.
Κατηγορία BMW
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 15:00

Test - BMW S 1000 ΧR 2017

 

Euro 4, περισσότερη δύναμη παντού, πιο άνετο στο ταξίδι

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Θοδωρής Ξύδης

Για το 2017 η BMW ανανέωσε όλη τη σειρά S, με πρώτο μέλημα τις Euro 4 προδιαγραφές. Στο... ψαχούλεμα όμως βγήκαν και διάφορες βελτιώσεις, με το S 1000 XR του 2017 να δυναμώνει ακόμα περισσότερο, να γίνεται ακόμα πιο άνετο και ακόμα πιο χρηστικό!

Ας δούμε εν τάχει τα σημεία στα οποία βελτιώθηκε το S 1000 ΧR του 2017:

  • Κάλυψη των προδιαγραφών Euro 4
  • Αύξηση ανακοινώσιμης ιπποδύναμης στους 165 hp / 11.000 rpm (προηγουμένως 160 hp) και αύξηση ροπής κατά 0,2 Kgm
  • Νέες βάσεις τιμονιού για μείωση κραδασμών και αύξηση άνεσης αναβάτη
  • Αύξηση μέγιστου επιτρεπόμενου φορτίου από τα 434 στα 444 κιλά
  • Νέα χρώματα που πατάνε πάνω στους προηγούμενους συνδυασμούς (Racing Red non-metallic και Lightwhite non-metallic / Granite Grey metallic matt / Racing Red non-metallic.), με νέο όμως design
  • Καινούργιο χρώμα Ocean Blue metallic matt

Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται το S 1000 XR

Το S 1000 XR είναι μια πραγματικά επική μοτοσυκλέτα, που συνταιριάζει με απίστευτο τρόπο στοιχεία συνήθως αταίριαστα, όπως η παρανοϊκή δύναμη ενός Superbike, με την χρηστικότητα μιας μεγάλης Adventure - Touring μοτοσυκλέτας. Οι αξίες που πρεσβεύει είναι το επιθετικό design, οι συγκλονιστικές επιδόσεις μαζί με κορυφαία τεχνολογία, ανέσεις και χώρους. Κι όλα αυτά με απαράμιλλο έλεγχο και χαρακτηριστική φιλικότητα που δεν θα τρομάξει... αν δεν ανοίξετε πολύ το γκάζι.

Η βάση για το S 1000 XR ήταν φυσικά το S 1000 RR, η εμβληματική Superbike που έβαλε τη BMW στο παιχνίδι των υπέρ-εξελιγμένων αγωνιστικών τετρακύλινδρων μοτοσυκλετών. Ποιος το περίμενε από τη BMW; Κανείς. Κάπως έτσι έγινε και με το S 1000 XR. Οι περισσότεροι σκεφτόταν πως οι Βαυαροί δεν θα έβγαζαν και 2ο μεγάλο Adventure μοντέλο, φοβούμενοι μήπως “κανιβαλίσουν” τις πωλήσεις του R 1200 GS. Όμως εκείνοι είχαν άλλες ιδέες, και ορθώς υπολόγισαν πως το κοινό του S 1000 XR θα ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο του R 1200 GS.

Τι είναι το S 1000 XR; Μια ψηλή Street μοτοσυκλέτα, που τα καταφέρνει καλύτερα στην άσφαλτο παρά στο χώμα, αν και παραμένει απρόσμενα ικανή και στην λογική εκτός δρόμου οδήγηση -εκτός αν σε λένε Teach McNeil.

Η ψηλή θέση οδήγησης είναι bonus τόσο στην αστική οδήγηση (βλέπεις πάνω από τα αυτοκίνητα και το τιμόνι περνάει πάνω από τους καθρέπτες) όσο και σε οδοστρώματα κακής ποιότητας (μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, καλύτερη ορατότητα).

Με λίγα λόγια, το S 1000 XR ξεπερνάει με άνεση τον σκόπελο της εξειδίκευσης, αποτελώντας κορυφαίο καθημερινό “τα κάνω όλα - ζήτα μου ότι θες” εργαλείο για όσους έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια και αποζητούν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η βιομηχανία μοτοσυκλέτας.

Εξωτερικά - ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο

Το λογότυπο S 1000 XR μετακόμισε από το ρεζερβουάρ στο μπροστινό μέρος, προστέθηκε ανακλαστικό στα καλάμια ελέω Euro 4, και τέλος. Αυτές είναι οι εμφανείς διαφορές, οι άλλες -ουσίας- παραμένουν κρυφές στην πρώτη όψη.

Με τα κριτήρια της ασφάλτινης Adventure κατηγορίας, το S 1000 XR είναι μυώδες, με φαρδιά, ασφάλτινα ελαστικά, και με εξοπλισμό που φέρνει άμεσα στο μυαλό Superbike. Ανάποδο πιρούνι 46 χιλιοστών, ακτινικές δαγκάνες μπροστά, αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών, ψαλίδι σεβαστών διαστάσεων, σταμπιλιζατέρ, προβολείς που φωνάζουν “επίθεση”, τόσο με το σχήμα τους όσο και με τη λεπτή κάθετη σειρά LED στη μέση τους (με λειτουργία follow me home μάλιστα), και μια εντυπωσιακή συστοιχία από ψυγεία. Κοντό τελικό εξάτμισης και τεράστιο καζανάκι (που ενοχλούσε οπτικά και στο S 1000 R, παρόλα αυτά σημειώστε πως ΔΕΝ μεγάλωσε με τις Euro 4). Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, τόσο σε πλαστικά, μέταλλα, συναρμογή και φινίρισμα, ενώ οι περισσότερες βίδες είναι torx.

Είτε από μακριά, είτε από κοντά η εντύπωση παραμένει ίδια. Αυτή της πολυτέλειας, της κορυφαίας κατασκευής, της άριστης συναρμογής, των ποιοτικότερων περιφερειακών. Α/Α, 10 στα 10, premium και κάτι παραπάνω.

Εργονομική, εύκολη και άνετη

Για επιβάτη μεσαίου μεγέθους, όπως ο υπογράφων στο 1.70, η σέλα των 840 χιλιοστών δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όμως το στενό προφίλ του S 1000 XR στη μέση του, και η σωστή κατανομή βάρους εμπνέουν σιγουριά και παρέχουν άριστο έλεγχο στις επιτόπιες μανούβρες. Όπως προαναφέραμε, η ψηλή θέση οδήγησης παρέχει καλύτερο οπτικό έλεγχο του δρόμου. Όπως συνηθίζει η BMW, έτσι και στο S 1000 XR υπάρχουν διάφορες σέλες στον κατάλογο των έξτρα αξεσουάρ, ώστε να βρουν όλοι την ιδανική για το σωματότυπο και τα γούστα τους. Η σέλα συνεπιβάτη είναι καλή, αν και δεν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει θρόνο. Είναι σχετικά επίπεδη, και κοντή σε μήκος, ώστε θα βολέψει περισσότερο τα πιο μικρόσωμα άτομα -μιλώντας πάντα για ταξίδι, γιατί για αστικές διαδρομές κανείς δεν θα έχει πρόβλημα. Στα θετικά για το συνεπιβάτη το “καρούμπαλο” στο μπροστινό μέρος της σέλας, που δεν τον αφήνει να γλιστρήσει μπροστά, και η ύπαρξη χειρολαβών.

Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα πάνω στη μοτοσυκλέτα, ο αναβάτης εντυπωσιάζεται από την άνεση της σέλας. Φανταστικό σχήμα, ποιότητα και ποσότητα υλικού σε ιδανικά επίπεδα, που θα σας κρατήσει άνετους για πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα συνεχόμενου ταξιδιού.

Το τιμόνι είναι φαρδύ, για άριστο έλεγχο, οι λαβές βολεύουν τόσο τους ψηλούς, όσο και τους πιο κοντούς αναβάτες, ενώ μπροστά στο καβάλο του αναβάτη υπάρχει πλαστικό προστατευτικό, τόσο για τις γρατσουνιές, όσο και για τον ίδιο τον αναβάτη, ώστε να μην χτυπάει τα ευαίσθητα σημεία του σε απότομα φρένα.

Εξοπλισμός για αυστηρά γούστα

Οι χούφτες του έξτρα εξοπλισμού είναι καλαίσθητες ενώ η ζελατίνα ρυθμίζεται με το χέρι σε 2 θέσεις, εύκολα, ακόμα και εν κινήσει -δυσκολότερα από το Ducati Multistrada. Ίσως κάποιοι να παραπονεθούν για τις μόλις 2 θέσεις ρύθμισης, αλλά οι ψηλότεροι θα βρουν ψηλότερη ζελατίνα στον έξτρα εξοπλισμό -η original ήταν άριστη για το ύψος μου, δίχως καμία περιδίνηση ή υποψία υποπίεσης και στις 2 θέσεις. Άριστο το μονό σταντ, βάζει τη μοτοσυκλέτα σε σωστή κλίση, ενώ διαθέτει προεξοχή για να το κατεβάζεις ευκολότερα. Όμως και το διπλό σταντ του έξτρα εξοπλισμού είναι εργονομικό, επιτρέποντας σου να ανεβάσεις με ευκολία τη μοτοσυκλέτα σε αυτό.

Στα όργανα συνεχίζουμε να μην έχουμε TFT έγχρωμη οθόνη όπως στην ακριβότερη έκδοση του νέου Multistrada, αλλά αν αφήσει κανείς τον εντυπωσιασμό στην άκρη, μπορεί εύκολα να αντιτείνει τη δυσκολία θέασης των TFT οθονών στο απευθείας φως. Τα όργανα του S 1000 XR αποτελούνται από μια όμορφη μίξη αναλογικού και ψηφιακού στιλ, με άπειρες πληροφορίες, ενώ οι ενδείξεις ρυθμίζονται από το αριστερό γκριπ, δίχως ο αναβάτης να πρέπει να πάρει το χέρι του από το τιμόνι -άλλωστε ΔΕΝ υπάρχει κανένα κουμπί πάνω στα όργανα!

Αναλογικών ενδείξεων είναι το λευκό στροφόμετρο, δίνοντας ένα sport τόνο στο design, αναγράφοντας και το όνομα του μοντέλου πάνω από το κέντρο του. Μοντέρνος ο σχεδιασμός του στροφόμετρου, με μεγαλύτερα τα νούμερα για 3, 6, 9 και 12 χιλιάδες στροφές, και κόκκινο στις 11.000. Πανέμορφη πινελιά ο διάφανος, κόκκινος δείκτης των στροφών. Δίπλα στο στροφόμετρο βρίσκουμε το ψηφιακό trip computer, που βρίσκεται στο στάνταρ εξοπλισμό, με άπειρες ενδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν κοντέρ, δείκτη ταχύτητας κιβωτίου, και ένδειξη στάθμης καυσίμου με μπάρες, σε πρώτο πλάνο.

Με μικρότερη γραμματοσειρά βρίσκουμε τις ενδείξεις του Riding Mode το οποίο έχετε επιλέξει, δηλαδή Rain, Road, Dynamic και Dynamic Pro -τα 2 τελευταία στον έξτρα εξοπλισμό, και τις υπόλοιπες ενδείξεις. Ποιες είναι αυτές; Ολικός και 2 μερικοί χιλομετρητές, θερμοκρασία κινητήρα και περιβάλλοντος, αυτονομία καυσίμου, μέση κατανάλωση, μέση ταχύτητα, lap timer (lap timer;!), ρολόι, και ενδείξεις έξτρα εξοπλισμού, όπως το επίπεδο των θερμαινόμενων γκριπ, κατάσταση της Dynamic ESA, και cruise control.

Πέρα από όλες αυτές τις ενδείξεις, το S 1000 XR διαθέτει και shift light, που ρυθμίζεται από τον αναβάτη τόσο ως προς τις στροφές που θα ανάβει, όσο προς την ένταση του φωτισμού, αλλά και ως προς τη... συχνότητα που θα αναβοσβήνει! Τέλος, οι προειδοποιητικές λυχνίες αφορούν μεταξύ άλλων την κατάσταση ABS και Traction Control, κατάσταση ψεκασμού, φλας, μεγάλη σκάλα, Cruise Control, κλπ.

Στο μπροστινό μέρος του φέρινγκ θα βρείτε και μια έξοδο ρεύματος για μικροσυσκευές. Αυτό που λείπει εδώ είναι ένα ντουλαπάκι στο πλάι, ώστε να μπορεί κανείς να βάλει κάποια ηλεκτρονική μικροσυσκευή, αλλά και ψιλά για τα διόδια. Οι διακόπτες στα γκριπ είναι σύγχρονοι, και εργονομικοί, η κόρνα έχει ένταση που εγγυάται πως θα σας ακούσουν οι πάντες, ενώ οι καθρέπτες παρέχουν καλό οπτικό πεδίο, αν και σε κάποιες στροφές θολώνουν ελαφρώς. Άριστες οι βαλβίδες στις ζάντες, που βρίσκονται πάνω στα μπράτσα και σε πλάγια θέση, κάνοντας πανεύκολη την πλήρωση των ελαστικών με αέρα.

Ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο ροπάτο!

Η BMW αναφέρει για το S 1000 XR 5 hp αυξημένη μέγιστη δύναμη από το προηγούμενο μοντέλο, και 0,2 Kgm ροπής. Εμείς όμως διαπιστώσαμε διαφορετικά -αλλά πολύ καλύτερα- νούμερα! Μπορεί η μέγιστη ισχύς να παρέμεινε αναλλοίωτη από το προηγούμενο μοντέλο, όμως το νέο S 1000 XR, με το τελικό της Akrapovic, απεδείχθη δυνατότερο κατά... 10 ολόκληρα άλογα, στο μεγαλύτερο μέρος της κλίμακας στροφών! Μιλάμε για απίστευτη βελτίωση, σε μια μοτοσυκλέτα που... δεν την χρειαζόταν, καθώς ήταν ήδη ασύλληπτα ισχυρή! Και όμως. Είναι πλέον αρκετά πιο γεμάτη παντού.

Ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του S 1000 XR είναι ένας από τους δυνατότερους και πιο εντυπωσιακούς κινητήρες αυτή τη στιγμή στην κατηγορία -και όχι μόνο. Εκατόν εξήντα πέντε επίσημα ανακοινώσιμα άλογα στις 11.000 σαλ., και 11,6 κιλά ροπής στις 9.250 σαλ. Το S 1000 XR, διαθέτει full E-Gas ride-by-wire σύστημα που κάνει αισθητή την παρουσία του ακόμη και με σβηστό τον κινητήρα. Βλέπετε όταν γυρίσετε το κλειδί στη θέση on και πριν πιέσετε τη μίζα, αν γυρίσετε το γκριπ του γκαζιού, ακούτε δυνατά τον ήχο των αισθητήρων. Κάθε κύλινδρος διαθέτει δύο εγχυτήρες καυσίμου στον ψεκασμό, ενώ στη στάνταρ έκδοση του S 1000 XR περιλαμβάνονται 2 riding modes, τα Rain και Road. Στο “Road” η απόκριση του γκαζιού είναι άμεση, ενώ εδώ τίθεται σε λειτουργία και σύστημα αποτροπής σούζας κατά την επιτάχυνση. Στο “Rain” η απόκριση του γκαζιού είναι πιο γλυκιά, δίχως η BMW να αναφέρει κάποια μείωση σε ιπποδύναμη. Ίσως είναι περιττό να αναφέρουμε πως, φυσικά, και στο “Rain” επενεργεί το σύστημα αποτροπής σούζας. Η μοτοσυκλέτα δοκιμής διέθετε και το έξτρα πακέτο Dynamic, που αντί του “απλού” συστήματος ASC (Automatic Stability Control) της βασικής έκδοσης, διαθέτει προηγμένο DTC (Dynamic Traction Control), που χρησιμοποιεί αισθητήρες κλίσεις, για μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια λειτουργίας στο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.

Έτσι, στο “Dynamic” mode η απόκριση του γκαζιού είναι ακαριαία, ενώ το σύστημα αποτροπής της σούζας κάνει τα... στραβά μάτια, επιτρέποντας τις ομαλές σούζες (επεμβαίνει στις υπόλοιπες) κατά την επιτάχυνση. Μη φεύγετε ακόμη όμως, γιατί έχουμε και το “Dynamic Pro” mode, που ενεργοποιείται με μία φίσα κάτω από τη σέλα. Σε αυτό το mode, το σύστημα αποτροπής σούζας απενεργοποιείται, χαρίζοντας σας τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα, όσο διατηρείτε τη φίσα στη θέση της, ABS και Traction Control παραμένουν απενεργοποιημένα, ακόμα κι αν σβήσετε τη μοτοσυκλέτα και βγάλετε το κλειδί. Πέρα από το “Dynamic Pro” ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει το ABS ή το Traction Control, ή και τα δύο μαζί. Σημειώστε πως μπορείτε να αλλάξετε riding mode με ένα κουμπί ακόμα και εν κινήσει, κρατώντας κλειστό το γκάζι.

Στα έξτρα αξεσουάρ της μοτοσυκλέτας δοκιμής περιλαμβανόταν και το Gear Shift Assist Pro, ένα προηγμένο σύστημα shifter για ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων δίχως τη βοήθεια του συμπλέκτη, και δίχως να κλείσετε το γκάζι. Και κάτι τελευταίο. Πρωτοφανές είναι το μουγκρητό που κάνει όταν παίρνει μπροστά αυτό το μοτέρ, ενώ μπάσα και χορταστικά τα σκασίματα στο κλείσιμο του γκαζιού (τόσο με απλό όσο και με Akrapovic τελικό)!

Περιφερειακά κορυφαίας κλάσης

Το πλαίσιο 2 δοκών αλουμινίου του S 1000 XR βασίζεται σε εκείνα των S 1000 RR & S 1000 R, ενώ αλουμινένιο είναι το κτηνώδες ψαλίδι. Το επίσημα ανακοινώσιμο βάρος των 228 κιλών με γεμάτο ρεζερβουάρ δεν άλλαξε από το προηγούμενο μοντέλο, παρά τις Euro 4! Οι αναρτήσεις μπορεί να βασίζονται σε εκείνες του S 1000 R, έχουν όμως μεγαλύτερες διαδρομές, στα 150 mm εμπρός και στα 140 mm πίσω, αντί για των 120 / 120 του S 1000 R.

Οι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Dynamic ESA που φόραγε η μοτοσυκλέτα δοκιμής ανήκουν στον έξτρα εξοπλισμό, επιτρέποντας στον αναβάτη να αλλάζει ρυθμίσεις δίχως εργαλεία, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στον χάρτη “Road” οι αναρτήσεις παρέχουν τη μέγιστη άνεση και το βέλτιστο κράτημα σε όλα τα οδοστρώματα, ενώ επιπρόσθετα ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει την προφόρτιση της μοτοσυκλέτας από ένα κουμπί, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους αισθητήρες βύθισης του πίσω ελατηρίου, και από τους αισθητήρες κλίσης της μοτοσυκλέτας, οι αποσβέσεις ρυθμίζονται επακριβώς για το στιλ οδήγησης σας, με εξαιρετική ακρίβεια. Στις παραμέτρους της Dynamic ESA περιλαμβάνεται τόσο η επιτάχυνση όσο και η επιβράδυνση, με τις αναρτήσεις να αλλάζουν ρυθμίσεις μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου!

Σημειώστε πως οι κοντύτεροι αναβάτες μπορούν να παραγγείλουν το S 1000 XR με αναρτήσεις μικρότερων διαδρομών (120 mm μπροστά και 110 πίσω)!

Οι ελαφριοί αλουμινένιοι τροχοί είναι παρόμοιοι με το S 1000 RR, ενώ οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70-17 και 190/55-17, θυμίζοντας Superbike μοτοσυκλέτα.

Το σταμπιλιζατέρ είναι στάνταρ, όπως στάνταρ είναι και τα κορυφαία φρένα. Μπροστά αυτά περιλαμβάνουν δύο πλευστούς δίσκους 320 mm, με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, και μεταλλικά σωληνάκια φρένων. Πίσω, το μονό δισκόφρενο είναι μεγαλύτερο από του S 1000 R, στα 265 χιλιοστά, ενώ διαθέτει μεταλλικό σωληνάκι. Η BMW αναφέρει πως το σύστημα πέδησης του S 1000 XR δεν θα ζεσταθεί από σκληρή χρήση, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε τη μοτοσυκλέτα σε... πίστα!

Το ABS είναι στάνταρ, ενώ η μοτοσυκλέτα δοκιμής διέθετε το εκπληκτικό ABS Pro -έξτρα εξοπλισμός-, που αλλάζει συμπεριφορά ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Παράλληλα το ABS Pro ενώ αποτρέπει το ανασήκωμα του πίσω τροχού στο φρενάρισμα στα mode “Rain” και “Road”, στο mode “Dynamic” επιτρέπει ελαφρύ ανασήκωμα, και ακόμα περισσότερο στο “Dynamic Pro”.

Απολαυστικό, παντοδύναμο, συγκλονιστικό!

Το S 1000 XR είναι όλα τα παραπάνω. Ξεχωριστό από την πρώτη επαφή, ξεχωριστό σε όλες τις χρήσεις, ξεχωριστό και σε βάθος χρόνου.

Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ στο τέλος, ήταν η ικανότητα του S 1000 XR να εκπληρώνει με άφθαστη επιτυχία, κορυφαίο ενθουσιασμό και αδιανόητη ευκολία πολλαπλούς ρόλους, και να ικανοποιεί απόλυτα όλες τις πλευρές και τις διαθέσεις του χαρακτήρα του αναβάτη.

Αστική μετακίνηση; Κανένα πρόβλημα. Κατεβάζετε τη ζελατίνα στη χαμηλή θέση, και στην πορεία ανακαλύπτετε πως το τιμόνι κόβει πολύ, ο έλεγχος της μοτοσυκλέτας είναι εύκολος, η δύναμη μπόλικη αλλά ελεγχόμενη, η ελαστικότητα του μοτέρ παραδειγματική, το ABS και το Traction Control φρουροί της ασφάλειας σας, ακόμα και στα πιο σαθρά, ή βρεγμένα οδοστρώματα, και η οικονομία καυσίμου αξιοσημείωτη, όσο δεν πιέζετε τον κινητήρα.

Μικρές ενστάσεις εδώ αφορούν στον ελαφρώς ασαφή συμπλέκτη, στα μαρσπιέ που βρίσκουν στις γάμπες των πιο κοντών στις στάσεις, και στη... θορυβώδη αντλία βενζίνης που παράγει ένα συνεχή βόμβο τον οποίο ακούς ακόμα και μέσα από το κράνος.

 

Ταξίδι; Ανεβάζετε τη ζελατίνα στην ψηλή θέση, και φύγατε. Φοβερές ρεπρίζ, εκπληκτικές επιταχύνσεις, και τελική που ξεπερνάει τα 260 χλμ/ώρα, σας χαρίζουν ικανότητες για αστραπιαίες προσπεράσεις, και γκάζι που θα σας ξελασπώσει από οποιαδήποτε κατάσταση. Άριστη προστασία από τα στοιχεία της φύσης, πάρα πολύ άνετη σέλα, σφιχτές αλλά άνετες αναρτήσεις, σωστή θέση οδήγησης, κορυφαία φρένα από όλες τις ταχύτητες. Και οι νέες βάσεις τιμονιού υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο μεγάλο ταξίδι, καθώς εξουδετερώνουν ακόμα καλύτερα τους κραδασμούς.

Σημειώστε πως τα όργανα μπορεί να δείχνουν ως μέγιστη υπολειπόμενη αυτονομία τα 250 χιλιόμετρα, όμως αυτό δεν αληθεύει αν οδηγείτε μετρημένα, απλώς τα 250 είναι ο μέγιστος αριθμός που εκείνα δείχνουν. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αυτονομία 350 περίπου χιλιομέτρων, με ήρεμη οδήγηση.

Όταν ανοίξετε πάντως το γκάζι και το κρατήσετε ανοιχτό, η αυτονομία πέφτει δραματικά. Μην ξεχνάτε όμως πως μιλάμε για τετρακύλινδρη χιλιάρα μοτοσυκλέτα με απόδοση 165 ίππων.

Στο ταξίδι, όπως και πριν, μικρά παράπονα συνεχίζουν να υφίστανται για τη γωνία των γονάτων που είναι λογική για κοντούς αναβάτες αλλά σχετικά μεγάλη για τους ψηλούς, ενώ λόγω νέων βάσεων τιμονιού οι υψίσιχνοι κραδασμοί που φτάνουν στα γκριπ έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί.

Το Cruise Control είναι απολαυστικό, εργονομικό και πολύτιμο για όσους πάσχουν από τενοντίτιδες, μπόρεσα να χαλαρώσω ακόμα περισσότερο.

Επιδόσεις; Είναι Superbike, αλλά το κρύβει καλά... εκτός αν ζητήσετε αποδείξεις, και ανεβάσετε στροφές ψηλά. Το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει, θα τρομάξει και θα εκπλήξει σε ισόποσες δόσεις. Εκτόξευση ρουκέτας, κόντρες με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, ικανότητες να ξύσετε αυτιά σε οποιαδήποτε διαδρομή, από επαρχιακό σε αυτοκινητόδρομο, αλλά ακόμα και σε πίστα!

Αίσθηση φοβερής ασφάλειας από αναρτήσεις (εκπληκτικές οι έξτρα ηλεκτρονικές Dynamic ESA), πλαίσιο, φρένα, ABS και Traction Control, γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, και απαράμιλλη αίσθηση ελέγχου ακόμα και σε υπερηχητικές ταχύτητες. Μικρό παράπονο στις συνεχόμενες για ώρα ταχύτητες πάνω από τα 230, όπου κουράζεται ο σβέρκος του αναβάτη.

Φουλ του άσου!

 

Το S 1000 XR πληροί πλέον τις Euro 4 προδιαγραφές, αλλά αντί να παχύνει και να χάσει δύναμη, παρέμεινε ακριβώς στα ίδια κιλά, ενώ γέμισε ακόμα περισσότερο την καμπύλη της δύναμης του! Με τις νέες βάσεις τιμονιού αύξησε την άνεση του αναβάτη στο ταξίδι, ενώ απαράλλαχτη παραμένει η ικανότητα του να ενθουσιάζει σε όλες τις συνθήκες και σε όλες τις διαδρομές.

Με κορυφαίο εξοπλισμό, και επιδόσεις Superbike, παραμένει μία από τις πιο ποθητές και ολοκληρωμένες προτάσεις στις μεγάλες Adventure μοτοσυκλέτες, μια hyper-premium πρόταση για αξέχαστες οδηγικές εμπειρίες.

Τιμές και εξοπλισμός

Η βασική έκδοση του S1000XR 2017 έχει προτεινόμενη βασική τιμή €16.750 (με τη μοτοσυκλέτα σε κόκκινο χρώμα) και περιλαμβάνει ABS, ASC και Riding Modes.

Η μοτοσυκλέτα που δοκιμάσαμε έχει επιπλέον, τον παρακάτω πρόσθετο εργοστασιακό εξοπλισμό:

Πακέτο Touring €1.520 που περιλαμβάνει:
Dynamic ESA
Βάσεις για Πλαϊνές Βαλίτσες
Θερμαινόμενα Γκριπ
Κεντρικό Σταντ
Προετοιμασία GPS
Σχάρα Αποσκευών

Πακέτο Dynamic €1.220 που περιλαμβάνει:
ABS Pro
Cruise Control
DTC (Dynamic Traction Control)
LED φλας
Riding Modes Pro
Υποβοήθηση Αλλαγής Ταχυτήτων Pro

Επίσης...
Φώτα Ημέρας LED €355
Χούφτες €105
Συναγερμός €270
Χρώμα Ocean Blue Metallic Matt €125

Συνολική προτεινόμενη λιανική τιμή μοτοσυκλέτας δοκιμής: €20.345

Χρώματα
Το BMW S 1000 XR διατίθεται σε τρία χρώματα. Κόκκινο (Racing Red), μελιτζανί (Ocean Blue Metallic Matt) και τριχρωμία λευκού – κόκκινου – μαύρου (Light White).

Επίσημα αξεσουάρ
• Touring Package: Dynamic ESA, θερμαινόμενα γκριπ, βάσεις βαλιτσών, βάση και χειριστήριο για GPS, διπλό σταντ.
• Dynamic Package: Pro riding modes (συμπεριλαμβανομένων DTC και ABS Pro), Gear Shift Assist Pro, cruise control, LED φλας.
• Pro riding modes (ABS Pro, DTC και “Dynamic” και “Dynamic Pro” riding modes).
• Cruise control.
• Gear Shift Assist Pro.
• Dynamic ESA.
• Daytime running light.
• Θερμαινόμενα γκριπ.
• Κεντρικό σταντ.
• Βάσεις βαλιτσών.
• Βάσεις για τριβάλιτσο.
• Χούφτες.
• Βάση για GPS και εργαλείο ελέγχου multi-controller.
• Χαμηλότερες αναρτήσεις.
• Χαμηλή σέλα αναβάτη.
• Συναγερμός.

Αξεσουάρ HP
• HP carbon στο cockpit.
• HP carbon προστατευτικό ρεζερβουάρ.
• HP carbon εμπρός φτερό.
• HP carbon πίσω φτερό.
• HP carbon βάση πινακίδας.
• HP carbon κάλυμμα γραναζιού.
• HP μαρσπιέ αναβάτη.
• HP μαρσπιέ συνεπιβάτη.
• HP Gear Shift Assist Pro.
• HP μανέτα συμπλέκτη.
• HP μανέτα φρένου.
• HP ψηλή σέλα.
• HP sport σέλα με alcantara.
• HP σφυρήλατες ζάντες.

Βαλίτσες και αξεσουάρ
• Βάσεις βαλιτσών.
• Βαλίτσες ταξιδιού.
• Μικρό top box (30 λίτρα).
• Backrest για το top box.
• Βάσεις για τριβάλιτσο.
• Εσωτερικές τσάντες για το top box.
• Εσωτερικές τσάντες για τις βαλίτσες.
• Σακίδιο ρεζερβουάρ.

Ήχος
• Τελικό εξάτμισης Akrapovic.

Εργονομία και άνεση
• Φιμέ ζελατίνα.
• Χαμηλή σέλα.
• Χούφτες.
• Θερμαινόμενα γκριπ.
• Κεντρικό σταντ.
• Έξτρα έξοδος ρεύματος
• Κουκούλα

Πλοήγηση και επικοινωνία
• BMW Motorrad Navigator V (GPS).
• Βάση, καλωδίωση και κιτ Navigator V.

Ασφάλεια
• Συναγερμός.
• Κάγκελα κινητήρα.
• Μανιτάρια μπροστινού άξονα.
• Μανιτάρια κινητήρα.
• Cruise control.
• DTC + Pro riding modes.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

BMW S 1000 ΧR 2017

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας

4T, 4Κ, Y/Ψ, 16β

Κυβισμός (κ.εκ.)

999

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

101x73

Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.)

165/11.000

Ροπή (kgm/σ.α.λ.)

11,6/9.250

Τροφοδοσία

Ψεκασμός BMS-X

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (λίτρα)

20/04/17

Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.)

6,3

Βάρος, γεμάτο (κιλά)

228

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)

260

 

 

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

 

Τύπος

Περιμετρικό, αλουμινίου δύο δοκών

Αναρτήσεις Ε

USD, 46 mm, ηλεκτρικά ρυθμίζομενο , ΑΕ, ΑΣ

Διαδρομή (mm)

150

Αναρτήσεις Π

Αμορτισέρ, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο, ΑΕ

Διαδρομή (mm)

140

Φρένα Ε (mm)

2Δ, 320 mm, 4πίστονες δαγκάνες, ABS

Φρένα Π (mm)

Δίσκος, 220 mm, μονοπίστονη δαγκάνα, ABS

 

 

Τροχοί-ελαστικά

 

Ελαστικό Ε

120/70-17”

Ελαστικό Π

190/55-17”

 

 

Διαστάσεις

 

Μήκος (mm)

2.183

Πλάτος -καθρέπτες (mm)

940

Μεταξόνιο (mm)

1.548

Ύψος σέλας (mm)

840

Βίντεο δυναμομέτρησης

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 15:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – BMW F 800 GS 2016 Test - BMW R 1200 GS Rallye 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon