.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 10:59

Ρεπορτάζ - Παρουσίαση Arai RX-7V στο Isle of Man

Στον ιστορικό αγώνα

 

Του Τάκη Μανιάτη

Τον θρυλικό αγώνα, TT Isle of Man, του οποίου είναι μεγάλος χορηγός, επέλεξε η Arai προκειμένου να παρουσιάσει το νέο κράνος της, RX 7V. Βρεθήκαμε στο ιστορικό νησί και απολαύσαμε Γιαπωνέζικη φιλοξενία σε αγγλικές συνθήκες.

Εξυπνότερο και ασφαλέστερο


Εφτά χρόνια μετά την παρουσίαση του RX 7GP, η Arai προχωρά στην παρουσίαση νέου κράνους, με την ονομασία RX 7V, το οποίο έρχεται να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, καλύτερη αεροδυναμική, λιγότερο θόρυβο, έξυπνο σύστημα αφαίρεσης ζελατίνας, και καλύτερη εφαρμογή - πλήρης ανάλυση θα ακολουθήσει.
Η Arai Helmets Europe που συντόνισε όλη την παρουσίαση, είχε προγραμματίσει τα πάντα ώστε οι δημοσιογράφοι να απολαύσουν την εμπειρία τους στο νησί, σε συνδυασμό πάντα με την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου κράνους. Η αρχή έγινε από την επίσκεψη και το καλωσόρισμα στο House of Manannan που διαθέτει και εκθεσιακό χώρο με αγωνιστικές μοτοσυκλέτες - τα πάντα άλλωστε στο Isle of Man, έχουν κάτι από την αγωνιστική ιστορία του νησιού.

Η φιλοξενία περιελάμβανε διαμονή ακριβώς πίσω από τα paddocks του θρυλικού αγώνα, σε ξενοδοχείο που στήνεται εκεί για την περίσταση, σε ειδικά διαμορφωμένα διώροφα κοντέινερ. Τα μικρά δωμάτια - τρία σε κάθε κοντέινερ - έχουν ένα διπλό κρεβάτι, ένα μονό ''κουκέτα'', τηλεόραση, air condition, μπάνιο και τουαλέτα - σε ένα χώρο μόλις 8 τετραγωνικά! Είναι η λύση που έχουν βρει ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται εκεί οι αναβάτες που δεν έχουν motorhome ή δεν θέλουν να μείνουν σε σκηνές, και να βρίσκονται δίπλα στα paddocks - ακόμη και θεατές βέβαια μπορούν να ενοικιάσουν ένα τέτοιο.

Στο Manx Museum


Η παρουσίαση του νέου κράνους έγινε στο αμφιθέατρο του Manx Museum, στο οποίο βρίσκονται και οι μοτοσυκλέτες του Carl Fogarty και Steve Hislop, από τον αγώνα TT του 1992. Το video του αγώνα παίζει συνεχώς στην αίθουσα, και έχεις δίπλα σου τις μοτοσυκλέτες και σε πιάνει δέος. Δέος που αυξάνεται όταν διαπιστώνεις ότι η Norton 588 του τελικού νικητή, Hislop, είναι full εργοστασιακή με ανεστραμμένο μπροστινό, τερατώδες αλουμινένιο ψαλίδι, ακτινικής τοποθέτησης (!!) δαγκάνες, ενώ του Fogarty, ένα ταπεινό FZR 750 παραγωγής - το οποίο αναγράφει βέβαια 0W-01 στο πλαίσιο, αλλά καμία σχέση δεν έχει με τέτοιο. Συμβατικό μπροστινό σύστημα, θέση για κεντρικό διακόπτη στην άνω πλάκα, απλές δαγκάνες ''παραγωγής", και παραλίγο να κερδίσει ο Fogy τον αγώνα - η συμφωνία με την Yamaha, έκλεισε μόλις μία εβδομάδα πριν.

Στην παρουσίαση, παρών ήταν ο ιδιοκτήτης της Arai, Aki Arai, ο οποίος και μίλησε για την ιστορία της εταιρίας, τον παππού του που ίδρυσε και την εταιρία, και ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε κράνος στην Ιαπωνία - πριν από αυτόν, δεν υπήρχε καμία προστασία. Μας μίλησε για τις οδηγικές του ικανότητες, κάτι που είδαμε και στο φωτογραφικό υλικό. Να ακούς από τον ίδιο τον Arai, να διηγείται τις ιστορίες της οικογενείας, είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία.

 Στόχος η ασφάλεια


Η παρουσίαση του κράνους έγινε με τον υπεύθυνο της Arai Helmets Europe αλλά και του αντιπροσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος και κράτησε για περισσότερη ώρα τον λόγο.

Οι άνθρωποι της Arai μας ανέλυσαν τις προδιαγραφές που καλύπτει το νέο RX7V, το οποίο είναι το μοναδικό κράνος που περνάει τις ευρωπαϊκές ECE 2205, αλλά και τις αμερικανικές προδιαγραφές SNELL. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο είναι πως, οι ECE 2205 θέτουν ως όρο να αντέχει το κράνος σε 5 συγκεκριμένα σημεία πρόσκρουσης, στο κούτελο, στο άνω τμήμα, πίσω στον αυχένα, και στα πλαϊνά. Αυτή η οδηγία ουσιαστικά αφήνει περιθώρια σε κάποιους κατασκευαστές να φτιάξουν ένα κράνος που είναι ανθεκτικό στα σημεία δοκιμής, και από ελαφρύτερα υλικά, ή λιγότερο πάχος υλικού, στο υπόλοιπο κέλυφος - ακόμη και να δημιουργήσουν ένα κράνος ''καλοκαιρινό'' με μεγάλες τρύπες στα σημεία όπου δεν δοκιμάζονται από την ECE 2205, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να είναι ουσιαστικά εκτεθειμένος.

Χαρακτηριστικά μας έδειξε κράνη που καλύπτουν την προδιαγραφή ECE 2205, τα οποία πωλούνται στο εμπόριο, και τα σύγκρινε με ένα Arai κομμένο σε εκείνα τα σημεία, με το υλικό να απουσιάζει και το κεφάλι να είναι σε κοινή θέα. Η ερώτηση ήταν: ''Θα αγόραζες ποτέ αυτό το Arai που λείπει το υλικό;'' Ξεκάθαρα όχι, οπότε το πιάσαμε το νόημα...

 Συνεχής βελτίωση


Η Arai συνεχίζει να βελτιώνει τα κράνη της στον τομέα της ασφάλειας, διατηρώντας τα καπάκια στην ζελατίνα, τα οποία απλά κρύβουν τον μηχανισμό της ζελατίνας - και το πάχος του υλικού στο κέλυφος, είναι ακριβώς το ίδιο σε όλο το κράνος, και όχι λεπτότερο - άρα ίδια και η ασφάλεια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό. Η ζελατίνα είναι νέα, ασφαλίζει τόσο στα πλαϊνά όσο και στο κάτω τμήμα, και σε περίπτωση πτώσης, δεν φεύγει από το κράνος όπως στα περισσότερα κράνη - αντέχει επίσης και αυτή την διάτρηση, όπως όλο το κράνος.
Οι αεραγωγοί είναι νέοι με καλύτερα κλεισίματα για να σφραγίζει ο αέρας και να μειώνεται ο θόρυβος, νέο είναι το εσωτερικό, πιο ποιοτικό και με καλύτερη εφαρμογή, ενώ περιορίζει τον θόρυβο που εισέρχεται στα αυτιά από το κάτω τμήμα.

Η παρουσίαση έκλεισε με την ανυπομονησία όλων των παρευρισκομένων δημοσιογράφων από τις περισσότερες χώρες του κόσμου για να δουν από κοντά το νέο κράνος - 80 δημοσιογράφοι συνολικά!
Η Arai μας επιφύλασσε και άλλες εκπλήξεις, όπως τα δοκιμαστικά του αγώνα TT τα οποία και είδαμε στο πασίγνωστο μέρος Creg NY Baa, που βρίσκεται στην στροφή που οι αναβάτες έρχονται με 300 χ.α.ω. από την ορεινή διαδρομή του αγώνα, πριν χωθούν με τα ίδια χιλιόμετρα μέσα στην πόλη.

 Αναμονή για οδήγηση


Αφού κάναμε την βόλτα μας στην διαδρομή του αγώνα με πούλμαν, με ξεναγό αγωνιζόμενο που μας εξηγούσε ακριβώς τις ταχύτητες που κινούνται ανάμεσα στα σπίτια και στα δέντρα ή δίπλα στους γκρεμούς οι αγωνιζόμενοι, αλλά και τα μέρη όπου έχουν γίνει ατυχήματα στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τα δοκιμαστικά. Καταλήξαμε στο Creg NY Baa όπου όλοι οι μοτοσυκλετιστές σταματούν για μία μπύρα - μιλάμε για απίστευτη κατανάλωση!, είδαμε τα ελεύθερα δοκιμαστικά, απολαύσαμε μία γεμάτη μέρα και περιμέναμε με ανυπομονησία να οδηγήσουμε σε πίστα και στην διαδρομή, στα πλαίσια της δοκιμής σε πραγματικές συνθήκες, του νέου Arai RX-7V (θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο).

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 11:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon