.
Κατηγορία Indian
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 18:40

Test - Indian Scout 2024 - Αποστολή στις ΗΠΑ

Πενταπλό χτύπημα

Κλασική, τουριστική, bobber, σπορ και μια ακόμη πιο σπορ έκδοση απαρτίζουν μια πεντάδα νέων Indian Scout που παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα και τα οποία δεν αρκούνται στις ΗΠΑ, αλλά θέλουν να κατακτήσουν και την παγκόσμια αγορά.

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες Indian Motorcycle

Ταξιδέψαμε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια για να οδηγήσουμε τη νέα γενιά Indian Scout, τη νέα αμερικανική μοτοσυκλέτα που κάνει τα πρώτα της βήματα. Το Scout δεν είναι μόνο το εισαγωγικό μοντέλο στη γκάμα της Indian, αλλά επίσης και ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά μοντέλα παγκοσμίως. Στο νέο Scout - που στις ΗΠΑ που βιάζονται μονίμως το αποκαλούν 2025 - δε δείχνουν να έχουν αλλάξει πολλά με μια πρώτη ματιά από το απερχόμενο.

Οι αλλαγές ωστόσο είναι αρκετές και περιλαμβάνουν νέο ατσάλινο πλαίσιο, νέα εξάτμιση, νέο ψυγείο με μικρότερο μέγεθος που χώνεται ανάμεσα στις κάθετες δοκούς του μπροστινού μέρους του πλαισίου, καινούργιο δοχείο καυσίμου, νέα σέλα και άλλα. Πολλά στοιχεία δεν είναι εμφανή στο μάτι, όπως το ψυγείο που κρύβεται έντεχνα και η απουσία καλωδίων και σωλήνων από το πεντακάθαρο οπτικό αποτέλεσμα, ενώ το νέο ρεζερβουάρ είναι ένα κομψοτέχνημα.

indian scout bobber 1

Πίσω από την εμφάνιση συμβαίνουν πολλά, γιατί και ο κινητήρας είναι ολοκαίνουργιος. Φυσικά είναι ένας V2, τι άλλο, που τώρα έχει φτάσει στα 1,250 cc και ονομάζεται Speedplus. Αποδίδει 17% περισσότερη ισχύ και 14% περισσότερη ροπή, κάτι που μεταφράζεται σε 105 hp και 11.3 kgm. Άλματα έχουν γίνει και στα ηλεκτρονικά με (προαιρετικό) traction control, τρεις riding modes και cruise control. Η φανταστική TFT οθόνη με ενσωματωμένο GPS, Ride Command, που γνωρίζουμε από μεγαλύτερα μοντέλα, όπως το Chief, κάνει το ντεμπούτο της στο Scout επίσης ως προαιρετικό κομμάτι του εξοπλισμού.

Η σημαντικότερη στρατηγική κίνηση με το νέο Scout πάντως βρίσκεται στην επιλογή να λανσαριστούν πέντε παραλλαγές του μεμιάς. Φαντάζει ως ιδανικός τρόπος να αναδειχθεί το πολύπλευρο δυναμικό της μοτοσυκλέτας καθώς, εκτός των ήδη υπαρχόντων Bobber, Classic και Sport (Rogue στην προηγούμενη γενιά), το Super Scout εμφανίζεται για πρώτη φορά ως τουριστικό μοντέλο και το 101 Scout ως ένα κορυφαίο σπορ μοντέλο για επίδειξη. Το 101 μάλιστα δεν είναι απλώς μια εμφανισιακή παραλλαγή στη νέα πλατφόρμα, αφού φορά επιπλέον φρένα Brembo, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις και περισσότερη ιπποδύναμη.

Εκτός των πέντε παραλλαγών, διατίθενται τρία επίπεδα εξοπλισμού. Το Standard με νέα LED φώτα και αναλογικά όργανα, το Limited με traction control, cruise control, φορτιστή USB και τρεις riding modes και, τέλος, το Limited + Tech με Ride Command και keyless κεντρικό διακόπτη.

Εκ των πέντε Scout τα Super Scout και 101 Scout φορούν το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού στη βασική τους μορφή, ενώ τα άλλα τρία μοντέλα διαβαθμίζονται στα παραπάνω τρία επίπεδα εξοπλισμού.

indian scout bobber 3

Scout Bobber: Το γνήσιο

Το οδηγικό μας τεστ ξεκινά από το ξενοδοχείο στην καρδιά του Σαν Φρανσίσκο με κατεύθυνση προς τις τουριστικές ατραξιόν της πόλης. Πρώτα η Lombard Street που ξετυλίγεται σα φίδι στη μέση της πόλης, μετά οι τυπικές απότομες ανηφόρες και κατηφόρες που τα παλιά τραμ κρατιόνταν από συρματόσχοινα για τα βγάλουν πέρα και τέλος μια βόλτα κοντά στην περίφημη γέφυρα Golden Gate Bridge.

Σε αυτό το αστικό περιβάλλον επιλέξαμε το Scout Bobber, αυτό που φαντάζει ως το βασικό μοντέλο της οικογένειας με το καθαρό του σχέδιο και τα κοντά φτερά, το μονόσελο, τους καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού και την επιθετική θέση οδήγησης. Δεν είναι η πιο άνετη μοτοσυκλέτα, ειδικά πίσω ανάρτηση που έχει διαδρομή μόλις 51 mm. Κάθε λακκούβα, προεξοχή, ακόμη και τα μεταλλικά καπάκια του δρόμου τα νιώθεις αφιλτράριστα στη μέση.

Ευτυχώς η σέλα είναι αρκετά ευχάριστη και η θέση οδήγησης αρκετά απλωτή ώστε να παραμένει ανεκτή η κατάσταση. Η ολοήμερη οδήγηση ακούγεται ως μάλλον δύσκολη πρόκληση, αλλά μερικές ώρες εντός κι εκτός της πόλης δεν είναι πρόβλημα.

Με το χοντρό και παχύ μπροστινό λάστιχο μην περιμένετε ακρίβεια στο τιμόνι, το στρίψιμο έχει μια ασάφεια που δε γίνεται ενοχλητική, αν και έχεις να παλέψεις με 250 κιλά ατσάλι, το βάρος του οποίου ευτυχώς απλώνεται χαμηλά.

indian scout classic 2

Scout Classic: Το στυλάτο

Ο βασικότερος λόγος για να διαλέξει κανείς το Scout Classic είναι η εμφάνιση. Με τα μακριά φτερά, τις ακτινωτές ζάντες και την άπλετη χρήση χρωμίου δείχνει να ήρθε από το παρελθόν. Είναι μια γοητευτική παρουσία που αναδεικνύεται από τις λεπτομέρειες, όπως το διαφορετικό έμβλημα Indian στο ρεζερβουάρ και τους κλασικούς χρωματισμούς. Εδώ κάθεσαι πιο χαλαρά χάρη στο ψηλότερο τιμόνι, ενώ η μοτοσυκλέτα που δοκιμάσαμε φορούσε επιπλέον ανεμοθώρακα και σαμάρια πίσω, με τον πρώτο προφανώς να βελτιώνει κι άλλο την άνεση.

Στο μεταξύ οδηγούμε από την πόλη κατά μήκος της ακτής προς νότο, όπου σταδιακά ο υπέροχος καιρός του Σαν Φρανσίσκο αντικαθίσταται από ομίχλη. Αυτή προκάλεσε διάφορα προβλήματα, όπως το ότι καθ' όλη τη διάρκεια της βόλτας δεν είδαμε τη θάλασσα ούτε μια φορά, έπειτα η θερμοκρασία έπεσε τοπικά πολύ και, τέλος, τα σημεία φωτογράφησης δεν έβγαζαν πια τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που περιμέναμε.

Τουλάχιστον είχαμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στον νέο κινητήρα του Scout, ο οποίος δουλεύει απαλά με λίγους και πολύ ευχάριστους κραδασμούς. Σε μοτοσυκλέτες όπως το Scout Classic το μυαλό σου αυτομάτως χαλαρώνει και έτσι ακριβώς οδηγείς. Σε αυτόν τον ρυθμό ο κινητήρας ανταποκρίνεται πολύ καλά, χωρίς νευρικότητες, επιταχύνει γλυκά και ομοίως δουλεύει και το εξατάχυτο κιβώτιο.

indin super scout 2

Super Scout: Το άνετο

Το τελευταίο κομμάτι της παραθαλάσσιας διαδρομής προς την πόλη των σέρφερς, Santa Cruz, την κάνουμε με το Super Scout. Είναι ένα κάπως παράξενο όνομα για μια τουριστική μοτοσυκλέτα, αλλά ίσως έπρεπε να ήμασταν Αμερικανοί για το πιάσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το Super Scout είναι εξοπλισμένο με όλα όσα θα χρειαστείς για να καλύψεις πολλά χιλιόμετρα σε μια μέρα: σαμάρια, σέλα συνεπιβάτη, ανεμοθώρακα, μεγαλύτερη διαδρομή στην πίσω ανάρτηση (76 mm).

Το ωραίο είναι πως τόσο οι βαλίτσες όσο και ο ανεμοθώρακας μπαίνουν και βγαίνουν πανεύκολα χωρίς εργαλεία. Σε επίπεδο εμφάνισης, το Super Scout στέκεται κάπου ανάμεσα στα Bobber και Classic, με αρκετό χρώμιο αλλά όχι τόσο όσο στο Classic.

Η όρθια θέση οδήγησης του Super Scout θυμίζει περισσότερο το Classic, με τον ανεμοθώρακα να μην κάνει τόσο καλή δουλειά στην προστασία μου όπως ο ψηλότερος που φορούσε το Classic. Στα 100 km/h αρχίζει να γίνεται μάλιστα ενοχλητικός ο αέρας που πέφτει κατευθείαν στο πρόσωπο. Θα το αγόραζα εξαρχής με την ψηλή ζελατίνα.

Η παραπάνω διαδρομή ανάρτησης είναι όντως σπουδαία στο Super, δεν είναι τίποτε το τρομερό αλλά κάνει αισθητή διαφορά στις ανωμαλίες που συναντάς στην πόλη.

Φτάνουμε στη Santa Cruz για την πρώτη μας διανυκτέρευση σε αυτή τη μίνι κρουαζιέρα στην Καλιφόρνια. Δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για σέρφ, παρότι ο ήλιος λάμπει και τα κύματα δείχνουν καλά, αλλά εμείς πρέπει να φορέσουμε παπούτσια μπόουλινγκ για τον βραδινό μας αγώνα Αμερική εναντίον Ευρώπης.

indian sport scout 2

Sport Scout: Αθλητική εμφάνιση

Δεύτερη οδηγική μέρα, επιστροφή από την ενδοχώρα προς το Σαν Φρανσίσκο. Διασχίζουμε εθνικά πάρκα, όπως το Big Basin Redwoods State Park, σε ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό από την προηγούμενη μέρα. Εδώ ο δρόμος καλεί για ένα πιο σπορτίφ Scout, έτσι ξεκινάμε με το Sport Scout, το οποίο αποδεικνύεται πως δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις από μια "σπορ" μοτοσυκλέτα.

Με καβαλέτα τιμονιού 150 mm ψηλότερα, σπορ σέλα, μπικίνι φέρινγκ και 19ιντσος μπροστινός τροχός χωρίς τα bobber λάστιχα. Είναι ανακουφιστικό να οδηγώ ξανά με "κανονικά" λάστιχα, ειδικά σε αυτές τις πανέμορφες δασικές διαδρομές.

Η αίσθηση στο τιμόνι του Sport Scout δεν είναι καθόλου κακή, αλλά η μοτοσυκλέτα είναι τόσο χαμηλή που κατευθείαν ξύνεις μαρσπιέ στην άσφαλτο. Κρίμα, γιατί νιώθεις πως υπάρχει το δυναμικό για παραπάνω, αλλά κάπου εκεί αντιλαμβάνεσαι πως η ουδία του Sport είναι η εμφάνιση.

Εδώ για πρώτη φορά τα δίνουμε όλα στον κινητήρα, κάτι που σπάνια χρειάζεται να κάνει σε αμερικάνικους V2 που έχουν τόση πολλή ροπή χαμηλά και δε χρειάζονται καν ψηλές στροφές. Αυτός ο Indian Speedplus όμως δε δείχνει να δυσανασχετεί όταν τον πιέζεις. Υπάρχει άφθονη δύναμη ψηλά και οι κραδασμοί δεν είναι απαγορευτικοί εκεί πάνω, πάντως πραγματική σπορ μοτοσυκλέτα δε μπορεί να γίνει με αυτό το κιβώτιο που είναι κλιμακωμένο για εντελώς άλλο στυλ οδήγησης.

indian 101 scout 9

101 Scout: Αθλητική οδήγηση

Θυμάστε το αυθεντικό 101 Scout; Αν ναι, τότε πρέπει να είστε πολύ ηλικιωμένοι, ή να γνωρίζετε πολλά για τις ιστορικές μοτοσυκλέτες. Όπως μάθαμε, ήταν μια από τις πιο ισχυρές μοτοσυκλέτες που μπορούσες να αγοράσεις τις δεκαετίες 1920 και 1930 και τώρα, 100 χρόνια αργότερα, επιστρέφει.

Αυτή τη φορά ντύνεται με δύο δίσκους και φρένα της Brembo μπροστά, ανεστραμμένο πιρούνι και δύο piggyback αμορτισέρ πίσω που όλα ρυθμίζονται. Ακόμη φορά μαύρα καβαλέτα 150 mm στο τιμόνι, ειδική βαφή και γραφικά.

Η μεγάλη διαφορά από το Sport Scout είναι η δύναμη πέδησης που εδώ είναι πολύ καλύτερη. Η ανώτερη ανάρτηση επίσης βοηθά τόσο στην άνεση όσο και στο να στρίβεις λίγο πιο γρήγορα. Η μοτοσυκλέτα είναι πραγματικά διασκεδαστική σε αυτούς εδώ τους δρόμους γιατί ξέρεις πως μπορείς να την πιέσεις και να ψάξεις τα όριά της χωρίς κίνδυνο. Με το μακρύ μεταξόνιο και το μεγάλο βάρος το 101 Scout είναι σταθερότατο και, επιπλέον, έχει 6 hp παραπάνω που εμφανίζονται στις ψηλές στροφές του κινητήρα. Δεν κάνουν συνταρακτική διαφορά, αλλά οπωσδήποτε αισθητή.

indian 101 scout 8

Το Indian Scout ανανεώθηκε λοιπόν και δηλώνει έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά με πέντε παραλλαγές υπάρχει κάτι για τον καθένα, τουλάχιστον αν έχεις το παραμικρό ενδιαφέρον για τον κόσμο των cruisers. Το Scout είναι φιλικό, όμορφο και προσεγμένο ποιοτικά, ο νέος του V2 δουλεύει άψογα κι έχει όλη τη δύναμη που χρειάζεται και λίγη παραπάνω, τόσο χαμηλά όσο και ψηλά.

Αν δεν ξέρεις ποιο από τα πέντε να διαλέξεις πάρε το 101 Scout. Είναι το ακριβότερο και το πιο προφανές, αλλά επίσης έχει τον καλύτερο κινητήρα απ' όλα, με φρένα και αναρτήσεις που κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον είναι το πιο σπέσιαλ μοντέλο της φαμίλιας, κάτι που σε αυτή τη γωνιά της αγοράς σημαίνει πολλά.

indian 101 scout 3

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Indian Scout (2024)

Αντιπρόσωπος

Indian Motorcycle Greece
Τιμή:

Αναμένεται

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, V2 60 μοιρών, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1,250

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

104 x 73.6

Συμπίεση

12.5: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος (mm)

Classic: 2,318
Bobber/Sport/101: 2,206
Super: 2,260

Μεταξόνιο (mm)

1,562

Γωνία κάστερ (°)

29

Ίχνος  (mm)

Classic/Sport/Super/101: 123
Bobber: 125

Ύψος σέλας  (mm)

Classic/Sport/Super/101: 654
Bobber: 649

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Classic/Sport/Super/101: 113
Bobber: 108

Βάρος στεγνό (kg)

Classic: 243
Bobber: 237
Sport: 239
Super: 259
101: 240

Ρεζερβουάρ  (lt)

13

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό πιρούνι 41 mm / διαδρομή 120 mm
101 Scout: Ανεστραμμένο πιρούνι 43 mm / διαδρομή 150 mm / πλήρως ρυθμιζόμενο

 Πίσω

Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλικό / διαδρομή 76 mm (Bobber:51 mm) / προφόρτιση ελατηρίων (101 Scout: πλήρως ρυθμιζόμενα)

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

130/90-16 (101 Scout: 130/60-19)

Πίσω

150/80-16

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκοw 298 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων (101 Scout: Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo)

Πίσω

Δίσκος 298 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

106 / 7,250 (101 Scout: 110 / 7,250)

Ροπή (kgm / rpm)

11 / 6,300 (101 Scout: 11.1 / 6,300)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Indian FTR R Carbon 2022 – Αποστολή στο Βέλγιο
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon