.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 15:06

Τεχνική ανάλυση – KTM 390 Adventure 2020

Τι κρύβεται κάτω από οικεία πορτοκαλιά κοστούμια της μικρότερης Adventure;

Παρότι η ΚΤΜ είχε εδώ και χρόνια στη διάθεσή της τον κινητήρα ως καρπό της συνεργασίας της με την Ινδική Bajaj, προηγήθηκαν δύο γενιές 390 Duke πριν εμφανιστεί η πρώτη του εφαρμογή σε Adventure.

Στο μεταξύ η ραγδαία μετάλλαξη της adventure αγοράς, ανέβασε το ταβάνι για τα καλά πάνω από τα 1,200 cc, βάπτισε ως «μεσαίους» κυβισμούς τα 850 και 900 cc που πριν μια δεκαετία μετρούσαν οι ναυαρχίδες των εργοστασίων και τώρα απλώνει τα δίχτυα της στις μικρότερες κατηγορίες διπλωμάτων Α1 και Α2.

Ειδικά η δεύτερη φαίνεται πως είναι το επόμενο πεδίο εχθροπραξιών, καθώς ήδη συνωστίζονται πολλά και καλά μοντέλα για όλα τα γούστα και με εντυπωσιακά ευρεία γκάμα τιμών. Εδώ ακριβώς επιτίθεται η ΚΤΜ με το νέο της 390 Adventure.

Στον πλανήτη της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης οι μικρομεσαίες αυτές adventure έχουν πάρει φόρα για να γίνουν οι Transalp του σήμερα.

154826 KTM 390 DUKE Engine right front MY 2017

Κινητήρας

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος που γνωρίζουμε ήδη καλά από τα 390 της ΚΤΜ, Duke και RC, βρίσκει άλλη μια χρήση εδώ. Με τετραβάλβιδη κεφαλή και δύο εκκεντροφόρους, οδηγεί ένα έμβολο σε έναν υπερτετράγωνο κύλινδρο με διαστάσεις 89 x 60 mm για χωρητικότητα 373 cc. Η απόδοσή του κορυφώνεται αναμενόμενα ψηλά, με 44 hp στις 9,000 rpm και 3.8 kg.m στις 7,000 rpm – όπως και όλος ο ανταγωνισμός άλλωστε.

Το πιστόνι διαθέτει επίστρωση DLC (Diamond-Like Coating) για σκλήρυνση, την οποία συναντάμε και στην κεφαλή, συγκεκριμένα στα κοκκοράκια που οδηγούνται από τα αμύγδαλα (έκκεντρα) των εκκεντροφόρων για να πιέσουν τις βαλβίδες.

Το έμβολο ανεβοκατεβαίνει μέσα σε ένα αλουμινένιο χιτώνιο με αντιτριβική επίστρωση nicasil - εκ του nickel silicon carbide - και η σχέση συμπίεσης στον θάλαμο καύσης ανέρχεται στο 12.6:1.

Ο κινητήρας ταΐζεται από ένα σύστημα ψεκασμού Bosch EFI με σώματα 46 mm, καθοδηγείται από ηλεκτρονικό ride-by-wire γκάζι, ενώ η δύναμη που παράγει μεταδίδεται στο εξατάχυτο κιβώτιο μέσω ενός συμπλέκτη PASC, δηλαδή slipper, για τον οποίο η ΚΤΜ ισχυρίζεται πως είναι τόσο μαλακός στο χέρι που μπορείς να τον χειριστείς και μόνο με το μικρό δακτυλάκι.

315277 390 ADVENTURE 2020

Πλαίσιο

Πηγή έμπνευσης για το ατσάλινο χωριδικτύωμα του 390 Adventure είναι το 450 Rally, ένα γεγονός που εξαρχής υπονοεί πως η μοτοσυκλέτα δεν φτιάχτηκε μόνο για να δείχνει on-off, καθώς φαίνεται πως έχει ένα σωστά ζυγισμένο πλαίσιο για τη δουλειά αυτή.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα γεωμετρικά του στοιχεία, όπως το μεταξόνιο των 1,430 mm και η γωνία κάστερ των 28.5 μοιρών.

Ευχάριστο νέο είναι η χρήση αφαιρούμενου υποπλαισίου, για το οποίο οι Αυστριακοί μας λένε πως είναι μελετημένο για δικάβαλο και φορτωμένο τουρισμό.

Το 390 Adventure αναρτάται σε ένα συνολάκι που παραδοσιακά έρχεται από τη WP και εδώ είναι ένα ζεύγος APEX: ανεστραμένο πιρούνι 43 mm με ρυθμιζόμενες αποσβέσεις (συμπίεση και επαναφορά), ενώ πίσω το αμορτισέρ δέχεται σκάλισμα στην προφόρτιση και την επαναφορά.

Όσον αφορά στους τροχούς, η επιλογή της ΚΤΜ φαντάζει λογική με 19 μπροστά και 17 πίσω. Είναι η ίδια λογική που βλέπουμε στη μεγάλη οικογένεια των 1290 Adventure, όπου η πιο τουριστάδικη εκδοχή S φορά τον ίδιο συνδυασμό μεγεθών, ενώ η πιο χωματερή R πάει σε 21-18 – παράδοση που παραδόξως δεν τηρήθηκε στο 790 όπου όλες οι εκδόσεις του είναι 21-18.

Για το 390 είναι μάλλον προφανές πως η πιο «οικουμενική» επιλογή 19-17 εξυπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες, με κυριότερη την ευκολία οδήγησης από νέους αναβάτες, κάτι που προϋποθέτει ένα προσιτό ύψος σέλας.

Έτσι κι αλλιώς, αν κάτι είναι να βάλει όρια στην εκτός δρόμου οδήγηση αυτό δεν θα είναι η διάμετρος των ζαντών, αλλά τα 170/177 mm (μπροστά/πίσω) στις διαδρομές των αναρτήσεων, τιμή που επιβεβαιώνει τη συμβιβαστική ισορροπία μεταξύ ασφάλτου και χώματος, όπως και αυτή μεταξύ νέου αναβάτη και πιο τολμηρού εξερευνητή.

Η τοποθέτηση του δοχείου καυσίμου εδώ ξανά μιμείται το 1290 και όχι το 790, βάζοντας τα 14.5 λίτρα βενζίνης στην παραδοσιακή θέση τους πάνω από τον κινητήρα και μπροστά από τον αναβάτη.

Με άδειο το ρεζερβουάρ, η ΚΤΜ μας ενημερώνει πως το 390 Adventure ζυγίζει 158 κιλά.

323907 390 ADVENTURE 2020

Εργονομία – Ηλεκτρονικά

Ήδη ως εδώ η μικρή Αυστριακή δείχνει καλά εξοπλισμένη, με μονόδρομο συμπλέκτη και ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP. Η εικόνα συνεχίζεται και στα φρένα της, με τη Bybre να προσφέρει μια ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά. Αν το όνομα σας ακούγεται άγνωστο ή ύποπτο, να θυμίσουμε πως πρόκειται για μια οικονομικά φτηνότερη σειρά φρένων BY BREmbo.

Το σπουδαίο νέο ωστόσο δεν είναι αυτό, μα το γεγονός πως η λειτουργία του φρένου υποστηρίζεται από ένα εξαιρετικό Cornering ABS Bosch 9.1MP, με off-road mode που απελευθερώνει τελείως πίσω και χαλαρώνει μπροστά.

Δίπλα του ο εντυπωσιακός ηλεκτρονικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ακόμη Cornering Traction Control που διαθέτει δύο ρυθμίσεις, on και off.

Ο αναβάτης χειρίζεται τις ρυθμίσεις του μέσα από μια TFT οθόνη, μπροστά από ένα αλουμινένιο κωνικό τιμόνι. Η οθόνη διαμέτρου 5 ιντσών υπόσχεται να είναι πάντοτε ευανάγνωστη χάρη στην αυτόματη προσαρμογή έντασης φωτισμού, διαθέτει διάφορες επιλογές εμφάνισης και φυσικά συνδεσιμότητα με έξυπνες συσκευές - το ενσωματωμένο KTM Navi με την ανάλογη εφαρμογή (application) προσφέρει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να έχει navigation στην οθόνη μέσω κινητού.

Τα φωτιστικά σώματα είναι LED, με το πολύ χαρακτηριστικό μπροστινό σώμα που έχει γίνει σήμα-κατατεθέν της ΚΤΜ τα τελευταία χρόνια, ενώ η κοντή ζελατίνα ρυθμίζεται καθ’ ύψος σε εύρος 4 εκατοστών.

315265 390 Adventure 2020

Ανταγωνισμός

Η λιανική του τιμή ξεκινά από €6,490 και μετά απλά έχεις στα πόδια σου μια τεράστια λίστα αξεσουάρ, power parts και ό,τι άλλο κάνεις κέφι και σηκώνει η τσέπη σου. Μέχρι και quickshifter έχει το κατάστημα.

Αυτή η τιμή, όπως είδαμε σε ένα πρόσφατο αγοραστικό αφιέρωμα στην κατηγορία, το φέρνει στο πάνω ράφι της, μα η αλήθεια είναι πως μπορούμε εύκολα να το δικαιολογήσουμε με βάση τον τόσο εντυπωσιακό εξοπλισμό που το συνοδεύει.

Η προσοχή της ΚΤΜ σε υψηλού επιπέδου εξαρτήματα είναι διάσπαρτα εμφανής στη μοτοσυκλέτα, από τις αναμφίβολα ακριβές αναρτήσεις, ως τα προηγμένα ηλεκτρονικά που δεν είναι απλά ABS και TC αλλά πιο έξυπνες μονάδες που λαμβάνουν υπόψη την κλίση της μοτοσυκλέτας (cornering).

Η κατηγορία των μικρομεσαίων Adventure μόλις έγινε πολύ πιο πικάντικη.

KTM 390 ADVENTURE MY20 Action1

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 10:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon