.
Κατηγορία SWM
Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 15:51

TEST - SWM Ace of Spades 2021

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Ο άσσος μπαστούνι (Ace of Spades) θεωρείται το πιο δυνατό από τα 52 χαρτιά που απαρτίζουν την τράπουλα, ενώ αρχικά αντιπροσώπευε το σπαθί, και το στρατιωτικό σώμα. Το Ace of Spades της SWM είναι ένα πολύ στιλάτο Α1 μοντέλο, με ποιότητα και διαστάσεις μοτοσυκλέτας διπλάσιου τουλάχιστον κυβισμού.

“The Ace of Spades, the Ace of Spades. You know I’m born to lose, and gambling’s for fools, but that’s the way I like it baby, I don’t want to live forever. And don’t forget the Joker!” Έτσι τραγούδαγε ο Lemmy Kilmister των Motorhead, στο υπέροχο τραγούδι “Ace of Spades” που κατατάσσεται μέσα στα σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών, τόσο στη Heavy Metal σκηνή, όσο και γενικότερα.

Η φιλολογία και παραφιλολογία γύρω από τον συγκεκριμένο άσσο είναι βαθιά, και δεν είναι τυχαίο που η SWM ονόμασε Ace of Spades ένα από τα δύο εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα 125 μοντέλα της, με το άλλο να είναι το Outlaw -ο παράνομος δηλαδή. Δυνατά ονόματα και τα δύο, που θέλουν να συνεισφέρουν στην αίγλη των μοτοσυκλετών της ιταλικής φίρμας, από το πρώτο κιόλας άκουσμα.

Design που εντυπωσιάζει

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00024

Εντυπωσιακό το όνομα, εξίσου εντυπωσιακή και η εμφάνιση του Ace of Spades, που κλέβει τα βλέμματα όπου κι αν σταθείς κι όπου βρεθείς. Μια νέο-ρετρό γυμνή μοτοσυκλέτα με ψηλό τιμόνι, καπιτονέ σέλα, τελικά εξατμίσεων που βγαίνουν ψηλά σε στιλ Scrambler (από το επόμενο, Euro 5 μοντέλο και μετά η μοτοσυκλέτα κυκλοφορεί με χαμηλά τοποθετημένο μονό τελικό εξάτμισης), στρογγυλό προβολέα και στρογγυλή αν και ψηφιακό όργανο, παράκεντρα τοποθετημένο, και με τεράστια γράμματα SWM στο μεγάλο για μοτοσυκλέτα 125 κυβικών ρεζερβουάρ της.

Μικρό παράπονο από τα αυτοκόλλητα (SWM & Ace of Spades) που δεν είναι βερνικωμένα.

Πέρα από το ρεζερβουάρ των… 16,5 λίτρων, μεγάλες γενικότερα είναι και οι υπόλοιπες διαστάσεις της μοτοσυκλέτας, που πείθει τους πάντες πως πρόκειται για μοντέλο 250-300 και βάλε κυβικών.

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00007

Το μόνο εξάρτημα που δείχνει μικρότερο από ότι θα περίμενε κανείς για τις διαστάσεις του άσσου μπαστούνι είναι ο στρογγυλός προβολέας, που διαθέτει κι ένα όμορφο DRL LED δαχτυλίδι στην περιφέρεια του. Αντίστοιχα όμορφο είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, που “ξεπροβάλλει” με στιλ μέσα από το φτερό.

Στις αναρτήσεις το Ace of Spades φέρει ένα στιβαρό ανάποδο πιρούνι 41 mm δίχως ρυθμίσεις, και δύο πίσω αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης. Στα φρένα συναντούμε έναν δίσκο μαργαρίτα πραγματικό… ταψί μπροστά, στα 300 mm, κι έναν ακόμα στα 220 mm πίσω. Η μπροστινή δαγκάνα είναι συμβατική και όχι ακτινική, ενώ τα σωληνάκια είναι μεταλλικά. Αξιοπρόσεκτο είναι το ψαλίδι της μοτοσυκλέτας, με σωλήνες στρογγυλής και όχι τετράγωνης διατομής.

Παρόλο τώρα το Scrambler στιλ των 2 τελικών, οι ακτινωτοί τροχοί είναι 17 ιντσών, και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso II. Πολύ καλά ως ελαστικά μεγαλύτερων μοτοσυκλετών, ενώ με το μικρό βάρος των 130 στεγνών κιλών του Ace of Spades δύσκολα θα έρθουν στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας.

Στις πολύ όμορφες λεπτομέρειες του Ace να συμπεριλάβουμε και την vintage εμφάνισης τάπα του ρεζερβουάρ -που κλειδώνει-, αλλά και την όμορφη τιμονόπλακα.

Έχω άσσο στο μανίκι και δεν σταματώ

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00045

Από τον Lemmy περάσαμε στη Βίκυ Μοσχολιού (μεγάλο εύρος ρεπερτορίου λέμε), με το αντίστοιχο τραγούδι του υπότιτλου μας, και από την εμφάνιση που σκοτώνει προχωρούμε στις οδηγικές μας εντυπώσεις από το δυνατό χαρτί της SWM.

Τα δυο τελικά των εξατμίσεων μπορεί να δείχνουν απειλητικά για το… μπουτάκι του συνεπιβάτη, όμως η θερμική τους ασπίδα δεν θα τα αφήσει να σας κάψουν. Παρόλα αυτά, μια ζέστη θα τη νιώσει ο συνεπιβάτης, ιδίως το καλοκαίρι, όπως άλλωστε και σε κάθε μοτοσυκλέτα με την ίδια αρχιτεκτονική στην πορεία των τελικών.

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00029

Η στρογγυλή ψηφιακή LCD οθόνη των οργάνων είναι λιτή σε ενδείξεις, περιλαμβάνοντας ταχύμετρο, στροφόμετρο με μπάρες που σχηματίζουν ένα ημικύκλιο στο πάνω μέρος της οθόνης, ένδειξη στάθμης βενζίνης, ρολόι, μερικό και ολικό χιλιομετρητή.

Με ύψος 1.70 δεν δυσκολεύτηκα να πατώ ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού στο έδαφος, καθώς η σέλα είναι τοποθετημένη χαμηλά, στα 720 mm.

Η στάση οδήγησης είναι όρθια και σωστή, με καλούς μοχλούς για έλεγχο στα χέρια, και χαλαρές γωνίες σε αγκώνες και γόνατα στην οδήγηση, που προσφέρουν άνεση και στην πολύωρη χρήση, εκεί που συνεισφέρει τα μάλα και η εξαιρετική σέλα.

Τα φρένα είναι πολύ δυνατά και με άριστη πληροφόρηση, ενώ στην περίπτωση μας η μοτοσυκλέτα δοκιμής ήταν εξοπλισμένη με CBS. Σημειώστε όμως πως το μοντέλο δοκιμής μας ήταν Euro 4 προδιαγραφών, και στα επόμενα Euro 5 μοντέλα το CBS αντικαθίσταται από ABS, μαζί με τη νέα, χαμηλά τοποθετημένη 1 σε 1 εξάτμιση και τα νέα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας..

Το κράτημα του SWM είναι πραγματικά πολύ καλό, τόσο σε ευελιξία χάρη στο χαμηλό βάρος, όσο και σε σταθερότητα, χάρη στη στιβαρότητα πλαισίου-αναρτήσεων, πείθοντας σε πως μπορεί να χαλιναγωγήσει ακόμα και τη διπλάσια ιπποδύναμη, και χαράσσοντας σου ένα μόνιμο χαμόγελο, όποτε αντικρίζεις διαδρομή με στροφές.

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00019

Τα Diablo Rosso II όπως είπαμε θέλουν αρκετό ζέσταμα για να αποδώσουν, και πιστεύουμε πως ένα ζευγάρι πιο κατάλληλων ελαστικών θα απογειώσει το κράτημα, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ καλό. Κι από ότι φαίνεται και η SWM πειραματίζεται στο θέμα των OEM ελαστικών, καθώς στα πρώτα μοντέλα το Ace of Spades αλλά και το Outlaw φορούσαν τα ελαστικά διπλής χρήσης Pirelli Scorpion Rally STR.

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00020

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας, που έχει τις ρίζες του σε παλιότερα μοτέρ Husqvarna, χαμηλά έχει μια ελαφρώς μπουκωμένη αίσθηση, πιθανώς λόγω των Euro προδιαγραφών, ενώ έχει περίεργη συμπεριφορά στο κλείσιμο του γκαζιού, όπου ακούς ένα “γκαπ” και η μοτοσυκλέτα κόβει ταχύτητα, ενώ και στο άνοιγμα από τέρμα κλειστό γκάζι, η μετάβαση είναι πιο απότομη από ότι θα τη θέλαμε. Έτσι κάποιες φορές η διατήρηση σταθερής ταχύτητας μέσα στην πόλη γίνεται ελαφρώς απαιτητική διαδικασία.

Στις μεσαίες στροφές το Ace of Spades τραβά καλά και ανεβάζει στροφές ακόμα και μέχρι τις 11.000 rpm, με την τελική ταχύτητα να βρίσκεται στα 110-115 χλμ/ώρα.

Σχετικά δύσκολη είναι μερικές φορές η εύρεση ταχύτητας / νεκράς ενώ βρίσκεται σε στάση, πρόβλημα που λύνεται με τη μικρή μετακίνηση της μοτοσυκλέτας μπροστά με τα πόδια, διαδικασία που διευκολύνει η χαμηλή σέλα.

Δώστε στιλ στον Α1 λαό

test swm aceofspades 125 2021 bikeitgr 00038

Γιατί δηλαδή να μην έχουν οι αναβάτες της Α1 κατηγορίας στη διάθεση τους όμορφες και στιλάτες μοτοσυκλέτες; Το Ace of Spades είναι από τα ομορφότερα μοντέλα της κατηγορίας, ένα πολύ καλό σχολείο, και παράλληλα μια μοτοσυκλέτα για ατελείωτο χάζι. Σημειώστε μάλιστα πως πρόσφατα η επίσημη αντιπροσωπεία προχώρησε σε γενναιόδωρη μείωση της τιμής του κατά 300 ευρώ, με τη νέα τιμή του άσσου της SWM να βρίσκεται στα 3.590 ευρώ.

If you like to gamble, I tell you I'm your man
You win some, lose some, it's all the same to me
The pleasure is to play, makes no difference what you say
I don't share your greed, the only card I need is

The Ace of Spades
The Ace of Spades!

Εξοπλισμός αναβάτη: Κράνος Bell, μπουφάν Macna, γάντια Five, μποτάκια Forma, από το Moto Market.gr.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  
Κατασκευαστής SWM
Μοντέλο Ace of Spades 125
Αντιπρόσωπος SWM Motorcycles Greece
Τιμή (€) 3590
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, 4Β/Κ, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (cc) 124,7
Σχέση συμπίεσης 12.8:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 58 x 47.2
Τροφοδοσία Ψεκασμός 32mm
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Συμπλέκτης Μηχανικός, πολύδισκος
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°) Δ/Α
Ίχνος (mm) Δ/Α
Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm) 2,040 x 865 x 1,330
Μεταξόνιο (mm) 1416
Ύψος σέλας (mm) 720
Απόσταση εδάφους (mm) Δ/Α
Βάρος (kg) 130 χωρίς βενζίνη
Ρεζερβουάρ (l) 16.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο πιρούνι 41 mm
Διαδρομή τροχού (mm) Δ/Α
Πίσω Δυο αμορτισέρ, ΠΕ
Διαδρομή τροχού (mm) Δ/Α
   
Ελαστικά Pirelli Diablo Rosso II
Mπροστά 120/70-17
Πίσω 150/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δ 300 mm
Πίσω Δ 220 mm
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 11 kw (14,75hp)
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 6.5 / 6,700 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:52

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon