.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 19:48

Honda CB 500X 2013 - Αποστολή στην Ισπανία

 

Επιστροφή στις ρίζες

 


Honda CB 500X - Αποστολή στην Ισπανία

Του Thierry Sarasyn

Βασιζόμενη στην ίδια τριπλέτα των CBR 500R και CB 500F, η Honda προσφέρει την δική της πρόταση στην κατηγορία Adventure, που ονομάζεται CB 500X. Χρειάζεται αλήθεια τα Adventure να είναι τόσο μεγάλες και βαριές ή καλύπτεις τις ανάγκες σου και με μία μικρή on/off 500 κυβικών;

Μικρή και βολική Adventure

Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι το όνομα Adventure συνοδευόταν απαραίτητα από ογκώδεις μοτοσυκλέτες με μεγάλους κυβισμούς, προκειμένου να ενσαρκωθεί το όνειρο της φυγής, στα μάτια του κάθε μοτοσυκλετιστή. Η Honda με την νέα CB 500X κάνει το όνειρο πιο προσιτό αφού προσφέρει σε μεσαίο κυβισμό, και σε προσιτή τιμή, όλα όσα θα ονειρευόταν κάποιος για να ταξιδέψει. Και ψάχνοντας ποια είναι αυτά τα “όλα”, αρκεί να αναλογιστείς πως τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν υπήρχε η ανάγκη για ογκώδεις μοτοσυκλέτες ώστε να ταξιδέψει κάποιος. Αρκούσε ένα όνειρο, ένας στόχος, και ένα οποιοδήποτε δίτροχο για να φέρει σε πέρας ο ευτυχής μοτοσυκλετιστής ακόμη και το γύρο του κόσμου. Η μόδα των mega adventure των 1200 κυβικών, δεν έχει τόσο μεγάλη ιστορία άλλωστε για να το διαψεύσει αυτό. Η Honda, με το CB 500X δίνει στον μέσο αναβάτη την ευκαιρία να νιώσει όσο Adventure χρειάζεται αλλά και να καλύψει τις ανάγκες του με άνεση.

Για την κατασκευή του, χρησιμοποιήθηκε η ίδια βάση που συναντάμε και στο CBR 500R, αλλά και στο CB 500F, η λεγόμενη και “τριπλέτα” η οποία φροντίζει για την διατήρηση του κόστους χαμηλά. Αλλαγές στα τεχνικά χαρακτηριστικά των τριών αυτών μοτοσυκλετών διαχωρίζουν τα μοντέλα που χρησιμοποιούν ίδιο κινητήρα, πλαίσιο, αλλά και κάποια περιφερειακά. Θα λέγαμε μάλιστα ότι το CBR 500R και το CB 500F βρίσκονται πιο κοντά μεταξύ τους, αφού το X, είναι αυτό που ξεφεύγει σε χρήση. Οι Off Road δυνατότητες είναι αυτές που δίνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα, και αυτό, είναι κάτι περισσότερο από εμφανές.

Μικρές "αδελφικές" διαφορές

Οι μηχανικοί της Honda βέβαια αναφέρουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στα τρία μοντέλα δεν είναι τόσο σημαντικές, ωστόσο, το X φαίνεται μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα από τα άλλα δύο. Αυτό εξηγείται εύκολα μιας και οι αναρτήσεις του διαθέτουν μεγαλύτερη διαδρομή κατά 20mm, η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί κατά 15mm ενώ η σέλα βρίσκεται 25mm ψηλότερα. Αυτό δημιουργεί ένα σύνολο πιο ογκώδες το οποίο καταφέρνει να φέρνει εικόνες από το Crosstourer στο μυαλό. Οι διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά των “τριών” περιορίζονται στο μακρύτερο μεταξόνιο κατά 10mm αλλά και στα κιλά, αφού το X φτάνει στα 195 κιλά, σε σχέση με τα 194 του CBR 500R και τα 173 του CB 500F. Έχει ωραίο ζύγισμα και δεν είναι πιο δύσκολο από τα άλλα δύο, αν και πιο ογκώδες, μιας και το φαρδύτερο τιμόνι που βρίσκεται ψηλότερα τοποθετημένο, δίνει σωστούς μοχλούς για πίεση. Εφόσον όλο το υπόλοιπο σύνολο μηχανικά και τεχνικά παραμένει ίδιο με τα αδελφάκια του, με τον δικύλνδρο κινητήρα των 471 κυβικών που αποδίδει 47 ίππους, δεν έχουμε και διαφορές στην αίσθηση οδηγικά.
Οι συνθήκες που το οδηγήσαμε, στην Ισπανία, ήταν άσχημες, με πολλή βροχή να πέφτει στο δρόμο και να μας δυσκολεύει στην οδήγηση, σημείο θετικό βέβαια για την αξιολόγηση μίας μοτοσυκλέτας που έχει σχεδιαστεί και για να κινείται σε τέτοιους δρόμους.

Ευχρηστία παντού

Η προστασία από τον καιρό ήταν καλή σε σχέση με τα μοντέλα με τα οποία μοιράζεται τα περιφερειακά, αλλά θα προτιμούσαμε μία ψηλότερη ζελατίνα η οποία υπάρχει στα αξεσουάρ της Honda. Αυτή που χρησιμοποιείται από το εργοστάσιο μπορεί να ρυθμιστεί με κατσαβίδι αλλά εμείς δεν είχαμε το χρόνο να το κάνουμε. Μπορέσαμε όμως να δούμε την ευκολία με την οποία άλλαζε κατεύθυνση η μοτοσυκλέτα με απλή πίεση του τιμονιού, αλλά και την σταθερότητά της στο δρόμο. Οι μεγαλύτερες σε διαδρομή αναρτήσεις επιτρέπουν στην X να κινείται πιο ομαλά σε βρεγμένο οδόστρωμα με λιγότερα γλιστρήματα, αφού οι αναρτήσεις λειτουργούν ούτως ή άλλως και πιο προοδευτικά. Είναι εύκολη σε χειρισμό και ακόμη και ένας μέσος αναβάτης θα την οδηγήσει χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τα ελαστικά που χρησιμοποιούσε η X είναι τα Pirelli Scorpion Trail που σε σχέση με τα Metzeler Z8 των μοντέλων CBR 500R και CB 500F, ζεσταίνονται πιο γρήγορα και είναι καλύτερα στο βρεγμένο οδόστρωμα. Ταιριάζουν επίσης στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας όντας περισσότερο On/Off και κατάλληλα για την νέα διπλή χρήση. Αίσθηση έκαναν και τα φρένα της X τα οποία λειτουργούν ιδανικά για τις απαιτήσεις της μοτοσυκλέτας και προσφέρουν ασφάλεια με λίγη πίεση στην μανέτα. Σε συνδυασμό με το φρένο του κινητήρα, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω το πίσω φρένο σε μεγάλη απόσταση διαδρομής.

Μικρή κατανάλωση

Δυστυχώς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε την “καύση” του περιεχόμενου του ρεζερβουάρ ώστε να διαπιστώσουμε αν τα λεγόμενα της Honda περί κατανάλωσης ισχύουν. Εμείς, με μία γρήγορη οδήγηση που μας έδινε 130 χ.α.ω. σταθερής ταχύτητας στις περισσότερες ευθείες, φτάσαμε να συμπληρώσουμε στο ρεζερβουάρ μετά από 90 περίπου χιλιόμετρα, 4,3 λίτρα καυσίμου, νούμερο που βρίσκεται πάνω από το ανακοινώσιμο (21,9 χιλιόμετρα ανά λίτρο, έναντι των 28 χιλιομέτρων που ανακοινώνει η Honda). Να θυμίσουμε απλά ότι οι εργοστασιακές μετρήσεις γίνονται με συγκεκριμένες ταχύτητες και πως το CB 500X ακόμη κι έτσι, μπορεί με το 17,3 λίτρων ρεζερβουάρ, να φτάσει στα 378 χιλιόμετρα αυτονομίας.
Η νέα CB 500Χ είναι μία μοτοσυκλέτα διασκεδαστική, εύκολη, και με Adventure πλευρά, όσο απαιτούν οι σύγχρονες εποχές. Ο περιορισμός της από τους χυτούς αλουμινένιους τροχούς, τον απροστάτευτο από πέτρες κινητήρα, σου δίνει και το ποσοστό Adventure που θα την χρησιμοποιήσεις, αλλά αν θέλεις να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα, αρκεί να κοιτάξεις στον κατάλογο αξεσουάρ της Honda. Διατίθενται πλαϊνές βαλίτσες με αντικραδασμικό σύστημα, σχάρα και βαλίτσα top box, θερμαινόμενα γκριπ, προβολείς ομίχλης, προστατευτική ποδιά κινητήρα, προστατευτικές χούφτες τιμονιού, κάλυμμα αλυσίδας, προστατευτική ποδιά για το ψυγείο και ψηλότερη ζελατίνα. Όπως παραδίδεται από το εργοστάσιο μπορεί να περάσει από χωματόδρομους με την ίδια άνεση που θα το έκανε ένα Suzuki V-Strom 650 ή ένα Kawasaki Versys 650, άρα θα καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό αγοραστών.

Ιδανική πρόταση

Η νέα Honda CB 500X είναι φτιαγμένη για περιπέτειες, αλλά κυρίως για περιπέτειες όσων αναβατών θα επιστρέψουν στα 500 κυβικά, αφήνοντας στην άκρη τις μεγάλες On/Off των 1200 κυβικών, ή οδηγηθούν εκεί λόγω απειρίας. Ακόμη και οι κάτοχοι κατηγορίας A2 διπλώματος, θα βρουν στο CB 500X έναν ιδανικό σύντροφο, αφού τόσο η ευκολία χρήσης, όσο και η προσιτή τιμή που αναμένεται στις 6.600euro, θα δώσει ώθηση στις πωλήσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο CB500X
Αντιπρόσωπος Αφοι Σαρακάκη ΑΕΒΕ
Τιμή 6.600
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 469
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 67mm x 66.8mm
Συμπίεση 10.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI με σώματα διαμέτρου 34mm
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 1.7
Εκκίνηση  Μίζα
Σχέσεις 6
Τελική σχέση Γρανάζια - αλυσίδα 
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 2095
Πλάτος (mm) 830
Ύψος  (mm) 1290
Μεταξόνιο (mm) 1420
Γωνία κάστερ 26,5° 
Ίχνος  (mm) 108
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους  (mm) 170
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 17,5
Βάρος (kg) 195
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 41mm, διαδρομή τροχού 140mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με σύστημα Pro Link, διαδρομή τροχού 120mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 120/70 ZR17
Πίσω 160/60 ZR17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320m με δαγκάνα δύο εμβόλων (προαιρετικό ABS)
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου (προαιρετικό ABS)
Μέγιστη ιπποδύναμη 47hp / 8500
Μέγιστη ροπή 4,38 / 7000

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 12:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda Crosstourer 1200 - DCT Πρώτο τεστ - Honda CB 500X 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon