.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 10:53

Τεχνικό - Αμορτισέρ Showa "Balance Free" - Honda CBR 1000RR

 


Αγωνιστική τεχνολογία στην παραγωγή

 

 


Με την παρουσίαση του νέου αμορτισέρ που ονομάζει Balance Free η Honda, τοποθετεί ένα νέο όνομα στα συστήματα των μοτοσυκλετών, όπως έγινε με το EXUP της Yamaha, το πλαίσιο Deltabox, το σύστημα εισαγωγής αέρα SRAD της Suzuki. Η συνεργασία της Honda με την Showa έφερε το σύστημα Balance Free για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, κι εμείς αναλύουμε την λειτουργία του.

Νέα χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά του νέου αμορτισέρ είναι η ομαλότερη λειτουργία της ανάρτησης που προσφέρει άνεση και βελτιωμένη πρόσφυση και κατά συνέπεια επιτάχυνση. Το πίσω σύστημα της ανάρτησης χρησιμοποιεί μοχλισμό τύπου Pro Link και συμπεριλαμβάνει το πρώτο αμορτισέρ σε μοτοσυκλέτα παραγωγής με σύστημα Balance Free.
Το αμορτισέρ είναι σχεδιασμένο σε συνεργασία με τον πρωτοπόρο στις αναρτήσεις Showa, και σε αντίθεση με τα κλασικά αμορτισέρ με ένα θάλαμο, αυτό χρησιμοποιεί θάλαμο διπλού τοιχώματος.

Τον κύλινδρο μέσα στον οποίο λειτουργεί το έμβολο και εκεί δεν διαθέτει βαλβίδες (ροδέλες με τρύπες), και τον εξωτερικό κύλινδρο στον οποίο εκτονώνεται η δύναμη απόσβεσης από το λάδι που φτάνει εκεί.
Στα συμβατικά αμορτισέρ, κατά την φάση της συμπίεσης, σε δύο σημεία στα οποία υπάρχουν βαλβίδες φροντίζουν για την απόσβεση της δύναμης από το λάδι που εισέρχεται εκεί.

Το έμβολο που συμπιέζει το λάδι, το ωθεί στις οπές, το λάδι πιέζεται για να περάσει από αυτές, ανεβάζοντας έτσι θερμοκρασία, δημιουργώντας φυσαλίδες και αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο νέο σύστημα, επειδή δεν υπάρχει συγκέντρωση λαδιού σε συγκεκριμένα σημεία, επιτρέπεται στο έμβολο να λειτουργεί ανεξάρτητα κατά την φάση συμπίεσης και επαναφοράς. Το λάδι πιέζεται από το έμβολο και οδηγείται στον εξωτερικό θάλαμο αβίαστα και εκεί αποσβένει ομαλότερα την δύναμη εκεί, λόγω της αλλαγής πίεσης. Έτσι, η απόσβεση κατά την φάση της συμπίεσης και επαναφοράς γίνεται ομαλά και τα φορτία αποσβένονται ήρεμα.

Ομαλότερη λειτουργία, αυξημένη πρόσφυση

Το νέο αμορτισέρ Balance Free προσφέρει πιο σταθερή απόδοση της απόσβεσης συμπίεσης κατά την διάρκεια οδήγησης σε πίστα, καθώς και βελτιωμένη απορρόφηση των κραδασμών. Η λειτουργία αυτή, εκτός ότι προσφέρει άνεση στον αναβάτη, διατηρεί το ελαστικό σε μόνιμη επαφή με το οδόστρωμα, κι έτσι αυτό κουράζεται λιγότερο, και διατηρεί για περισσότερο χρόνο την απόδοσή του.
Η τεχνολογία αυτή δοκιμάστηκε με επιτυχία στον οκτάωρο αγώνα αντοχής της Suzuka  αλλά και στο πρωτάθλημα All Japan Road Race. Μία μοτοσυκλέτα CBR1000RR Fireblade εξοπλισμένη με το νέο αμορτισέρ, κέρδισε το 2010 το αντίστοιχο πρωτάθλημα Superbike, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα αυτής της προηγμένης νέας τεχνολογίας.
Οι ρυθμίσεις της πίσω ανάρτησης είναι εύκολα προσβάσιμες μιας και βρίσκονται οι αντίστοιχες βίδες στο άνω μέρος του αμορτισέρ. Ο συνδυασμός του νέου αμορτισέρ με τον μοχλισμό Pro-Link της Honda δίνει αυξημένες επιδόσεις, ευχρηστία στις ρυθμίσεις της πίστας και σε αγωνιστική οδήγηση. Εύκολα ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις ώστε να οδηγήσει την μοτοσυκλέτα του ξανά στο δρόμο, και να την προσαρμόσει σε όποιες συνθήκες θέλει.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Showa στο αμορτισέρ της νέας Honda είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η μόνη διακριτή διαφορά είναι ο ρυθμιστής των αποσβέσεων, το σημείο που βρίσκεται και η θέση του αμορτισέρ. Ο στόχος που έθεσε η Honda ώστε να προσφέρει καλύτερη πρόσφυση στον πίσω τροχό, πλησιάζει τα επιτεύγματα των αγωνιστικών ομάδων, που χρησιμοποιούν εργοστασιακά “factory” αμορτισέρ. Αν μπορείς να ανοίγεις το γκάζι κατά το 90% στην έξοδο της στροφής και η μοτοσυκλέτα να επιταχύνει γραμμικά δίχως να χάνει πρόσφυση, έχεις πετύχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Διαγράμματα και φωτογραφίες

 


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2012 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon