροφούν τις περισσότερες ανωμαλίες του οδοστρώματος χωρίς να ενοχλούνται οι επιβαίνοντες: Οι τροχοί μένουν συνεχώς σε επαφή με το έδαφος και η πίσω ανάρτηση μπορεί να είναι “παραδοσιακή” (δύο αμορτισέρ κλασικά τοποθετημένα) αλλά, όπως και στο GTS, κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από όσο δικαιολογεί η απλή διάταξή της.

sym cruisym 300i f4 abs ii 6

Τα φρένα βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα δυνατά σημεία του Cruisym. Ο εμπρός δίσκος των 260 χλστ. με την διπίστονη δαγκάνα συνεργάζεται με τον πίσω των 240 χλστ. που φέρει επίσης δαγκάνα δύο εμβόλων και σταματά το scooter της ταϊβανέζικης εταιρίας με ασφάλεια και σε σύντομες αποστάσεις. Πολύ καλή δουλειά κάνει και το ABS, όταν χρειαστεί, με τη λειτουργία του να χαρακτηρίζεται γρήγορη και ακριβής.

Με την δύναμη του F4

Αυτή την ονομασία ως κωδικό έχει δώσει η SYM στο συγκεκριμένο υγρόψυκτο 4βάλβιδο κινητήρα, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους στη συγκεκριμένη κατηγορία κυβισμού.

sym cruisym 300i f4 abs ii 4

Το σύγχρονο σε τεχνολογία μοτέρ, ίδιο με εκείνο που βλέπουμε και στο Citycom καταφέρνει και κινεί με άνεση το Cruisym είτε βρίσκεστε στην πόλη είτε στον αυτοκινητόδρομο. Η μετάδοση συνεργάζεται πολύ καλά με τα χαρακτηριστικά απόδοσης του ήσυχου κινητήρα και επιταχύνει ομαλά το scooter μέχρι τα 30 περίπου χλμ./ώρα ενώ από εκεί και πέρα ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και τους 27 ονομαστικούς ίππους που προσφέρουν σε γενικές γραμμές πολύ καλές επιδόσεις. Ακόμη και με δύο άτομα στη σέλα του το Cruisym θα διατηρήσει άνετα ταχύτητες της τάξης των 120-130 χλμ./ώρα στο κοντέρ χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι ζορίζεται, αφού διαθέτει λίγη ακόμη δύναμη για κάτι παραπάνω (το κοντέρ φτάνει σχεδόν στα 150 χλμ./ώρα) με τους κραδασμούς να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Παράλληλα η κατανάλωση βρίσκεται στα πλαίσια της κατηγορίας με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 4,1 λίτρα ανά 100 χλμ., μια καλή επίδοση αν συνυπολογίσει κανείς και το βάρος του Cruisym που ανέρχεται στα 196 κιλά. Σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 12 λίτρων η αυτονομία του scooter της SYM μπορεί να ξεπεράσει εύκολα τα 250 χλμ. κάνοντας τα μικρά ταξιδάκια βούτυρο στο ψωμί του.

Με άνεση και ηρεμία

Το Cruisym μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το ένα και μοναδικό δίκυκλο του αναβάτη που θέλει να κινείται με άνεση στην πόλη αλλά δεν θέλει να περιορίζει την ακτίνα δράσης του μόνο εκεί. Στο μποτιλιάρισμα θα βρείτε στο “πρόσωπο” του Cruisym έναν σύμμαχο που κρύβει καλά το καλοζυγισμένο βάρος του και αφήνει τον αναβάτη να εκτελέσει με άνεση και ακρίβεια όλων των ειδών τους ελιγμούς. Το τιμόνι “κόβει” πολύ, η μετάδοση “ακούει” σωστά στο άνοιγμα του γκαζιού και οι καθρέπτες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να περάσουν πάνω από εκείνους των αυτοκινήτων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Το Cruisym είναι άνετο, συγκροτημένο και πολιτισμένο και αυτό το μήνυμα το περνάει και στον αναβάτη του που νιώθει ήρεμος πάνω στη σέλα του και… συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του. Ένα καλό λόγο να πούμε εδώ και για τα ελαστικά της MAXXIS που προσφέρουν καλά επίπεδα πρόσφυσης στο στεγνό και αφήνουν το Cruisym να δείξει τις μεγάλες δυνατότητές του εφόσον το επιθυμήσει ο αναβάτης.

sym cruisym 300i f4 abs 7

Στον αυτοκινητόδρομο το scooter της εταιρίας από την Ταϊβάν προτάσσει την άνεση, τη σταθερότητα αλλά και την καλή κάλυψη από τον αέρα και αφήνει τον αναβάτη να εκμεταλλευτεί τον ισχυρό κινητήρα για να καλύψει μια απόσταση γρήγορα, εκτός από άνετα. Θα περιμέναμε λίγο καλύτερη προστασία στην περιοχή των ποδιών, ακόμη και έτσι όμως το Cruisym παρουσιάζει μια πολύ καλή συνολικά εικόνα στον τομέα της προστασίας, με ελάχιστους στροβιλισμούς από την ζελατίνα ακόμη και όταν κινείται κοντά στην τελική του. Παράλληλα το GT scooter επηρεάζεται ελάχιστα από τους πλάγιους ανέμους ακόμη και αν αυτοί είναι ισχυροί, με το μεγάλο μεταξόνιο και τη σωστή στιβαρότητα του πλαισίου να παίζουν εδώ καταλυτικό ρόλο.

Πάνω στο Cruisym μπορείς να γυρίσεις όλη την Ελλάδα (τουλάχιστον!) φτάνοντας κάθε φορά στον προορισμό σου ήρεμος και ξεκούραστος. Σημαντικό ατού για το SYM αποτελούν και τα φώτα του. Παράγουν ομοιόμορφη και καλής έντασης δέσμη και φροντίζουν να κρατούν ξεκούραστα τα μάτια σας και το βράδι, κάνοντας παράλληλα πολύ έντονη την παρουσία του Cruisym στους άλλους και τη χρήση της μεγάλης σκάλας σχεδόν περιττή.

Το γλυκό δόλωμα

Η δυναμική και μοντέρνα σχεδίαση του Cruisym σίγουρα θα παίξει τον ρόλο του δολώματος για πολλούς αναβάτες που ψάχνουν ένα καθημερινό “εργαλείο” που νιώθει άνετα τόσο αν φοράτε casual ρούχα όσο και κοστούμι. Ωστόσο, τα υπόλοιπα χαρίσματά του GT scooter της SYM είναι αυτά που θα τους κάνουν να τσιμπήσουν το δόλωμα και μάλιστα με ευχαρίστηση. Πολύ καλοί χώροι για επιβαίνοντες και αντικείμενα, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, συγκροτημένη και ευχάριστη συμπεριφορά στο δρόμο, όλα αυτά συνδυάζονται με καλή προστασία από τον αέρα, καλά φρένα και ένα από τα καλύτερα 300άρια μοτέρ της αγοράς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε scooter. Βάλτε στα παραπάνω και τη λογική τιμή απόκτησης που βρίσκεται στο κάτω άκρο της κατηγορίας και κοιτάξτε τώρα χαμηλά. Το βλέπετε το αγκίστρι που εξέχει από το χείλος σας;

Φωτογραφίες Κίνησης I

Φωτογραφίες Κίνησης II

Φωτογραφίες Στατικές-Λεπτομερειών

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής SYM
Μοντέλο CRUISYM 300i F4 ABS
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή 4.595 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4βάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 278,3
Διάμετρος x διαδρομή (mm) Δ.Α.
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Εκκίνηση  Μίζα
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος (mm) 2.175
Πλάτος (mm) 765
Ύψος  (mm) 1.440
Μεταξόνιο (mm) 1.550
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 760
Απόσταση εδάφους  (mm) Δ.Α.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 12
Βάρος, γεμάτο (kg) 198
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι
Πίσω Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Εμπρός 120/70-14’’ 
Πίσω 140/60-13’’
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm, 2πίστονη δαγκάνα, ABS
Πίσω Δίσκος 240mm, διπίστονη δαγκάνα, ABS
   
Μέγιστη ιπποδύναμη (hp / rpm) 27/7.750
Μέγιστη ροπή (kg / rpm) 2,78/6.750

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 13:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - SYM JET 14 125 LC TEST - SYM JET14 200 Euro 4 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon