.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 04:29

Test – BMW F 800 R ‘’Chris Pfeiffer”

 

 

 


Το απόλυτο παιχνίδι!

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ποιος είναι ο Chris Pfeiffer; Ο κορυφαίος stundrider στον κόσμο, ο οποίος χρησιμοποιεί μοτοσυκλέτες της BMW για τα κόλπα του! Και το F 800 R δεν θα μπορούσε να μην περάσει από τα χεράκια του, μιας και αποτελεί ότι πιο εύκολο έχει κατασκευαστεί για κάθε είδους παιχνίδια!

Κορυφαία βάση


Αν λίγα χρόνια πριν θα μας έλεγε κανείς, πως η BMW θα κατασκεύαζε το απόλυτο street fighter για παιχνίδια κάθε είδους, θα τον λέγαμε σίγουρα τρελό.
Κι όμως, το F 800 R μπορεί και με την βλέψη του να σε πείσει πως είναι ικανό για κάθε είδους παιχνίδια. Επιθετική όψη, περιμετρικό πλαίσιο, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας, ψηλά τιμόνια και φιλική θέση οδήγησης. Τι άλλο θέλεις προκειμένου να μετατρέψεις τη βόλτα σου σε διασκέδαση άλλωστε;

Η BMW, παρουσιάζοντας το 2007 το F 800 S και έπειτα την έκδοση ST, είχε άθελά της δημιουργήσει μία πολύ καλή βάση για μετατροπές. Αυτή τη βάση, πήρε στα χέρια του ο Pfeifer την οποία τροποποίησε κατάλληλα προκειμένου να βολεύεται στα κόλπα που κάνει, δημιουργώντας ένα γυμνό μοντέλο, το οποίο παρουσιάστηκε λίγο μετά, με τον κωδικό R. Το F 800 R, είναι μία γυμνή εκδοχή των δύο προαναφερθέντων, αλλά με μετάδοση της κίνησης μέσω αλυσίδας, αντί για ιμάντα που είχαν τα άλλα δύο.

Με χαρακτηριστικά που δίνουν στην μοτοσυκλέτα ένα παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, το F 800 R εισήλθε στην γερμανική οικογένεια με τους καλύτερους οιωνούς. Και όντας πια έτοιμο για παιχνίδι, το ανέλαβε ο Pfeiffer, του οποίου το όνομα φέρει το μοντέλο της δοκιμής.

Αισθητικές αλλαγές


Με τους χρωματισμούς να διατυμπανίζουν πως πρόκειται για μία έκδοση “Chris Pfeiffer”, το νέο F 800 R διαφέρει κυρίως στον αισθητικό τομέα. Είναι βαμμένο μπλε – λευκό, με τον μπροστινό τροχό λευκό, και τον πίσω μαύρο, να παίζουν το δικό τους παιχνίδι στο θέμα των εντυπώσεων. Οι ρίγες στο χρωματισμό δίνουν μία αγωνιστική νότα, το μονόσελο που αφαιρείται έχει ταιριάξει άριστα στην καμπύλη συγκράτησης της πίσω σέλας, ενώ τα αυτοκόλλητα των χορηγών του αναβάτη, ταιριάζουν απόλυτα με το σύνολο.

Η εξάτμιση της Akrapovic έρχεται να προσθέσει αγωνιστική χροιά στην λειτουργία του δικύλινδρου και η επιβράβευση της έκδοσης, γίνεται με την υπογραφή του Chris. Εκτός αυτού, η μείωση βάρους κατά 1,7 κιλό, συγκριτικά με το ατσάλινο τελικό εξαγωγής, εκτιμάται στους επιτόπου ελιγμούς και αλλαγές κλίσης.
Οι συνολικές διαφορές με το απλό F 800 R τελειώνουν με τα φλας τύπου αλλά και την μεγαλειώδη υπογραφή του Pfeiffer στο μπλε τμήμα του δίχρωμου ρεζερβουάρ.
Αν και οι περισσότερες αλλαγές, εκτός του τελικού εξαγωγής της Akrapovic, έχουν να κάνουν καθαρά με την αισθητική πλευρά, το F 800 R από μόνο του αποτελεί πηγή αδρεναλίνης για τον χρήστη.

Χτισμένο πάνω σε ένα μοναδικό δικύλινδρο κινητήρα εν σειρά, ελαστικό από τις χαμηλές στροφές και δυνατό όσο χρειάζεται, το αλουμινένιο περιμετρικό του πλαίσιο ήρθε για να τονώσει την αδρεναλίνη με την σταθερότητά του. Βασίζεται πάνω σε συμβατικό μπροστινό σύστημα, σε αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό, με απευθείας έδραση στο ψαλίδι, και φρενάρει με συστήματα πέδησης της Brembo και ABS. Ως “γυμνό”, απουσιάζει από πάνω του κάθε είδος fering και ο προβολέας που συναντάμε και στα μεγαλύτερα K R, υπάρχει και εδώ.

Το μοντέλο της δοκιμής διαθέτει αφαιρούμενο κάλυμμα της πίσω σέλας για να μεταφέρει και τον ανάλογης αντοχής στα παιχνίδια, συνεπιβάτη, ενώ συμπληρώνεται με το ABS, το trip computer και τα θερμαινόμενα γκριπ, τα οποία και ανεβάζουν αισθητά την τιμή.

Φιλικό σύνολο


Όντας μία σύγχρονη μοτοσυκλέτα από την τελευταία σειρά δικύλινδρων της BMW, έχει τοποθετημένο το ρεζερβουάρ στη μέση, κάτω από τη σέλα. Η τάπα πλήρωσης καυσίμου γίνεται από το δεξί πλάϊ και η τοποθέτηση του βάρους, έχει έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στο κέντρο μάζας της μοτοσυκλέτας. Αυτό, δίνει μία αέναη αίσθηση στο χαμηλό γενικά F 800 R το οποίο με τα τιμόνια που διαθέτει, τοποθετεί το σώμα σε άνετη θέση.
Ο αναβάτης πατάει άνετα στο έδαφος και οι χειρισμοί που απαιτούνται για να ελέγξει το 800 γίνονται με χαρακτηριστική άνεση. Η ισορροπία που αποκτά η μοτοσυκλέτα από τα πρώτα μέτρα σε κάνουν να νιώθεις Pfeiffer μιας και η αμεσότητα στους ελιγμούς, δείχνουν τις διαθέσεις του R.

Με το χαμηλό κέντρο βάρους, την θέση οδήγησης που τοποθετεί ελαφρώς πίσω τα πόδια, τους μοχλούς που δημιουργούν τα χέρια ακουμπισμένα πάνω στα ανοιχτά τιμόνια, όλα σου φαίνονται οικία. Η ελαφρά κλίση που δημιουργεί το σώμα πάνω στην σφιχτή σέλα, αφήνει τον αναβάτη να γύρει λίγο μπροστά, παίρνοντας επιθετική στάση.
Και ο ήχος της Akrapovic έρχεται να τονώσει την λειτουργία του δικύλινδρου εν σειρά, ο οποίος καταφέρνει να μιμείται άριστα τον ήχο των κινητήρων boxer.
Η ήρεμη λειτουργία που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο κινητήρα είναι ένα από τα ατού που διαθέτει. Το άλλο είναι, πως καταφέρνει παράλληλα να σε εξιτάρει με τον τρόπο που βάζει τη δύναμη στο δρόμο.

Αποδίδει φιλικά, ομαλά, γραμμικά, σε όλη την καμπύλη της απόδοσης, και τα νούμερα που ανακοινώνονται, στα 87 άλογα, δεν σε τρομάζουν. Είναι όμως αρκετά ώστε να μετατρέψουν την καθημερινότητα σε διασκέδαση, μιας και “δένουν” άριστα με το σύνολο.
Ο ήχος της Akrapovic έχει γεμίσει αισθητά την καμπύλη ιδιαίτερα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, αλλά η γραμμικότητα στην απόδοση παραμένει.

Παιχνίδι για όλους


Η ηρεμία του συνόλου σου επιτρέπει να κινείσαι σε χαλαρούς ρυθμούς βόλτας, αφήνοντας το δεξί σου χέρι να ελέγχει τις μοίρες περιστροφής με τις οποίες θέλεις να κινηθείς. Όσο χαλαρά και αν θέλεις να πας, το F 800 R μπορεί να σε μεταφέρει με άνεση, χωρίς σκορτσαρίσματα, ακόμη και στις πιο χαμηλές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Η ελαστικότητα του δικύλινδρου είναι μοναδική και η εξάτμιση δεν έχει χαλάσει ούτε μικρό ποσοστό από την ομοιόμορφη καμπύλη.

Ο κινητήρας λειτουργεί άνετα, οι ταχύτητες εναλλάσσονται εύκολα, τα 8,7 χιλιόγραμμα ροπής ωθούν την μοτοσυκλέτα και το γκάζι διατηρεί την ταχύτητα που θέλεις, όπου θέλεις. Οι τρεις πρώτες σχέσεις παραμένουν ίδιες με το F 800 GS και οι τρεις τελευταίες, μαζί με την τελική μετάδοση, είναι λίγο πιο μακριές για καλύτερη απόδοση στις ψηλές στροφές και ξεκούραση στο ταξίδι. Το γεγονός ότι οι πρώτες σχέσεις είναι κοντές, δίνει αυτή την ελαστικότητα ώστε να οδηγείται άνετα με χαμηλές στροφές στο στροφόμετρο.

Οι αλλαγές κλίσης γίνονται άνετα και η θέση οδήγησης σε κρατάει πάνω στο F 800R όσο θέλεις.
Ανεξάρτητα αν διαθέτει έναν ή δύο επιβαίνοντες, το F 800 R μπορεί να κινείται χαλαρά, μέχρι να μεταμορφωθεί σε “Chris Pfeiffer” ώστε να τιμήσει την υπογραφή και τους χρωματισμούς.
Λίγο τσίμπημα του συμπλέκτη είναι ικανό να στείλει τον μπροστινό τροχό να κοιτάει τα άστρα και την αδρεναλίνη του αναβάτη επίσης ψηλά. Οι σούζες με το όπλο του Chris γίνονται με απίστευτη ευκολία, και το δεξί γκριπ, μεταμορφώνεται σε εργαλείο ρύθμισης ύψους.

Ότι σχέση και αν έχεις στο εξάρι κιβώτιο, μπορείς να ελέγχεις την κλίση που θες, ανοίγοντας απλά το γκάζι. Οι σούζες έρχονται για πλάκα και αν κάποιος μας έλεγε πριν από χρόνια ότι το απόλυτο εργαλείο για σούζες θα ερχόταν από την BMW, θα του λέγαμε ότι ισχύει γιατί θα το οδηγούσε ο Chuck Noris! Ο δικύλινδρος επιταχύνει γραμμικά μέχρι την κορύφωση στροφών ανά λεπτό, η επιτάχυνση σε αναγκάζει να κρατηθείς από τα τιμόνια και η επιθετική οδήγηση έχει μόλις αρχίσει. Το F 800 R ξετυλίγει τις δυνατότητές του όσο ο δρόμος διαθέτει στροφές, αφήνοντας τον αναβάτη να πλαγιάσει με εμπιστοσύνη.

Περιορισμός θα έρθει από το σύστημα ABS το οποίο βρίσκεται εκεί για την ασφάλεια και όχι για να προσφέρει πλαγιολισθήσεις ή endo, με τον πίσω τροχό στον αέρα. Για τέτοια παιχνίδια, θα πρέπει να παραγγελθεί η μοτοσυκλέτα χωρίς ABS μιας και στην συγκεκριμένη έκδοση, το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος, δεν απενεργοποιείται. Επιπρόσθετα, αν ο αναβάτης επιλέγει εθνικές οδούς για μετακίνηση, θα πρέπει να συνυπολογίσει στην τιμή κτήσης και το μίνι fering της BMW για το F 800 R ώστε να κάνει την ζωή του πιο άνετη.

Λογική και ευαισθησία

Η επιλογή μίας naked μοτοσυκλέτας δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις του αναβάτη. Η F 800 R είναι καταρχάς μία ποιοτική μοτοσυκλέτα που προσδίδει στυλ τιμώντας το σήμα της έλικας στο ρεζερβουάρ. Είναι όσο γίνεται φιλική, μετατρέπεται σε “παχνιδιάρα” αναλόγως τα κέφια του αναβάτη.

Ωστόσο, όσο ανεβαίνουν τα κέφια, σαν πιο ολοκληρωμένη πρόταση παρουσιάζεται αυτή με τα λογότυπα και τις αλλαγές στο μοντέλο “Chris Pfeiffer”. Ο συγκεκριμένος χρωματισμός βέβαια παράγεται και εκτός έκδοσης “Chris Pfeiffer” και ονομάζεται Alpine white / Lupin Blue, χωρίς να διαθέτει τα αυτοκόλλητα, λογότυπα, υπογραφή, μονόσελο, εξάτμιση, όλα αυτά που κάνουν την έκδοση συλλεκτική. Με την τιμή του απλού μοντέλου να βρίσκεται στα 8.800 euro (απλή έκδοση), το F 800 R που παράγεται ακόμη θυμίζει έντονα αυτό του και είναι μοναδικό, πανέμορφο αλλά και εντυπωσιακό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F 800 R '' Chris Pfeiffer''
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 8.800euro
Τιμή έκδοσης δοκιμής
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 82 x 75,6
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 με καταλύτη
Λίπανση ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943
1η σχέση 2.462
2η σχέση 1,75
3η σχέση 1,381
4η σχέση 1,227
5η σχέση
1,03
6η σχέση
1,042
Τελική μετάδοση 2,35
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο περιμετρικό, δύο δοκών
Κάστερ (°) 25
Ίχνος (χιλ) 90.7
Μεταξόνιο (χιλ) 1.520
Ύψος (χιλ) 1160
Ύψος σέλας (χιλ) 800 (775-825mm χαμηλή και ψηλή σέλα)
Μήκος (χιλ) 2145
Πλάτος (χιλ) 905
Ύψος (χιλ) 1350
Βάρος (kg) 177
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 16-Ιαν
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Συμβατικό μπροστινό σύστημα 43mm / διαδρομή τροχού 125mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 125mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Ελαστικά
Μπροστά 120/70 ZR 17
Πίσω 180/55 ZR 17
Φρένα
Φρένα Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με   δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, εξωτερική θερμοκρασία, σχέσεις ταχυτήτων, μέση κατανάλωση καυσίμου
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 87/8.000
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 8,7kg/ 6.000

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW K 1300R Αποστολή στην Ισπανία - BMW S 1000 R 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon